Miért nem lesz Kai Greene Mr. Olympia?

2014-09-22

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kai Greene jó párszor megpróbálta, de mindig csak második lett Phil Heath mögött - idén is. Pedig sokan őt látják a legjobbnak. Mi az igazság?

 
A Mr. Olympia történetében mindig voltak olyan testépítés rajongók, akik a regnáló bajnokkal szemben saját kedvencüket látták jobbnak. Így voltam ezzel én is: a 80-as években csak képekről ismert bajnokok közül korántsem Lee Haney volt a kedvencem, sőt, már-már utáltam, amiért mindig ő nyer, és nem a számomra szimpatikusabb másik versenyzők. (Már nem tudom, kik voltak azok.) Így volt ez egész addig, amíg nem láttam Lee Haney-t a tévében, végre nem képen, hanem "3 dimenziós" valójában, olyan színpadi mozgással, ami rögtön érthetővé tette, hogy miért ő a Mr. Olympia.
 


 

 
 
Ma már nem ennyire primitív a helyzet, hiszen mindenféle videoanyaghoz hozzáférhetünk, élő közvetítést nézhetünk, mégis sokakat megcsal a szubjektivításuk, pontosabban az objektívitás hiánya.
 
Véleményem szerint Kai Greene nem lesz Mr. Olympia. Ennek három oka van: bármilyen hihetetlen is, az egyik pont a fizikuma. A másik a színpadi prezentáció. A harmadik pedig a sport eszméjével függ össze, amit szerencsére a Mr. Olympia címnél még figyelembe vesznek. 
 
 
 
A Mr. Olympia cím birtokosa az egész testépítő világ csúcsán van, ami azt is jelenti, hogy ő reprezentálja a sportot. Ezért olyan kívánalmaknak is meg kell felelnie, amelyek túlmutatnak a fizikumán. Azaz a Mr. Olympia cím birtokosa emberileg is reprezentatív személy kell, hogy legyen, egy olyan ideál, ami a teljes társadalom számára elfogadható. Vagyis önmagában nem elég a legjobb fizikum: olyan ember fog nyerni, aki a legjobb, de mellette ki lehet tenni a kirakatba is.
 
Kai Greene nem felel meg ezen kívánalmaknak mútlbeli kisiklásaival és extrém külsejével még akkor sem, ha népszerűsége elképesztő és személyisége miatt mindenki kedveli. Szinte biztos vagyok, hogy régebbi bizonyos videói teljesen betettek annak a lehetőségnek, hogy valaha Mr. Olympia legyen. Ráadásul egyáltalán nem úgy néz ki, hogy el tudja találni a kondíciót, a performanszai meg finoman szólva érdekesek, hiába tombol a közönség. Ezt tetézte a 2014-es Olympián mutatott viselkedése is: már a sajtótájékoztatón ugatott Phil Heath-nek, majd a színpadon lökdösődni is kezdett. Lehet, hogy mindez megjátszott show a mai mocsok trendeknek megfelelően, de teljesen mindegy: ezzekkel az attitűdökkel nem lesz Mr. Olympia. Tíz év felejtés kellene hozzá.
 
Tegyük mérlegbe, hogy hozzá képest Phil Heath, vagy az előző bajnokok mit prezentálnak: kiegyensúlyozottságot, hagyományos értékrendet.
 
 
 

2013

 

 
A másik tényező Kai Greene színpadi viselkedése. Hiába őrülnek meg érte a tömegek, hiába isteníti a közönség, egy Mr. Olympiához méltatlan a színpadi vonaglás. Ezt kellene mellőznie. Ugyan igyekszik komoly akrobatikai és művészi elemeket alkalmazni, de nem bírja levetkőzni a félreérthető elemeket. A magát óriáscicának képzelve fetrengő 130 kilós kopasz, fonott lófarkas testépítő nem hiszem, hogy akár egyetlen józán bíró fejében megtestesíti a Mr. Olympia ideált.
 
 
 

2013

 

 
 
A prezentáció ráadásul meglehetősen fontos, hiszen az alapján ítélik meg a versenyzőt. A fizikumot jól kell megmutatni, és Kai hiába mutatja meg magát előnyösen a fizikumát tekitve, ha nem mutatja magát méltónak a bajnoki címre.
 
A harmadik, talán legmeglepőbb pont, hogy Kai Green fizikuma sem elég Phil Heath-tel szemben. Ugyan Heath keskeny vállövvel rendelkezik, de ezen felül genetikailag szinte tökéletes: sok hozzáértő megmondta már előre, hogy egy napon ő lesz a Mr. Olympia.
 
 

 

 

 

2014

 

 
 
A Mr. Olympia cím birtokosa nem a legnagyobb versenyző, nem a legnagyobb karú versenyző, nem a legnagyobb combú versenyző, nem is a legszárazabb, hanem a legkiegyensúlyozottabb. A legkomplettebb atlétikus fizikum. 
 
Ha nem vesszük figyelembe azt, hogy Kai Greene gyakran nem volt elég száraz (talán idén hozott végre először jó formát) akkor sem tökéletes a fizikuma, mert ő aztán minden, csak nem kiegyensúlyozott. Ráadásul strukturálisan Heath előnyben van. És atlétikus helyett inkább groteszkbe hajló a fizikuma, amit groteszkül prezentál. Szóval Kai Greene brutális, látványos, de nem azt az ideált hozza, ami a címet jelenti. Itt olyan apró nűnaszok szintjén kell gondolkozni, amit főleg csak szakértő szemek vesznek észre.Izmok ívei például. 
 
2012-ben például a kötelező pózokban 4:2 arányban verte meg Phil. (Egy volt döntetlen.) 
 
Félreértés ne essék: Kai Greene fizikuma szenzációs, baromi jól néz ki, igazi állat, de inkább hasonlít egy rajzfilmfigurára, mint az atétikus Mr. Olympia ideálra. Részben ezért is tetszik mindenkinek annyira, mert rendkívól látványos. 
 
Persze volt hasonló Mr. Olympia a történelemben: Ronnie Coleman. De Ronnie idejében nem volt nála sem jobb, sem kiegyensúlyozottabb fizikum Senki, aki hozzá volt fogható.
 
 
 

2014

 

 
Van még egy lényeges pont, ami segít megérteni Ronnie egyeduralmát is: a Mr. Olympián hagyományosan nagyon meggyőzően jobbnak kell lenni, hogy elvegye valaki a címet.
 
Nagyon ritkán fordul elő, hogy sikerül egyáltalán. Pláne az, hogy valaki vissza is szerezze. 
(Nem véletlenül tartják Jay Cutlert az egyik legnagyobb testépítőnek, mert vele mindkettő előfordult.)
 
 
Tehát Kai Greene-nek 
 
- meggyőzően jobbnak kellene lennie Phil Heath-nél 
- hétköznapibb fizimiskával kellene rendelkeznie 
- normálisabb színpadi viselkedésre kellene váltania, és elhagyni a buzivonaglást, de annyira, hogy el is felejtsék  
- tökéletesen száraznak kellene lennie
- javítania kellene a fizikumán akár némi tömeg feláldozásával, hogy kiegyensúlyozottabb, egységesebb és atletikusabb legyen
 
Mindez szükséges lenne, hogy Kai Greene Mr. Olympia lehessen.

Látsz ezekre esélyt? Én nem nagyon.
 
Kétségkívül közelebb van legtöbbüknél (az új sztár, Big Ramy pl. fényév távolságra van még), de vicces módon Pl. Shawn Rhodenben még talán több potenciált látok.  

A Mr. Olympia versenyt köpködni azért, mert nem Kai Green nyert, baromság. Ha képes lesz leküzdeni az akadályokat és valóban ő lesz a legjobb, talán meglesz neki a cím. 
 
 
Kiegészítés:

Időközben személyesen is megismertük Kai Greene-t. Elképesztően kedves, szerény és intelligens ember, legalábbis abból a távoslágból, ahonnan az ember ilyenkor látja. Rendkívüli tudással rendelkezik, igazi intelligens testépítő, aki vérprofi módon, célirányosan készül a Mr.O címért. Az ő szintjén az edzés már arról szó, hogy minél jobban nézzen ki az adott pózokban. Személyisége szenzációs. Megismerve se a múltját, se a Mr. Olympia balhét nem értjük. Egy biztos: nem véletlenül a világ legnépszerűbb testépítője.

Mindez természetesen egyes tényeken nem változtat. Ennek ellenére a cikken finomítottam, mert a mai látásmódommal túlzónak érzem akkor is, ha tisztában vagyok, hogy a 2014-es Mr. Olympia eredményét firtató hülyeségek elleni hévvel írtam. 
 
 
 
 
 
 
DB

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!