Miért turmixolunk?

2014-06-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A testépítés egyik legnagyobb mítosza a turmixok köré képzelt álomvilág. A protein/tömegnövelő turmix nem csodaszer, de elmaradhatatlan kellék. Felfedjük a titkokat!

 

A turmixolás értelme a könnyű fogyaszthatóság. Semmi más. Azaz attól, hogy akármit leturmixolunk, népszerűen összeturmixolod a túrót meg a tojást, nem lesz jó. A tápanyagtartalom nem változik pozitív irányba turmixolás hatására. Nem az a lényeg, hogy turmix formában van valami. Az a lényeg, hogy mit tartalmaz.

A táplálékkiegészítők általában porított koncentrátum formában léteznek. Ennek praktikus és gyártástechnológiai okai vannak. Vegyük a legjobb protein turmix alapanyagot: a tejsavót így a legegyszerűbb végtermékként kinyerni és csomagolni.

Lehetne tejsavó süteményeket csinálni, tejsavóburgert, tejsavópizzát, csak nincs értelme: a tejsavó koncentrátum pozitív tulajdonságait tennénk tönkre az ilyenfajta feldolgozással.

A sportolónak tejsavó protein alaptermék kell, mint ahogy a csirke is alapanyagként kerül a felhasználóhoz, aki majd valamilyen módon fogyaszthatóvá teszi.

Mivel a proteinek száraz por alakban kerülnek a boltokba, kétségkívül csinálni kell vele valamit, mert ugyan így is ehető, de nem túl kellemes élmény - a csirkét sem esszük meg nyersen.

Az ilyen típusó élelmiszerek elfogyasztási módja a vízben való feloldás, és folyékony formában való használat, azaz meg kell inni. Szájon át. Az élet nagy bonyolultságai, ugye.

Ezzel a legtöbbeknek nincs gondja, leszámítva turmixolás/sékelés okozta hatalmas problémákat, amelyek valahol a testépítő sportra való alkalmasság vizsgái is lehetnének.A proteinek elfogyasztására mi a turmixgépet ajánljuk. (Ha turmixgépet veszel, kifejezetten üvegpoharas vangy ún. üvegkelyhes gépet keress!) Ez tudja tökéletesen összekeverni, és oldottá lenni. Az ízélmény is jobb. Az olcsósága miatt népszerű shaker erősen kompromisszumos, tökéletlen megoldás - a hatásfok talán akkor közelít, ha fél órát rázogatjuk, vagy legalább annyit, amennyi összevethető a turmixgép keverési ideje alatt végzett fordulatainak számával. Ha a turmixgép fordulatszáma 1000/perc, és te 10 másodpecig működteted a rendes oldáshoz, akkor 166-szor kell megrázni a sékeredet, hogy hasonló eredményt kapj.  20 másodperchez meg 332-ször, ha érted mire gondolunk.

Egy kis további matek: nem biztos, hogy a turmixgép 1000-et forog, csak tippeltem, az enyémre nincs ugyanis ráírva, és nem bírtam megszámolni. Lehet, hogy 2 ezret, lehet hogy tízezret. szerintem egy átlagos turmixgép simán foroghat tízezret mivel a profi nagyfordulatú gépek forognak 30 ezret. Mennyit kell akkor sékerben rázogatni?  És ez még mindig nem forgómozgás, ami a keveredéshez talán ideálisabb lenne.

Mindennek a lényege a koncentrátum por feloldása, hogy finom, csomómentes folyadékot ihass.

A leggyakoribb félreértés abban van, hogy sokan azt képzelik, hogy maga a turmixolási procedúra okoz valami kémiai változást az alapanyagban, hogy attól az ember izmos lesz.
Azaz azt hiszik, hogy ha bármit leturmixolnak, akkor az jó, vagy jobb lesz, mint szilárd állapotban volt, mert ez ilyen "testépítő dolog".

Nem így van: hiába turmixolsz otthon össze tejet, túrót, tojást, vajas kenyeret és a macskát: nem lesz jobb attól, hogy nem külön eszed meg.

A turmixolás semmi mást nem szolgál, minthogy az adott tápanyag folyékonyan fogyaszthatóvá, azaz ihatóvá váljon.

Azok az elvetemültek, akik húst vagy tonhalat turmixolnak, csak azért csinálják, hogy könnyebb legyen lejuttatni. Semmi egyéb csoda nem történik.

Ha nem táplálékkiegészítőt turmixolsz, hanem amit turmixolsz, nem tudod miért rumixolod, akkor feleslegesen turmixolod le.

Vannak persze komoly problémák is:

1. Csomós marad a turmix. Úristen! Ilyenkor turmixold tovább. Ha nem lesz jó, akkor döntsd el, hogy a csomókban maradt rész arányosan jelentős mennyiség-e az összes leturmixolt anyaghoz képest. Ha igen, igyekezz azt is meginni. De nyugi, általában nem.

2. Habizik a turmix. Hatalmas probléma szokott lenni, hogy meg kell-e inni a habot. Itt ismét azon kell gondolkodni, hogy a hab össztömege mennyire jelentős a kész turmix tömegéhez képest, és vajon tényleg kell-e ennyire grammokkal szarakodni, vagy inkább a táplálkozásban kellene precíznek lenni.

Vicces erről beszélni? Az. De ezek valós kérdések szoktak lenni.
 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!