Miloš Šarčev és Dennis James a bíróság előtt

2005-07-01

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

 

Miloš Šarčev és Dennis James a bíróság előtt

Miloš Šarčev, a kiemelkedő kaliforniai testépítő és egykori Mr. Universe bajnok ellen tavaly vádat emeltek állítólagos bűnszövetkezetben elkövetett illegális Thaiföldről történő szteroid importálás és emberi növekedési hormon birtoklás miatt. Šarčeven kívül két másik férfit, Dennis Tyron James-t és Admir Kantarević-et is megvádolta a szövetségi vádesküdtszék Des Moinesben, Iowa államban.

Šarčev, aki számos testépítő címet tudhat magáénak és aki az évek során számos testépítő magazin címlapján is megjelent, közeli barátságban áll ifj. Victor Conte-val, a hírhedt Balco Labs elnökével. Conte ellen is folyik szövetségi eljárás drogügyletek és pénzmosás miatt San Franciscóban. Amikor John Ashcroft, az Egyesült Államok főállamügyésze közzétette a Conte elleni vádiratot, Šarčev nyilvánosan is kiállt barátja mellett. Kettejük között üzleti kapcsolat is volt, hiszen Miško "The Mind" Šarčev dolgozta ki Conte kiemelt ügyfeleinek edzésterveit.

A novemberben Des Moinesben benyújtott szövetségi bírósági iratok Šarčevet, Jamest és Kantarevićet azzal vádolják, hogy összeesküvést szőttek anabolikus szteroidok importálására 2003. februárja és márciusa között. Egyedül Kantarević ellen szól az a vád, hogy terjesztési szándékkal birtokolta ezeket a szereket. 2005.június 24-én James Gritner, az Egyesült Államok kerületi bírója Šarčev és James azon indítványát terjesztette elő, melyben a vádlottak, Admir Kantarevićtől külön per felvételét kérték.

Eredetileg mindhármuk tárgyalását július 6-ra tűzték ki a Des Moines-i szövetségi bíróságon, azonban Rick Collins, James és Šarčev ügyvéde azzal érvelt a külön tárgyalás mellett, hogy letartóztatása után Kantarević terhelő nyilatkozatot tett védenceire a nyomozóknak. Amennyiben mindhárom vádlott tárgyalása együtt zajlana, a vallomások megsérthetik Šarčev és James hatodik alkotmánymódosításban (Sixth Amendment) szereplő jogait, miszerint az egymás ellen vallással összezavarhatják a bíróságot, mondta Collins.

Tavaly razziát tartottak Šarčev otthonában. Szövetségi ügynökök lefoglalták a számítógépét és más tárgyakat. Collins tagadja, hogy Šarčev szteroid-díler lenne. Collins azt állítja, hogy "még nem látott egyetlen apró bizonyítékot sem, miszerint ügyfelének köze lenne az ügyhöz."

A vádesküdtszék testépítéssel kapcsolatos nyomozásának jelentése több mint egy évvel ezelőtt látott napvilágot, amikor a vádesküdtszék átnyújtotta idézését számos testépítőnek az Arnold Schwarzenegger kormányzó nevével fémjelzett Arnold Classic évenként megrendezett testépítő versenyén Ohio államban. A széles körben folytatott nyomozás eredményeképpen leszűkítették a kört három vádlottra. Rick Collins, Šarčev ügyvédje elmondta, hogy a vád alapjául a postaládában talált "egyetlen doboz szteroid" szolgált.

Az Egyesült Államok Des Moines-i ügyvédi irodája szerint az ügyben maximum 5 év fegyházbüntetést vagy 250.000$ pénzbüntetést, vagy mindkettőt szabhatnak ki. Collins azonban állítja, hogy Šarčev ellen nem emeltek vádat szteroid birtoklása vagy terjesztése miatt, így "ha egy személyt az alábbi tények ismeretében elítélnének, arra is a legnagyobb kiszabható büntetés jóval kevesebb lenne, mint 5 év."

Šarčev, a kétszeres Mr. Yugoslavia, 1989-es Mr. Universe bajnok, jelenleg a kaliforniai Temeculában él. Ő volt az egyik edzője azoknak a sportolóknak, akik a számos első ligás baseball játékost is érintő szteroidbotrányok központjával, a San Francisco-i BALCO Labs-szal álltak kapcsolatban. Ezen kívül van egy Golds edzőterme a kaliforniai Fullertonban.

Rick Collins könyvet írt Legal Muscle címen. A szerző a sztreroidok ügyvédjeként ismert. Büntetőjog a szakterülete és gyakran testépítők védőügyvédjeként is szerepel a bíróságokon. A könyve, mely egy igaz történetet dolgoz fel, egy ügyben a vád által neki átnyújtott kazetta alapján készült. 

A könyv leleplezi a piszkos kis titkokkal, az anabolikus szteroidokkal és a törvényekkel kapcsolatos tévhiteket. Ez a könyv feltárja a testépítésben használt anabolikus szteroidok világát, magyarázattal szolgál arra nézve, hogy testépítők százai hogyan kerülnek nehéz helyzetbe, hogyan kapják el őket s jutnak végül börtönbe, gyakran csupán 25 darab d-bol miatt.

Az anabolikus szteroidok importálásával vádolt 35 éves James jól ismert versenyző testépítő körökben. Tavaly, a "Rosszcsont" (The Menace) ismert James 8. helyezést ért el a Las Vegasban megrendezett Mr. Olympia versenyen, tagadta, hogy bármi rosszat is elkövetett volna. James profi testépítő Pattaya Cityben, Thaiföldön. Állítólag letartóztatták februárban, miután emberi növekedési hormont és 18 Ecstasy tablettát vett át egy Németországból érkezett szállítmányban. Legalábbis ez jelent meg a thai újságokat idéző több testépítő website-on. Ezek szerint a thai és amerikai drogellenes kormányzat ügynökei lefoglalták a számítógépét és azzal vádolták meg Jamest, hogy miközben egy helyi edzőtermet vezetett, tiltott drogok importálásával is foglalkozott.

A 33 éves Kantarević személyi edző, évekig Des Moines-ben élt, ügyfelei szerint mindig a természetes módszerek híve volt. Azért nevezték meg a szövetségi bíróság vádiratában, mert a postaládájába szintén kapott egy csomagot. A vádirat szerint Kantarevićnek 2003.április 9-én szteroid jutott a birtokába, valamint együttműködött abban, hogy azokat Thaiföldről importálják, ahol James otthona is található.

Kantarević azt állítja vallomásában, hogy segítségért fordult Miloš Šarčevhez, a 40 éves egykori Mr. Yugoslavia-hoz, akinek az állítólagos 2,000$-os szemináriumán több ügyfelével együtt maga is részt vett. Miloš, hálából a leszervezett szemináriumokért megígérte, hogy segít neki a teljesítménye fokozásában. Bár azt Kantarević is elismerte, hogy a csomag névtelenül érkezett Thaiföldről, de valami olyasmivel vádolja Milošt, hogy az: "Nem mondta el pontosan hogyan," - állítja Kantarević, "de azt mondta, hogy segítek neked, hogy jobb legyen a teljesítményed."

Kantarević tárgyalása július 6-án kezdődik. Šarčev és James tárgyalásának napját még nem tűzték ki.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!