Minden a ginekomasztiáról!

2012-02-07

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A koxosok réme, de sokan naturálban is félnek tőle, mert van akinek magától kialakul, mások meg összekeverik a sima dagadtsággal. A képekért felelősséget nem vállalunk, csak erős idegzetűeknek!

 

A ginekomasztia a magyar kultúrkörben valamiért zsíros mellet jelent, holott a jelenség ennél sokkal árnyaltabb. A nőiesedett mell nem egyenlő a mellen lerakódott zsírral. Arról nem beszélve, hogy a jelenség egyáltalán nem biztos, hogy zsírosodással jár.

Kegyetlen, szánalmas baromságokat terjesztenek még orvos végzettségű hentesek is: van olyan állatbarom, aki eléggé egyértelmű tünetekre azt állítja, hogy a változást a mellizom erősödése is okozhatja. Mert neki, idiótának annyi maradt meg a meghatározásból, hogy "a mell megnagyobbodása."

 

Alapvetően két típusa lehetne a ginekomasztiának: a genuine-gynecomastia ahogy a neve is mutatja, valódi ginekomasztia és a pszeudo-ginekomasztia, más néven lipomastia. Ez utóbbi azonban inkább kamu meghatározás és kamu betegség: mezei, elhízásból fakadó mellzsírosodást jelent. Nem sok köze van a valódi ginekomasztiához, annak kellemetlen, mellbimbó-érzékenységgel járó tünetei nem jellemzőek rá.

De remek alkalmat ad arra, hogy elhízott emberek betegnek képzeljék magukat, és a fennálló esztétikai állapotot ne a megfelelő módon, azaz diétával akarják kezelni. A pszeudo-ginekomasztiát tekintsük annak, amit a neve is sugall: ál-ginekomasztia, azaz nem igazi.

 

A valódi ginekomasztia nem a mell zsírosodását jelenti: ez egy nagyjából tisztázatlan, de hormonális eredetű probléma, amely a magas ösztrogénszint, vagy a magas androgénszint ösztrogénné alakulása következtében alakul ki.

(Természetesen doppingszerekkel könnyen előidézhető olyannak is, akinek amúgy nem lenne vele gondja. Viszonylag gyakran látható zsírmentes testépítőkön, verseny közben.) 

A ösztrogénnek affinitása van a mellmirigyekre, így azok irritatív, gyulladással, érzékenységgel járó kellemetlen állapotát idézi elő az arra hajlamosakban. Ez a fő tünet: a mellbimbó alatti mirigyes állomány csomósodása, érzékenysége, akár kisugrázó fájdalma, amely a mellbimbó hegyesedésével, duzzanatával jár. (De nem feltéltenül mindkét mellbimbónál.)

A mellbimbó kezd el nőiessé válni, nem az egész mell. Akinek nincs szerencséje, annak a mell zsírosodása is elkezdődik a mellbimbó mögött, de mindig csúcsosodó formában. Extrém esetben komoly mennyiségű zsír is lerakódhat, de a lerakódás alakja mindig csúcsos lesz a mellbinbó irányába, és a mellbimbó mindig duzzadt. A ginekomasztia szinte mindig a mellbimbó érzékenységével vagy fájdalmával jár, és a mellbimbó alatti duzzanat jól látható.

 

Míg a kamuginekomasztia "kezelése" az egyszerű diéta, addig a ginekomasztiáé nehezebb. Súlyos esetben orvoshoz kell fordulni, de a serdülőkorban előforduló, komolyabb alakváltozással nem járó, nem túl fájdalmas esetek maguktól elmúlnak.  Semmiképpen sem kell azonnal mentőt hívni, mert bár lehet egyéb, valódi betegség tünete is, életmentő műtétre biztosan nincs szükség, inkább esztétikai jellegű a probléma.

 

A ginekomasztiát vagy gyógyszeresen, vagy műtéttel kezelik. Ez utóbbi során eltávolítják a problémát okozó mirigyállományt, ami azonban nem jelenti azt, hogy többé nem fordulhat elő. El lehet azon is gondolkodni, hogy ez egyészséges megoldás-e. Mindesetre plasztikai sebész körökben igen népszerű, hiszen jóval több pénz van benne, mint a gyógyszer-felírásban. Az aggodalom hangja csak azért szólal meg bennem, mert  a plasztikai sebészet nagyon laza tudományág: megnézhetjük, hány ezer nőnek kell most kicserélni az eddig biztonságosnak hitt PIP mellimplantátumát.

  

Bár jobb módszer egyelőre nincs, nem árt mérlegelni, hogy elég súlyos-e a probléma ahhoz, hogy kés alá feküdjünk. Tény, hogy sosem hallottunk olyan esetet, hogy valakinek utólag gondot okozott volna a mellmirigyek eltávolítása. Arra azonban ez sem garancia, hogy egy idő után nem jelentkezik újra a probléma.

 

Mi okozhatja?

- Pubertás kor
- Hormonális problémák: együtt járhat az elhízással, de az nem feltétel
- Szteoridok:  testépítő szakzsargonban
bitch tits-nek nevezik, népszerű magyar neve gino, versenyzőknél színpadon is gyakran előfordul
- Gyógyszer mellékhatás: hasonlóan a szteroidokhoz
- Betegségek: tumor, krónikus májbetegség stb. - ez általában ritka
- Öregedés

Általában az érintett tizenéveseknél ez csak annyira jelentős probléma, mint bármely más kellemetlen jelenség, beleértve a pattanásodást is. A hormonok tombolása ebben az időszakban produkál pár kellemetlen tünetet, de ezek idővel megszűnnek.

 

Kezelés

Amennyiben súlyos problémát okoz, a ginekomasztia kezelése orvosi feladat. Enyhe esetben azonban bizonyos természetes táplálékkiegészítők is segíthetnek, amelyek optimalizálják a saját hormonszintet. Érdemes először ezekkel próbálkozni.

 

A műtéti megoldást akkor válasszuk, ha valóban kellemetlen valódi ginekomasztiánk van. A ginekomasztia műtéti kezelése nem a zsír eltüntetését jelenti diéta helyett, hanem a mellbimbó duzzanatát okozó, mellbimbó mögötti terület kipucolását. (A műtét 100-120 ezer forintba kerül.)


NEM ginekomsztia

A legfontosabb, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal: sima elhízással ne képzeljük betegnek és hormonzavarosnak magunkat.

Ginekomasztiád akkor van ha a mellbimbód érzékeny, és ha az orvos azt mondja. Ha tényleg gond van, akkor is próbáljunk meg először diétával és táplálékkiegészítőkkel, ne késsel operálni.

Milyen a ginekomasztia műtét? Hamarosan megtudhatod!

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!