Mindörökké kreatin!

2016-01-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kreatin: nem lehet eleget beszélni erről. Amióta 1998 körül a magyar közönség is ráizgult a kreatinra, nem lehet elégszer elmondani a tényeket anélkül, hogy másnap ne kérdezze meg másvalaki ugyanazt.

  

A rengeteg félreértés okozta tévhit mind gátolja azt, hogy a valódi hasznos információk bejussanak a júzer agyába, ellenben a vizesítős kreatin hülyeségeket úgy szajkózza mindenki, mintha kötelező lenne.

A kreatin egy természetes tápanyag, amely pl. húsokban is megtalálható.

Nézzük az alap tényeket:

A kreatin-foszfát a sejten belüli energiafolyamatok üzemanyaga. Minél több kreatin-foszfát áll rendelkezésre, annál erősebb és nagyobb teljesítményű az izom - ez azonban önmagában még csak erőnövekedést okoz, nem okoz izomtömeg-növekedést. Hacsak nem a nagyon-nagyon áttételes nagyobb erő-keményebb edzés-több izom hatást nézzük hosszú időre vetítve. (A hosszú idő nem merül fel a kreatontól csodát várókban, ők azonnal akarnak izmosak lenni a kreatintól.)

A kreatin erőnövelő tulajdonsága miatt lett népszerű nem csak testépítésben, hanem más teljesítménysportokban is, mint teljesítménynövelő kiegészítő. Ezen felül a testépítésben természetesen az izomtömeg-növelésre gyakorolt hatása miatt lett híres: ez pedig a kreatin sejtfalra gyakorolt hatásával van összefüggésben.

A kreatin ugyanis megváltoztatja a sejtfal ozmotikus tulajdonságait: vizet vonzz az izomsejtbe.

Mivel az emberi izomzat 78% víz, egyértelmű, hogy a sejten belüli - szép magyar szóval intracelluláris - vízvisszatartás az izomsejt méretét jelentősen megnövelheti. Ezt értelmezik tévesen úgy, hogy a kreatin vizesít - itt azonban nem az esztétikailag kedvezőtlen bőr alatti vízvisszatartásról, hanem a sejtek hidratálásáról beszélünk!

A sejtfal "átjárhatósága" még egy járulékos pozitívumot eredményez: nemcsak több víz, hanem több tápanyag, így aminosavak (en bloc fehérjék) is bejutnak az izomsejtbe - mindez az izomsejt méretét növeli meg, ezáltal izomfejlődést jelent.

Természetesen a kreatin sem csodaszer: mindezen tulajdonságai nem jelentenek két hét alatt tíz kiló izmot, azonban hamar észlelhető többletet hoznak mind erőben, mind kinézetben és megjelenhet - elsősorban az intracelluláris víz mennyiségnövekedésének hála - pár kg plusz a mérlegen.

A kreatin kétféleképpen használható: napi szintű kreatin pótlásként pár grammos adagban edzés előtt és/vagy után. Általában tartalmazzák tömegnövelők is, amelyek fedezik az alap kreatin szükségletet.

A másik, népszerűbb és agyonmisztifikált metódus a

kreatin kúra

- amelyet hatásában és jellegében sokan lelkesen összekevernek a szteroid kúrákkal, holott az égvilágon semmiféle közös nincs.(Kezdve azon, hogy a kreatin nem doppingszer.) 

A kúra egy misztikus szó és ha kúráról van szó, az biztos sok izmot jelent! Hát nem: a gyengébbek kedvéért a kúra szó valamilyen kezelést jelent, semmi többet és az értelmező szótár nem tartalmaz utalást az izmokra; így a kreatin kúra kifejezés egy bizonyos ideig tartó kreatinhasználatnál többet nem nem ígér. 

A kreatinkúra egy maximum 3 hónapos periódus, amely látványosabb eredményeket produkál, mint a sima pótlás: a kúra során ugyanis egy 5-10 napos töltési fázis alatt nagy mennyiségű kreatint viszünk be, amely hirtelen megnöveli a sejten belül a kreatinfoszfát mennyiségét és a vizet. Ennek pozitív hatásait elég gyorsan érezzük.

A dolog árnyoldala, hogy ez a hatás a fenntartó 5-10 grammos adag során jelentősen lelassul, majd a kúra végeztével a plusz kreatin mennyiség kiürül. Így mind az erő, mind az intracelluláris víz okozta tömeg "elszáll", a testsúly némileg lecsökken. Célszerű legalább 3 hónapos pihenőt tartani két kúra között a maximális hatásfok érdekében.

Ilyenkor szoktak a felhasználók kétségbe esni, pedig nem kéne: a kettőt előrelépünk-egyet hátra metódus szerint bele kéne törődni, hogy a fejlődés látszata nem lehet folyamatos. A kreatin segítségével fel tudunk szedni egy kicsit több izmot (de nem tíz kilót!) és ennyi. Ez a cél.

A következő kreatin kúra is hoz majd kis maradandó eredményt és így tovább, lépésről lépésre kell továbblépni - a testépítés erről szól. És évekről, nem pár hét alatti csodákról.


 

Téveszmék

A kreatin vizesít

A mellé fogyasztott kolbász és kilós kenyér, meg a többi szar vizesít és zsírosít. A kreatin önmagában minimális bőr alatti vizesedést okoz és ennek is az az oka, hogy feltöltéskor túl nagy mennyiséget vagyunk kénytelenek használni. A klasszikus kreatintranszportokkal elfogyasztott mértéktelen cukor okozta elhízást szokták még a kreatin vízesítő hatásának benézni.


A legjobb kreatin a kreatin foszfát, mert a sejtben is az van

Épp ellenkezőleg: a kreatin-foszfát a legrosszabb kreatin. A kreatint azért kötik kémiailag monohidrát vagy foszfát  formába (egy időben etil-észter, alfa-ketoglutarát stb. is, de ezt az EU-ban klinikai tesztek hiányban betiltották), hogy át tudjon haladni hatásosan az emésztőrendszeren. A "klasszikus" kreatinok között a monohidrát a legjobb.

 

Szedni kell valamit kreatin kúra után

Ez a doppingszerekkel való agyatlan összemosás eredménye, de a kreatin semmit nem szabályoz le a testünkben, semmiféle mellékhatása és semmiféle káros hatása nincs, tehát semmiféle "visszaállító" termék nem szükséges. 

 

Diétában nem kell kreatin

Már miért ne kéne?

 

A kreatin árt a vesének

A túl kevés folyadék fogyasztás árt a vesének.


Hogyan kell a kreatint használni?

Ami véleményünk az, hogy minél jobban elosztva  a nap folyamán szénhidrátot étlkezésekkel, vagy ha ez túl bonyolult, akkor úgy, ahogy a dobozra rá van írva. Kiemelt időpontok: edzés után, esetleg edzés előtt, de ez utóbbi nem mindenkinek jön be. 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!