Mister Universum? (1969. augusztus 10.)

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mister Universum?
Zsolt Róbert írása a Magyarország 1969. augusztus 10. számában

The International Federation Of Body Builders - így nevezi magát egy különös nemzetközi szövetség, melynek tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy testüket ideális alkatúvá fejlesszék, olyan izmossá, olyan arányossá tegyék, amilyenné egyetlen sportág se formálhatja.

Magyarországon kulturizmus néven kezd ismerté válni ez a sajátos irányzat. A Sportolj Velünk c. füzetsorozatban jelentek meg különbféle gyakorlatok, ezek segítségével folytatható ez a bizonyos testfejlesztés, amelynek furcsa módon az a célja, ami a sportban csupán eszköznek számít.


Keshedt vállak ellen

A sportolás nagymértékben átalakítja a testalkatot. Izmossá arányossá teszi, de a sportember nem azért végzi edzéseit, hogy alkata láttán utána forduljanak az emberek, hanem a mind nagyobb eredmények elérésére, hanem mind értékesebb győzelmekre törekszik. Az izomfejlesztés az eszköz, a sportsiker a cél. Aki nem sportol versenyszerűen, az rendszerint egészsége, izmainak rugalmassága, frissessége megőrzésének érdekében úszik, teniszezik, evez, vagy futballozik; ebben az "amatőr" kategóriában már nem az eredmény az elsőrendű, hanem a szórakozás, a sportolás öröme, a cél pedig a kellemesebb életérzés, sőt nem egyszer -különösen a nőknél- a szép alak megőrzése, esetleg megszerzése.

Ez a cél pedig már mutat jó néhány rokon vonást a kulturizmussal, amelynek ugyan hívei nem vagyunk, de mivel már Magyarországon is sokat beszélnek róla, sőt ezer és ezer fiatalember próbálkozik vele, érdemes egyszer megvizsgálni, milyen is ez a testfejlesztési irányzat, amely világszerte milliókat hódított meg.

Talán a különféle hippy jellegzetességek a keshedt vállak, a beesett mellek kultuszának ellenhatásaként terjed egyre határozottabban a kulturizmus. Ma már országos bajnokságokat rendeznek szigorú szabályok szerint, és nem csak Amerikában, habnem Európában is tornatermek tízezreiben végeznek különböző gyakorlatokat a fiatalok, hogy aztán bajnoki érmet akasszanak a nyakukba.

A kulturizmusnak ezek a bajnokságai az Amerikában elterjedt férfi szépségversenyek utódai. Annak idején az Egyesült Államokban jó izomzatú férfiak vonultak el egy-egy zsűri előtt, különböző pózokat mutattak be hogy izmaik még jobban érvényesüljanek, és aztán a zsűri különféle hangzatos címeket adományozott nekik: Mr. Universum, Mr. World, Mr. Olimpia , Mr. America. A magyar származású Hargittay Miklós is - a korán elhunyt filmsztár. Jane Mansfield férje- egy ilyen nagyszabású férfiszépségverseny győztese volt., sőt az egykori úszó olimpiai bajnok, és a Tarzan- filmek későbbi hőse Johnny Weismüller is viselte a Mr. America címet.

Amerikából Európába is átszivárogtak ezek a versenyek. Eleinte súlyemelő világbajnokságok résztvevői vetélkedtek a szépség-díjért. Az amerikai Tommy Kono - többszörös világbajnok - két ízben is elnyerte az első díjat. A kulturizmus szakemberei szerint ez azonban csupán a közönség igényét kielégítő látványosság, show volt - az igazi bajnokság nem csupán és nem elsősorban a versenyzők magamutogatásából áll.

A nemzetközi szövetség szabályai szerint a kulturizmus versenyei három részből állnak.

Öt kiló - öt pont

Az első rész: meghatározott súly kinyomása fekpadon, guggolás súllyal , és mellmagasságban lévő súlyzó levétele állványról. A padon fekve, illetve guggoláskor a saját testsúly 120, az állványról való levételnél a saját testsúly 60%-ával kell megbírkózni. Ez az előírt teljesítmény; aki ezt nem produkálja, kiesik a versenyből. Aki teljesíti, tíz pontot kap minden fogásnemért, és minden további öt kilógrammért öt pontot.

A verseny második része a régi szépségversenyek módszerének korszerűsítéséből alakult ki. A résztvevők testi adatait pontosan megmérik, és egy ún. , antropológiai táblázat adataival vetik össze. A testmagasság és a testsúly az alap, a többi méretnek arányosnak kell lennie. Például egy 180cm magas, és 80 kilós férfi számára más méretek az ideálisak, mint egy 180cm magas és 90 kg súlyú ember számára.

A testmagasság tízszerese a testsúllyal elosztva bizonyos kulcsszámot ad, ennek a kulcsszámnak a rovatában lévő többi méret a hivatalos követelmény. Arányosnak kell lennie a nyakvastagságnak, a mellbőségnek, a bicepsznek, az alkarnak, a deréknak, a csípőnek, a combnak, és a lábszárnak. Nem elegendő, ha csupán néhány adat stimmel. Ha bármelyik eltér a táblázatban megadottól - akár fölfelé, akár lefelé -, akkor a kulturizmus szabályai szerint már nem lehet arányos az alkat. Ha például a bicepsz vagy a comb izmosabb, vastagabb az előírtnál, ez nem plusz, hanem mínusz pontot jelent.

A kulturizmus hívei ennek az antropológiai táblázatnak a birtokában edzenek- főként súlyokat emelnek. Rendszeresen ellenőrzik méreteiket, és ha valamelyik izmuk nem elég fejlett, akkor olyan gyakorlatokat végeznek , amelyek csupán az adott izomcsoportot erősítik, de a többiek, amelyek már megfelelneka normáknak, változatlanul maradnak.

Csehszlovákiában mostanában rendezték a kulturisták bajnokságát. Czuczor József nyugalmazott építész, akinek az a hobbyja, hogy Magyarországon is meghonosítja ezt a "sportágat" szintén ott volt a brnoi versenyen és elmondta, hogy az első egy érsekújvári fiatalember, bizonyos Szalai László lett, akinek a méretei pontosan megegyeztek a táblázatban előírtakkal. Szalai 168cm magas,78 kg súlyú. Mellbősége 143, bicepsze 52, alkarja 38, combja 68, nyaka 42, vádlija 43, dereka 75, csípője 88 cm kerületű.

Gömbvasak

Ezekkel a mérésekkel egyébként még nem ér véget a verseny. Még a második szakaszban a méréseket követően, jön a hat kötelező póz. A résztvevő feláll a dobogóra - a közönség és az öttagú zsűri elé - s az előírt tartásban megfeszíti bizonyos izmait, - például a mellizomzatot hogy plasztikusan látszódjék a mell rajzolata, az izmok kidolgozottsága. Kicsit humorosnak tűnik ez a produkció, de van, akinek tetszik.

A verseny harmadik felében a szabadon választott gyakorlatok következnek. Régebben legtöbbnyire az volt a divat, hogy ebben a szakaszban a különböző pózokban szintén az izmok fejlettségét igyekeztek bemutatni a résztvevők, de mostmár gazdagabb a tárházuk. Miután a szabadon választott gyakorlatoknak az a céljuk, hogy a versenyzők igazolják erejüket, valóságos artista produkciókat lehet látni.

Van, aki gömbvasakat visz az emelvényre, s azokból kézzel feszít különféle formákat, van aki 8mm átmérőjű szöget spirállá görbít, de megtörtént hogy egy résztvevő 1500 fekvőtámaszt, a másik nyújtón 700 húzódzkodást mutatott be. Esetleg több résztvevő is összeáll, gúlát építenek, egy karral emelik fel a másikat stb., stb.

A szabadon választott gyakorlatokat művészekből - festőkből és szobrászokból - és a kulturizmus szakembereiből álló zsűri pontozza. A bajnokságot az ny eri, aki a három versenyszakasz során a legtöbb pontot szerezte.

Az országos bajnokok résztvehetnek minden esztendőben a Mr. Universum címért folyó versenyen. Idén szeptemberben New Yorkban dőlt el az új típusú férfi szépségverseny sorsa. Ott lesz ezen a versenyen Hargittay Miklós, aki most Franciaország baknokságát nyerte meg, és indul a csehszlovákiai Szalay László is. Az elnök - bizonyos Mr. Ben Weider - járt Brnoban, a csehszlovák bajnokságon, és úgy véli, hogy Szalay elnyerheti a Mr. Universum címet is.

Magyarországról senki sem indul a New York-i versenyen. Nálunk a kulturizmus egyenlőre nem nyert polgárjogot. De - Czuczor József tudomása szerint - jó hétezer 18-30 év közötti fiatalember igyekszik "méretarányossá" tenni a testé. Kis - 15-20 tagú - csoportok működnek amelyek helyiséget bérelnek, s ezeket saját erőből berendezik. A MÉH -nél vásárolt vasakból súlyzókat, nyújtót, különböző kiszolgált eszközökből fekpadokat, csigasorokat készítenek és a külföldi folyóiratokból kijegyezett gyakorlatok segítségével fejlesztik izmaikat az előírt méretre.

ZSOLT RÓBERT

 


Tasnádi László gyűjteményéből

 


Tasnádi László gyűjteményéből

 


Tasnádi László gyűjteményéből

Kapcsolódó cikkek
ERŐFEJLESZTÉS HALADÓKNAK 2. lecke ALAPGYAKORLATOK Alapgyakorlatokon azokat a gyakorlatokat értjük, melyek egy-egy izomcsoport leghatásosabb fejlesztői. E...
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 13. lecke HOGYAN ÉRTEM EL AZ 54 CM-ES KARVASTAGSÁGOT ELMONDJA SERGIO OLIVA, A MR. OLIMPIA 1968. Karom átmérője 53,8 cm, ...
HOL SPORTOLHATOK? Folytatva a Budapesten működő kondicionáló edzőtermek bemutatását, most a XV. kerületbe látogatunk el és olvasóink megismerhetik az Újpalot...
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 12.Lecke AZ ÉN BICEPSZ GYAKORLATAIM A felkar izmai közül a legjelentősebb a_musculus biceps brachii,_vagyis a kétfejű karh...
Folytatjuk az expanderrel végezhető gyakorlatok leírását. Ügyeljünk az első részben leírt általános tudnivalók betartására. Gyakoroljunk rendszeresen és kitar...
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 20. lecke BICEPSZ-GYAKORLATOK: * Karhajlítás könyökízületben:(a súlyzók súlya 2-5 kb.) Kis terpeszállásban, előre néző te...
Az "Út a jó erőhöz és a jó alakhoz" sorozatban megismerhettük az egyes izomcsoportok leghatásosabb fejlesztő gyakorlatait. E gyakorlatok végzéséhez részletes ed...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!