Mister Universum? (1969. augusztus 10.)

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mister Universum?
Zsolt Róbert írása a Magyarország 1969. augusztus 10. számában

The International Federation Of Body Builders - így nevezi magát egy különös nemzetközi szövetség, melynek tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy testüket ideális alkatúvá fejlesszék, olyan izmossá, olyan arányossá tegyék, amilyenné egyetlen sportág se formálhatja.

Magyarországon kulturizmus néven kezd ismerté válni ez a sajátos irányzat. A Sportolj Velünk c. füzetsorozatban jelentek meg különbféle gyakorlatok, ezek segítségével folytatható ez a bizonyos testfejlesztés, amelynek furcsa módon az a célja, ami a sportban csupán eszköznek számít.


Keshedt vállak ellen

A sportolás nagymértékben átalakítja a testalkatot. Izmossá arányossá teszi, de a sportember nem azért végzi edzéseit, hogy alkata láttán utána forduljanak az emberek, hanem a mind nagyobb eredmények elérésére, hanem mind értékesebb győzelmekre törekszik. Az izomfejlesztés az eszköz, a sportsiker a cél. Aki nem sportol versenyszerűen, az rendszerint egészsége, izmainak rugalmassága, frissessége megőrzésének érdekében úszik, teniszezik, evez, vagy futballozik; ebben az "amatőr" kategóriában már nem az eredmény az elsőrendű, hanem a szórakozás, a sportolás öröme, a cél pedig a kellemesebb életérzés, sőt nem egyszer -különösen a nőknél- a szép alak megőrzése, esetleg megszerzése.

Ez a cél pedig már mutat jó néhány rokon vonást a kulturizmussal, amelynek ugyan hívei nem vagyunk, de mivel már Magyarországon is sokat beszélnek róla, sőt ezer és ezer fiatalember próbálkozik vele, érdemes egyszer megvizsgálni, milyen is ez a testfejlesztési irányzat, amely világszerte milliókat hódított meg.

Talán a különféle hippy jellegzetességek a keshedt vállak, a beesett mellek kultuszának ellenhatásaként terjed egyre határozottabban a kulturizmus. Ma már országos bajnokságokat rendeznek szigorú szabályok szerint, és nem csak Amerikában, habnem Európában is tornatermek tízezreiben végeznek különböző gyakorlatokat a fiatalok, hogy aztán bajnoki érmet akasszanak a nyakukba.

A kulturizmusnak ezek a bajnokságai az Amerikában elterjedt férfi szépségversenyek utódai. Annak idején az Egyesült Államokban jó izomzatú férfiak vonultak el egy-egy zsűri előtt, különböző pózokat mutattak be hogy izmaik még jobban érvényesüljanek, és aztán a zsűri különféle hangzatos címeket adományozott nekik: Mr. Universum, Mr. World, Mr. Olimpia , Mr. America. A magyar származású Hargittay Miklós is - a korán elhunyt filmsztár. Jane Mansfield férje- egy ilyen nagyszabású férfiszépségverseny győztese volt., sőt az egykori úszó olimpiai bajnok, és a Tarzan- filmek későbbi hőse Johnny Weismüller is viselte a Mr. America címet.

Amerikából Európába is átszivárogtak ezek a versenyek. Eleinte súlyemelő világbajnokságok résztvevői vetélkedtek a szépség-díjért. Az amerikai Tommy Kono - többszörös világbajnok - két ízben is elnyerte az első díjat. A kulturizmus szakemberei szerint ez azonban csupán a közönség igényét kielégítő látványosság, show volt - az igazi bajnokság nem csupán és nem elsősorban a versenyzők magamutogatásából áll.

A nemzetközi szövetség szabályai szerint a kulturizmus versenyei három részből állnak.

Öt kiló - öt pont

Az első rész: meghatározott súly kinyomása fekpadon, guggolás súllyal , és mellmagasságban lévő súlyzó levétele állványról. A padon fekve, illetve guggoláskor a saját testsúly 120, az állványról való levételnél a saját testsúly 60%-ával kell megbírkózni. Ez az előírt teljesítmény; aki ezt nem produkálja, kiesik a versenyből. Aki teljesíti, tíz pontot kap minden fogásnemért, és minden további öt kilógrammért öt pontot.

A verseny második része a régi szépségversenyek módszerének korszerűsítéséből alakult ki. A résztvevők testi adatait pontosan megmérik, és egy ún. , antropológiai táblázat adataival vetik össze. A testmagasság és a testsúly az alap, a többi méretnek arányosnak kell lennie. Például egy 180cm magas, és 80 kilós férfi számára más méretek az ideálisak, mint egy 180cm magas és 90 kg súlyú ember számára.

A testmagasság tízszerese a testsúllyal elosztva bizonyos kulcsszámot ad, ennek a kulcsszámnak a rovatában lévő többi méret a hivatalos követelmény. Arányosnak kell lennie a nyakvastagságnak, a mellbőségnek, a bicepsznek, az alkarnak, a deréknak, a csípőnek, a combnak, és a lábszárnak. Nem elegendő, ha csupán néhány adat stimmel. Ha bármelyik eltér a táblázatban megadottól - akár fölfelé, akár lefelé -, akkor a kulturizmus szabályai szerint már nem lehet arányos az alkat. Ha például a bicepsz vagy a comb izmosabb, vastagabb az előírtnál, ez nem plusz, hanem mínusz pontot jelent.

A kulturizmus hívei ennek az antropológiai táblázatnak a birtokában edzenek- főként súlyokat emelnek. Rendszeresen ellenőrzik méreteiket, és ha valamelyik izmuk nem elég fejlett, akkor olyan gyakorlatokat végeznek , amelyek csupán az adott izomcsoportot erősítik, de a többiek, amelyek már megfelelneka normáknak, változatlanul maradnak.

Csehszlovákiában mostanában rendezték a kulturisták bajnokságát. Czuczor József nyugalmazott építész, akinek az a hobbyja, hogy Magyarországon is meghonosítja ezt a "sportágat" szintén ott volt a brnoi versenyen és elmondta, hogy az első egy érsekújvári fiatalember, bizonyos Szalai László lett, akinek a méretei pontosan megegyeztek a táblázatban előírtakkal. Szalai 168cm magas,78 kg súlyú. Mellbősége 143, bicepsze 52, alkarja 38, combja 68, nyaka 42, vádlija 43, dereka 75, csípője 88 cm kerületű.

Gömbvasak

Ezekkel a mérésekkel egyébként még nem ér véget a verseny. Még a második szakaszban a méréseket követően, jön a hat kötelező póz. A résztvevő feláll a dobogóra - a közönség és az öttagú zsűri elé - s az előírt tartásban megfeszíti bizonyos izmait, - például a mellizomzatot hogy plasztikusan látszódjék a mell rajzolata, az izmok kidolgozottsága. Kicsit humorosnak tűnik ez a produkció, de van, akinek tetszik.

A verseny harmadik felében a szabadon választott gyakorlatok következnek. Régebben legtöbbnyire az volt a divat, hogy ebben a szakaszban a különböző pózokban szintén az izmok fejlettségét igyekeztek bemutatni a résztvevők, de mostmár gazdagabb a tárházuk. Miután a szabadon választott gyakorlatoknak az a céljuk, hogy a versenyzők igazolják erejüket, valóságos artista produkciókat lehet látni.

Van, aki gömbvasakat visz az emelvényre, s azokból kézzel feszít különféle formákat, van aki 8mm átmérőjű szöget spirállá görbít, de megtörtént hogy egy résztvevő 1500 fekvőtámaszt, a másik nyújtón 700 húzódzkodást mutatott be. Esetleg több résztvevő is összeáll, gúlát építenek, egy karral emelik fel a másikat stb., stb.

A szabadon választott gyakorlatokat művészekből - festőkből és szobrászokból - és a kulturizmus szakembereiből álló zsűri pontozza. A bajnokságot az ny eri, aki a három versenyszakasz során a legtöbb pontot szerezte.

Az országos bajnokok résztvehetnek minden esztendőben a Mr. Universum címért folyó versenyen. Idén szeptemberben New Yorkban dőlt el az új típusú férfi szépségverseny sorsa. Ott lesz ezen a versenyen Hargittay Miklós, aki most Franciaország baknokságát nyerte meg, és indul a csehszlovákiai Szalay László is. Az elnök - bizonyos Mr. Ben Weider - járt Brnoban, a csehszlovák bajnokságon, és úgy véli, hogy Szalay elnyerheti a Mr. Universum címet is.

Magyarországról senki sem indul a New York-i versenyen. Nálunk a kulturizmus egyenlőre nem nyert polgárjogot. De - Czuczor József tudomása szerint - jó hétezer 18-30 év közötti fiatalember igyekszik "méretarányossá" tenni a testé. Kis - 15-20 tagú - csoportok működnek amelyek helyiséget bérelnek, s ezeket saját erőből berendezik. A MÉH -nél vásárolt vasakból súlyzókat, nyújtót, különböző kiszolgált eszközökből fekpadokat, csigasorokat készítenek és a külföldi folyóiratokból kijegyezett gyakorlatok segítségével fejlesztik izmaikat az előírt méretre.

ZSOLT RÓBERT

 


Tasnádi László gyűjteményéből

 


Tasnádi László gyűjteményéből

 


Tasnádi László gyűjteményéből

Kapcsolódó cikkek
TESTKÉPZŐ TANFOLYAM HALADÓKNAK 17. lecke HOGYAN FEJLESSZÜK FELSŐTESTÜNKET? FREDDY ORTIZ TANÁCSAI Freddy Ortiz 28 éves Puerto Ricóban született, az atlé...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdetek kezdetén, vagy mé...
ELŐÍTÉLETEK A kiemelkedő külföldi izomfejlesztők nálunk főként a televízió Parabola rovatában jutnak nyilvánossághoz. Ők azon terjedelmes fiúk, akik a műsorv...
KEDD, CSÜTÖRTÖK, SZOMBAT LÁBIZOMGYAKORLATOK Lábujjhegyre emelkedés három tartásban (behajlított lábujjakkal, kiengedett lábujjakkal és teljesen nyújtott lábuj...
Második leckénk összeállításánál az a cél vezetett, hogy azoknak adjunk gyakorlatokat, akiknél a mellizomzat aránytalanul elmaradt a test többi izomcsoportjáho...
Power Lifting verseny A Sporolj velünk 1970. márciusi számából 1969. dec. 7.-én a Zrínyi Nyomda SE atlétizmus szakosztálya powerlifting versenyt rendezett. A...
Folytatjuk az expanderrel végezhető gyakorlatok leírását. Ügyeljünk az első részben leírt általános tudnivalók betartására. Gyakoroljunk rendszeresen és kitar...
A Zrínyi Nyomda S. K. szakosztálya 1970. november 8-án rendezte meg a III. Power-lifting és I. Body-building versenyét a Gutenberg Művelődési Otthonban. Az érd...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!