Mit reformálnék meg a testépítő versenyeken?

2014-05-07

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ez egy szubjektív cikk, amely a saját tapasztalataimon alapul. 1990 körül jártam először testépítő versenyeken, amelyek technikailag sokkal elmaradottabbak voltak a maiaknál, mégis olyan hangulatot hoztak, amit meg sem tudunk ma már közelíteni.

 "Fejlődés": régen és most


Azóta eltelt sok idő, magam is kihagytam sok évet, majd a 2000-es évek elejétől újra látogatom a versenyeket, immár hivatásszerűen. A kitartó sportrajongásból aztán én is eljutottam addig, ahova a versenyek szervezői és bírái is.

Ezt ki-ki vérmérséklete és őszintesége szerint fogalmazza meg: én csak szolidan annyit mondanék, lehetőség szerint inkább nézek meg egy Barátok Közt évadot, mint egy testépítő versenyt, az ugyanis biztosan kevésbé unalmas, és minden bizonnyal szórakoztatóbb. Persze ez csak a politikailag korrekt verzió.

Természetesen nem tudok elemző cikket írni különböző szintű versenyekről, ezért mindent összemostam. Nyilván minél lejjebb megyünk színvonalban, annál több pont érvényes.


1. Nézők


Sok tényező van, amin javítani lehetne, hogy netalántán érdekeljen is valakit egy ilyen verseny: az ún. nézőt.

A néző lassan olyan lesz, mint  a Loch Ness-i szörny. Elvileg létezik, de senki sem látta.

A néző ugyanis nem anyuci, apuci, az edző meg a haver. A néző az, aki nem személyes érdekből, hanem a sportág iránti érdeklődésből megy el versenyre. Mint minden normális sportban. A focimeccsre nem azért járnak ki, mert a haverjuk játszik.

Egy normális sport közönsége nem csak azokból áll, akik maguk is űzik a sportot. Az olimpiát nem csak azok nézik meg, akik maguk is rendszeresen művelik az olimpiai számokat. (Többek között) ezért nem lesz a testépítés soha olimpiai sport. 

Hogy hogyan lehetne vonzóvá tenni a testépítést? Nyilván nem tudom megválaszolni, bár lenne pár öltetem. De az biztos, hogy nem így, ahogy most próbálják tönkretenni. Nem könnyű kategóriákkal, fél éve edző ratyikkal, önimádók színpadra engedésével, picsarázással. Pont most, amikor profiban generációváltás van, kezd érdekes lenni a dolog végre, a másik oldalról totálisan megpróbálják semmivé tenni a profi testépítést is.

Miért mennének az emberek testépítő versenyre? Testépítőket látni. A testépítő eredeti jelentése hihetelen munkával, sok idő alatt felépített extrém izomzatú sportoló. De még ezt is vonzóvá kellene tenni, mert ez sem érdekli az embereket. Mi érdekelné, ha még ez sincs?

Erőemelő versenyeken sem a 120-as fekvenyomókra kíváncsiak. De az legalább sport, mérhető, egzakt eredményekkel, hatalmas tömegbázissal. Az erőemelésből gyakran az a show hiányzik, ami a testépítés lételeme lenne, ha működne; nem kell azonban minden sportban show-nak is lennie, hiszen a tömegsportokban sincs. Ennek ellenére az erőemelésre is ráférne és bizony vannak is erre próbálkozások, hogy az élmezőny show-műsor keretében csapjon összea legvégén.2. Előnevezés


Az internet, különösen a WEB 2 korában, amikor szarni is faszbúkra járunk, nemhogy nem sikerül megoldani, hanem igény sincs arra, hogy internetes előnevezés legyen a versenyekre.

Rosszabb esetben inkább kitépett kockás papírra regisztrálják a versenyzőket az asztalon levő okostelefon tőszomszédságában és még csak nem is érzik ezt paradoxnak.

A regisztráció folyamata egy nagyobb versenyen órákat vesz igénybe, sorbanállással, tülekedéssel és az ebből következő szívással. A szervezőnek pedig a regisztráció lezárásáig fogalma sincs, hogy hány versenyző lesz az egyes kategóriákban.

Az ideológia az, hogy "nem mernek" előnevezést csinálni, mert akkor nem jönnek el a versenyzők. Mert nyilván olyan hülyékre kell alapozni, akik a verseny előtti pénteken döntik el, hogy indulnak-e.

Ehhez képest természetesen a versenyzőknek és sleppjüknek egyetlen kérdése van egész nap: mikor kerülnek színpadra?

Mivelhogy előnevezés nincs, senki sem tudja előre, hány versenyző lesz, teljes mértékben kalkulálhatatlan, hogy melyik kategória mikor lesz színpadon. Ezért vannak az órás csúszások is. Ezért kell egész nap az öltöző padlóján rohandi, mert mivel nincs előnevezés, muszáj mindenkinek reggel regisztrációkor odajönnie és hazamenni sem tud, hiszen fogalma sincs, mikor kerül színpadra.

Előnevezéssel mindez simán megoldható volna. (Természetesen nem igénytelenül, faszbúkon, hanem a verseny weboldalán e-mailben.) Elég lenne 1-2 órával a kategória szinpadra kerülése előtt érkezni és mérlegelni, kilométeres sorbanállás nélkül.

A zenéről nem is beszélve: nem kellene CD-vel balfaszkodni. Előre el lehetne küldeni a zenét, az a kategória mappájában, név, sorszám és időrend szerint el lenne rendezve, így nem lennének elkevert zenék, összekevert zenék, nem induló CD-k.

Mindez nem vonatkozik profi szintre, ott részben már megoldották rég ezt a lehetetlen dolgot, csak követni kéne.

 2. A verseny prezentációja

A legtöbb kisebb versenyen az ilyen luxus dolgokat, hogy legyen egyáltalán versenykiírás, mellőzik.

Alapvető, hogy egy versenyre legyen plakát és versenykiírás, méghozzá jó időben. A versenyeket januárban már be kéne jelenteni, hogy tudjanak rá készülni az emberek.

A versenyen külön, jó láthatóságot kellene biztosítani a sajtónak, a nem meghívottakat pedig kizárni, hogy ne zavarjk a munkát. Nonszensz, hogy mobiltelefonnal hangyákat fotózó gyökerek beállnak a hivatalos fotós elé.

A verseny menetében alapvető változásokat tennék. A mai testépítő versenyek ugyanis túl unalmasak és hosszúak.

A világon minden komoly sportesemény sport szerű körülmények között zajlik. A testépítés prezentációja azonban színház jelleggel zajlik, amivel nem is lenne baj, ha nem lenne a fentiek szerint túl hosszú és unalmas.
Visszavezetném a régi rendszert: elődöntők ordító foszene nélkül, csendben (!), szakmai közönség előtt zajlanának, a rendes közönség kizárásával. A kihívásokat ésszerű keretek között kellene tartani, és szigorúan szabályozni a döntőben.

A döntők lennének közönség  előtt tartva, akár már pontozás nélkül (hiszen az elődöntőben délelőtt el lehet dönteni), kizárólag show-jelleggel. (Épp ezért a kihívásokat is show jelleggel kellene csak megtenni.) A show jelleget mesterséges hangulatfokozó eszközökkel (díszlet, eszközök, zene, fények stb.) erősíteném, hogy a nézők másfél-két óra igazi élményt kapjanak. 

Ennyi lenne az időtartam: 2 óra, Mint minden más értelmes szórakoztató porgramnál. Így senkinek sem kéne erőn felül teljesítenie, hogy megnézhessen egy versenyt. Nem lennének olyan kérdések, hogy "mikor érdemes kimenni."

Nem sokan áldoznának erre ugyanis egy teljes napot úgy, hogy a program nagy része dögunalom.

Természetesen a döntős eredmények csak a döntő végén lennének bejelentve a díjátadási ceremónián.

Mindez radikális változás ahhoz képest, hogy ma egy nézőnek egy komoly verseny egy reggeltől estig tartó, megterhelő, unalmas program.

Én több, mint tíz évig néztem végig évente elejétől a legvégéig egy rakás testépítő versenyt: mindig mi érkeztünk elsőnek és mi mentünk el utoljára. Nem szartam bele, nem mentem ki cigizni, haza, sörözni, stb., hanem dolgoztam. És ma ezt mondhatom: inkább felvágom az ereimet, minthogy még egy versenyt végigüljek.

Mit várunk el akkor az utca emberétől, akinek elvileg a nézőnek kellene lennie?
 

3. Versenyszabályok


Radikális változásokat vezetnék be a verseny menetében.

Előnevezéskor rákérdeznék a versenyző előéletére, versenyeire. Szinten aluli versenyzőt nem engednék indulni, nem lennének fehérbölények. (Ennek kivitelezésén még nem gondolkodtam.)Szigorúan szabályoznám, hogy ne sakkozhassanak a kategóriákkal: ne induljon senki olyan kategóriában, amire nem jogosult, például valami kezdő kategóriában, ha mér versenyzett.
Tilos lenne több kategóriába nevezni.

Ne variálhasson a versenyző a kategóriákban aszerint sem, hogy kik indulnak még, a könnyű győzelem reményében.

Azt hiszed mindez ritkaság? Azt hiszed, nem indulnak el magasabb súlycsoportban, mert ott jobb az esély? Azt hiszed, nem indulnak el juniorban túlkorosok? Kezdőben nem kezdők? Egyszerre Athleticban és testépítésben? Azt hiszed, nem próbálnak meg indulni a súlykorlátos kategóriában laza + 8 kilóval? Mindre van példa!

Megszüntetném a himi-humi kategóriákat. Nem kell minden versenyen 500 bajnoknak lenni. Nem kell könnyű kategória. Aki csak 3 éve edz, az ne legyen bajnok úgy, hogy a másik kategóriában tíz év kellett az utolsó helyhez is. Lenne egy ifjúsági kategória és súly vagy magassági kategóriák és kész. Nem kell 173,5 cm magas/kék szemű/barna hajú kategória. A legjobb legyen a győztes!

Nagyon fontos, hogy megszüntetném a színpadi bohóckodás azon módját, hogy mindenki balettozik a pózok berakása előtt, azaz szinte lehetetlen egyszerre látni a versenyzőket az adott pózban, mert az egyik épp abbahagyja, amikor a másik még csak beteszi.Elképesztő, hogy senkinek nem jut eszébe ez: szubjektív sport, de még az értékelés is maximálisan meg van nehezítve. Szinte lehetetlen  olyan képeket készíteni (legalábbis velem előfordult nem egyszer) amin mindenki beállt  a pózba, tökéletesen fogja, így össze lehet őket képen hasonlítani. Ezért a pózokat vezényszóra hajtatnám végre.

Prioritásba helyezném a fotózási lehetőségeket és a bírókat, tehát az értékelés kivitelezhetősége és a fotózhatóság lenne a fő szempont, az egó majomkodás és a show megmaradna  az esti show-ra.

Nem engednék olyan bírót pontozni, akinek versenyzője van az adott kategóriában.(Ebből magyarországon parasztlázadás lenne!) A bírók nem beszélhetnének pontozás közben. a pontozólapok pedig azonnal összeszedve, biztonságosan jutnának el a pontozást kiértékelő, független szakemberhez, aki csak számokat látna, nem tudná, melyik versenyők vannak a lapon. A pontozólapokat azonnal továbbküldeném egy biztonsági céggel egy biztonságos helyre és verseny után nyilvánossá tenném.


4. A verseny utóélete

Nagy téveszme, hogy a versenyek a jelenlévő nézőknek, a haveroknak, a polgármesternek meg az elindult sajat haverjainknak és rokonainknak, esetleg magunknak szólnak.
Ki lehet számolni, mi a fontos: 300 néző, ezer néző vagy 10.000 - 30.000 ember, aki utólag megnézi a versenyt, az arról szóló híreket, képeket, cikkeket, bármit?

A versenyeket úgy szervezném, hogy nem csak az előzetes reklám, de az utóélet is ki lenne találva. Igyekeznék mindél több nyilvánosságot adni az eseménynek, visszaidézni a legjobb show-elemet, a legjobb pillanatokat, hogy azok, akik nem voltak ott, el akarjanak jönni a következőre. Alap, hogy a versenynek saját weboldala lenne, amire azonnal felölteném az eredményeket és a képeket, és természetesen örökre fennmaradna, ezzel rangot adva az eseménynek.

Mindez, amit leírtam, egyenesen röhej. A mai viszonyokat nézve elképesztően nevetséges, gyerekes ábránd: mindenki leszarja az egészet. Nemzetközi szinten is inkább tönkreteszik a sportot ahelyett, hogy erősítenék. Pont most, a profi versenyzők generációváltásánál nyomják a "már nem divat a felfújt izom" maszlagot és erőltetnek olyan kategóriákat, amelyeknek sok mindenhez van közük, csak sporthoz és az eredeti koncepcióhoz nem.A testépítés iszonyat munkával, sok év alatt felépített extrém izomzatot jelentett valaha.


Az embereket ez érdekelte: állatokat akartak látni, nem hétköznapi cicafiúkat a strandról.

A világon nincs még egy olyan idióta sportág, ahol egyre könnyebb, gagyi kategóriákat csinálnak, már szépségversennyé sílányítva az egészet.

Senki nem rendez lassanfutó versenyt, ahol seggrázással és pucsítással van elintézve minden.

Az elvileg rokon erőemelésben sincs olyan kategória, hogy nem szabad sok súlyt használni, de számít a frizura.

Ehhez jön hozzá, hogy a legkomolyabb szintem sem érdekel senkit valójában a verseny. Összehoznak egy nagy expo-t, eladják a standokat, a versenyzőket fel és leterelik, mint a vágómarhákat, aztán jöhet a következő, amiből majd szintén lóvé lesz.

Ezért nem lesz a testépítés nemhogy olimpia sportág, hanem ezért fog eltűnni hamarosan a süllyesztőben, mert a testépítés maradék csökevénye a faszbúk-generáció szelfiző gyökerein kívül senkit sem fog érdekelni.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!