Mit tegyél, ha büdös vagy?

2018-04-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nagyon kellemetlen tud lenni és konfliktuskerülésből senki sem szól, ami pedig igen sok szenvedést jelent egy edzőterem közösségének - ez van, ha valakinek a normálisnál erősebb a testszaga. Márpedig minden teremben van ilyen. Íme a terápia!

 

 


Az emberek különböző furcsa tulajdonságokkal rendelkeznek, de meglepő módon a büdösség teljesen természetes.

 

Nem társadalmilag természetes - ilyen szempontból nem nagyon elfogadott - hanem egyszerűen arról van szó, hogy a természetben elég sok dolog büdös, például az állatok többsége. (Lásd. sertés.)


A büdösségtől a civilizáció nagyjából megszabadított minket azon oknál fogva, hogy a legtöbb embert irritálja, ha a másik ember büdös. Illetve pontosabban csak akkor, ha egy légtérben kell vele tartózkodni.


(Valószínűleg eme ösztönünk azért alakult ki, mert bizonyos szagok a nem egészséges-veszélyes-mérgező skálán helyezkednek el az alapvető, ösztönös érzékelésünkben. Szag alapján állípatjuk meg például, hogy egy étel romlott, de a szag azt is jelzi, ha egy illető éppen meg van halva egy ideje.)


Pedig elvileg sokkal hátrányosabb tulajdonság, ha az ember hülye, mintha büdös lenne.

 

Csakhogy a hülyének megfelelő szellemi színvonal nem látszik meg, amíg az ember meg nem szólal. A büdösséghez azonben a legcsekélyebb mértékben sem kell kommunikálni, feltéve ha magát a szagot nem tekintjük kommunikációs formának, hiszen az is hordoz egyfajta köztudomásra hozott információt a higiéniával kapcsolatban. 


Bár... való igaz, a természet nagy aljassága, hogy a szaglószervünk nem elég pontos ahhoz, hogy egy tömegben megállapítsuk, ki a sok ember közül a büdös, így a helyzet kissé alattomos, de előbb-utóbb minden kiderül.


A mi szempontunkból a budapesti buszjáratokon nyáron tapasztalható büdösség irreleváns, igen érdekes viszont az edzőtermek világa: minden teremben van legalább egy rendszeresen büdös ember.


Márpedig nem árt tenni annak érdekében, hogy ne mi legyünk azok, mert igen csak csorba eshet a népszerűségünkön  - még akkor is, ha nem vagyunk népszerűek.


Deklarálni kell, hogy valamennyi természetes testszag előfordul mindenkin. De ezen erősen túlmutatnak azok az emberek, akiket nagy ívben - fintorogva - kerülnek a többiek.

 


Van egy elmélet, hogy egyes embereknek erősebb a szaga. Tehát nem tehetnek róla, maguktól büdösek. Lehet ennek valami igazságtartalma (beteg embereknél például), de alapvetően nem hiszünk ebben. Inkább a higiéniában hiszünk és abban, hogy nem mindenki mélyedt el a tisztálkodás rejtelmeiben annyira: ezt a tételt könnyű bizonyítani, ha egy büdös embert rábírunk alaposabb higiéniára.  


Mit tehet az, aki sajnálatos módon a testszagával irritálja a többieket?


Először is, gondolkodjon el a tisztálkodási rutinján.

 

Vajon mindent megtesz, amit lehet, vagy Pató Pál úr módjára végzi a megfelelő - valóban roppant unalmas, de néha jóleső - műveleteket? 


Lehet biztosra is menni, amihez kissé hihetetlen módszert ajánlanék: edzés előtti zuhanyzás. Bizony ez sem ördögtől való.


Mi okozza a testszagot? Az izzadt területeken elszaporodó baktériumok. Különösen a problémás, nem szellőző, ámde meleg helyeken, mint a hónalj.

 

Ennek nagyon is kedves a hagyományos, de ma már nem divatos hónaljbozont - és bizony nem kell mindenben a hagyományokhoz ragaszkodni.


A második lépcső: szőrtelenítés. Nem kell teljesen csupasznak lenni, de a problémás helyeket (elsősorban hónalj) mindenképp érdemes rendszeresen leborotválni, sőt, akár a nemi szervek környékét is. (Beleértve az ún. segget.)


A harmadik lépcső a  dezodor  és egyebek lennének, de ebből elég nehéz természetes megoldást találni, a boltokban kapható dezodorok ugyanis olyan súlyos egészségkárosodást okozhatnak, hogy érdemesebb kerülni őket. Mossuk meg a problémás helyeket inkább többször, vagy ha nagy gáz van, zuhanyozzunk nyáron négyszer (!), reggel, edzés előtt-után és lefekvés előtti időpontokban, valamint érdemes néha hónaljfrissítést végezni. Akár szódabikarbónás vízzel ledörzsölni a felületet. (A lúgos szódabikarbóna kinyírja a baktériumokat.)


De kozmetikai kérdést tekintve pedig guglizzunk rá a vegyszermentes megoldásra (jé, mit találtam, kár hogy nem kapható!), ami lehet, hogy drágább lesz, mint a tévében reklámozott ipari szemét, de megéri. 

 

Negyedik lépcső: a ruházat cserélgetése. Egyszerűen vigyünk magunkkal több szett pólót (inget, akármit) és ha kell, zoknit is. A lábszag külön probléma lehet, ezen a cipő rendszeres kezelésével és a láb mosásával, esetleg szódabikarbónás lábáztatással/lábmosással segíthetünk és mindenképpen legyen külön cipőnk az izzadós tevékenységekhez, amit eselteg rendszeresen mosunk, esetleg kidobunk. Nyilván a napi többszöri zuhanyzás áldásos hatása ilyenkor is érezhető.

 

Honnan tudod meg, hogy büdös vagy?


(Már azon kívül, hogy látványosan kerülnek a teremben, esetleg lekonyadnak  a virágok, de ugye azok normális teremben nincsenek.) Sajnos általában sehonnan, mert a saját testszagot nem érezzük. Ha tudod magadról, hogy erősen izzadsz, egyszerűen kérdezz meg egy bizalmi embert, hogy erős-e a testszagod. Ma kemény vagy, akkor meg a legjobb csajt a teremben!


Az a helyzet, hogy a fentiek egyszerűen csodát tesznek. Ha felismerjük, hogy ilyen problémánk van, bátran alkalmazzuk, illetve ha nekünk nincs, de a teremben egy sporttársunk megidézi nekünk a fenti módon a kénköves poklot, udvariasan vezessük rá erre a megoldásra.

 

Vagy adjuk neki oda ezt a cikket. Meglehet társadalmunk jobbá tétele érdekében érdemes lenne kinyomtatva az edzőtermekben terjeszteni.

 

Epilógus:

 

mindenki, aki olvassa ezt a cikket, hirtelen azt hiszi, hogy ő is büdös. Nyugi, ez nem így van! Ha valaki elküldi neked ezt a cikket, az általában nem célzás akar lenni, hanem az illető csak meg akarja mutatni neked a szerző lenyűgöző humorát, ahogyan a témát tálalta.

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Superbody szabályzat 2018 I. rész: általános szabályok 1. Előszó A Superbody a Scitec Nutrition táplálékkiegészítő gyártó és forgalm...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!