Mitől lesz szemét egy kaja?

2018-05-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Rögtön rávághatjuk: a zsírtól és a cukortól. Ez azonban önmagában tévedés!

 


Amíg az átlag nem sportoló emberek - és sajnos gyakran a sportolók akár még élsportban is - olyan szinten tudnak csak a táplálkozásról gondolkodni, hogy finom legyen, addig bárki, aki a testépítés ill. súlyzós edzés témakörében egy kicsit is komolyabban  elmélyedt, pontosan tisztában van azzal, hogy a táplálkozás kérdése alapvető. 

Így a legtöbben nagyon egyszerűen kétféleképpen osztályozzuk az ételeket: hasznos, jó minőség vagy kerülendő, szemét kaja. 

 

A köznyelv ez autóbbiakat tartja finomnak, ami ugyan nem feltétlenül fedi a valóságot, de valahol logikus, hogy ha egy élelmiszeripari termék célja csakis az, hogy finom legyen, a tápanyagtartalma pedig mellékes, akkor ezt a célt maradéktalanul teljesíteni tudja ipari körülmények között is.

 

Gyakorlatilag minden finom, amiben cukor és (jobbára telített) gagyi zsír van, mi pedig e kettő tápanyagot kerüljük, mint macska a vizet. 

 

Ezt persze sokan túlzása szokták vinni. Nyilván aki nem nézi meg és nem tudja annak az ételnek a tápanyagtartalmát, amit megeszik, annak sok köze nincs semmihez és a jó fizikumhoz is csak akkor lesz, ha nagyon szerencsés, de nem 1-2 gramm cukortól és zsírtól kell félni. (Ebből lesznek az olyan vicces esetek ugyanis, mint a nullás fehérjét tejben fogyasztó delikvens.)

 

Nem is gondolnánk elsőre, de a szemét kajákkal nem az a probléma, hogy mi van bennük, hanem hogy mi nincs!

 

Tehát nem az az alapvető baj, hogy valamiben zsír és/vagy cukor van, hanem hogy nincs mellette semmilyen hasznos tápanyag, elsősorban fehérje. 

 

 

Megmondom a frankót: ez az egész gondolat a protein fagyi miatt jutott eszembe. Ez ugyanis nem nullás, az 50g-os adagban (amiből 150g fagyi lesz)  5,8g cukor és 11g zsír van, ami elsőre nem tűnik csekény mennyiségnek. (Sőt, egyenesen sokkoló lehet azoknak, akik azt hiszik, a protein fagyi versenydiétába való - hát nem!)

 

Ha megnézzük azonban a rendes fagyi tápértékeit, arra csak saccolni tudok különböző táblázatok alapján, de 150g rendes fagyiban olyan 30g cukor és 25g zsír van. 

 

Ez is jelentős különbség, de a lényeg ott van, hogy míg a rendes fagyi fehérjetartalma - azaz hasznos tápanyagtartalma - olyan 5 g nem jó minőségben, a protein fagyié 14 g tejsavó protein.

 

Tehát van hasznos tápanyagtartalma!

 

Bármi másra lehet vonatkoztatni az arányokat. A kakaós csigában nem az a baj, hogy sok a cukor és a zsír, hanem ez csak a kisebb probléma a nulla fehérjetartalom mellett.

 

Ha a a fehérje és a szénhidrát + zsír arány minimum 1:2-höz (diétában 1:1-hez) vagy magasabb a fehérje javára és az a fehérje jó minőségű, még jók vagyunk, de ez már csak akkor fér bele diétába, ha az nem szigorú és mindent beleszámolunk.

 

A kakaós csiga fehérje : (szénhidrát+zsír) együtthatója 1:10-hez.  A mekkdonáldsz fagyié szintén.

 

Egy normális hamburger körülbelül 1: 2 - 1:3 -ig, mert rendesen bekavar a zsemle. (Ezek persze nem pontos adatok, a hamburger csak becslés, de nem nagyon kell elmagyarázni, hogy az nem diétás.)

 

 

Az elhízást sem csak azért következik be, mert felesleges cukrot és zsírt viszünk be, hanem mert nem viszünk be fehérjét, így a test folyamatosan éhezés állapotban van - ezért állandóan éhesek vagyunk és a következőben ugyanúgy nulla hasznos tápanyagtartalmú ételt fogyasztunk.

 

Mindez azt jelenti, hogy ha van jelentős fehérjetartalom, nem kell minden gramm zsírtól és szénhidráttól félni.

 

Különösen, ha beleszámoljuk az étrendbe!


(A proteinek zsír és cukortartalma például egészen irreleváns. Egy jó minőségű, de "mezei" tejsavó koncentrátum arányszáma a fentiek szerint 5:1)

 

Nem attól lesz "szemét" egy kaja, hogy nem nulla a cukor és zsírtartalma, hanem attól, hogy nulla a hasznos fehérjetartalma.

Nyugodtan ehetünk például viszonylag zsíros, de jó minőségű húst, főleg, ha kevés vagy nulla szénhidrátot eszünk hozzá, mondjuk zöldséget.

Olyan ételt ne legyünk meg, aminek nincsen normális fehérjetartalma. Minden étkezésnek tartalmaznia kell jelentős mennyiségű, minimum 20g fehérjét.

 

Protein fagyi

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!