Mitől profi valaki?

2012-03-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Magyarországon eddig is mindenki világbajnok volt, most meg lassan mindenki profi lesz. Mitől profi a profi?

A világ legtöbb sportágában léteznek professzionális sportolók. A kifejezés nagyon egyszerű jelentéssel bír: hivatásos. A profi sportoló ebből él, ez a munkája. Amíg az amatőr sportágakban nem szokás a pénzdíj sem, addig a profi sportolók pénzt kapnak a szövetségüktől vagy a klubjuktól. A legegyszerűbb példa erre a focisták vagy a boxolók esete.

A testépítésben, mint sok minden más, ez is faramuci módon működik. Szövetsége válogatja, mit jelent a profi státusz, de a valódi profi sportolói anyagi lehetőségeket biztosan nem: a megélhetést nem oldja meg, a testépítésben a profiknak sem jár fizetés. Általában a profi kártya megszerzése csak magasabb - és drágább - versenyzési szintet jelent, ugyanúgy önerőből vagy szponzorral kell megoldani az anyagi fedezetet. Van persze pénzdíj a versenyeken, de ebből megélni még a legjobbak sem tudnak.

Így a testépítésben a profi szint nem valódi profi státuszt jelent a többi sporthoz viszonyítva. És gyakran nem is valódi profi szintet.

Az etalon és a profi rendszer bevezetője természetesen az IFBB volt. A profi versenyeknek elméletileg két értelme van: csak a világ legjobbjai versenyeznek, akik valahogy már eljutottak ide, már kiérdemelték, hogy indulhassanak. Éppen ezért a mezőny sokkal kisebb, nincsenek súlycsoportok: ez egy szűk kör, csak a legjobbaknak.

Profi kártyát szerezni elméletileg többféleképpen lehet, és itt már elgondolkodtató tények vannak. Egyrészt automatikusan profi kártyát kapnak az IFBB világbajnokok, az abszolút Európa bajnok, Amerikában pedig az NPC nemzeti és USA bajnokok, valamint egy-két relatív kisebb versenyen is megszerezhető, hogy a fontosabb pontokkal kezdjük. Az NPC tulajdonképpen az IFBB amerikai része, és a nemzeti bajnokság szinte olyan erős, mint a VB. Épp ezért simán profi kártyát érdemelhet az, aki megnyeri.

Bármely más ország esetében is hasonló de már kissé más a helyzet: a nemzeti bajnokság abszolút győztese profi kártyát kaphat, de csak a helyi szövetség ajánlásával, és az IFBB vezetőinek jóváhagyásával. Könnyen belátható, hogy az etióp, vagy mongol nemzeti bajnok marhára nincs egy szinten sem az NPC, sem a német, sem a többi nemzeti bajnokkal. Ezt az ország helyzete és a helyi szövetség ténykedése válogatja. Mégis lehet profi kártyájuk. (Mint ahogy Eric Moussanbami is lehetett olimpia sportoló: érdemes megnézni annak, aki nem emlékszik. A linket kösz W. Petinek!)

 

 

Gyakorlatilag teljesen fos versenyzők kaphatnak profi kártyát akár. Jól látható, hogy durva szintbeli aránytalanságok lehetnek két profi kártyával rendelkező versenyző között úgy, hogy egy normális szintű országban ezerszer jobb versenyzők nem kapnak profi kártyát. Ráadásul ez szövetségi belügy: lehet kérvényezni, el lehet intézni szinte bárkinek. Így lehet az, hogy a valódi profik mellett röhejesen kinéző, nulla fős mezőnyben bajnok, sehol nem jegyzett versenyzők is profi kártyával rendelkeznek. Vagy olyanok, ahol van mezőny, de az nagyon gyenge.

De általában ők sosem indulnak, mert sem az anyagi lehetőségiek nincsenek meg (a profi versenyzés ugyanis nagyon drága mulatság), sem leégetni nem akaják magukat. Attól, hogy valakit anyuci meg a haverok marha izmosnak látnak, még nem lesz profi testépítő.

Sőt, profi nem attól lesz valaki, hogy van kártyája, hanem attól, hogy el is indul versenyeken, vagy legalábbis van esélye, lehet tudni, hogy versenyezni fog. Még fontosabb azonban, hogy megüti a szintet: oda lehet tenni a profi versenyzők mellé anélkül, hogy Fehér Bölény lenne. 

 

Vannak persze olyan versenyzők, aki ki is érdemelték, komoly címek megszerzése után szerezték meg a profi kártyát. Őket sem érdemes profinak nevezni, csak akkor, ha egyáltalán készülnek arra, hogy elinduljanak. A fiókban pihenő profi kártya nem jelent profi sportolót. Nagy dolog a megszerzése, de a profi sportoló az, aki profi sportolóként profi versenyre készül. Egy sportolót a legmagasabb elért címe jellemez, nem az a kategória, ahol soha el sem indult, hiába tűnik az magasabb szintnek.

Vannak aztán a visszavonult, valaha versenyzett profik. Az ő státuszuk igen egyszerű: ex-profik.

Magyarországon - amíg Kiss Jenő vissza nem tér - jelenleg egyetlen profi testépítő van vagy inkább lesz, Tóth Dani. Jóba Elek formában van, de versenyzőként inaktív, Nicu Giurgi inaktív, Kovács Laci inaktív, Kiss Horváth István beteg volt, valószínűleg örökre abbahagyta. A 202-es kategóriát senki sem tekinti igazi profinak: a sikerre és a színvonalra való tekintettel meg is szűnt. Ott lehetett volna esélye Molnár Petinek, de nem jött össze, és ha össze is jött volna tavaly, sem ő, sem más nem tekintette volna igazi profinak.  Lehet, hogy megpróbálja majd az új,  212 fontos kategóriát, de hogy ez elég színvonalas kategória lesz-e ahhoz, hogy valódi profinak és ne csak a GP sorozat egyik betétszámának tekintsék (mint a Bikinit meg a többit), még nem tudjuk.

Tóth Dani most megkapta a profi kártyát. Nem álmodozik, nem bilibe lóg a keze, róla tudjuk, hogy el fog indulni: finanszírozza, sőt elvárja tőle a szponzora. Ezért nevezhetné Dani joggal profi versenyzőnek magát - de nem nevezi! - akkor is, ha még nem indult el. Mert ő biztosan profivá fog válni. Igaz, hiába a legjobb hazai testépítő: még neki is igencsak fel kell nőnie a feladathoz.

Nem attól profi valaki, hogy azt mondogatja magáról. Nem attól profi, hogy kártyája van. A profi kártya csak a belépő: az út kezdete, amihez rengeteg szervezés, komoly anyagi háttér és nagyon nem utolsó sorban megfelelő fizikum kell. Ha e három tényezőből csak egy hiányzik, nincs miről beszélni. Tóth Daninak mindhárom megvan.

Az a profi, aki elérte azt a szintet  fizikumában és nem csak álmodozik, hanem el is jut profi versenyekre.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!