Mr. Olympia 2004

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

2004 Mr. Olympia

October 30, 2004 at Las Vegas, Nevada (Mandalay Bay Arena)


The new 'Challenge Round' was introduced, changing the way the final top six were scored in the last round. The top six competitors scores were discared after round three, and only the final round mattered in who will win. In the new format, Dexter was the loser, and Gustova was the winner. The difference was worth $10,000.

Place Name Country 1 2 3 4 Points
1 Ronnie Coleman USA 5 5 5 15 24
2 Jay Cutler USA 10 10 10 30 21
3 Gustavo Badell Puerto Rico 21 16 20 57 13
4 Dexter Jackson USA 15 19 15 49 12
5 Markus Ruhl Germany 40 28 25 93 10
6 Gunter Schlierkamp Germany 28 43 30 101 1
7 Chris Cormier USA 36 34 39 109
8 Dennis James USA 33 37 42 112
9 Victor Martinez Dominican Republic 37 35 46 118
10 Darrem Charles Trinidad 50 49 43 142
11 Pavol Jablonicky Czech 57 63 58 178
12 Kris Dim USA 60 61 63 184
13 Ahmad Haidar Lebanon 67 60 64 191
14 Johnnie Jackson USA 79 70 69 218
15 Troy Alves USA 72 71 76 219
16 Craig Richardson USA 71 82 82 235
17 Mustafa Mohammad Jordan 85 85 84 254
18 Richard Jones USA 91 91 89 271
19 Claude Groulx Canada 93 91 95 279
 


Mr. Olympia 2004
F  O  R  R  A  D  A  L  O  M  !

A testépítő-világ legfontosabb eseményének szenzációs ráncfelvarrása

Izgatott várakozás. Emlékezz ezekre a szavakra.

"Az első Mr. Olympia, amelyet élőben láttam, a 18. volt a sorban: az 1982-es, londoni viadal. Az est végére kialakult végső sorrend, a legnagyobbak Chris Dickerson, Frank Zane, Casey Viator, Samir Bannout, Albert Beckles és Tom Platz lettek. A kötelező pózok után egy össznépi szabadpóz következett, végül már mindenki csak azt várta, hogy végre kihirdessék a végeredményt." - írta a Flex magazin szenior-writer-e a bevezetőjében.

Majd a következőkkel folytatta: "Az utolsó Mr Olympia, amelyet élőben láttam (nem vagyok H.G.Wells), a 39. volt a sorban: a 2003-as, las vegas-i megmérettetés. Az est végére kialakult a végső sorrend, a legnagyobbak Ronnie Coleman, Jay Cutler, Dexter Jackson, Dennis James, Günter Schlierkamp és Kevin Levrone lettek. A kötelező pózok után egy össznépi szabadpóz következett, végül már mindenki csak azt várta, hogy végre kihirdessék a végeredményt."

Láttad a Groundhog day c. (a film hazánkban "Idétlen időkig" c. alatt futott - a fordító) filmet? A két esemény között eltelt húsz év és a versenyzők nevein kívül semmi sem változott. Tegyük hozzá azt is, hogy 1984 óta csupán három olyan férfi volt, aki a Mr. Olympia címet elnyerte: Lee Haney, Dorian Yates és Ronnie Coleman. A szörnyű valóság az, hogy a legjobb felépítésű emberek versenye olyan unalmassá vált, mint Courtney Love folyamatos nyafogása. Ha megkérdeznénk Alfred Hitchcock-ot, hogymi hiányzik, tudná a választ. Az izgatott várakozás.

Ez pedig nem a versenyzők hibája, ők évről-évre a legjobb formájukat hozzák el nekünk. Ezen a versenyen a legjobbat kell nyújtani. Feszült figyelem, izgalom és a közönséggel fenntartott interakció: idén, október 30-án is megtapasztalhatjuk a Mandalay Bay Resort & Casino területén. A testépítés "nagy öregjére" ráfér egy kis ráncfelvarrás, ez lesz a 40. éve, épp ideje, hogy felfrissülve új életet kezdjen. Nézzük hát, hogy is fog megújulni a Mr. Olympia és hogyan vonul majd be a testépítés történelmébe 2004. október 30. napja.

A bíráskodás

Új kötelező gyakorlat - a "most muscular" póz (a versenyzők kedvence) bevezetésre kerül, mint nyolcadik kötelező póz. A kötelezők között utolsóként kerül majd bemutatásra.

Előbírálat - eleddig az előbírálat során minden versenyzőnek színpadra kellett vonulnia, majd következtek a szimmetria-összehasonlítások. Ennek során a bíráknak nem volt elég ideje megnézni, hogy ki milyen formában van, az első összehasonlításokra már a nevesebb testépítőket kezdték kihívni. Annak érdekében, hogy a bíráknak legyen elég ideje kiértékelni a versenyzőket és csökkenteni annak esélyét, hogy valaki felett átsiklanak, a 2004. évi Mr. Olympián a következő szabály kerül bevezetésre: az előbírálat során minden egyes testépítő egyedül fog színpadra lépni, rajtszám szerinti sorrendben, hogy bemutassa a nyolc kötelező pózt. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek lesz mintegy másfél perce arra, hogy megmutassa magát és jó benyomást tegyen a zsűrire. Ha valaki nincs formában, az rögtön az elején ki fog derülni és az is, ha egy ismeretlenebb versenyző idén kiemelkedő formát hoz, így jobb esélyekkel indulhat majd.

Néhány perccel az utolsó versenyző kötelező póza után az összes versenyző visszatér az első fordulóra, amely a szimmetria fordulója lesz. A testépítőket ötfős, vagy annál kisebb csoportokban fogják kihívni összehasonlításra. Amikor mindenki sorra került, a versenyzők elhagyják a színpadot. Néhány perc múlva azonban visszatérnek, hogy sor kerülhessen a második fordulóra, amely a kötelező (izmosság) forduló lesz. A testépítőket ötfős, vagy annál kisebb csoportokban fogják kihívni izomtömeg összehasonlításra. Amikor mindenki sorra került, a versenyzők elhagyják a színpadot, és ezzel az előbírálat is véget ér.

A pózok és a nagy fordulat

A pózok fordulója - az esti döntőn a színpadra kerül egy hatalmas digitális kivetítő, amin a színpadra lépő minden egyes versenyző délután, az előbírálaton szerzett pontszáma látható lesz. Amikor a versenyző elkezdi a pózolást, a közönség is követni fogja tudni a verseny állását a kijelzőn. Korábban meg kellett várni az est végét, hogy kiderüljön, ki hanyadik helyen végzett. Az újítás nyomán a közönség is élőben láthatja a küzdelem eredményeit és lehetősége nyílik arra, hogy kidühöngje magát, vagy tetszésének adjon hangot. A szabadpóz-forduló után a versenyzők visszatérnek a színpadra és a kivetítőn láthatóvá válik majd a szabadpózokra kapott pontszám is. Szoros verseny esetén mindenki figyelemmel kísérheti a helyezések izgalmas változását rögtön azok megtörténtekor.

Képzeljük csak el azt a helyzetet, ami 2001-ben állt elő, mikor Jay Cutler nyerte meg a két délutáni előbírálati fordulót, majd mégis a címét ezzel megvédő Ronnie Coleman vitte el a koronát azzal, hogy az esti döntők során remekelt. A korona veszélyben volt 2001-ben és ezzel a módszerrel a rajongóknak lehetőségük nyílt volna végigizgulni a versenyt, minden pontszámot figyelemmel kísérve megtapasztalni, hogyan nyeri meg Coleman hajszállal a Mr. Olympiát újra Jay Cutler előtt. Miután a pózokra kapott pontok a közönség számára is kiírásra kerülnek, kialakul a sorrend, ezt követően pedig a csapat leszűkül a legjobb 6 versenyzőre. Ezen a ponton válik a verseny igazán izgalmassá és részesei lehetünk a legnagyszabásúbb változtatásnak, ami csak a testépítő-versenyek történetében valaha bevezetésre kerül: a Kihívás fordulója.

A Kihívás Fordulója - ahogy a többiek elhagyják a színpadot, a kijelzőn a legjobb hat versenyző pontszáma marad csak látható. Az eddigiekkel ellentétben az előző három fordulóból hozott pontok összege helyett az eddigi eredmények szerint új pontszámok kerülnek kiírásra: a helyezések szerint az elsőnek 6, a másodiknak 5, a harmadiknak 4, a negyediknek 3, az ötödiknek 2, a hatodiknak 1 pont jár majd. Ha tavaly is lett volna ilyen végső forduló, az állás annak kezdetén a következő lett volna:

Ronnie Coleman 6 pont
Jay Cutler 5 pont
Dexter Jackson 4 pont
Dennis James 3 pont
Günter Schlierkamp 2 pont
Kevin Levrone 1 pont

Innen a teljes verseny megismétlődik. Az első három fordulóban eldőlt, hogy ki jut a legjobb hat közé a Kihívás Fordulójába, ahol a versenyzők pontszerzésért küzdenek (nem úgy, mint most, amikor a legalacsonyabb pontszámmal rendelkező testépítő kapja a legjobb helyezést). A Kihívás Fordulójának végén a legtöbb pontot gyűjtött versenyző nyer és ez a végső küzdelem valószínűleg hihetetlen összecsapást hoz a versenyzők között és sosem látott izgalmakat a Mr. Olympia nézői számára.

Fej fej mellett - minden versenyző, kezdve a hatodik helyen állóval az általa választott pózra kihívja sorban a többieket. Minden egyes ilyen választott pózolás fordulójának nyertese két pontot könyvelhet el az eredményjelzőn. Ha a tavalyi versenyt vesszük alapul, akkor Levrone (a hatodik) kihívta volna egy pózra Schlierkampot (az ötödik), aztán Jamest (a negyedik), egészen fel Colemanig, aki az első helyen állt. Ekkor Schlierkampra öt választott pózára került volna a sor, először Levrone ellen, majd James ellen és így tovább, amíg Coleman következett volna a helyezésben alatta állókkal szemben. Itt tetőzik az izgalom! Mind a 11 bírónál olyan elektromos pontozógép található, amellyel az adott póz vonatkozásában azonnal dönthet valamelyik versenyző javára és az összesítés azonnal látható az eredményjelzőn. Vegyünk példának egy összecsapást, amelyen Levrone kihívja James-t egy küzdelemre. Ha 7-4 arányban Levrone bizonyul jobbnak a bírák szerint, akkor az máris két pontot jelent a számára, ami az eredményjelzőn azonnal meg is jelenik. A közönség pedig mindezt végigtombolhatja és kifejezheti véleményét az egyes összecsapásokkal kapcsolatban.

Stratégia - egy kikötés azért akad: egy versenyző egy bizonyos pózt csak kétszer kérhet. Például Levrone valószínűleg legjobb póza a "most muscular" lesz, amit csak kétszer hívhat. Ezért el kell majd kezdeni taktikázni: vajon a legerősebb oldalát az alacsonyabb pozícióról indítók ellen vesse be, vagy tartogassa a két legesélyesebb ellen? Az az eset áll majd elő, hogy a srácok fel kell mérjék egymás gyengeségeit és olyan stratégiát kell választaniuk, amivel a párbaj során az ellenfeleken a legjobb eséllyel kerekedhetnek felül. Ebben a rendszerben a hat döntősnek esélye lesz összemérni egyenként is magát a többiekkel, ami az eredményjelzőn folyamatosan változó helyezéseket és pontszámokat eredményez majd.

Hozzuk megint példának Levrone-t. Mivel övé az első forduló, ha az öt pózból négyet megnyerne, és csak egyet veszítene el, mondjuk Jackson ellen, a korábban részletezettek szerint nyolc ponttal gazdagodna és ezzel az élre kerülhetne! Ahogyan az összecsapás folytatódik a többiekkel szemben, a vezetést megszerző Levrone-t felülmúlhatja valaki más, de az bizonyos, hogy aki figyelemmel kíséri a döntőt, az a végkifejlet során példa nélkül álló drámának lesz szemtanúja.

Ha ez a pontozási rendszer a 2001-es Olympián már életbe lépett volna, az egész verseny tetőpontjaként egy hihetetlen és mindent eldöntő Coleman-Cutler lepózolásnak lehettünk volna szem és fültanúi. Még belegondolni is hátborzongató ebbe a gigászi csatába és képzelhetjük a közönség reakcióját egy ilyen test-test elleni hadd-hulljon-a-férgese küzdelem láttán.

Ha 2002-ben vezették volna be, akkor a későn rohamozó Schlierkamp megszerezhette volna a harmadik, vagy akár a második helyet is az ötödik helyett. A lehetőségek elemzésén túl a lényeg mégiscsak az, hogy amint a verseny a tetőponthoz közelít, mindenki pontosan nyomon követheti majd az eredményjelzőn, hogy melyik pillanatban szakad majd el a mezőnytől a leendő bajnok és tesz szert behozhatatlan előnyre. Mint egy célfotó: a rajongók látni fogják Mr. Olympiát, ahogyan áthalad a célvonalon.

A nap végén - biztosan érik majd kritikák az új rendszert, de a Mr. Olympiát meg kell újítani és jobban bele kell vonni a közönséget, hogy átélhessék és végigélhessék a show-t. A bajnok így is úgy is a legjobb fizikumot felmutató testépítő lesz: senki sincs predesztinálva a trónra. Az idei verseny előre megfontoltan megfigyelőbarátabb és drámaibb lesz, mint az eddigiek. A közönség soraiban ülők folyamatos tájékoztatást kapnak, ahogy kezd kibontakozni a versenyszellem, tanúi lehetnek a helyezések változásának és annak, hogyan kedvez egyeseknek, vagy pártol el valakitől a szerencse és mindezt élőben, mintha egy Los Angeles Lakers kosármeccset izgulnának végig.

A részvétel és a szórakozás megilleti azokat a kőkemény szurkolókat, akik tíz és százezreket költenek azért, hogy helyszínre utazzanak, szállást foglaljanak és megvegyék a belépőket. (A belépők 75 dollárnál kezdődnek a Mr. Olympia napjára, a plafon a 600 dolláros VIP jegy. A kaszinóhoz luxushotel tartozik (vagy fordítva), ahol a versenyre érkezők kedvezményesen szállhatnak meg. - a fordító). Lenyűgözővé kell tenni az eseményt a támogatók részére, hiszen megérdemlik. Az idei verseny bizonyos szempontból átmeneti lesz. Ha lesznek hibák, fennakadások, azokból a szervezők tanulni fognak és kijavítják őket, tapasztalatot szereznek a jövőre nézve. A Kihívás Fordulója a Mr. Olympiához fog kötődni, csak ezen a versenyen lesz ilyen show: bárhogy is süljön el végül, 2004. október 30. piros betűkkel lesz feltüntetve ennek a sportnak a történetében, mert az 1965-ös indulás óta az idei év hozza majd el a legforradalmibb újítást.

A Flex írása nyomán
összeállította ATX

Kapcsolódó cikkek
Helyezés Versenyző Ország 1. Dorian Yates England 2. Kevin Levrone USA 3. Nasser El Sonbaty Yugoslavia 4. Shawn...
An incredible finish leads to Jay Cutler, after 4 times being second, taking the crown from Ronnie, and denying him making history. Ronnie leaves without accep...
Dorian, mint mindig, ebben az évben is kiváló formában volt. Nasser háta sokat fejlődött az előző év óta, és sokan remélték, hogy ő lesz az első. Az est legnagy...
Ebben az évben másodszor került ez a kiemelkedő esemény két napon át megrendezésre. Az eredményhirdetés során a helyezéseket összekeverték, erről is emlékezete...
Jay Cutler wins his second Sandow, although not without reasonable doubt, as Victor Martinez made a very strong case for the title here. The debate on who won ...
1998 NIGHT OF CHAMPIONS XX (5/16/98 NEW YORK, NY) Helyezés Versenyző 1* Ron Coleman 2* Kevin Levrone 3* Mike Matarazzo ...
2001 NIGHT OF CHAMPIONS XXIII NEW YORK CITY, MAY 19, 2001 HELYEZÉSE VERSENYZŐ ORSZÁG 1 2 3 4 ÖSSZ. 1 Orville Burke ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!