Mr. Olympia 2010 Preview

2010-09-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ismét elérkezett a Mr. Olympia ideje, amire egész évben vár a testépítő közösség, hogy kiderüljön, ki a legjobb - ráadásul idén különösen sok jelentkező van a bajnoki címre. Nézzük meg a versenyzőket!

 

UPDATE: összefoglalónk

 

Annak ellenére, hogy legtöbben ugyanazt a hat embert várják az élre idén is, akik tavaly ott végeztek, a 2010-es Mr. Olympia ígérkezik minden idők egyik legjobb testépítő versenyének. A nagy nevek között is újrarajzolódott az erősorrend az utóbbi időben, és természetesen mindig vannak újak, akik fel akarnak jutni a csúcsra, ahogy vannak régiek is, akik szeretnének visszakapaszkodni a legjobbak közé.

 

Jay Cutler
Jay címvédőként érkezik a versenyre, hiszen tavaly élete legjobb formájával visszaszerezte a koronát Dexter Jacksontól, és háromszoros Mr. Olympia lett. A bajnok azonban az utóbbi években finoman szólva sem volt túl konzisztens a formaidőzítésben, bár Hany Rambod, az edzője és táplálkozási tanácsadója talán biztosíték lehet arra, hogy a idén sem fog hibázni. A Weider szerződését év elején ugyan felbontotta, és aláírt az MD magazinhoz, ami a verseny eddigi történetetét ismerve rossz ómen, de így is Jay a favorit, hiszen egy címvédő Mr. Olympiát nem egyszerű legyőzni - és ezzel ő is tisztában van.

 

 

 

Dexter Jackson
Dexter egy évvel ezelőtt még címvédőként készült a vegasi viadalra, azóta viszont sokak szemében leírta magát azzal, hogy a tavalyi Olympián nem csak Jay-től kapott ki, hanem még Branch Warren is megelőzte. Az idei Arnold Classic-on megpróbálta kiköszörülni a csorbát, de csak rontott a helyzetén: tavasszal Kai Greene és Phil Heath is legyőzte őt, miközben Branch-csel ismételten nem bírt. Ezek ellenére sem szabad leírni a Pengét, hiszen nem véletlenül lett Mr. Olympia, ráadásul - bár ő is nagyon csendben készült az őszre - ha lehet hinni a pletykáknak, Charles Glass segítségével felhozta a lábait, és 1-2 kiló izmot is felszedett. Ha pedig ehhez vesszük Dexter alakját és védjegy szárazságát, nem lehetetlen számára a cím visszahódítása.

 

 

Kai Greene
Kai idén másodszorra nyerte meg a sport második legrangosabb versenyét, az Arnold Classic-ot, ami automatikusan Jay egyik legveszélyesebb kihívójává lépteti elő. Ehhez jön még hozzá, hogy azóta leszerződött a Weider Publications-szel, ami komoly hátszelet jelenthet egy atlétának az Olympián, valamint ő volt szinte az egyetlen "nagyágyú", aki - tőle szokatlan módon - rendszeresen megmutatta, hogy áll a felkészülése. Ezek a képek és videók ugyan nem számítanak a színpadon, de amit a "Predátor" mutatott az egyszerűen elképesztő: a tavalyi 4. helye után most nagyon komoly sansza van a győzelemre, de egy dobogós hely szinte már most is a zsebében van.

 

 

 

Phil Heath
Philnek idén sem jött össze az Arnold Classic győzelem, bár sokak szerint neki kellett volna nyernie Colombusban. Ennek ellenére már az ott mutatott formával is reális esélye lehetne a Sandow szobor elhódítására, de az "Ajándék" nem arról híres, hogy sokáig egy szinten stagnálna. Sajnos ő sem ontotta magából a felkészülési fotókat, de állítása szerint újabb néhány kiló kőkemény izmot pakolt magára, és nála a kondíció sem esetleges - kivéve persze ha idén is romlott halat adnak el neki. Jó esélye van rá, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket, és a hétvégén megszerezze a világ legjobb testépítőjének járó címet.

 

 

 

Branch Warren
Branch tavaly mindenkit meglepett azzal, hogy az élete formájában lévő Jay Cutler mögött második tudott lenni a Mr. Olympián - megelőzve még az uralkodó Dexter Jacksont is. Branch brutálisan száraz volt, és a gyenge pontjain is rengeteget csiszolt, amivel automatikusan belépett a legjobbak körébe. A tavaszi Arnold Classic-ra már nem sikerült átmenteni ezt az elképesztő formát, de az edzőjével, George Farahával nagyon fogadkoznak, hogy ősszel tarolás lesz. Branch esztétikai szempontból nem éppen a legjobb fizikummal rendelkezik, de ő az egyik legkeményebb testépítő, aki mindent megtesz a fejlődését, ez pedig a brutális tömegével és a sport egyik - ha nem a - legjobb pár futóművével akár még a nagy címig is eljuttathatja.

 

 

Victor Martinez
Victor 2007-ben második lett a Mr. Olympián, de rengeteg szakértő és rajongó azóta is úgy érzi, hogy meg kellett volna nyernie a versenyt. Azóta nem alakultak jól számára a dogok: a 2008-as évet kihagyni kényszerült, majd 2009-ben csupán félgőzzel tudott visszatérni, ami miatt sokan leírták. Idén viszont nem indult a tavaszi szezonban, hogy ismét felhozza a combjait, és ősszel sokkolja a szakmát egy brutális formával. Eddig alig néhány felkészülési képet láhattunk Victorról, de úgy néz ki, hogy hasznára vált a kihagyás: a lábai is jobban festenek, mint tavaly, és a felsőteste is sokat fejlődött Joe McNeil irányítása alatt. A Dominikai Dominátor tehát igazi fekete ló az idei versenyen, egyáltalán nem kizárt, hogy ezúttal megszerzi a koronát, de egyesek szerint az első 6-ba sem fog bekerülni.

 

 

Dennis Wolf
Dennis 2007-ben üstökösként robbant be a testépítés világába, pillanatok alatt kikiáltották a következő Mr. Olympiának, és mindenféle cím fő várománysának. Azóta viszont tendenciózusan egyre rosszabb formában lépett színpadra, melyben a mélypont remélhetőleg a tavalyi Olympia volt, ahol helyezést sem tudott elérni. A Farkas azóta fogadkozik, de a New York Pron is felsült, csak a 3. helyet tudta megszerezni, úgyhogy most már tényleg eljött a bizonyítás ideje. Bár ő sem szívesen mutogatja a formáját, az utóbbi időben napvilágot látott felvételeken jól mutat - bár eddig is az utolsó hetekben követett el hibákat, úgyhogy ez nem sokat jelent. Mindenestre ha most ezek a hibák elmaradnak, összejöhet számára egy jó eredmény, bár elég sokesélyes, hogy mire lehet képes a mostani mezőnyben.

 

 

Ronny Rockel
Ronny a tavalyi Mr. Olympia igazi meglepetésembere lett azzal, hogy a "nagyok" mögött simán megszerezte a 7. helyet. A németnél általában az volt a probléma, hogy hátulról nem volt elég kondícionált, de az utóbbi időben rátalált a receptre. Az Arnold Classic-on hatodik lett, egy héttel ezelőtt pedig hosszú idő után a győzelmet is megízlelte a Mr. Europe Pron. Sokan úgy gondolják, hogy a viszonylag kis tömege ellenére idén beverekedheti magát az első 6-ba, de ehhez élete legjobb formája mellett némi szerencsére is szüksége lehet, viszont a legjobb 10-ben szinte bérelt helye van.

 

 

 

Roelly Winklaar
Roelly egyértelműen az év újonca: debütáló versenyén, az Arnold Classic-on 7. lett, majd az Ausztrál Nagydíjon Kai és Dexter mögött elcsípett egy Olympia kvalifikációt is. Ennyinél azonban nem állt meg, a New York Pron is elindult, amit simán megnyert olyan nevek előtt, mint Dennis Wolf vagy Toney Freeman. Roelly rengeteg kritikát kapott a háta és a pózolása miatt, de az utóbbi időben nyilvánosságra hozott temérdek kép és videó alapján kijelenthető, hogy ezeken is sokat javított. Most már csak az a kérdés, hogy valóra tudja-e váltani az álmát, és be tud-e férkőzni az legjobb 6-ba a nagyok versenyén első próbálkozásra.

 


Toney Freeman
Toney számára az idei év eddig nem jött össze, egészen mostanáig győzelem nélkül maradt, és a forma sem akart neki összeállni. Az X-man megint oda jutott, hogy sokak szerint komoly versenyeken nincs már esélye a legjobbak közé kerülésre, holott ez nála inkább csak időzítés kérdése. Toney egy magas versenyző, ezért nála általában azzal van gond, hogy nem találja meg az egyensúlyt a teltség és a szárazság között, azonban ha ez egyszer sikerül neki, bárkire veszélyes lehet, méretekben ugyanis nem szenved hiányt, és a váll-derék arány is ütős nála - nem véletlen az X-man becenév.

 

 

 

Hidetada Yamagishi
Hide év elején megfogadta, hogy elindul az összes Amerikában rendezett versenyen, de ezt pechére nem tudta betartani. A New York Pro után részleges szakadást okozott a combjában, ezér a nyári versenyeket ki kellett hagynia, de mostanra visszatért, és nagyon is jó formában van. Az év eleji versenyeken látszott, hogy sokat javult a háta, azonban a mostanában látott képeken megint egy kicsit gyengébbnek tűnik. Nyilván ez is a sérülése mellékterméke, csakúgy, mint a kicsit vékonyabb combok, de a japán a tőle megszokott kőkemény fizikummal így is jó lehet a legjobb 10-be.

 

 

 

Dennis James
Dennis idén csak az egy héttel ezelőtti Mr. Europe Pron indult, de ez nem volt rossz döntés számára, ugyanis simán tudta hozni 2. helyet, ami egy kvalifikációt ért neki. A fizikuma elmondása szerint nem volt 100%-os, de az Olympiára nagy dolgokat ígér. Szerinte képes lesz hozni a minden évben felemlegetett 2003-as formáját még nagyobb tömeg mellett, és top 6-os helyezésről álmodozik. Ez bizosan nem lesz egyszerű feladat számára, de talán nem megvalósíthatatlan, azonban a legjobb 10-ben egy  helyezésre nagyon is reális esélye van. Mellesleg Dennisről felröppent a pletyka, hogy esetleg az Olympia után visszavonul, elképzelhető tehát, hogy a nagy veterán az idei "O"-t szánja pályafutása lezárásának.

 

 

Troy Alves
Troy már 40 felett jár, de mostanra sikerült elérnie a csúcsot. Végre megtalálta a módját annak, hogy hátulról is olyan száraz legyen, mint amilyen szemből nézve mindig is volt. Tavaly megnyerte élete első versenyét is, idén pedig két második hellyel gazdagította eredményeinek hosszú listáját. Tömegben ugyan a közelében sincs a legjobbaknak, de az alakja és - ha nem hibázza el - a kondíciója igazán lenyűgözővé varázsolja a fizikumát, amit a bírók is kedvelnek. Ha megismétli a nyári versenyeken mutatott formát bejuthat a top 10-be, de lehet, hogy még ez is nagy falatnak bizonyul majd számára.

 

 

 

Edward Nunn
Ed nagy tehetségként érkezett a sportba, Toney Freemanre kísértetiesen emlékeztető fizikummal. Annyi a különbség a két X-man között (mert rövid úton Ed is kiérdemelte ezt a becenevet), hogy Ed egyelőre jóval vékonyabb rutinos sporttársánál, ennek ellenére ő idén tudott versenyt nyerni, míg Toney nem. Strukturálisan szinte tökéletes, de a felsőtestén még dolgoznia kell, úgyhogy ha egy top 10-es helyezésre fáj a foga, mindenképpen a nyáron mutatott száraz formával kell megjelennie, különben lőttek a kiváló eredménynek.

 

 

 

Johnnie Jackson
Johnnie az utóbbi években nem igazán találta önmagát, oda-vissza váltogatott az erőemelés és a testépítés között, így egyikben sem ért el igazán nagy sikert. Idén elhatározta, hogy kihagyja a Világ Legerősebb Testépítője versenyt, és inkább a testépítésre koncentrál, hogy ismét a Mr. Olympia színadpára állhasson. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen sikerült kvalifikálnia, de még mindig nem mutatott igazán porszáraz formát egyetlen versenyén sem, és a lábain sem tudott javítani. Mindemellett a felsőteste brutálisan vastag, úgyhogy ha végre tökéletesen megoldja a formaidőzítést, bekerülhet az első 10-be, de ha ez nem sikerül neki, hiába a sport egyik legdurvább háta, csak a hátsó sorból nézheti a legjobbak kihívásait.

 

 

Bill Wilmore
Bill az elmúlt években sorra helyezetlen volt a Mr. Olympián, de az idei Europa Super Show-n biztató formát mutatott, úgyhogy van esélye változtatni ezen. Amikor profivá vált sokan nagy reménységnek tartották, de ez úgy tűnik nem jött be, viszont nála jóval gyengébb versenyzők is voltak már akár az első 10 között is. Ha meg tudja ismételni azt a szárazságot és teltséget, amit nyáron egyszer már összehozott a 10. hely környékén lehet keresnivalója.

 

 

 

 

Robert Piotrkowicz
Robert lengyel versenyző, aki az elmúlt évek okosan átgondolt, következetes versenyzésével vívta ki magának, hogy most a legnagyobbakkal állhat egy színpadra. A lábai egyelőre vékonyak a felsőtestéhez képest és a hátán is van még csiszolnivaló, bár egy héttel ezelőtt, a Mr. Europe Pron látszott, hogy az utóbbin már sokat javított. Érdekesség egyébként, hogy Tóth Dani még 2008-ban legyőzte Robertet, úgyhogy érdemes odafigyelni a rá, mert bárhol is végez a lengyel, (legalább) azt az eredményt valószínűelg Dani is el tudná érni.

 

 

 

Marcus Haley
Marcus idén először kvalifikált az Olympiára, ráadásul ezt majdnem egy győzelemmel sikerült megtennie, ugyanis a Europa Show of Champions-on közel járt Hide legyőzéséhez - főleg a méretbeli fölénye miatt. A mostanában gyakran közölt felkészülési képei tanúsága szerint ezúttal tényleg ott lesz kondíció tekintetében, de a Victor Martinezéhez hasonló térdsérülése alaposan visszafogja a lábedzésben, úgyhogy sajnos az első 10-be kerülésre nincs sok esélye. Remélhetőleg a legjobb 15 közé azért befér majd, ugyanis Melvin Anthony unokatestvéreként nem hozhat szégyent a családra, és mindig fergeteges kűrrel készül közönségnek.

 

 

Craig Richardson
Craig még a tavalyi év végén kvalifikált az idei Mr. Olypmiára, az elmúlt közel egy évet tehát jó eséllyel végigtömegelte. Az utóbbi hetekben sem hallatatott magáról, így nála tényleg nem tudni, mire lehet számítani. Remélhetőleg felhozta a háta középső részét, és ha emellett még éles is lesz, mint a borotva, az is elképzelhető, hogy bejut az első 10 közé, de ha ez nem jön össze számára, könnyen helyezés nélkül maradhat Vegasban.

 

 

 

Francisco Bautista
Paco mostanában nem ér el túl jó helyezéseket, ami nála főleg az esztétikum hiányának a számlájára írható. A mostani kvalifikációját is sokkal inkább köszönheti a hazai pályának (A Mr. Europe Pro ugyanis Spanyolországban volt), mint saját magának. Meg kell hagyni, hogy a fizikuma méret és kondíció szempontjából mindig a legjobbak között van, de sajnos genetikailag gyenge a struktúrája, amiért a bírók általában lepontozzák. Jó eséllyel így lesz ez a mostani hétvégén is, a spanyol nem számíthat kugró eredményre, de legalább ismét sikerült kijutnia a testépítés csúcsát jelentő versenyre.

 

 

 

Erik Fankhouser
Erik a brutális alsótestéről vált ismertté, de a legjobbak ellen ez már kevés lesz. A felsőtestén is sokat kell még dolgoznia, hogy utolérje a lábait. Lassan azért halad előre, azonban a célba érés szinte biztosan nem most ősszel lesz.

 

 

 

 

 

Evgeny Mishin
Evgeny fizikuma nem elég egységes ahhoz, hogy a Mr. Olympián komolyan labdába rúghasson, főleg a középrésze túl vastag - a mostani hétvégén pedig a legjobbak közül is csak a legjobbaknak van esélye. Neki sajnos szinte biztosan be kell érnie azzal, hogy egy színpadra állhat a nagyokkal, de a testépítésben soha nem lehet tudni ki okoz meglepetést - lehet hogy ezúttal ő lesz az.

 

 

 

 

Ronnie Coleman?
Ronnie sokáig ígérgette, hogy az idei Mr. Olympia lesz a visszatérésének helyszíne, azonban néhány héttel a verseny előtt úgy döntött, bejelenti, hogy nem indul el. Ez valószínűleg a végleges visszavonulását is jelentené, de már annyiszor beígérte a visszatérést, hogy talán mégis van mögötte valami. A legutóbbi vendégpózolások alkalmával a bajnok egyre javuló formát és egyre élesedő kondíciót mutatott, elképzelhető tehát, hogy csupán altat, és ha úgy érzi, a fizikuma készen áll rá, az utolsó pillanatban benevez. Hogy hol végezne, ha ezt megtenné, nehéz megtippelni, de pusztán a neve már automatikus helyet garantál számára a mezőny elején - egy 8-szoros Mr. Olympiánál pedig a győzelmet sem lehet kizárni...

 

 

Melvin Anthony, Ben White, Essa Ibrahim Obiad és Mark Alvisi ugyan kvalifikált a show-ra, de kihagyják az idei Olympiát - ami nagy kár, hiszen közülük hárman is nyertek versenyt az elmúlt egy évben.

Melvin sajnos anyagi okok miatt marad távol ezúttal, a tavalyi gyengébb szereplés után a szponzorai megszakították vele a kapcsolatot, a Phoenix Pron aratott magabiztos győzelme ellenére is.

Ben White egyszerűen - nyilván anyagi megfontolásból - úgy döntött, hogy kiáll Stan Efferding ellen a Világ Legerősebb Testépítője címért. A két versenyen pedig nem lehet és nem is ajánlott párhuzamosan elindulni, egyrészt a szabályok is tiltják, másrészt versenyformában a maximális erőkifejtést igénylő fekvenyomás és felhúzás nagyon sérülésveszélyes.

Essa Obiad újoncként megnyerte első profi versenyét, de inkább a pihenés mellett dönött, hiszen már tél óta diétázott, előbb az amatőr Arnold Classic-ra, majd a nyár végi Europa Battle of Champions-ra, ez pedig alaposan megviselte a szervezetét.

Mark Alvisi okai egyelőre nem ismertek, de a nyáron mutatott szárazsága alapján esélyes lehetett volna az első 10-be.

 

Szólj hozzá a fórumban!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!