Mr. Olympia 2011 - zsűrizés

2011-09-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Megkezdődött a véres küzdelem a Sandow szoborért, melynek jelen állás szerint két nagy esélyese van, de vajon a tanítvány felnőtt mestere szintjére?

 

A 2011-es Mr. Olympiát óriási várakozás előzte meg: a rajongók azt találgatták, vajon képes lesz-e Jay Cutler ötödszörre is elhódítani a címet, vagy pedig Phil Heath és Kai Greene közül legalább az egyikük elkapja végre a grabancát. A válasz még nincs meg, de a zsűrizés után az uralkodó bajnok egészen biztosan nem fog nyugodtan hátradőlni, és lazítani a döntőig!

Az első kihívás a várakozásoknak megfelelően alakult: Jay Cutler, Phil Heath, Kai Greene, Dexter Jackson, Victor Martinez és Dennis Wolf kapta az összevetést az első helyért. A hatosból egyértelműen kiemelkedett a két jó barát, Jay és Phil. Jay iszonyatosan száraz formát hozott a versenyre, de látszólag kissé ellaposodott. Izomból ugyan nincs hiány nála, de a legendás combjai jóval vékonyabbnak - igaz, definiáltabbnak is - tűntek, mint a korábbi években. A farizmai pedig egyenesen Ronnie Coleman legjobbjával vetekedtek, így ha holnapra be tud töltődni anélkül, hogy túlságosan bevizesedne, megtarthatja a koronát. Ehhez azonban a tanítványának is lesz egy-két szava, aki szemmel láthatóan óriási tömeget pakolt magára az elmúlt egy évben - nyilvánvalóan nem tett rosszat neki, hogy kihagyta a tavaszi szezont. A kondíciója pedig éppen ugyanolyan sziklakemény volt, mint egy évvel ezelőtt: mély szeparációval az izmok között, hihetetlen definícióval megspékelve. Elképesztően közel vannak egymáshoz, így a holnapi formának döntő jelentősége lesz, hiszen még csak a pontszám fele van meg, így Philnek ezúttal nem szabad hibáznia, ha a koronát akarja, ugyanis gyakran lerontja a formát a zsűrizés után.

Kai Greene ismét csalódást okozott, bár távolról sem akkorát, mint egy évvel ezelőtt, ugyanezen a színpadon. Sajnos ismét kissé vizes maradt, de az iszonyatos izomtömege és izomérettsége látszólag így is érhet neki egy harmadik helyet. Remélhetőleg George Farah holnapra kiélezi a formáját, ugyanis egy jó adag szerencsével akár még az első két hely sorsába is beleszólhat, de a mai szereplése alapján erre nem volt esélye. Dexter Jackson nem hazudott a sajtótájékoztatón: a tavaszi beégés után valóban visszatért a "Penge", de sajnos tömegben még mindig nem a régi, viszont legalább a kondíciót sikerült visszahoznia. A cím ismételt elhódítására sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nincs reális esélye, de az első hatosban garantált a helye.

Victor Martinez idén mindenféle "guruk" segítsége nélkül készült fel az Olympiára, és ez végül nem is volt hiba a részéről, hiszen az utóbbi években talán egyetlen alkalommal sem volt ilyen jó. Egy kissé vizes maradt, de tömegben alaposan elvieri Dextert, és a combjai is határozottan jobbnak tűnnek, mint a legutóbbi versenyein. Dennis Wolf is magányos farkasként készült, és neki is bejött, hiszen ismét összehozta a formát, de sajnos a szokásos hibák most is becsúsztak. Hátulról lehetett volna egy lehelletnyit szárazabb, és most is kissé lapos volt. A hátizomzata is túlságosan elfogyott, és a magasságához mérten még mindig nem volt elég vastag a többi élversenyző mellett.

 

A második kihívásban már voltak meglepetések. A törzstagnak számító Ronny Rockel, Toney Freeman és Hidetada Yamagishi mellett két újonc is be tudta magát verekedni ebbe az elit csoportba, méghozzá Brandon Curry és Shawn Rhoden személyében. Rockel sajnos a hátpózokban ismét nem volt elég száraz, noha néhány tavaszi versenyen hozott formáját még ezzel is messze felülmúlta. Ezzel együtt sincs reális esélye arra, hogy megismételje a tavalyi hatodik helyezését, de a nagyfiúk mögött befuthat hetediknek. Toney sajnos nem tudta annyira kiélezni a formát, mint 2008-ban, de Dave Palumbo segítségével látványosat javult az év eleji versenyeihez képest. A pletykák szerint két hete megbetegedett, és ez is közrejátszott abban, hogy nem tudta összerakni a csúcsformát, de a legjobb tízben így is lehet keresnivalója. Hide is jobb formában volt, mint idén bármikor, ugyanakkor a tőle megszokott kondíciót ezúttal sem sikerült színpadra vinnie. Szemből viszont remekül fest, vagyis ismét komoly esélyes egy top tízes helyre.

Brandon kellemes meglepetést okozott: bár értelemszerűen bő két hónap alatt nem tudott látványosat fejlődni tömegben, és a lábai sem lettek szembeötlően jók, ezúttal végre megmutatta, hogy képes jó formába kerülni. Kiváló kondícióval lépett színpadra, így nem lenne meglepő, ha még Rockelt is alaposan megdolgoztatná a pénzéért. Ha továbbra is így folytatja, szép jövő állhat előtte. Shawn Rhoden hozta, amit el lehetett tőle várni: nagyon esztétikus és száraz fizikum, de tömegben még le van maradva a legjobbakhoz képest. Egy köldöksérv is rontotta nála az összképet, azt meg kell műttetnie, felpakolni egy kis masszát, különösen a hátára, és ugyanilyen száraz formával akár el is kezdhet versenyeket nyerni.

 

A harmadik összevetésben az utolsó helyezésekért folyt a harc, újabb meglepetésekkel. Marius Dohne, Johnnie Jackson, Craig Richardson és Edward Nunn szereplése várható volt, Evgeny Mishin és Frank McGrath azonban derült égből villámcsapásként érkezett a top tizenötbe esélyesek közé. Marius szemlátomást jóval nagyobb volt, mint amikor megnyerte a Tampa Prót, a kondíciójából viszont egy szemernyit sem veszített. Remek a struktúrája, így nem kizárt, hogy a döntőben akár még az első tízbe is felküzdheti magát. Johnnie combjai egyenesen katasztrofálisak, és a hátpózokban sem volt elég száraz, de a kiváló felsőtestével kiharcolhatja, hogy holnap előadhassa a kűrjét a legjobbakkal. Craigről és Edről is ugyanaz mondható el: remek formát hoztak a versenyre, de sajnos az Olympiára még kevés a tömegük. Mindketten krónikus izomhiányban szenvednek, különösen a felsőtestükön, de remélhetőleg a következő években lesz előrelépés ezen a területen. McGrath a remek kondíciójával érdemelte ki, hogy harcba szállhasson egy tizenötös helyezésért, de méretekben nem éppen a legjobb, és akadnak gyenge pontjai, úgyhogy egyelőre kérdéses, végül be tud-e kerülni a legjobbak közé. Mishin szereplése is meglepetés, ugyanis bár minden alkalommal óriási és szuperszálkás, az arányai - vagy inkább azok hiánya - miatt általában az Olympián a helyezetlenek között lehet megtalálni.

 

A negyedik kihívásban azok szerepeltek, akik minden bizonnyal kimaradnak a legjobb tizenötből idén. Sajnos ide került Troy Alves, Marcus Haley, Michael Kefalianos, Robert Burneika, Marc Lavoie és sajnos Robert Piotrkowicz is. Robert egész évben msot hozta a legjobb formáját, de ez sem volt elég az idei mezőnyhoz, és a combjai még mindig messze elmaradnak a felsőtestétől. Troy szereplése már csak azért is meglepő, mer tkét versenyt is megnyert idén, azonban az Olympián a szimetria önmagában kevés, a tökéltesnél csak egy hajszállal gyengébb kondícióval párosítva pedig teljesen esélytelen. Marcus jó formát hozott, de a combjai messze túl gyengék voltak, ezért nagyon úgy néz ki, hogy idén elmarad a fergeteges szabadpóza, hiszen azt csak az első tizenöt mutathatja be a döntőben. Kefalianos, Burneika és Lavoie strukturálisan nem rúghat labdába a legjobbak legjobbjai között, de már az is kiváló eredmény, hogy egyáltalán színpadra léphettek az "O"-n.

 

Az ötödik kihívásban újra a bírók elé lépett Victor, Dexter, Kai és Dennis, vagyis az a négyesfogat, akik jó eséllyel a dobogó alsó fokától a hatodik helyig foglalják el a helyet a pontozólapokon jelenleg. Kai ugyan egyre vizesebb lett a zsűrizés alatt, ennek a mértéke minimális volt, így valószínűleg meg tudta tartani harmadik helyet. Victor és Dennis viszont egyre élesedett, így könnyen lehet, hogy Dexternek be kell majd érnie a hatodik hellyel, és még a "Predátort" is beérhetik. Mindenesetre a fenti négyes nagyon közel van egymáshoz, de Kai-nak van a legnagyobb potenciálja arra, hogy holnapig alaposan feljavuljon, és lelépjen tőlük, akár még az egyik favoritot is eécsípve.

 

A két favorit ugyanis nem más, mint az utolsó összevetés szereplői: Jay és Phil. A mester és a tanítvány. A duó idén még közelebb van egymáshoz, mint tavaly volt, és bizony nem elképzelhetetlen, hogy jelen állás szerint Phil vezet. A kihívó elképesztő kondícióval és a tőle megszokott kerek izomzattal sarokba szorította a bajnokot. Jay-t sem szabad leírni viszont, hiszen nem "Ajándékba" kapta azt a négy Sandow szobrot, amit eddig megszerzett, és pontosan tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy győzzön. Egyelőre csak az a biztos, hogy a két nagyágyú nem hibázott, és ha holnapig nem változik meg a felállás, megeshet, hogy új bajnokot avatunk...


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!