Mr. Olympia 2013 Preview

2013-09-23

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Bár az elmúlt években minden Mr. Olympia elképesztő versengést hozott, az idei mezőny egyértelműen kiemelkedőnek ígérkezik, legalább három komoly esélyessel a végső győzelemre.

Miközben a testépítés top versenyzőinek fizikuma az 1990-es évek színvonala felé kezd tendálni (félreértés ne essék, ez nem visszalépés!), úgy a sport nagy alakjainak száma is feljebb kúszott. Ez azt jelenti, hogy bár tavaly ismét kétemberes csata folyt a címért Phil Heath és Kai Greene között, miközben senki nem tudta megszorongatni őket, idén az első hely sorsára legalább három komoly jelentkező van. Persze az sem kizárt, hogy esetleg végül mégis egy nevető negyedik kezében kössön ki a Sandow szobor, így jó eséllyel minden idők egyik legkiválóbb Mr. Olympiája fog lezajlani az előttünk álló hétvégén.

 

 

Phil Heath

Nem lehet úgy beszélni az Olympiáról, mint versenyről, hogy ne essen szó a címvédőről, hiszen a címet tradicionálisan szinte lehetetlen feladat megszerezni a bajnok visszavonulása előtt. Bár az utóbbi években megdőlni látszanak a hosszú győzelmi sorozatok, Phil Heath alaposan feladta a leckét riválisainak: a vékony csontozatára brutális tömeget épített fel, méghozzá hihetetlenül kerek izmokból, miközben profi karrierje alatt még nem volt rá példa, hogy bármikor is formán kívül lépjen színpadra. Éppen ezért az oddsok egyértelműen mellette szólnak, de a testépítésben bármi megtörténhet, Murphy törvénye alapján pedig hiába ment eddig minden a tervei szerint, ami elromolhat, az el is romlik. Kérdés, hogy mikor?

 

 

Jay Cutler

Cutler páratlan állhatatosságával, masszív fizikumával és elérhetetlennek tartott eredményeivel alapozta meg hírnevét az elmúlt tizenöt évben. Jay volt húsz több, mint húsz év után az első, aki végrehajtott egy trónfosztást az "O"-n, majd miután elbukta a címet, vissza is szerezte azt, amire szintén nem taksáltak neki jó esélyeket, most pedig újabb vereség és egy év kihagyás után tér vissza újra. A bajnok indulása óriási kérdőjel, hiszen nem tudni, Chris Aceto segítségével milyen formába tudott kerülni a rohamléptekben végrehajtott felkészülés során. Azt azonban nem lehet elvenni tőle, hogy csúcsformájában egyedül Ronnie Coleman verte meg, így ha a színpadra a régi Jay Cutler áll majd fel, könnyen meglehet neki az ötödik cím.

 

 

Kai Greene

A "Predátor" már 2009 óta minden évben az Olympia egyik fő favoritja, de eddig az őszi szezonban még egyszer sem sikerült igazán összehoznia a formaidőzítést. Tavaly közel került az egyéni legjobbjához, és ez karnyújtsányi közelségbe juttatta a Sandow szoborhoz is, de végül Phil Heath került ki győzedelmesen a párharcukból. A kegyetlen izomtömege, páratlan izomérettsége és méreteit meghazudtoló arányai egyértelműen megnyerhetik számára a címet, de ahhoz porszáraz kondícióra is szükség lesz, hogy végre tényleg megkaparintsa azt. Az előzetes fotói mindenképpen ígéretesek, de ez már nem újdonság, hiszen minden évben azokkal riogatta vetélytársait, így eljött az ideje annak, hogy a színpadi megjelenése beszéljen a képek helyett.

 

 

Dexter Jackson

A "Penge" 2008-ban egyer már megszerezte magának a koronát, éppen Jay-től, de a követekző évben el is vesztette azt, és azóta egyszer sem sikerült igazán közel kerülnie a győzelemhez. Saját bevallása szerint is túl nagy falat lenne már számára Phil és Kai legyűrése, ráadásul az elmúlt években megjárt egy méretesebb hullámvölgyet is. Ebből azonban sikerült kilábalnia, és ismét csúcsformában versenyez, ami még a mostani, amúgy elképesztő színvonalú mezőnyben is érhet neki egy dobogót. Persze ehhez számára ideálisan kell alakulnia a körülményeknek, és hogy ez végül összejön-e, annak csak a hétvége lesz a megmondhatója.

 

 

Shawn Rhoden

Miután "Flexatron" tavaly a semmiből tűnt fel, és nyerte magát degeszre kisebb versenyeken, az Olympián is besöpört egy meglepetésdobogót. Bár a debütálása után egyértelmű volt, hogy megvannak az adottságai egy nagy alakításhoz, erősen kérdőjeles volt az, hogy képes lesz-e ezt megvalósítani. Ugyan ez tavaly összejött, ráadásul nem is csak egy hétvégén, idén meg kell mutatnia, hogy az a szezon nem egyszeri alkalom volt, és nem csak véletlenül nyalt bele a mézesbödönbe. Ráadásul még ha meg is tudja ismételni a tavalyi szereplést, az sem feltétlenül lesz elég ahhoz, hogy végképp letegye a névjegyét a csúcson, hiszen ahhoz az kellene, hogy eséllyel szálljon ringbe a nagyágyúk ellen is, ami komoly feladat lesz számára.

 

 

Mamdouh Elsbbiay

"Big Ramy" jött, látott és győzött. Ugyan már a tavalyi amatőr Mr. Olympia abszolút címének elhódításával bebiztosította helyét az idei "O"-n a profik között, a New York Prón mégis beugrott a mélyvízbe, hogy tudassa a szakmával: megérkezett. Be is húzta az első helyet első profi versenyén, méghozzá Victor Martinez legyőzésével, ami egy újonctól szinte felfoghatatlan teljesítmény. Ennek aztán meg is lett a visszhangja: bár elsőéves profi, az arcképe az Olympia plakátjáról mosolyog le ránk, ahol mellesleg hagyományosan az előző évi legjobb hatos szerepel. Ez lehetne akár egy önbeteljesítő jóslat is, de az arab szuperman támogatói már Phil Heath megszorongatásáról beszélnek. Az persze csak a hétvégén dől el, hogy az efféle elvárások megalapozottak-e, de ismerve az újoncok statisztikáit a nagyok között, valószínű, hogy az első helyre vizionálni még korai volna.

 

 

Branch Warren

Texas titánja hosszú ideje először hagyta ki a tavaszi szezont, de persze ez érthető, hiszen a két évvel ezelőtti combsérülésének nyoma a tavalyi Olympián még túlságosan látványos volt. Persze egyáltalán nincs arra garancia, hogy némi kihagyás majd eltünteti ezt, az azonban kétségtelen, hogy némi pihenő általánosan jót tehet Branch fizikumának, hiszen talán már túlságosan is rutinná vált számára az évi két teljes felkészülés. Éppen ezért nem lehetetlen, hogy ezúttal meg tudja majd fordítani a tendenciákat, amelyek miatt az utóbbi években egyre hátrébb sorolták az Olympián. Az előzetes képei pokoli kondícióról árulkodnak, de korántsem lehet abban biztos, hogy ez a dobogónak akár csak a közelébe fogja juttatni az idei mezőnyben.

 

 

Dennis Wolf

A Farkasemberrel szemben évről évre csökkennek az elvárások. Bár 2007-ben nagy feltűnést keltett az Olympián, azóta nemhogy látványosan javulni képtelen volt, bemutatott néhány mélyrepülést is a karrierjében. Bár a "Nincs több guru!" megközelítése visszajuttatta a sport elitjébe, úgy tűnik, megrekedt egy szinten, ahonnan képtelen továbblépni. Ráadásul a formaidőzítése még mindig meglehetősen bizonytalan, így a statisztikák azt mondják, Dennis ugyanúgy fog kinézni, mint tavaly, és a legjobb hatban fog meccselni, pont mint tavaly. Persze a lapok nincsenek előre leosztva, így egy komoly fejlődéssel akár a koronáért is harcba szállhat, de egy pocsék időzítés a helyezetlenek közé repítheti.

 

 

Victor Martinez

A "Dominikai Dominátor" kalandos életet él: soha nem unatkozik, csak sajnos ennek a testépítő karrierje látja kárát. Legutóbb, amikor már kezdett egyenesbe jönni, lecsukatta magát egy szerencsétlen félreértés miatt a bevándorlási hivatallal, majd az első betervezett versenyszezonjához közeledve szilánkosra törte a karját. Ezek oda vezettek, hogy amikor másfél év kihagyás után először színpadra lépett, számára roppant kellemetlen módon hazai közönség előtt veszített egy újonc (nevezetesen "Big Ramy") ellenében, ráadásul távolról sem volt élete legjobb formájában. Akkor jócskán hiányzott róla a tömeg, így számára a hétvége kérdése, hogy ebből mennyit tudott visszaszedni, és meg tudta-e őrizni a tavasszal mutatott remek kondíciót. Bár az előzetes felvételek az idei szerepléséhez mérten biztatóak, idén szinte biztosan nem fogja a trónt ostromolni, sőt talán még a legjobb hat is túl nagy cél lehet számára.

 

 

Cedric McMillan

A Team Scitec sztárjáról az év eddigi szakában főleg azt tudtuk meg, hogy a legnagyobb veszélyt rá nem a versenytársai jelentik, hanem saját maga. A tavaszi szezonja diadalmenet helyett rövid úton áthajlott katasztrófába, és bár kétségtelen, hogy az adottságai megvannak ahhoz, hogy egy nap akár az első helyért is harcba szálljon a sport legrangosabb versenyén, idén még azt kell bizonyítania, hogy az első lépéseket már megtette a helyes irányba. A felkészülése során mutatott, azaz nem mutatott mentalitás mindenképpen jót jelent, ugyanis a bajnok nem véletlenül nem mutogatta magát úton-útfélen; csendben készült, arra alapozva, hogy majd a fizikuma beszél helyette. Reméljük, úgy lesz.

 

 

Evan Centopani

"Az Ökör" beceneve magyarul marha hülyén hangzik, de nem kell aggódni, attól függetlenül, hogy a jelen összesítésben csak tizenegyedikként került rá sor, nem azt jelenti, hogy rossz versenyző. Sőt, sokan azt várják, hogy néhány éven belül már a legelőkelőbb helyekért fog harcolni az Olympián, és esetlegesen a sport királyává is lesz koronázva hamarosan. Ugyan idén eddig nem mutatott látványos fejlődést a korábbi évekhez képest, attól még könnyedén lehet keresnivalója a legjobb tízben. Bár nemrég edzés közben összeszedett egy apró, részleges mellizomszakadást, mindenképpen színpadra lép a hétvégén, és saját elmondása szerint a sérülés semmiben nem hátráltatja a felkészülését. Remélhetőleg, ez így is lesz, és végre megmutatja, hogy őszre is képes formába kerülni.

 

 

Brandon Curry

Tisztán szubjektív okok miatt a két munkamorál-problémával küszködő genetikai csoda közül a növénynevű tehetség került előbbre az Olympia előzetes áttekintésében, mivel idén sikeresen bizonyította, hogy képes top profihoz méltó kondícióval prezentálni az egyébként hihetetlen arányokkal megáldott fizikumát. Tavaly egy hasonló teljesítmény már hozott számára egy hetedik helyet az "O"-n, és bár a színvonalat elnévze ezt megismételni is komoly kihívás lesz, nemhogy javítani rajta, nem kizárt, hogy Brandon akár ezt is összehohatja. Persze ez erősen esetleges, így korai lenne kikiáltani az új generáció hősének, de ha tovább halad a megfelelő irányba, előbb-utóbb megszilárdíthatja a helyét a topon.

 

 

Lionel Beyeke

A francia még nem mutatta ki a foga fehérjét, márpedig az arcán nehéz nem kiszúrni a fehéret, így azonnal feltűnne, ha látnánk. Persze ez csak hasonlat, de meglehetősen találó, hiszen a fizikuma úgy néz ki, mintha egy képregénybe rajzolták volna, a kondíció hiánya eddig mégis mindig beleszürkítette a mezőnybe. Ez az oka annak is, hogy idén nem sikerült győzelemmel kvalifikálnia az Olympiára, és annak is, hogy ha csak a tavalyi formáját ismétli meg, akkor abból ezúttal szinte garantáltan nem lesz top tíz. Szerencsére a felkészülési fotói arról tanúskodnak, hogy Dennis James érti a dolgát, és idén van rá esély, hogy valódi szárazságot mutasson a színpadon, ami ha összejön, akár a legjobb hat között is elcsíphet magának egy helyet. Csak ehhez olyat kell mutatnia, amit eddig nem sikerült, vagyis az esélyei nem ideálisak.

 

 

Toney Freeman

Az "X-man" idén nem sokat mutatott magából, de jórészt még a tavalyi kiváló helyezései sorával bebiztosította, hogy jusson számára hely az "O"-n. Ugyan a bajnok már vészesen közelít az ötvenhez (nem, nem profi győzelmekben, hanem korban), még mindig folyamatosan pörög, és megállás nélkül nyomja egyik versenyszezont a másik után. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy ezt meddig bírja, de szemlátomást még kifejezetten élvezi is a helyzetet, és amíg a lenyűgöző fizikumával az Olympián szinte minden évben a legjobb tíz között foglal helyet, addig senkinek nincs oka megkérdőjelezni, hogy van-e még keresnivalója a profik között.

 

 

Roelly Winklaar

Macau hőse nagy reménységként érkezett a profik világába, első évében megnyerve a New York Prót, majd egy (vagy inkább több) sor gyenge szerepléssel kihúzta nevét a nagy reménységek listájáról. Persze ettől függetlenül a potenciálja ugyanúgy megmaradt, és nem kizárt, hogy éppen most fogja bizonyítani, nem véletlenül erőlteti a profi karriert. Persze ehhez valami igazán komolyat kell letennie az asztalra, és egyáltalán nem biztos, hogy ennek a teljesítménynek pont most jött el az ideje, az viszont igen, hogy túlságosan fiatal még ahhoz, hogy bárki leírja, mint a közeli jövő egyik nagy sztárját.

 

 

Essa Obaid

Az arab fiatalember sokban hasonlít Roelly-ra, többek között abban, hogy egy rövid ideig egy edzőn osztoztak, a híres "Nagymami" személyében. Kiaknázatlan potenciálban is hasonló szinten van Roelly-val, és annak az esélye, hogy pont most ér el átütő sikert is hasonlóan alacsony. A nyári versenyeken legalábbis úgy nézett ki, hogy még mindig van mit javítani a hátizomzatán és a combjain is, és bár a szárazság akkor összejött, ordító hiányosságokkal a fizikumán az Olympiára ez kevés lehet. Az idei, egyébként elképesztő mezőnyben akár ahhoz is, hogy bekerüljön a legjobb tizenöt közé.

 

 

Steve Kuclo

A bizarr "Királykobra" becenév birtokosa óriási tehetségként van számon tartva, és éppen ezért talán nem az idei a legjobb év számára ahhoz, hogy megejtse debütálását a Mr. Olympián. A színvonal ugyanis hihetetlen magasságokban jár, egy újonc számára pedig elég kellemetlen élmény lehet a sor végén kullogni még akkor is, ha akár élete legjobb formáját hozza. Ehhez jön hozzá, hogy az első Olmypiájukat a legnagyobbak is rendre elidegeskedték, ami jó eséllyel nem fog segíteni a végeredményen. Mindenesetre ez egy jó mérce lehet számára a jövőbeli felkészüléseihez, hogy tudja, min kell leginkább dolgoznia, de minden valószínűség szerint ahhoz, hogy a nagyok között labdába rúgjon, még időre lesz szüksége.

 

 

Johnnie Jackson

Johnnie ugyan egyértelműen második virágkorát éli, és az elmúlt két évre visszatekintve nem kétséges, hogy ismét remek formában lép majd színpadra, könnyen lehet, hogy ezúttal ez is kevésnek fog bizonyulni. Ugyan korábban, ha sikerült csúcsformába kerülnie, harcba szállhatott egy-egy top tízes helyezésért is, valószínűnek tűnik, hogy idén a legjobb tizenötbe kerülésért is vért kell majd izzadnia. Persze nem kizárt, hogy szerencséje lesz, és néhány ellenfele formán kívül érkezik, de a combjai még mindig mérföldekkel vannak lemaradva a felsőteste mögött, és makulátlan kondícióban is viszonylag ritkán lehet látni, annak ellenére, hogy az amatőr baklövéseket már nagy százalékos biztossággal szűri ki a felkészüléséből.

 

 

Robert Piotrkowicz

A lengyel idén megcsinálta a lehetetlent: megnyert egy profi versenyt, és bár ezt a tengereninnen tette meg, így is vitathatatlanul a kelet-európai testépítők hősévé vált. Ez persze azt jelenti, hogy ismét kiharcolta magának a jogot, hogy indulasson az Olympián, és természetesen él is a lehetőséggel, annak ellenére, hogy jól tudja, szinte biztosan helyezetlenként fog végezni a hétvégén. Persze a távolról sem tökéletes felépítésének is jócskán van ehhez köze, a felkészültségével szinte mindig képes elérni azt, hogy ne lógjon ki a sorból, az "O"-n színpadra lépni pedig már önmagában óriási dolog - legalábbis Robert hátterének ismeretében. Mi pedig továbbra is hasonlítgathatjuk őt Tóth Danihoz, remélve, hogy hamarosan az ország kedvence is az Olympián köt majd ki.

 

 

Baitollah Abbaspour

"Abbi" a Nordic Pro megnyerésével vívta ki magának a kvalifikációt, ahol többek között Lionel Beyeke is csak irigykedve bámulhatta, amint a győztesnek járó serleggel pózol. Persze jócskán hiányzik még róla tömeg ahhoz, hogy képes legyen beleszólni a nagyok játékába, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel akar próbálkozni. Szó esett arról ugyanis, hogy esetleg átvált a 212 fontos kategóriába, de persze ha ez meg is valósul, szigorúan csak az Olympia után. Ráadásul mivel Abbi nemcsak Tóth Danival hanem Kiss Jenővel is összecsapott nemrég, az hétvégi eredményéhez mindkét magyar klasszist lehet majd mérni. Ez pedig még akkor is nagy dolog, ha jó eséllyel (talán a sportpolitikának is köszönhetően) a legjobb tizenötbe sem fog bekerülni.

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!