Mr. Olympia 2013 zsűrizés

2013-09-28

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A zsűrizés után Phil Heath tűnik a Mr. Olympia legnagyobb esélyesének, de egyelőre többesélyes a meccs. Az már biztos, hogy a hétvége tartogat meglepetéseket.

 

Sokak szerint az előzsűrizés alatt már eldől minden testépítő verseny végeredménye. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy ez szó szerint igaz, az tény, hogy a Mr. Olympia első fele elég hangsúlyosan belőtte az erőviszonyokat, ennek pedig leginkább Phil Heath örülhet, ugyanis a jelek szerint jó esélye van a címvédésére.

 

 

1. kihívás: Kai Greene, Phil Heath, Jay Cutler, Dexter Jackson, Dennis Wolf, Shawn Rhoden

Persze ebbe még lehet némi beleszólása Kai Greene-nek is, de csak akkor, ha képes lesz még keményebb kondícióval lépni színpadra a döntőben. A problémája ugyanis gyakorlatilag ugyanaz, mint tavaly: tömeg tekintetében hiába uralja a színadot, éppen annyi víz maradt rajta, hogy ne kerüljön egyértelmű fölénybe. Bár ahogy több időt töltött pózolással, úgy lett egyre élesebb, ennél több fog kelleni holnap, ha tettekkel is megtámogatná az elmúlt héten kiosztott "Kai Greene, Mr. Olympia bajnok" autogramjait.

Azokat az aláírásokat, amik egyébként felettébb felbosszantották Phil Heath-et. A kétszeres Mr. Olympia, aki az év legnagyobb kihívását már maga mögött tudhatja, hiszen a felesége sikeresen leküzdötte a mellrákot, ahhoz képest pedig elnyerni egy harmadik Sandow-t szinte már sétagalopp. Amint színpadra lépett, egyértelművé vált, hogy a bajnok a saját szabályai szerint játszik: nem próbált tömegben versenyezni senkivel, helyett hozta a védjegyévé vált kerek és sziklakemény izomzatot, ami könnyen egy harmadik győzelmet érhet számára.

Természetesen Jay Cutler is mellettük állt az első kihívásban, de a bajnok nem éppen abba a pozícióba tért vissza, ahova szeretett volna. Bár szárazságból nincs nála hiány, különösen deréktól lefelé, úgy tűnik a legendás combjai méretekben elmaradnak a felső teste mögött, és összességében is hiányzik róla némi massza - legalábbis korábbi önmagához mérve. Ezt persze be lehet tudni a rohamtempójú felkészülésnek, de bármi is az oka, már az első megjelenésekor is úgy tűnt, hogy idén nem lesz képes harcba szállni a győzelemért.

Shawn Rhoden elképesztő dolgot művelt: miután tavaly a legendás Flex Wheeler fizikumának visszaidézésel megrengette a sportot, idén még erre is rátett egy jól megrakott lapátatal. Még tömegesebb izomzattal lépett ugyanis a közönség elé, méghozzá anélkül, hogy a hihetetlen arányaiból, vagy elképesztő kondíciójából bármennyit is engedett volna.

Dennis Wolf is helyet követelt magának az első kihívásban, méghozzá karrierje legjobban sikerült fazonjával. Úgy tűnik, ezúttal beletalált a tutiba a szárazság és teltség határmezsgyéjén folytatott évek óta tartó vergődése közepette. Bár vádlijai továbbra sem nőttek a semmiből, a combjain eszeveszett szeparáció látszott, a háta pedig határozott fejlődést mutatott, így abszolút megérdemelte, hogy az első hatosban hívják ki összevetésre.

Dexter Jackson is kötelező kelléke az első körös kihívásoknak, nélküle ezt szinte már el sem lehet képzelni. A "Penge" kőkemény, jól ismert formájában tündökölt, és bár ez idén szinte biztosan nem lesz elég a győzelemhez - különösen Phil és Kai szintjének ismeretében -, az is biztosnak tűnik, hogy az első hatban talál magának helyet.

 

 

2. kihívás: Jay Cutler, Dexter Jackson, Shawn Rhoden, Mamdouh Elsbbiay, Roelly Winklaar, Lionel Beyeke

Shawnt ugyan néhány fordulat után a helyére küldték, mégis úgy tűnhet, hogy az első összevetés után Wolf volt jobb helyen a bírók szerint. Az mindenesetre ebből már valószínűnek tűnik, hogy veri Dexter-t és Jay-t is. Dexter és különösen Jay megjelenése itt viszont meglepetés, és egyértelmű jele annak, hogy idén egyikük sem fogja szaporítani a megnyert Mr. Olympiái számát, sőt örülhetnek, ha végül a feltörekvő fiatalokat sikerül maguk mögött tartaniuk.

Ugyanis a második kihívás résztvevői közül többen is szívesen demonstrálnák nagyszerűségüket a két bajnok legyőzésével, nem különben Mamdouh "Big Ramy" Elsbbiay. Az év újonca akár az Olympia egyik legnagyobb csalódása is lehetne, miután "csak" a második körben hívták ki, reálisan nézve a dolgokat ez távolról sem igaz. Határozottan javult ugyanis tavasz óta, a határ pedig csak a csillagos ég. Szinte biztos, hogy néhány éven belül a csúcsot fogja ostromolni, de addig is megkapja az esélyt, hogy kivívjon magának egy top hatos pozíciót. Szegény Ramy.

Miközben Roelly Winklaar feltűnése meglepetésnek hathat a legjobbak között, ez sokkal inkább egy régi ígéret beteljesülése, mint derült égből villámcsapás. A 2010-es szezonben sokan máris a legjobb hat közé jósolták, bár ez akkor még igencsak korai volt. Azóta viszont még a sok sikertelen verseny ellenére is elkezdett beérni lassan, hiszen ezúttal jóval kevésbé látványos gyenge pontokkal és remek kondícióval lépett színpadra az egyébként remek arányokkal és izomformákkal megáldott fizikuma mellett.

Lionel Beyeke megjelenésének sem szabadna meglepetésnek lennie, de köszönhetően az eddigi versenyein rendre alaposan elszexuált formaidőzítésének, mégiscsak az lett. Persze így legalább kellemes meglepetést sikerült okoznia - a sok kellemetlen után -, és bár még mindig nem tökéletes a szárazsága, korábbi önmagához mérten fényévekkel jobb. Éppen ezért megvan az esélye arra, hogy egy top helyért meccseljen, bár a legjobb hatba kerülésre egyelőre nincs túl nagy esélye.

 

 

3. kihívás: Victor Martinez, Cedric McMillan, Steve Kuclo, Branch Warren, Evan Centopani

Bár az elmúlt évben egyértelműek voltak a visszacsúszásuk jelei, Branch Warren és Victor Martinez olyan sokáig volt része a dobogós helyekért folyó harcnak, hogy felettébb szokatlan őket a legjobb tízért folyó összevetéseken kívül látni. Branch sem a combsérülésén nem tudott számottevően javítani - bár az egyáltalán nem látványos -, sem pedig csúcsformában érkeznie nem sikerült, így érthető a visszaesése. Eközben Victor bár egyértelműen visszaszedett némi izmot a tavaszi versenyei óta, a combjai még mindig messze el vannak maradva, és élesebb is volt már korábban, így pedig hiába a múlt, a legeslegjobbak mellett pillanatok alatt láthatatlanná válik.

Cedric McMillan számára az őszi szezon célja az volt, hogy megmutassa, képes elindulni a megfelelő irányba a tavaszi, katasztrofálisan sikerült versenysorozata után. Ez be is jött: eddigi karrierje legjobb formáját vitte a színpadra, és bár ez még távolról sem tökéletes, jó alapot jelent majd a továbblépéshez.

Evan Centopani és Steve Kuclo is csak a kötelezőt hozta, szemlátomást mindkettejük célja az volt, hogy megállják a helyüket a nagyok ligájában, és bár ezt maradéktalanul teljesítették, a jövőre nézve magasabb célokat kell kitűzniük. Duplán igaz ez Evanre, akinek a 2013-as már a második Mr Olympiája, így nem takarózhat újonc mivoltával amiatt, hogy a verseny iránt érzett mély tisztelet gyökerestül kiirtotta belőle a versenyszellemet.

 

 

4. kihívás: Essa Obaid, Toney Freeman, Johnnie Jackson, Brandon Curry, Baitollah Abbaspour, Robert Piotrkowciz

A negyedik kihívás jutott mindenkinek, aki nem került be az első háromba, vagyis jó eséllyel innen fognak kikerülni azok, akiket a történelmi feljegyzések majd nagylelkűen megajándékoznak az egyébként (általában) nem létező 16. hellyel.

Essa bár élete talán legjobb formájában volt,és kiváló kondícióban lépett színpadra, úgy tűnik, egyelőre itt kötött ki. Toney combjai látványosan kisebbek, mint akár egy évvel ezelőtt, ami egészen biztosan nem tesz jót a helyezésének, bár az is igaz, hogy szárazság tekintetében sem vot egészen ott, ahol lehetett volna. Johnnie bár önmagához képest nem volt rossz a zsűrizés alatt, nem segít rajta az alsótest hiánya, különösen az idei, kivételesen szoros mezőnyben. Brandon igencsak mellélőtt a formaidőzítéssel, ráadásul a combjai is messze el vannak maradva a felsőteste mögött, így pedig hiába a jó izomformák, ezúttal minden bizonnyal nem fog sokkal előrébb jutni.

Robert Piotrkowicz hat héttel ezelőtt még azzal volt elfoglalva, hogy a szkadt tricepszét megűttesse, ma pedig már azon munkálkodott, hogy a lehető legtöbb vizet hajtsa ki a bőre alól, és lehetőleg jól fogja a pózokat. Bár a műtét sikerült, és a pózolás is rendben volt, szárazság tekintetében mutatott már jobbat a mainál, ráadásul a struktúrája - senkit meg nem rökönyítve - egy cseppet sem javult tavaly óta, így egyelőre marad neki az a szerep, hogy élvezze, bekerült a legnagyobbak közé, de ezúttal még nem rúg labdába.

Hasonló helyzetben van Baitollah Abbaspour is, aki bár remekül fest, Finnországban még élesebb volt. Ráadásul bevallottan bemérlegelhetett volna a 212 fontos kategóriába is, de mivel igazi kihívást keresett, openben indult. Ez mindenképpen becsülendő, és nem is kérdés, hogy egy cseppet sem zavarja a helyezése, amíg tudja, hogy csakis a világ legjobbjai vannak előtte.

 

 

5. kihívás: Phil Heath, Shawn Rhoden, Kai Greene, Dennis Wolf

Gyakorlatilag amint kiszólították a fenti négyest, Philt azonnal a helyére is küldték, majd Dextert állíytották a kint maradó trió mellé. Ez két dolgot jelenthet: Phil vagy egyértelműen a fenti négyes előtt, vagy mögöttük foglal helyet. Mivel a kettő lehetőség közül a "mögött" variáció kizárható, nagy valószínűséggel az uralkodó bajnok nyerte a zsűrizést, így komoly fórral idulhat a döntőben.

Éppen ezért szinte nyilvánvaló, hogy az összevetés a 2-3-4. helyért zajlott, és nagyon úgy tűnt, hogy Kai masszív tömege dominálja a színpadot. Valószínű tehát, hogy a döntőben is a "Predátor" lehet a trónfosztásra legesélyesebb, de ehhez nem ártana megszabadulnia némi víztől a következő egy napban, ha valóban nyerni akar. Shawn és Dennis minden bizonnyal a dobogó alsó fokáért meccselt, és bár korábban Wolf tűnt a befutónak, a zsűrizés ezen szakaszára szemlátomást kissé bevizesedett, ezzel nyitottá téve a kérdést a holnapi döntőre.

Dexter részvétele azt sugallja, hogy a "Penge" lehet az ötödik hely várományosa, és míg ez önmagában nem lenne túl nagy újdonság, ez egyben azt is jelenti, hogy Jay a zsűrizés után legjobb esetben a hatodik helyen áll. Ez semmiképpen nem biztató jel számára, hiszen a skalpjára pályázó Beyeke, Winklaar és "Big Ramy" számára óriási motiváció lehet, hogy éppen éppen a négyszeres Mr. Olympia a közvetlen ellenfelük, ráadásul mindegyiküknél van még hely némi javulásra a döntőig.

 

Az elszámolás tehát felettébb izgalmasnak tűnik, hiszen csak ott dől el végleg, hogy be lehet-e fogni Phil Heath-et, ki lesz az idei "O" legfényesebb újonc csillaga, hol köt majd ki Jay Cutler, és még számos, a következő évet a sport szempontjából meghatározó kérdés.

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!