Mr. Olympia 2015: Phil-nek áll a zászló?

2015-09-19

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A 2015-ös Mr. Olympia zsűrizése komoly izgalmakat hozott: Phil Heath győzelme veszélyben van, annak ellenére, hogy a legnagyobb kihívója kihagyja a versenyt!

 

 

Egy testépítő verseny sava-borsa szakmai szempontból a zsűrizés, és azon belül is a kihívások, amikor a versenyzők valóban megküzdhetnek a helyezésekért. Volt némi meglepetés, ugyanis a regisztráció óta Cedric McMillan eltűnt a színről: Dennis James információi szerint egészségügyi ok miatt lépett vissza.

 

Az első kihívásban rögtön (majdnem) minden kiderül: ezúttal hat ember volt benne, ami azt jelenti, hogy a helyük a legjobbak között már biztos, ha nem is feltétlenül marad mindegyikük a hatban.


A világ legtermészetesebb dolga, hogy a címvédő bajnok, Phil Heath közéjük tartozott, méghozzá meggyőző formával: azt ígérte, a 2011-es arányokat és kondíciót kombinálja a 2013-as tömeggel. Ezt elég jól hozta is, kilógó bélnek nyoma sem volt, még ha az akkor látott roppant szárazság nem is volt meg 100%-ban.


Kai Greene távol maradása után az első számú kihívónak beharangozott Shawn Rhoden is teljesítette az elvárásokat viszont, úgyhogy szoros csata lesz a címért. Tömegben gyakorlatilag elérte Phil szintjét, és definícióban még kissé jobbnak is tűnt nála. Mindeközben megőrizte a gyönyörű szimmetriáját, az egyetlen olyan terület, amiben egyértelműen alul maradt, a mell- és hátizmok fejlettsége - a bírók preferenciája sokat nyomhat a latba a párharcuk során.


Dennis Wolf rettenetes szárazsággal lépett színpadra, és még ha egyedül pózolva kissé vékonynak is tűnhetett, az összevetések során kijött, hogy a német extrémen veszélyes, gyakorlatilag még az első helyre is. Ezúttal eltalálta a szárazság és teltség ideális kombinációját, így a hátpózokban is erős volt, miközben brutális minőséget és szeparációt mutatott.

Dexter Jackson amikor először kiállt a közönség elé, meglehetősen halványnak tűnt: sem igazán száraz, sem igazán vastag nem volt. Viszont ahogy haladt a zsűrizés, folyamatosan egyre jobb lett. Jelen pillanatban nagyon úgy néz ki, hogy minimum a negyedik helyen áll.


Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay nem volt hűtlen a nevéhez, hiszen magasan a legnagyobb a mezőnyben. Ez ugyan az első hatig eljuttatta, de az utolsó lépcsők megmászáshoz makulátlan kondícióra lenne szükség, az pedig egyelőre hiányzik az egyiptomi óriásnál. Persze nem kizárt, hogy ezen javít holnapig, de a bírói hívásokból és a látványból is egyértelmű volt, hogy Dexter az élességével került elé.


Roelly Winklaar pedig megtartotta az ígéretét, legalábbis annyiban, hogy a kiálló belet eltüntette. Ezzel, brutális izomtömeggel és remek kondícióval pedig nagyon úgy néz ki, hogy helye van a top hatban, ami biztató fejlemény számára.

 

 

A második kihívásban Ramy és Winklaar kint maradt, majd Branch Warren, William Bonac és Essa Obaid csatlakozott hozzájuk.


Branch deréktól lefelé már akkor is romszáraz volt, amikor először színpadra lépett, de az összevetések idejére felül még jobb lett. Így egyértelműen benne van a pakliban, hogy bár az első kihívásból kimaradt, a top hat még nincs elérhetetlen távolságban számára. Ha pedig valóban így lesz, az valószínűleg Roelly kárára fog válni.


William Bonac megkapta a kihívást, amit sokak szerint már tavaly megérdemelt volna, csak azóta annyi történt, hogy még vastagabb lett. Ráadásul brutál száraz is, főleg a hátpózokban, ami az előnyére válhat. Essa Obaid felkészültsége szinte tökéletes: elképesztően definiált, rengeteget javított a hátán és combjain, viszont ennek ellenére is vannak gondjai. A középrésze nem elég definiált, és a pózolásán is akar javítanivaló, raádásul a háta genetikailag továbbra sem igazán erős. Azért egy jó top 10-es hely kinéz neki.

 

 

A harmadik kihívásban Maxx Charles, Dallas McCarver, Victor Martinez, Fred Smalls, Ronny Rockel és Juan Morel állt a bírók elé.

Maxx Charles méretei és arányai kiemelkedőek voltak az összevetésben, potenciálisan akár előrébb is kerülhetett volna, csak éppen nem volt elég éles, és a combjain is kell még dolgozni, mielőtt a csúcsot ostormolhatná. Dallas McCarver újonc a Mr. Olympián, még alig 24 éves, éppen ezért volt üdítő meglepetés. Óriási potenciál van benne ugyanis, azt pedig már most is megmutatta, hogy tudja, hogyan kell formába kerülni; a következő években tehát oda kell rá figyelni.


Victor Martinez csillaga kétségkívül leáldozóban van, a combjai látványosan gyengék voltak, és összességében véve be kéne töltenie kissé és megszabadulni némi víztől. Ez persze nem lehetetlen, de mázli nélkül idén már aligha lesz meg neki a top tíz. Fred Smalls arányai meggyőzőek, és úgy néz ki, izmot is szedett fel, de kondícióban ezúttal kimondottan gyenge volt. A lényeg számára valószínűleg az, hogy bemutathassa a szabadpózát, de ezen kívül nem lesz nagy csoda.


Ronny Rockel deréktól felfelé kissé vékony volt, és bár ahhoz képest, hogy néhány éve cukorbetegséggel diagnosztizálták, jó kondiban volt, viszont ennél több kellene ahhoz, hogy visszatérhessen a legjobb hat közé. A tizenötbe azért bőven bejuthat. Juan Morel pedig még jobb volt, mint egy éve, kisebb meglepetés, hogy nem hívták ki előbb. Sziklakemény kondíció és a megszokott arányok, vagyis összességében jó fizikumot mutatott. Megint benne lehet az első tízben.

 

 

Az negyedik kihívásra is maradt Smalls és Rockel, hozzájuk Brandon Curry, Steve Kuclo, Jon Delarosa és Johnnie Jackson csatlakozott.


Curry hozta a szokásosat, és ez nála sajnos rosszat jelent: se vastag nem volt, se pedig száraz. Kár érte, mert az első kihívásokban is lehetett volna. Kuclo top tízes volt tavaly, de nagyon úgy áll a dolog, hogy idén nem lesz talán még a tizenötben sem. Nem jött össze a forma, de nincs oka különösebben szégyenkezni, az ősz során még bőven lesz alkalma javítani.


Delarosa arányai kiválóak ugyan, de definícióra és szeparációra is szüksége lesz, ha a legjobbakkal akar harcolni, abból pedig egyelőre hiány van nála. Johnnie Jackson viszont veteránhoz méltó szárazságot hozott a szokásos brutális izomtömeg mellé, de megvoltak a szokásos hibák is, azaz gyenge comb és a többi, így az ötödik összevetés reális számára.

 

 

Ötödjére azok állhattak a bírók elé, akik szinte garantáltan helyezetlenek lesznek idén: Abdelaziz Jellali, Robert Piotrkowicz, Mohamed Bannout és Brad Rowe.


Jellali az amatőr Mr. Olympia abszolút bajnokaként kvalifikált az "O"-ra, és kihasználta a lehetőséget, hogy a sport legjobbjaival kiálljon. Nincs ezzel baj, mert az adottságait látva nem biztos, hogy lesz még rá alkalma, de labdába rúgni nem tudott. Robert Piotrkowicz közben igyekszik csodát tenni, szemből már egészen jól mutat a középrésze, amit sok szakértő reménytelennek gondolt, de még így sem ideális a felépítése, és szárazságban sincs most ott a szeren.


Bannout is a kondíciójáról ismert, de ma ez sem lett tökéletes, arányokban pedig eleve soha nem volt jó, így az utolsó helyek valamelyikével kell megbékélnie. Brad Rowe-ban pedig van ugyan potenciál, de rengeteg felső testet kell még ahhoz építenie, hogy az Olympián komoly játékos lehessen. Legalább a szárazság nem gond nála.

 

 

Az utolsó körben pedig visszajött a legjobb négyes egy végső összevetésre: Phil, Shawn, Dennis és Dexter.


A zsűrizés végére Phil Heath és Shawn Rhoden még közelebb került egymáshoz: a bajnok némileg halványabb lett, míg a kihívó végig tartotta a pengeéles formát. A hát tömegében persze még így is Heath volt előnyben, de már egyáltalán nem volt meggyőző fölénye az összképet nézve; Rhoden gyakorlatilag befogta, a kérdés csak az, hogy a bírók ezt hogy ítélik meg. Az mindenképpen a címvédő mellett szólt, hogy valóban élt a színpadon, láthatóan lelkes volt, jól érezte magát és játszott a közönséggel, ami a Team Scitec üdvöskéjéről nem mondható el.


Wolf közben a bajnokhoz hasonlóan kisimult kissé, így valószínűleg leszakadt az első kettőről, Dexter viszont tovább élesedett. Éppen ezért abszolút benne van a pakliban, hogy a kortalan "Penge" még a Farkasembert is megfogja, de a helyezéseik eldöntése valószínűleg holnapra marad. Ezen a szinten, ezen versenyzők között ugyanis hajszálak döntenek - még ha a négyből három kopasz is -, és a következő 24 óta bőven elég lehet arra, hogy akár teljesen felboruljon a sorrend, különösen ha egyikük hibázik. Ez pedig lehet akár Phil Heath is...

 

Hurka

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!