Mr. Olympia 2015 Preview

2015-09-14

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kisebb kavarodás van a Mr. Olympia körül: úgy néz ki, hogy Kai Greene, a legnagyobb trónkövetelő indulása nem biztos! Mi lesz most?

Először is, ami biztos, hogy a Mr. Olympia kvalifikáció megszerzésének megnehezítése nem csökkentette túlságosan a mezőny létszámát, ugyanis 2015-ben huszonnyolc versenyző érdemelte ki az indulás jogát. Most már 100%-os biztonsággal kijelenthető, hogy az új rendszer (minden versenyről a bajnok kvalifikál + a 2-5. helyezett pontokat kap) nem túl szigorú. Aki keményen odateszi magát egész évben, most is kvalifikálhat a pontrendszerben, ráadásul pontok nélkül is népes mezőny jött volna össze huszonkét kvalifikálttal.

Kezdésként nézzük meg azokat, akik hivatalosan bejelentették, hogy kihagyják a 2015-ös Mr. Olympiát. A Team Scitec tagja, Fouad Abiad nemrég árulta el - nem kis meglepetést okozva -, hogy nem indul el idén. Ez már csak azért is váratlan, mert profi karrierje toronymagasan legjobb idényét zárta. Az indoklása nem volt túl részletekbe menő, csak annyit tudtunk meg, hogy családi/személyes ok miatt "vesz ki szabadságot", mintha valami űrlapon kellett volna karikáznia. Mindenesetre jövőre visszatér, és az idei szerepléséből kiindulva az ismételt kvalifikáció nem lesz gond számára.

Justin Compton sem megy az Olympiára, ami egy szponzori szerződésbe került neki. Ettől függetlenül valószínűleg az okosabb döntést hozta meg hosszabb távon, mert így lesz lehetősége 100%-ot beletenni az Arnold Classic felkészülésbe, amivel jövőre már első számú favorit lehet Columbusban. Ráadásul IFBB profi mércével még mindig nagyon fiatal, így bőven lesz ideje elindulni az "O"-n, ha már megszilárdította a helyét a legjobbak között.

 

 

Kai Greene pedig a hatalmas kérdőjel, akinek története a cikk írásának időpontjában éppen ott tart, hogy nem töltötte ki az Olympia szerződést, és nem érkezett információ hivatalos forrásból, hogy bármit is tenni akarna az ügy érdekében. Ezzel pedig az év legnagyobb testépítő versenye a sport királyának legnagyobb kihívóját veszítheti el, ami biztosan nem tenne jót az izgalmaknak. Kai Greene update


A kvalifikáltak teljes listája: Fouad Abiad, Mohamad Ali Bannout, William Bonac, Maxx Charles, Justin Compton, Brandon Curry, Jonathan Delarosa, Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay, Kai Greene, Phil Heath, Dexter Jackson, Johnnie Jackson, Abdelaziz Jellali, Steve Kuclo, Michael Lockett, Victor Martinez, Dallas McCarver, Cedric McMillan, Juan Morel, Essa Obaid, Robert Piotrkowicz, Shawn Rhoden, Ronny Rockel, Brad Rowe, Fred Smalls, Branch Warren, Roelly Winklaar, Dennis Wolf

 

Phil Heath idén már ötödszörre készül elhódítani a testépítő sport legnagyobb trófeáját, amivel még a Mr. Olympia bajnokok elit klubjának is a felső kategóriájába kerülne. Igaz, közben néhány kisebb kommunikációs baki miatt veszített néhány rajongót, de továbbra sem kérdés, hogy méltó képviselője a sportnak, és "mellesleg" 2010 óta fizikumban sem talált legyőzőre. Bár a felkészülési képekkel nem bánt túl bőkezűen, az eddigi évek tapasztalata alapján egy még vastagabb és (a tavalyinál) szárazabb címvédőre számíthatunk. Magyarul minden esélye megvan az újabb győzelemre.

 

UPDATE

Kai Greene van az első számú kihívó szerepében, de nem lesz könnyű dolga, főleg ha el sem indul a versenyen. A szerződés mizéria ugyanis elméletileg már most kizáró tényező, de az IFBB aligha tartaná vissza, ha színpadra akarna lépni, hiszen évek óta a "Predátor" teszi szorossá a harcot a bajnoki címért. Néhány hete még olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amik óriási tömegről és kőkemény kondícióról tanúskodtak, míg legutóbb egy kevésbé meggyőző felvétel került napvilágra. A zavar tehát teljes, könnyen lehet, hogy egészen a verseny estéjéig kell majd várni, amíg kiderül, mi lesz Kai-jal. Viszont remélhetőleg akkor egy óriási show-t fog lenyomni, és felpörgeti a meccset az elejében, hadd kapják meg a nézők, ami jár.

 

Dexter Jackson-t korábbi bajnokként muszáj előre venni a listában, de bevallottan ő maga sem számít arra, hogy valós esélye nyílhat még a Sandow szobor visszaszerzésére. A "Penge" idén már a negyvenhatot tölti, így gyakorlatilag nyugdíjas korú, de még mindig nem szabad leírni: idén beállította a legtöbb Arnold Classic bajnoki cím rekordját, és a verseny előtti felvételeken nagyobbnak tűnik, mint korábban bármikor. Persze csak az számít, hogy ebből mit tud megmutatni a színpadon is, de úgy érzi, Phil idén már nem legyőzhetetlen, és talán éppen a tapasztalt, vén róka tud odaérni egy brutális formával, amikor a bajnok megbotlik.

 

Belsős informátoraink szerint Shawn Rhoden kőkeményen hisz abban, hogy idén meglehet neki a Mr. Olympia cím. A Team Scitec legújabb szerzeménye jelenleg a legesztétikusabb a top versenyzők közül, így talán kevesen szomorkodnának, ha valóban összejönne neki a trónfosztás. A legújabb fotókon ráadásul az látszik, hogy gyilkos kondícióban van, az viszont még nem, hogy a fizikuma többi részével tökéletesen arányba sikerült hoznia a gyakran kritizált hátizmait. Biztosan labdába rúghat Phil mellett, de bajnoknak kikiáltani az összevetések előtt semmilyen körülmények között nem lehet, még akkor sem, ha a szimmetriája talán jobb irányba terelné a sportot.

 

Dennis Wolf most már kisebb hype-pal készülhet az Olympiára, mint néhány évvel ezelőtt, és úgy tűnik, ez jót is tesz neki. A verseny előtti hetekben teljes nyugalommal viccelődött azon, hogy úgyse nyeri meg a címet. Ebben talán igaza van, és ez szemlátomást rengeteg stresszt levesz a válláról, ami úgy néz ki, használ neki, tekintve hogy évek óta meglehetősen következetesen tud jó formába kerülni az azt megelőző vergődés után. Viszont ettől függetlenül még mindig a legjobbak között van; a "Farkas", Shawn és Dexter az elmúlt években oda-vissza verték egymást, így most is izgalmas csatára számíthatunk, és még az is benne van a pakliban, hogy (legalább) egyikük megfoghatja a bajnokot.

 

Branch Warren jobban meg tudott kapaszkodni a topon, mint arra sok kritikusa számított. Hiába a kor és az egyre sokasodó sérülések, "Texas Titánja" még mindig a legjobbak között van. Önmagához annyira szinten alulinak érzi a pontversenyes kvalifikációt, hogy hiába volt már biztos helyen, a biztonság kedvéért brutális izmossággal és kőkemény kondícióval (vagyis az oldschool testépítés alapjaival) elverte Cedric McMillan-t, és behúzott egy győzelmet. Ugyanezt várhatjuk tőle az Olympián is, csak még magasabb szinten. Ugyan a bajnoki cím megszerzésére már aligha táplál vérmes reményeket, a top hatban még lehet helye - de már oda sem adják ingyen a bejutást, több kiválóságon kell majd áthámoznia magát.

 

Mamdouh Elssbiay, ősmagyarul kiejtve "Big Ramy" az, akitől sok rajongó várja a csodát. Ez mostanáig nem jött el, főként azért, mert nem volt elég száraz ahhoz, hogy komolyan beszálljon a bajnoki címért folyó harcba. Az egyiptomi veszedelem tipikusan az az eset, akinek a tömege miatt nem kell 100%-os formát hozni ahhoz, hogy az IFBB profik többségét lemossa a színpadról, de az Olympia címhez muszáj lenne maximumot kiadni magából. Ezt eddig nem láttuk, de talán idén minden más lesz, és le kell szögezni, hogy ez abszolút reális opció, ugyanis az alapvető fizikai adottságai megvannak ahhoz, hogy akár bajnok lehessen.

 

Roelly Winklaar teljesítménye felettébb ingadozó, és bár a verseny előtti képek arról árulkodnak, hogy jelenleg inkább pozitív irányba tart, ha azok hitelesek lennének, már évek óta az övé lenne a korona. Ehhez képest tavaly például tizenkettedik volt. Magyarul Roelly már eljutott abba a fázisba, ahol "hisszük, ha látjuk", de azért meg kell jegyezni, hogy az ő esetében láttunk már ezt-azt - jó értelemben is. Éppen ezért lehet arra számítani, hogy idén megint a legjobb tízben, ha nem az első hatban fog vitézkedni, csak ehhez hibátlan formaidőzítésre lesz szüksége, amire nála soha nincs garancia.

 

Victor Martinez néhány éve még a Mr. Olympia cím egyik legfőbb várományosa volt, mostanra viszont az maradt reális cél számára, hogy megpróbáljon megkapaszkodni a top tízben. Már évek óta mást sem hallunk tőle, mint hogy gondjai voltak, nem ért még vissza a saját legjobbjához, és hogy nem szabad leírni. Bár ez mind igaz, a legjobb hat között már aligha lesz látható a színpadon, így az jut neki, hogy megpróbáljon kihozni a karrierjéből még néhány évet a lehető legjobb eredményekkel.

 

Brandon Curry járt már a legjobb tíz között, és a genetikai adottságait tekintve nem is lehet kérdés, hogy rendszeresen ott lenne a helye. Az egyik legarányosabb versenyzőről van szó ugyanis, akinek az egyik gyengéje a lába, a másik pedig a feje. Na nem azért, mert ronda, sokkal inkább azért, mert Team Scitec ide vagy oda, mostanra már nem hisszük el, amikor századszorra is megígéri, hogy élete legjobbját hozza majd. Rendszerint ugyanis legfeljebb középszerű kondícióval lép színpadra. Azért bízunk benne, hogy mostanra benőtt a feje lágya, és tényleg odateszi magát, ugyanis benne van a pakliban, hogy beférjen akár az első hatba is.

 

Cedric McMillan a másik jómadár, aki minden szempontból ott van a legjobbak között, csak éppen fejben nem. Alig néhány hete sikerült újabb versenyzői eligazítást lekésnie, de most legalább engedték elindulni, és megmutathatta a színpadon, hogy a linkeskedés ellenére remek formában van. Ezen azóta minden bizonnyal tovább csiszolt; úgy néz ki, hogy Chris Aceto segítségével megtalálta végre azt a formulát, ami működik neki a verseny előtti utolsó napokban. Remélhetőleg ezt az Olympián is sikerült végrehajtania, mert Cedric arányossága és esztétikus megjelenése abszolút alkalmassá teszi arra, hogy a legjobbak mellett is megállja a helyét.

 

Steve Kuclo az egyik legszimpatikusabb figura a profi testépítésben jelenleg: főállású tűzoltóként dolgozik ugyanis, és mellette a színpadon is úgy prezentálja magát, mint egy férfi. Nála nincs hányingerkeltő zene, se pornográf töltetű mozgáskultúra. Eddig legalábbis nem volt, és bízunk benne, hogy megtartja ezt a jó szokását. Ugyan arra nincs nagy sansz, hogy hirtelen fenyegetést jelentsen a bajnokra, vagy akár a legjobb hatba bekerüljön, de az első tízben egy éve már bent volt, és ezt mindenképpen meg lehet ismételni. A kérdés csak az, hogy mennyit tudott fejlődni tavaly óta.

 

Juan Morel az idei New York Pro-n bizonyította, hogy hiába áll a rutin Victor Martinez oldalán, már elérte azt a szintet, ahol le tudja győzni jó barátját mindkettejük hazai pályáján. Ehhez jön a tavalyi tizedik helye az Olympián, ami már olyan eredmény, amire lehet építeni. Tehát minden bizonnyal 2015-ben is lesz keresnivalója a legjobb tíz között, onnan kikerülni pedig komoly visszalépés lenne számára. Erre viszont nem számítunk, legalábbis akkor nem, ha tényleg csúcsformát hoz. Tökéletes formában ugyanis mindenképpen a földkerekség legjobb testépítői között van a helye.

 

Essa Obaid az idei év egyik sötét lova. Közzétett ugyanis néhány fotót a verseny előtti hetekben, ami alapján olyan vádakkal illették, hogy lett háta. Persze ez nagy aljasság, hiszen eddig is volt neki, csak nem túl jó. Most pedig úgy nézett ki, mint aki roppant izmos és baromi száraz is, amivel helyet követelhet magának a top tízben. Persze nem lenne szerencsés túlzott elvárásokat támasztani, hiszen korábban is tűnt már úgy, hogy ígéretes szezonnak néz elébe, eddig mégis megragadt az IFBB középmezőnyében.

 

Maxx Charles idén megy először a Mr. Olympiára, és ennek megfelelően maximálisan oda is teszi magát. Az éve eddig jól alakult, hiszen először sikerült IFBB profiként nyernie, méghozzá brutális formával. Persze újoncként a top helyezésekről legfeljebb álmodozhat, de egy jó szereplés kinéz neki, és talán az is benne van a pakliban, hogy bekerülhet az első tíz közé. Ehhez azért nem árt, ha tényleg egyéni legjobbját hozza.

 

Ronny Rockel már egy ideje cukorbetegként tengeti mindennapjait, ami egy ideig úgy tűnt, betette a kaput a profi karrierjének. Amikor kiderült a betegsége, sokáig bajlódott a formába kerüléssel, de tavaly megoldotta a problémákat, és újra a régi önmagát tudta hozni. Ugyan még mindig nem volt 100%-os, de az Olympián az első tízben, vagy legalább a tizenötben kinézhet neki egy hely. Miközben reménykedünk, hogy a német veterán összehoz egy olyan eredményt, amit megérdemel, azért is szoríthatunk, hogy menet közben ne intézze el magát még jobban, ugyanis nem lenne jó, ha újabb egészségügyi problémák ütnék fel a fejüket.

 

Johnnie Jackson a másik nagy veterán, akinek kiválóan lehet szurkolni, viszont a hibáit elfelejteni aligha. Szerencsére Johnnie problémája néhány óriási tehetséggel ellentétben nem mentális, hanem lábális eredetű: magyarul nincs szegénynek combja. Ezen mostanáig nem tudott javítani, ezért felettébb valószínűtlen, hogy negyven felett hirtelen megoldódik a dolog. Éppen ezért mondhatjuk: ki van zárva, hogy a közvetlen élmezőnyben tud majd vitézkedni, de a dög vastagságú felső testével és különösen hátával a tizenöt helyezett között lehet - feltéve, hogy jó kondícióban lép színpadra.

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!