Mr. Olympia 2017 Preview

2017-09-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Phil Heath 10 címre hajt, most a hetediket kell megszereznie. Kai Greene nem lesz ott, ki áll így a bajnok útjába?

 

 

A 2017-es Mr. Olympia egyik kulcseleme, hogy Kai Greene nem vesz részt, hiába ajánlott neki a szövetség egy soron kívüli meghívót, tehát még a kvalifikációval sem kellett volna törnie magát. A "Predátor" nyilván nem a részvételre hajt, hanem a címre, és többször úgy nyilatkozott, hogy az nem elérhető számára - konkrétumok nélkül, külső okokra hivatkozva.

Ki lesz így Phil Heath kihívója? Megakadályozhatja bárki, hogy az "Ajándék" hét Olympia címmel beérje Arnold Schwarzenegger-t az örökranglistán?

 

Phil Heath természetesen úgy gondolja, nem. A bajnok magát tartja a favoritnak, és nem téved nagyot, nincs ugyanis olyan név a top versenyzők között, akit ne verne magabiztosan évek óta. A felkészülés alatt elkészített fotók ezreivel szokásához híven szűkmarkúan bánik, így nem lehet tudni, hogy halad. Annyi biztos, hogy az utóbbi években egyre nagyobbra nőtt, és ez a tendencia jó eséllyel folytatódik. Sokak szerint ez az esztétikus fizikuma rovására megy, és ebbe a csoportba tartozik a legendás Tom Platz is, aki nemrég nálunk járt egy szemináriumsorozattal. Aki kihagyta, sajnálhatja. Mindenesetre Phil a favorit.

 

Shawn Rhoden az egyik, aki megszoríthatja Phil-t, és idén is labdába rúghat a címért, ugyanakkor a formaidőzítése nem 100%-osan megbízható, ráadásul az a típus, akinek verseny alatt gyorsan változik a kinézete. Shawn-nak kihívóként kötelező lesz az "O"-ra tökéletes formát hoznia, akkor lehet esélye a trónfosztásra. Feltéve persze, hogy a kiemelkedő arányait meg tudta őrizni, miközben felpakolt némi izmot a hátára. Aki nem akar a címvédésre fogadni, annak Shawn lehet az egyik legjobb alternatív jelölt.

 

Dexter Jackson-t korábbi Olympia bajnokként természetesen nem lehet egy legyintéssel elintézni. Mégis heteken belül betölti a 48-at, és bár a pályafutása elejétől azzal vádolják, hogy évről évre nem fejlődik semmit, ez nem igaz, csak éppen okosan csinálta. Mégis már eljutott arra a pontra, ahonnan tényleg nem fejlődik, csak igyekszik tartani magát a csúcs közelében. Ez jobban megy neki, mint bárki másnak a bolygón (Putyin bekaphattya), de a fiatalok legyőzéséhez így már nem elég csak saját magára alapoznia, abban is bíznia kell, hogy a többiek hibáznak.

 

Testépítő körökben megszokott, hogy mindenkire ráaggatják a Big (nagy) jelzőt, de senki nem érdemli ezt meg jobban, mint Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay. A tavalyi Kuwait Pro-n megverte Shawn-t és Dexter-t, amivel formálisan is kiérdemelte a valós kihívó rangot. A legjobb eddigi helye az Olympiáról egy negyedik hely volt tavaly, de ennél sokkal több van az egy egyiptomi óriásban. Profiként eddig egyszer sem volt tökéletes kondícióban, és a hírek szerint most éppen erre feküdt rá nagy erőkkel: a képek is meggyőzőek, és azt beszélik, Big Ramy múlt héten már csak 50 gramm szénhidráton volt. Ez nem garancia semmire, de ha idén összerakja a formát, lesz nemulass, és talán egy új Olympia bajnok is.

 

Cedric McMillan jön, mint a veszedelem, és ha az újdonsült Arnold Classic bajnok tíz évvel fiatalabb lenne, retteghetne is mindenki. Most viszont a Team Scitec üdvöskéje nem jelent komoly a fenyegetést a címvédőnek, mégsem árt odafigyelni rá. Cedric az egyik legarányosabb versenyző az IFBB-ben, nem véletlenül Arnold Schwarzenegger kedvence mindenféle meghágós incidensek ellenére. A hülye humora sem állítja meg, ha beszárad és telt marad, dobogóesélyes lehet.

 

Josh Lenartowicz legutóbb azért került reflektorfénybe, mert ő talált rá sporttársa és barátja, a nagy tehetség, Dallas McCarver holttestére. Josh ebből a média előtt nem csinált nagy ügyet, mégis biztosan rosszul érintette a dolog, és potenciálisan a felkészülését is befolyásolhatta, hiszen annak kellős közepén történt. Ezzel együtt az ausztrálról általában elmondható, hogy szimpatikus figura, akit mindenki kedvel, ráadásul egyre izmosabb, és jó kondícióban szokott színpadra lépni. Tavaly 9. lett, idén megvan az esélye akár a top 6-ba is bekerülni.

 

Lionel Beyeke igazi istenadta tehetség, talán még jobban megérdemelné az "Ajándék" nevet, mint Phil Heath. Ugyanakkor mostanáig nem tudott élni az adottságaival, amivel felérhetne a csúcsra. Beyeke arányossága párját ritkító, a tömege már most is elég masszív, miközben hírhedten lusta. Ez többnyire a kondícióján szokott látszani, de ha idén sikerül felnőnie munkamorálban a sport elitjéhez, akkor akár Olympia bajnokká is koronázhatják hétvégén. Emberi számítás szerint azonban a top 10 közepe vagy hátsó fertályában alakulhat a mozgástere. Ha jobb napja van.

 

Roelly Winklaar-t öt éve még a jövő potenciális bajnokaként emlegették, ebből viszont mostanáig nem lett semmi. A holland iszonyatos izomzattal büszkélkedhet, de az arányai sem túl erősek és a kondíció is gyakran foghíjasra sikerül. A közönség imádja a brutális fizikumát, de 100%-os formát kell hoznia és a hasára is figyelnie kell a színpadon, mert a bírók és a rajongók is a feszes középrészt értékelik, ezen a téren pedig Roelly kihívásokkal küzd.

 

Brandon Curry újabb Team Scitec tag, aki sokat fejlődött az elmúlt két évben. Az alsó teste még mindig elmarad a felsőtől, de javul az egyensúly, és az összképet figyelembe véve egyértelműen az övé az egyik legszebb fizikum. Tömegben idén is fejlődött, két versenyt megnyert, ráadásul az egyik az Ausztrál Arnold Classic. A legfontosabb számára, hogy romszáraz kondícióban legyen a színpadon, akkor lehet esélye az első hat hely egyikére is, de a legjobb tízbe jutástért mindenképpen jó esélyekkel száll harcba.

 

Victor Martinez már egyértelműen túl van a csúcson 44 évesen (ezzel is jelezve Dexter teljesítményének kivételességét), így hiába a genetik frík faktor és hogy sokan máig a 2007-es Mr. Olympia megkoronázatlan királyának tartják, tíz évvel később már csak a top 10-re van reáis esélye. Persze a sportban időről időre történnek csodák, de a csodák között is előkelő méretű lenne, ha a "Dominikai Dominátor" a sok megpróbáltatás után mégis megszerezné a koronát. Persze sztorinak nem lenne utolsó. Sőt.

 

Maxx Charles a harmadik versenyző, aki az Open kategóriában képviseli a Scitec csapatot, és a három közül genetikailag a legkevésbé kivételes. Amit azonban elveszít az adottságok frontján, azt visszahozza kemény munkával. Maxx ugyan nem kapott páratlanul kerek és arányos izomzatot, viszont úgy dolgozik, mint a gép, hogy mindig csúcsformát hozzon a versenyeire. Persze mivel a címre nincs valós esélye, elképzelhető, hogy a szezon későbbi versenyeire időzít valójában. Attól viszont nem kel félni, hogy elspórolja az erőfeszítést. Garantáltan megtesz mindent, ami emberileg lehetséges.

 

William Bonac nevét valójában illett volna jóval korábban elővenni, de gyakran úgy tűnik, a bírók hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a mezőnyben van. A tavalyi Olympián annyira pusztító formát hozott, hogy ezt teljesen lehetetlenné tette: ötödikként végzett. Az őszi szezon óta nem versenyzett, így most teljesen frissen érkezik az "O"-ra, és ha ezzel arányos fejlődést hoz a tavalyi formához képest, akkor fel kell kötni az alsóneműt. A kis magassága ugyan arányosságban ellene dolgozik, de mégis fantasztikus fizikumot épített, és a formába hozást sem fogja ellustálkodni, ez biztos.

 

Az indulólistán szerepel még Johnnie Jackson, Nathan De Asha, Lukas Osladil, Jeff Beckham, Gerald Williams és Michael Lockett. Valószínűleg ők a tizennyolcas mezőny hátsó felét fogják kiadni, a legjobb tízbe csak kivételes esetben kerülhetnek. Persze Jackson már megfordult az Olympia mezőny elejében is, és a tömege még mindig megvan hozzá, vagy éppen könnyen lehet, hogy Osladil és Lockett között fog eldőlni a képzeletbeli "Legszárazabb" különdíj. Az Olympia színpadát minden versenyzőnek meg kell tisztelnie a legjobbjával.

 

Ki lesz 2017 királya?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!