Mr. Olympia 2018 Preview

2018-09-13

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Phil Heath a Mr. Olympia győzelmek rekordjának küszöbén áll, vajon tényleg nincs méltó kihívó a pályán?

 

 

Phil Heath a nyolcadik Mr. Olympia címét nyerheti 2018-ban, amivel beérné az örökranglistán a legendás Lee Haney-t és Ronnie Coleman-t. Amióta Kai Greene félretette a póznadrágot, a bajnok állandó rivális nélkül maradt, mégis többen vannak a mezőnyben, akik közel jártak már ahhoz, hogy megfosszák a koronától.

 

Phil Heath címvédőként az egyértelmű favorit, a jelenlegi mezőnyből emberemlékezet óta senki sem győzte le. A bajnok nagy elánnal, és a szokásos önbizalommal készül az újabb győzelemre, amivel már vitathatatlanul a sport legnagyobbjai közé emelkedhet - igaz, hét győzelemnél sincs sok kétség. Ezúttal nincs szó sérülésről, családi problémákról vagy betegségről, akadálymentes felkészülésen van túl, és élete legjobb formáját ígéri keskenyebb derékkal.

 

Mamdouh Elssbiay, más néven "Big Ramy" tavaly másodikként végzett, és akkor jól láthatóan ráijesztett Heath-re a rettenetes méreteivel. Tömegre azóta sem kisebb, viszont mostanáig nem sikerült azt az egységes és érett izomzatot a színpadra vinnie, ami kellene a győzelemhez. A felkészülési képei idén felettébb meggyőzőek, de csak a verseny számít. Mindenesetre ha valakiben megvan a potenciál, hogy felvegye a versenyt a bajnokkal, az Big Ramy.

 

William Bonac tavaly Olympia dobogós volt, és egy sor kiváló szereplést tudhat már maga mögött, mint egy Arnold Classic USA győzelmet, még ha Ausztráliában ki is kapott Roelly Winklaar-tól. Ennek ellenére nem úgy tűnik, hogy Bonac a legerősebb kihívó, mert már a fizikuma abszolút korlátain van, nincs sok hely a javulásra a tavalyi formához képest. Részben éppen ezért akkora élmény a színpadon látni, és persze Heath is hibázhat, amire Bonac minden bizonnyal fel lesz készülve.

 

Shawn Rhoden tavaly törött állal készült az Olympiára, ami nagyban befolyásolta az esélyeit, ennek köszönhetően látványosan hátrébb csúszott a rangsorban. Idén azt ígéri, visszatér Phil Heath legerősebb kihívójának szerepébe, de a színpadon kell majd odatennie magát. Mindenesetre azt állítja, még soha nem volt sem olyan vastag, sem olyan száraz, mint idén, és ezt a fotói alátámasztani látszanak, így lehet esélye befogni a bajnokot, és akár megállítani a rekord elérésében.

 

Dexter Jackson a vén örökifjú, a 2008-as Mr. Olympia bajnok soha nem áll meg. Alulról veri az ötvenet, mégis ott van a mezőnyben a világ legjobbjai között, és nem lóg ki a sorból, Lefelé legalábbis biztosan nem, mert alig néhány éve, 2015-ben még volt is egy reális esélye behúzni a címet. Persze ahhoz Phil Heath gyenge szereplése is kellett, de Dexter azt vallja, ha a körülmények adottak, ő maga még mindig elég jó ahhoz, hogy vénségére visszaszerezze a sport legnagyobb címét.

 

Brandon Curry felkészülésének egy fontos mérföldkövét láthatta mindenki a siófoki Muscle Beach-en. A Scitec egyik alapembere élete formájában van, és láthatóan még a lábain is sikerült javítania, ami örök gyengéje. Korábban volt már hetedik a Mr. Olympián, a cél idén, hogy megtegyen egy újabb lépést a legjobb hat közé, de a konkurencia ismeretében ez nem lesz egyszerű. Bodó Imi tett olyan kijelentést, hogy Brandon nyerhet, de erre az esély kisebb, mint az ellenkezőjére.

 

Roelly Winklaar az utóbbi években igazán beérett, de ezzel sajnos a fizikuma továbbra sem lett tökéletesen kiegyensúlyozott. Persze az erőssége mindig a rettenetes méret, a kiváló kar és váll, valamint (jobb napjain) a romszáraz kondíció volt, és ezekre továbbra is építhet. Ezzel is odaért tavaly a top hatba, és idén ezt igyekszik megismételni, illetve még feljebb kapaszkodni a ranglistán.

 

Cedric McMillan idén is Team Scitec tagként megy a sport legnagyobb eseményére, ahol mindent elkövet, hogy a legtökéletesebb klasszikus fizikumot vigye színpadra. Nem titkoltan ez fontosabb számára, mint akár a győzelem, és a sport rajongói mind remélik, hogy egy még tovább csiszolt formával megy a színpadra, ami tökéletes kondícióval párosul, amin leggyakrabban elcsúszik.

 

Sergio Oliva, az ifjabb visszatér a Mr. Olympia színpadára. Persze nem a korábbi indulása után, mert versenyzőként először vesz részt a sport csúcseseményén, hanem 1984 után, amikor idősebb Oliva visszatérése alkalmából alig néhány hetesen felvitte a színpadra a köszönőbeszéde alatt. Azóta a fiúból kemény IFBB profi érett, aki megérdemelten lép az apja nyomdokaiba, és egy top tízes helyezéshez már most is megvannak az eszközei, még ha bajnoki címeket még korai is lenne odaítélni neki.

 

Juan Morel legnagyobb hibája, hogy nem fejlődik nagy lépésekben. A fizikuma minden elemében jó, de nem kiváló, egyedül a kondíció az, amiben ki tud emelkedni a versenytársai közül, de azt sem teszi következetesen. Megfordult már az Olympia top tízben, és idén is lehet rá számítani, hogy bekerül, ha jó a forma, de a fiatalok közül többen már elérték a szintjét, ezért nem engedhet meg hibákat, ha újabb jó helyezést akar.

 

Nathan Deasha tavaly hetedik lett az Olympián, és 2018-ra még több izmot pakolt fel, illetve már két győzelmet is bezsebelt idén. Mégis úgy tűnt a New York Pro-n, hogy a középrésze kezd kicsúszni kontroll alól, ami nem jó előjel a jövőre nézve. Persze genetikailag keskeny a dereka, és iszonyatos izomtömeget pakolt fel, így remélhetőleg tud tovább javulni és helyrehozza az apróbb hibákat. Potenciálisan a tavalyi helyezésén is javíthat, de rossz esetben a legjobb tízben még bőven lehet keresnivalója.

 

Steve Kuclo idén élete formájában van, de így sincs sok esélye beváltani azok reményeit, akik a jövő Mr. Olmypiájaként vizionálták néhány éve. Megérdemelt győzelemmel tért vissza az "O"-ra, és lehet esélye kivívni egy top 10-es helyezért, de nagyobb elvárásai minden saját magának sincsenek a hétvégével kapcsolatban. Persze nem nyerhet mindenki, és a sportnak az is jó hír, hogy az egyik legjobb fej testépítő ismét csúcsformában van a színpadon.

 

Charles Griffen egy felére méretezett és kevésbé mutáns Ronnie Coleman-re emlékeztet. Ez még nem ér Mr. Olympia címeket, de profi versenyt már tudott nyerni, így jutott az Olympiára. Nem is hagyta ki a lehetőséget, de hogy mennyi energiát fektetett bele a többi versenyéhez képest, az kérdéses. Mindenesetre a top 15-be beférhet, ha odateszi magát, de a világ legjobbjai között nincs garancia.

 

Az indulók között van még Michael Lockett, Lukas Osladil, Alexis Rivera, Justin Luis Rodriguez, Iain Valliere és Josh Wade, velük áll össze a 19 fős mezőny. Egyikük sem tökéletes strukturálisan, a szerényebb genetikai adottságok mellett kemény munkával érdemelték ki helyüket az Olympián. Valószínűleg nem sok esélyük lesz a top helyekért harcolni, de kőkemény felkészüléssel a sportban bármi megtörténhet, potenciálisan egy top 10-es helyezés is kinézhet bármelyiküknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!