Mr. Olympia 2019

2019-09-15 | 
 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Izgatottan vártuk a Mr. Olympia 2019-es versenyét (1, 2), annak ellenére is, hogy igen foghíjasra sikeredett a résztvevő versenyzők tekintetében, ugyanis sok igazán nagy név, potenciális bajnok sajnos hiányzott. Csak, hogy a legnagyobb neveket említsük: Phil Heat, Kai Green, Shawn Roden, Big Ramy.

Verseny előtt pár nappal sajnos elhunyt a hatalmas legenda, Franco Columbu, ezért az egész idei verseny a rá való megemlékezés jegyében telt.

Viszont, ami jó hír volt, hogy pár nappal a verseny megrendezése előtt Hadi Choopan nagy küzdelem után megkapta a vízumot, így nagy örömünkre indulhatott végül a versenyen. A kérdés még izgalmasabb: ki fogja megnyerni az idei címet?

És most nézzük sorrendben, a 2019-es Mr.Olympia hétvége legfontosabb történéseit és, hogy kihez került végül a Sandow-szobor.

Konferencia

Az Open versenyzők számára megrendezett konferenciának valójában sok értelme nincsen, maximum annyi, hogy megpróbálják kicsit fokozni a hangulatot. Aztán, hogy ezeket a műbalhékat ki hiszi el, az már egy más kérdés. Európai szemmel néha kicsit nehezen emészhető az, amit a pankráción nevelkedő amerikaiak szeretnek, és elhisznek; ez a Roelly-Brandon szembeállítás kicsit erőltetettre sikeredett. Kb. annyira volt valós felvetés, mint anno a Pumping Ironban Lou Ferrigno-t feltűntetni Arnold legnagyobb ellenfeleként, miközben végül egyikük sem (Roelly és Ferrigno) landolt a top3-ban.

Pár kérdést megválaszoltak a jelenlévő versenyzők:

Hadi Choopan - Azért választotta az Open kategóriát a 212 helyett, mert a legnagyobb nevekkel szerette volna megmérettetni magát, és nagy megtiszteltetés volt számára, hogy velük állhat egy színpadon. Ő volt a legkisebb súlyú versenyző a kategóriájában most, de meg akarta mutatni a szimmetriát, a szálkásságot, a kondíciót, úgy összességében egy nagyon esztétikus külsőt. Elmondta, hogy gyerekkorától Mr. Olympia szeretne lenni, és addig fog ide járni (31 éves most), amíg megkapja a vízumot és amíg meg nem nyeri. Feltették neki a kérdést, hogy:
- Meg tudod nyerni a Mr.Olympia-t?
- Soha nem mondom, hogy igen, azt mondom helyette, hogy minden reményem az, hogy meg fogom nyerni.

Luke Sandoe-nak ugyanezt a kérdést szegezték. Ő ezt válaszolta:
- Meg. De nem biztos, hogy most. :) (Biztosan érezte, hogy romlott az elmúlt hetekben a formája.)

Derek Lunsford a 212-es kategória esélyese, végül 2. helyezettje elmondta, hogy:
- Azért akarok nyerni, hogy használjam ezt a platformot arra, hogy mindenkit bíztassak: merje azt csinálni, amit szeret, merje megvalósítani az álmait, legyen az bármi, nem csak testépítés vagy fitness.

Roelly Winklaart a műbalhé jegyében mindig provokálták valamilyen kérdéssel, amire egy ideig nem válaszolt, aztán az egyikre mégis csak:
- Az egész internetnek a nagy kedvence Brandon Curry..."Ki nyeri a 2019-es címet?"-kérdezik az emberek..."Brandon Curry"..."Brandon Curry"..."Brandon Curry"...
- Az egész internet? - kérdezte vissza Roelly, "nagyon idegesen" (nem túl jó színész), "egyet nem értve" a műsorvezetővel, majd letette a mikrofont.
...aztán amikor újra nekiszegezték a kérdést, kifejezte nem tetszését az internetes médiával kapcsolatban (ezt nem nagyon értem a részéről - persze a műbalhé része -, miután tavaly a közönség, az internet népe őt választotta meg a People's Champion-nak, vagyis a közönségdíjasnak), illetve azzal, hogy mennyire hazug és semmirevaló dolog minden nap 100x feltenni a kérdést, hogy Brandon nyeri-e...vagy Roelly? Ők sem kérdezgetik egymást, hanem fókuszálnak: az edzésre, táplálkozásra, pihenésre, és a végén majd úgyis kiderül, ki fog nyerni.

Egyéb kategóriák győztesei

A Fitness, Figure, Women's Physique és 212 kategória győztesei:

A Bikini kategória győztesei:

Prejudging és egyéni kűrök

Dexter Jackson: Nagyon érett, szép fizikum, tömeg is jó, elképesztő így 49 évesen!

Steve Kucklo: Lehetne tömegesebb a magasságához, kicst hiányzik a 6 packs a hasáról.

Luke Sandoe: Hetekkel korábban sokkal jobb volt, most nem elég száraz, bár nagy, erős, arányos, és jó a sziluettje, van vádlija, még csak az első Olympiája.

Patrick Moore: Száraz, arányos, tömeg is van, láb kicsit kisebb, száraz, homokóra alkat (nagyon széles váll, csuklya szemből lehetne nagyobb), korai Ronnie Colemanhez hasonlítják.

Cedric Mcmillan: Méret, arányok jók, lehetne szárazabb, de valahogy nem hoz pluszt már egy ideje.

Jonathan DeLarosa: Hát lapos, rövid lábak.

Juan Morel: Arnold Classic Brazil győztese, jó száraz, hát nem elég tömeges, kar nem elég nagy, vádlija kicsi.

Brandon Curry: Minden ok, brutál hajlító, tömeges hát, mell, kar, váll, comb, vádli lehetne nagyobb, nagyon ügyes a dupla bicepsz pózban, hogy hasra feszítve kicsit bedől az egyik irányba. Látszik, hogy valószínűleg ő lesz a nyerő, mert nagyon sok hús van rajta.

Akim Williams: Igazi szörny, Victor Richardshoz hasonlítható, bicepsz ok, tricepsz nem ok, comb brutál, fenék és láb Ronnie Colemant idézi, alsó háta kevés a többihez képest.

Roelly Winklaar: Kicsit vizes, hatalmas tömeg, alsó hát illetve has-gyomor problémák, most muscular brutál. Nem sikerült hoznia most sem azt a szeparáltságot, amivel beleszólhat a top3-ba! És sok top még itt se volt. Ez a szörnység átka.

Hadi Choopan: Minden jó, arányok, szárazság, kondíció, izomtömeg, és még csak 31 éves. Ez az első Mr.Olympiája! Mivel 212-ből jön, karban még nem hozott olyan tömeget, mint Brandon vagy Bonac, (Roelly karja jó, de nem lesz top3 se), viszont hátban és sok egyébben talán már most a legjobb. Összképben (is) szerintem már most az. Ha azt a húst magára pakolja, mint Brandon az elmúlt évben, akkor valóra válhat az álma, hogy új rekordot állít be az elnyert Sandow-szobrok számát illetően.

William Bonac: Tömeges, jól szeparált, száraz, de arány problémák (rövid a felső teste, kicsi mellizom, csuklya nincs szemből), de van alsó hát, és tömeges, szeparált kar.

Lucas Osladil: Brutál farizom (hullámoztatja), és felxibilitás.

Michael Locket: Váll-kar nagyon jó, szeparált, tömeges, kerek.

Összevetések

(A képen Hadi Choopan, William Bonac, Brandon Curry, Roelly Winklaar.)

1. Call Out
Steve Kucklo, Hadi Choopan, Roelly Winklaar, William Bonac, Brandon Curry, Dexter Jackson

2. Call Out
Lukas Osladil, Akim Williams, Luke Sandoe, Cedric McMillan

Final Call Out
Hadi Choopan, Willam Bonac, Brandon Curry, Roelly Winklaar

(A képen Hadi Choopan, William Bonac, Brandon Curry, Roelly Winklaar.)

Eredményhirdetés:

1. Brandon Curry - megérdemelten (?) győzött, ráadásul nagyon szimpatikus és intelligens ember. Meg tudott újulni, meg tudott változni, tudta mi kell a győzelemhez. Jó lett volna látni a nagy nevek (Phil Heat, Kai Green, Shawn Roden, Big Ramy) mellett. A testépítés is üzlet, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy nagyon komoly, 400.000 dollár volt a fődíj, amit Brandon zsebelt be, illetve a felesége, aki gyorsan magához is ragadta a színpadon az ezt bizonyító hatalmas promóter csekket.

2. William Bonac - nagyon jó testépítő, bár nála sem érzem azt a fajta fejlődést, mint kellene, és pechje, hogy a korábban felsorolt hibái miatt nehezebb dolga van, mint a többieknek. Viszont most szerencséje volt, hogy a nagy nevek nem voltak itt.

3. Hadi Choopan - szerintem még így, a többiekhez mérten kevésbé tömeges karokkal is jobb volt Bonac-nál (nálam Brandonnál is, és ez szubjektív, de a közönségdíjat idén nem véletlen Choopan happolta el), és a jövőben Choopan nem csupán a Pepople's Championja, de a Mr. Olympiája is lehet, ehhez persze kell vízum, meg sportpolitika, és annyi húst magára pakolni, amennyit Brandon pakolt magára az elmúlt évben, etc., etc., etc.

4. Dexter Jackson - le a kalappal előtte, nem csak azért, mert 49 évesen is ilyen jó fizikumot hozott, hanem azért is, mert 1000 éve szinte mindig ott van a top5-ben. Ezt a minőséget ennyi ideig senki nem tartota még rajta kívül.

5. Roelly Winklaar - hihetetlen szörny, jó karakter, de talán kicsit túl van hypeolva. Sajnos nem olyan jó a többiek mellett, akik fifikásabban állnak ehhez a sporthoz. Ha jobban fókuszálna a saját gyenge pontjainak kijavítására, akkor lenne csak esélye beleszólni a top3-ba.

Összegzés

Kicsit langyos verseny volt a 2019-es Mr. Olympia, sok nagy név nélkül, - magyar vonatkozásban el kell mondani, hogy Kökény Béla sajnos utolsó lett a 212-es kategóriában, de gratulálunk neki, hogy kijutott és hatalmas siker, hogy Mészáros László megnyerte a 2019-es Mr. Olympia raw bench press versenyt, nagyon gratulálunk neki! - de azért pozitív, hogy voltak, akik szépen fejlődtek és a jövőre nézve is bíztató, hogy megismerhettünk pár olyan "új" versenyzőt, akik potenciális bajnokai lehetnek a Mr. Olympiának. Jövőre, a 2020-as Mr.Olympia brutál izgalamas és jó lehet, ha a mostani versenyzők picit javulnak, az újoncok pedig sokat, és eljönnek a hiányzó nagy nevek.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A tartalom: Debreczeni Gábor, Dr. Gődény György, Mészáros László, Bunny okosítás. ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2019-09-16
Én inkább így fogalmaznék, ha lehet: Kökény Béla három versenyző társával osztozik a 16-ik (utolsó) helyezésen. Már a bekerülés is kivételes teljesítmény volt! Így csak gratulálni lehet!

válasz
2019-09-16
A teljesítménye vitathatatlan!
Kérdés
2019-09-15
Sziasztok!

Arról fogtok írni, hogy Kökény Bélának hogy sikerült a 212?
Külföldi weboldalakról tudtam informálódni. Kamal Elgargni nyerte a kategóriát.
Béla a 16. helyen végzett. Kíváncsi lennék a körülményekre.

válasz
2019-09-16
Szia!

A cikk végén kitértünk rá, hogy sajnos utolsó lett Béla.