Mr. Olympia Éjszakája avagy miért nem Phil Heath nyert?

2018-09-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Sok kérdést felvet az idei Mr. Olympia, melyek közül az filozófiai léptékű lehetne az is, hogy alkalmas-e az emberi fizikum 10-szeres Mr. Olympia címre. Phil Heath ezt idén megválaszolta.

 

 

 

 

 

Roppant unalmas tendencia, hogy a Mr. Olympia versenyeken jóval kevesebb bajnok van, mint ahány verseny, mely matematikai anomáliát az okozza, hogy általában ha egyszer bajnok lesz valaki, sokáig zsinórban újra megnyeri a címet. 


A Mr. Olympia történelme ezt a tendenciát hordozza Arnold Schwarzenegger óta, aki hétszer, Lee Haney az eszméletlen rekordot megdöntve nyolcszor, Dorian Yates hatszor, Ronnie Coleman rekordot beállítva nyolcszor, , jay Cutler négyszer, majd Phil Heath rekorddöntésre esélyesen végül hétszer győzött. Ez 40 évnyi győzelem 6 embertől, miközben a Mr. Olympia 53 éve létezik. Mindössze három ember van, aki egyszer nyert Mr. Olympiát.


Már-már elgondolkodna az ember azon, hogy érdemes lenne egy adott versenyző harmadik győzelme után adni egy örökös bajnoki címet és nem engedni többször indulni. Szerencsére erre nincs szükség, mert Phil Heath a hosszú évek szorgos munkájával megszerzett (un)szimpátiáját végre vereségre tudta váltani, ami nem csak azért érdekes, mert tényleg mindenki utálja többek között a közösségi pöcegödörben mutatott kommunikációs teljesítménye alapján, hanem mert sokan nem értik, hogya  lehetséges ez.


De beszéljünk előbb a Mr. Olympia Éjszakája rendezvényről, amit a Lurdy házban, a Scitec Gold edzőteremben tartottunk immáron másodszor, mert az elsőt hagyományteremtőnek neveztük ki. (Idén már volt és jövőre is lesz tavasszal Arnold Classic Éjszakája is.)


A féleértések eloszlatása érdekében muszáj elmondani, hogy ez nem egy giga rendezvény, hanem egy mini rendezvény. Lehet, hogy majd valamikor komollyá válik, de a szervező Scitec Nutrition csapata és legfőképpen a saját leterheltségem miatt azt javasoltam, eszünk ágában se legyen ebből “komoly” rendezvényt csinálni. 


A nyári Summer Gym rendezvények, majd a Muscle Beach után szeptemberben rögtön Scitec Megateszt, miközben a Superbody szervezése folyik és számtalan egyéb tennivaló is van - ezek mellett úgy gondoltam, nem kéne belerokkanni agyilag, ezért lazára vettük. (Lehetett volna nagy reklámkampány, összetrombitálni sok embert, programokat csinálni, Mens Mentis Challenge-t csinálni, de a hideg is kiráz a gondolatra. Konkrétan ezen a szombaton nekem így is kimaradt az alvás, mert pénteken és vasárnap is jelenésem volt.) 


Szóval a Mr. Olympia Éjszakája a saját magunk és pár fanatikus összeröffenése. A program Arnold Schwarzenegger ex-Mr. Olympia legjobb filmjének, a Kommandónak megtekintésével kezdődött, majd újabb, viccesen kudarcba fulladt muffinsütés után (a muffin marha jó, csak mi vagyunk bénák) éjjel négykor a Mr. Olympia kivetítőn való nézésével és kommentálásával folytatódott reggel hétig.


A jelen levő csapat a BB.Rádió (Hurka, Bodó Imi, Drugs Bunny) műsorvezetőin kívül Tóth Dani IFBB Pro versenyzőt és Bohos Kornél NAC világbajnoki ezüstérmes alkották, mi öten osztottuk meg észrevételeinket. (Ez a rész különösen extrém a bikini kommentálásánál volt, amit Salamon Dia Mr. Olympia szereplése miatt néztünk meg.)


Le kell azt szögeznem - és valószínűleg a jövő évi Olympiáig ezt minden nap megemlítem az érintetteknek -  hogy Hurka cikkének képei alapján azonnal megmondtam, hogy Shawn Rhoden lesz a Mr. Olympia. Ebben pedig az a fontos, hogy mindenki más ellenvéleményen volt és úgy gondolták, Phil Heath lesz idén is a nyerő.


Érdemes ezen a ponton megvizsgálni, miért vesztett Phil Heath.


Ennek kétféle oka is lehet. Az első politikai: ugyan véletlenül sem akarom azt a látszatot kelteni, hogy Rhoden politikai ok miatt nyert, de beszélni kell a hagyományról. Hagyományosan ugyanis a bajnok nagyon nehezen verhető. 


Nagyon meggyőzően jobbnak kell lenni  a kihívónak, szinte nagyságrenddel jobbnak, ami talán egyesek szerint itt nem volt meg. 


A nagyságrend talán tényleg nem, ha az alap fizikai méreteket nézzük. De ha kicsit kitágítjuk a horizontot és megértjük, hogy talán végre hallgattak a rajongók szavára és végre nem mellőzték az esztétikai kérdést, akkor nagyon is meggyőzően jobb volt Rhoden.

 

Egyszerűen unalmas volt már a Mr. Olympia, így talán elkezdték végre az esztétikát is nézni és ugyan hátpózokban Heath sokkal jobb volt - különösen a háta - idén már úgy alakult a politika, hogy nem lehet hátpózzal nyerni. Igenis a szimmetria és az alap esztétika is számít, azaz a klasszikus korszakhoz hasonlóan nem lehet mindenáron tömeggel nyerni. (Extrém példa, de a hetvenes években a mezőny legkevésbé vastag versenyzője, Frank Zane kétszer nyert Mr. Olympiát.)


Ez komoly ellentétben van azzal, amikor Ronnie Coleman még akkor is nyert, amikor már rekordméretű volt a hasa és mindene le volt szakadva, de Dorian Yates is mesélhetne erről. Meg Kevin Levrone és Flex Wheeler is, akik nem voltak boldogok a második helytől.


A helyzet az, hogy Phil Heath fizikuma folyamatosan romlik. Valamikor ő volt a genetikai csoda: éppenhogy megkapta a profi kártyát, már tudtuk, hogy egy napon ő lesz a Mr. Olympia, sőt, minden idők legjobb genetikájának tartották.

 

De ekkora genetikai "ajándék" nincs. ("Ajándék" a beceneve, célozva az adottságaira.) A kor senkit nem kímél, de egyszerűen nem is csak a korról van szó, hanem a test kizsigereléséről: a tudomány jelen állása szerint az emberi fizikumban nincs mondjuk 10 Mr. Olympia cím.

 

Senki sem próbált még éveket kihagyni, zsinórban pedig nem lehet megcsinálni, legalábbis senkinek nem sikerült nyolcnál többször, de abban is benne van, hogy nem a fizikum volt olyan jó, hanem a versenytársak nem voltak elég jók.


De ha jön egy hasonlóan jó genetika, fordulhat a kocka. Márpedig Shawn Rhoden szintén hatalmas tehetség, aki jó párszor volt top 3-ban és állt már a dobogó második fokán. Csakhogy sosem készült fel rendesen, és amikor pár éve a Scitec Goldban tartott szemináriumán előadta, hogy a célja a Mr. Olympia cím megszerzése, csak legyintettünk.


Aztán idén jött az a Shawn Rhoden végre, akitől száz éve ezt a formát várjuk el.


Szerintem egyértelmű a győzelem még akkor is, ha kétségtelenül lenne még mit fejlődni felsőtest méretekben, pl. karban és a háton is - hátban Heath nagyon brutálisan jobb mind méretet, mind szeparáltságot tekintve.


De Rhodennél végre nyoma sincs a profikra jellemző kiálló gyomornak.

 

Azt a hasizom mélységet és derékvonalat tanítani lehetne az esztétikai főiskolán. Igen, végre nem gyomros, hanem keskeny derekű versenyző, még Dexter Jacksonnál is jobb középrésszel. És nem csak az idei Dexterről beszélek, mert Dexter már nem hozza a legjobbját. (Ami korát és szezonjainak tekintve nem csoda, viszont pontosan ehhez képest kondíciója azért még mindig az.)


Philnél elment a hajó. Hiába ígért kisebb, esztétikusabb fizikumot, itt már varázslat lenne, ha fordítani tudna. Még mindig rettenetes, hiszen legyőzte az egész mezőnyt, ne gondoljunk is semmiféle Jay Cutler-féle beégésre (aki kegyelemből lett hatodik az utolsó versenyén) és nem is Ronnie Coleman-i mélységekben van, de Rhoden kérdés nélkül volt jobb: szárazság rendben, szimmetria jobb, izomtömegben kicsit talán kisebb, de ott van, a két hátsó pózban rosszabb, a többit nagyjából vitte. 


Lehet, hogy benne volt a képletben, hogy ne nyerjen már megint Phil Heath, mert jövőre senki sem nézi a Mr. Olympiát, lehet, hogy Rhoden nem volt olyan brutálisan jobb, mint ami a legenda szerint a cím elvételéhez kell.

 

De hogy jobb volt és nem csak Phil Heath iránti ellenszenvünk miatt van okunk örülni, az biztos.

 

(Egyébként Rhoden sem a világ legérdekesebb személyisége és nem mikropocesszor volt a jele az óvodában. Tehát semmiképpen sem lészült arra stratégiailag, hogy megvárja, amíg Heath fizikuma a sok Mr. Olympia miatt idénre már rosszabb lesz.) 


És ne felejtsük el azt sem, hogy nem élőben és nem a bírók szemszögéből láttuk: nagyon valószínű, hogy van még olyan fizikumbeli előnye Rhodennek, amit mi fel sem fedeztünk, hiába vetítettünk nagy vászonra.


A többi helyezés is kérdéseket vet fel sokakban, ahogy az lenni szokott. Pedig szerintem minden rendben van.


Említsük meg Dennis Wolfot, aki pont arra példa, hogy nem minden jön át a képeken, nekem ugyanis Dennis fizikuma sosem jött be, de állítólag élőben nagyon jó. Nos, ő nem volt itt, aminek oka szinte biztosan a tavalyi szereplése, sőt, szerintem 90%, hogy befejezte.


A harmadik helyezett Roelly Winklaar, amit rettenetes tömegének köszönhet. A háta egy vicc, nem szabad az út szélén hason felve napoznia, mert ha arra jár egy targonca, véletlenül rápakol pár raklapot. A szimmetria ugyan nem tökéletes és kicsit groteszkbe is elmegy, de ha szárazabb lett volna, Phil még idegesebb lett volna, mint amilyen amúgy is volt.


Negyedik helyre csúszott William Bonac, aki tavaly nagyon kedvencünk volt bronz érmesként, sőt, legjobbnak láttuk, amíg Phil mellé nem állt. Idén nem volt elég jó a kondíció, ami azonnal meglátszik a derekán és ez lerontja a szimmetriát, ami alacsonysága miatt komoly gond. Azaz nem volt elég keskeny a dereka és nem volt elég száraz.


A döntőt Brandon Curry zárta, akit mindenki megkedvelt a Muscle Beachen és akkor nagyon nagyot villantott a kisszínpadon, miután leimádkoztuk róla a trikót. Azok a felvételek el is mentek vírusba és sokan az idei Mr. Olympiát látták benne, de ez még odébb van. A kuvaiti felkészülés ára a család hanyagolása, a hozadéka pedig a feljavult comb és szimmetria. Sokan nem észlelik, de Curry most nagyon jó arányokkal rendelkezik, ez hozta a top 5-be és ha összerakott volna egy rendes kondíciót, simán dobogós lenne. 

 

A Gyakran Feltett Kérdések rovatban szerepelhetne, hogy Curry és Bonac, vagy akár Winklaar hogyan verhette meg Big Ramy-t.

 

Lehet, hogy sehogy nem vernék meg, ha Ramy egyszer végre komoly kondícióval jönne, de ezt még sosem sikerült összehozni. (Bár tavaly második volt, így különösen fájó lehet a hatodik hely.)  Egy brutálisan éles Big Ramy történelmi jelentőségű lenne a színpadon, a Mr. Olympia első soraiban a nézők szívinfarktust kapnának, a fiatalkorúak megállnának a fejlődésben, a mostani Top 5 versenyzők tökönszúrnák magukat - de akkor sem ő lenne a Mr. Olympia. 


Egyszerűen nem stimmel. Nem annyira durva, nem annyira szögletes, mint Markus Rühl volt, a szimmetriája is sokkal jobb, de úgy néz ki, mint egy műanyag játék testépítő, egyszerűen groteszk. 


Ez a sport nem a méretekről szól, hanem egyfajta test-ideálról. Amihez Shawn Rhoden áll közel, amit valaha Lee Haney képviselt, amíg Doran el nem vitte az egészet a levesbe.

 

Igen, mindenki Lee Haney-t akarja vissza és a 70-es, 80-as évek aranykorát. Megtettük ehhez az első lépést.


Lényeges mellékszál, hogy 212-ben visszavonult a verhetetlen Flex Lewis és az egyik kedvencem, a törpe óriás Jose Raymond, aki idén nem szorongatta meg Flexet, de karrierje során sokban emelte jelenlétével a 212-es kategóriát.


Hurka viccesen megjegyezte a végén, hogy ez volt minden idők legjobb Mr. Olympiája, ami meglehet, nem így van, de hogy az utóbbi pár évben a legjobb, az biztos. (Mindenképpen olvasd el az elemzését.)


Egy a lényeg: semmiképpen se feledjük, ki mondta meg mindenki ellenkezésével szemben, hogy Shawn Rhoden a nyerő!

 

 Kovács “Drugs Bunny” Zsolt


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!