Mr. Olympia 2014 Preview

2014-09-18

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Újabb év, újabb Mr. Olympia, a kérdés pedig adott: meg lehet-e verni Phil Heath-et?

 

 

Az elmúlt években annyira megszokottá vált, hogy szinte minden alkalommal minden idők legerősebb mezőnye volt a színpadon, hogy az idei már nem is számít különlegesnek. Pedig elképesztő a szint, az egyetlen lényeges változás a közvetlen élmezőnyben, hogy idén nem lesz ott Jay Cutler - más kérdés, hogy egyes (rosszindulatú) vélemények szerint tavaly már nem volt a közvetlen élmezőnyben. A jól hangzó, olykor túlzó állítások hiánya ellenére tehát kiválónak ígérkezik a jubileumi 50. Mr. Olympia. (Ide kattintva megismerheted a verseny történelmét)

Cedric McMillan és Justin Compton azon feltörekvő versenyzők táborát erősíti, akik ugyan kvalifikáltak, de nem indulnak el a Mr. Olympián. A Team Scitec legoszloposabb tagja, McMillan nem is számított arra, hogy végül elindulhat az "O"-n, de végül a pontversenynek hála, megkapta a kvalifikációt. Ettől függetlenül nem él vele, ugyanis már a 2015-ös Arnold Classic-ra tömegel, ahol reményei szerint végre igazán oda fog b@szni. Juston Comptonnál a vakszerencse egyáltalán nem volt faktor, színtisztán stratégiai döntést hozott azzal, hogy minden erejét és idejét a jövő évi Arnoldnak szenteli, ahol így egy komoly összecsapás várható a két kiválóság között.

 

 

Phil Heath

Az uralkodó bajnok idén több vasat tart a tűzben: beindította a saját táplálékkiegészítő vonalát, miközben készül az újabb címvédésre. Ha pedig meg tudja tartani a koronát, 34 évesen beállítja jó barátja és mentora, Jay Cutler négy Olympia győzelmét, miközben a karrierje még csak nem is közelít a végéhez. Szokásához híven a verseny előtt szűkmarkúan bánt a fejlődését dokumentáló felvételekkel, de a szakértők fejében a fő kérdés nem az, hogy legyőzi-e valaki a bajnokot, hanem hogy az elveszíti-e a címet. Jó eséllyel ugyanis, ha hozza a már megszokott formát, senki nem veheti el tőle a koronát - bár a sportnak jót tenne legalább egy szoros küzdelem.

 

Kai Greene

A "Predátor" mindent megtesz, amit csak emberileg lehetséges, hogy megszakítsa legnagyobb riválisa győzelmi sorozatát, és megkaparintsa végre az "O" bajnokainak járó Sandow szobrot. Csakhogy a feladat nem egyszerű, még Kai elképesztő munkamoráljával sem. Az előzetes fotók (és az előző évek) alapján nem kétséges, hogy a tömeg adott a sikerhez, a legfontosabb kérdés tehát, hogyan sikerül a formaidőzítés. Kai-nak ugyanis ez utóbbi még egyszer sem sikerült hibátlanra az Olympián, de ha idén végre minden összejön, akkor komoly fenyegetést jelenthet a címvédőre. A győzelem azonban még akkor sem garantált - Phil Heath ellen aligha lehetne.

 

Dexter Jackson

A "Penge" szinte minden évben kegyetlenül megkapja, hogy nem fejlődött az előző évhez képest, és a karrierjében az elmúlt években látott hullámvölgyek után olyan is akadt, aki szerint a legjobban azt tenné, ha visszavonulna. Bár a 2008-as Mr. Olympia már 44 éves, az eddigi látott felvételek alapján csattanós válasszal készül a kritikusainak, ugyanis a tavaszi szezon kihagyása után szemlátomást nagyobbra nőtt, mint korábban bármikor. Ráadásul ez nem is ment az arányai rovására, így benne van a pakliban, hogy ezúttal még 4. helynél is feljebb kapaszkodhat, de annak kicsi a valószínűsége, hogy újra megnyerhetné a címet. Ahogy annak is, hogy még sokáig aktív versenyző maradjon.

 

Dennis Wolf

A Farkasember 2007-ben robbant be a sport elitjébe egy 5. hellyel az Olympián. Feltörekvőnek tehát aligha lehet mondani, sokkal inkább illik rá a rutinos versenyző kifejezés. Szerencsére az elmúlt években erre rá is szolgált: amióta 2010-ben megszabadult az utolsó táplálkozási tanácsadójától, egyre jobb lett. A tavalyi harmadik helye már ígéretes, és az idei Arnold Classic győzelme is azt sejteti, hogy 2014 lehet az eddigi legjobb éve. Persze a fizikumán továbbra is akad csiszolnivaló, mint például a gyenge vádli és a hátizomzata tökéletlen fejlettsége. Viszont napokon belül kiderül, mennyit javult a legutóbbi színpadi szereplése óta, és hogy a jelenlegi fizikuma felveheti-e a verseny Heath-tel és Greene-nel.

 

Shawn Rhoden

Rhoden és Wolf az utóbbi két évben számtalanszor oda-vissza elverte egymást, és bár az elmúlt egy évben úgy tűnt, Wolf kerekedik felül, előtte Shawn szénája állt jobban. Érdekes lesz látni, hogy fordul-e a kocka kettejük párharcában, és hogy végül kinek jut a tisztség, hogy megróbáljon beleköpni az élen meccselő páros rivalizálásába. Persze benne van a pakliban, hogy erre mindkettőjüknek lesz reális esélye, de a "Flexatron"-ként ismert Rhoden a korábbi években tömegben messze alulmaradt a közvetlen élmezőnnyel szemben. Ez pedig az előzetes felvételek alapján nem változott meg drasztikusan, ezért nehéz elképzelni, hogy a trónfosztás összejöhetne neki.

 

Mamdouh Elsbbiay

"Big Ramy" néven szokás inkább emlegetni az egyiptomiak elképesztő újoncát, aki tavaly egy nyolcadik helyet hozott el az "O"-ról. Ez egyrészt óriási eredmény egy elsőéves - sőt, egyversenyes - profitól, ugyanakkor számos szakértő szerint jobb helyezést is elcsíphetett volna, ha a sportpolitika nem szól közbe. Nehéz reális elvárásokat megfogalmazni a legújabb szörnyeteggel szemben, ugyanis tavasszal egy tüdőgyulladás miatt nem tudta megmutatni, mennyit fejlődött az őszi szezon óta. Az ugyanakkor köztudott, hogy a mentorával, Dennis James-szel rengeteget dolgozott a pózolásán és az egyéb gyenge pontjain, így ha a formaidőzítés összejön, elképzelhető, hogy a legjobb 5 között találja magát a szombati döntő végeztével.

 

Branch Warren

Nemcsak Dexter-nél érik a visszavonulás: az elmúlt két évben bemutatott mélyrepülése után nehéz elképzelni, hogy Branch visszatérhetne a csúcsra, holott öt éve még minden idők legjobb Jay Cutler-éhez is csak a "Texasi Titán" tudott közel kerülni. Pesszimizmusra adnak okot a felkészülése során kikerült felvételek is, amik nem mutattak drámai fejlődést a nyögvenyelősen induló tavaszi szezonhoz képest. Branch számára tehát az első 10-ben maradni lehet a reális cél az idei "O"-ra, de persze mindig benne van a pakliban az üstökösszerű visszatérés esélye - még ha halvány is.

 

Victor Martinez

A "Dominikai Dominátor" is elindult a lejtőn, de még korai lenne végleg leírni - ezt a szöveget egyébként már ő maga is unja. Remélhetőleg a verseny után nem szorul majd rá, hogy ismét hangoztassa, és a tavalyi (önmagához mérten) harmatgyenge szereplésénél többet tud mutatni. Egy éve még súlyos tömeghiánnyal küzdött, ugyanis egy hosszabb kihagyás után kellett rohamléptekkel visszatérnie. Ebben a tekintetben idén sokkal jobb a helyzet. A kondíció ugyanakkor Victor esetében mindig kérdéses, de ha a tavalyihoz mérhető szárazsággal lép színpadra a visszaszerzett méretek mellett, nemcsak az első tízben, de akár a legjobb hatban is lehet keresnivalója.

 

Roelly Winklaar

A Curacau szigetéről származó Egberton Rulove Etienne-Winklaar (röviden: Roelly) tavaly az egészen kiváló hetedik helyet szerezte meg az Olympián, amivel "Big Ramy"-t is maga mögé utasította. Azóta viszont nem tudott hasonló formába kerülni, ezért kétséges, hogy mire lesz képes 2014-ben. Bár egyértelmű, hogy Roelly-ban óriási a potenciál, a formaidőzítés fortélyait még mindig nem sikerült tökéletesen elsajátítatnia. Éppen ezért soha nem lehet előre tudni, mire lehet képes egy adott versenyen, de egy top 10-es helyezésre azért komoly sansza lehet.

 

Steve Kuclo

A "Királykobra" nyerte a feltörekvő tehetségek idei legfőbb rangadójának számító Brazil Arnold Classic-ot, ebből adódóan tőle várható a legjobb eredmény az akkor látottak közül. Bár ez nem fog feltétlenül beigazolódni, hiszen szoros csata után vihette haza a bajnoki trófeát, kétségtelen, hogy Kuclo-nak mindne adott ahhoz, hogy idén egy top 10-es helyért meccseljen. Egy éve még csak 14. volt, és tekintve, hogy sokak szerint egy jövőbeli potenciális Mr. Olympiáról van szó, egy jobb helyezés gyakorlatilag elvárt tőle.

 

Juan Morel

Morel éve elég jól indult ahhoz, hogy most már reális cél lehessen számára egy top 10-es helyezés. Igaz ugyan, hogy "Big Ramy" mellett szinte labdába sem rúgott, és később Kuclo is megelőzte egy hajszállal, a bírók kétségkívül kedvelik a fizikumát. A gyengéi lassan javulnak, a szárazság pedig nem szokott különösebb gondot okozni számára. Ugyanakkor okosan teszi, ha nemcsak előre, hanem hátrafelé is sűrűn tekintget, mert jó barátja, Jon Delarosa többször is közel került ahhoz, hogy szétrúgja a hátsó felét, és távolról sincs olyan fölényben, hogy megengedhessen magának egy gyenge formaidőzítést.

 

Jonathan Delarosa

Delarosa éve nem alakult olyan simán, mint remélte, hiába próbálkozott ugyanis, nem sikerült biztos kvalifikációt szereznie egy győzelemmel. Persze ettől függetlenül nem kérdés, hogy van-e helye a "Mr. O"-n a legjobbak között, hiszen számolatlan kiváló eredményt ért el, amivel a pontversenyben sziklaszilárdan bebiztosította magát. Az alcsony termete miatt egyszer sem tudott jó barátja, Juan Morel elé kerülni; a szakmában sokan a modernkori Shawn Ray-ként emlegetik. Ez egyrészt hízelgő, másrészt viszont hosszú távon mérsékelt sikerességre ítélné, ezért érdekes lesz látni, képes lesz-e az Olympián kiharcolni magának egy előkelő helyet - akár a legjobb 10-ben.

 

William Bonac

A holland származású Bonac az elmúlt egy évben letette a névjegyét a profi világban, de a tavaszi szezon mégsem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Hiába sikerült megszorongatnia Shawn Rhoden-t is az Ausztrál Grand Prix-n, a szezon későbbi részében rendre alig tudta beverekedni magát a legjobb 5-be. Ennek ellenére a kőkemény, Kai Greene-re hajazó fizikuma számos rajongót szerzett neki, és az sem kérdéses, hogy ha a formaidőzítést hiba nélkül hozza, lehet keresnivalója a top 10-ben, még ha valószínűbbnek tűnik is, hogy kimarad onnan.

 

Johnnie Jackson

Az önmagát - nem 100%-ig megalapozottan - a világ legerősebb testépítőjének tartó Jackson már megjárt számtalan hullámhegyet- és völgyet a karrierje során. Egy dolog azonban nem változott: a combizmai határozottan nem lettek jobbak. Ez pedig az egyre csak kövekvő kor mellett nem jó ómen, és bár korábban bizonyította, hogy még mindig van keresnivalója a profi testépítésben, aligha veheti fel a versenyt a fiatalokkal. Csekélynek tűnik az esély arra, hogy idén a legjobb 10-be kerülhessen, arra pedig még csekélyebb, hogy hosszú sportolói karrier várjon még rá. Persze semmi sem lehetetlen.

 

Fred Smalls

Ha magyar volna, valószínűleg Kiss "Nagyobbacska" Frédiként ismerhetnénk a modern testépítés egyik legnépszerűbb pózolóját. Bár szinte biztosan a sereghajtók között végez majd az idei Olympián, számára az is nagy dolog, hogy kijutott egyáltalán a legjobbak legjobbjainak versenyére. Ráadásul némileg még szerencséje is van, hiszen ha hihetünk az indulólistának, idén csak 17 versenyző lesz, vagyis még ha helyezetlenként (16-17. hely ebben az esetben) végez is, nagy eséllyel előadhatja a szabadpózát a döntőben.

 

Jojo Ntiforo

Az idei év egyik leglátványosabbat fejlődött versenyzőjéről van szó, aki határozottan szintet lépett: a harmadvonalas profi versenyek legutolsó helyeiről előlépett azok élmezőnyébe és a Mr. Olympia legutolsó helyeire. Nem vitás ugyanis, hogy a strukturális hibái miatt az "O" legjobbjaival nem veheti fel a versenyt, azonban önmagában az indulása óriási lépés a karrierjében, bárhol végezzen is.

 

Ibrahim Fahim

Az egyiptomi úgy tűnik, igyekszik honfitársa, "Big Ramy" nyomdokaiban haladni, ugyanis szintén az amatőr Mr. Olympia abszolút bajnokaként kvalifikált a Mr. Olympiára. Azonban a legnagyobbak versenyén megejteni egy profi debütálást elég merész húzás, amit még "Ramy" sem csinált meg tavaly. Ennek megfelőlen Egyiptom legújabb profija nem is számíthat jó eredményre, de ezt minden bizonnyal tudja is, és csupán azért készült fel a "Mr. O"-ra, hogy elmondhassa, már azt is megjárta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!