Mr. Olympia zsűrizés 2014

2014-09-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A Mr. Olympia zsűrizése után úgy tűnik, a hétvége valóban két emberről szól: Phil Heath és Kai Greene összecsapása lesz a jubileumi 50. Olympia sztorija!

 

Az elmúlt évek rivalizálása és a hétvége korai, paprikás hangulatú fejleményei után idén egy igazán szoros meccs alakult ki a Mr. Olympia bajnoki címéért az uralkodó bajnok, Phil Heath és legfőbb kihívója, Kai Greene között. Utóbbi ezúttal szokatlanul hangos volt a sajtótájékoztatón, ahol a bajnok minden szavába igyekezett belekötni, és ezt most a fizikumával is sikerült megtámogatnia.

 

 

1. kihívás: Phil Heath, Kai Greene, Shawn Rhoden

A z első összevetés hagyományosan a legjobbaknak szól, és az a ritka helyzet állt elő, hogy csak hárman szerepeltek benne.

Phil hozta a kötelezőt, pokolian éles és még nagyobbra nőtt, mint tavaly. Elsőre úgy tűnt, nem is lehet rajta fogást találni, azonban míg általában minél többet pózol, annál keményebbé válik a fizikuma, ezúttal ez fordítva alakult. Egyre halványodott a zsűrizés alatt, így idén még az is benne lehet a pakliban, hogy elbukja a koronát, még ha egyelőre minden esélye meg is van a címvédésre.

Kai pedig deréktól lefelé kissé bevizesedett, a felső teste azonban brutálisan kondícionált, és a hátpózokban is hasonlóan éles, miközben a dereka még áramvonalasabb lett, mint korábban bármikor. Ráadásul a bajnokkal ellentétben egyre jobb lett a kihívások alatt, így főleg ennek köszönhetően lehet esélye a trónfosztásra. Egyelőre még nyitott a verseny, és a játszma a döntőben dől majd el kettejük között.

Shawn Rhoden pedig az élmezőnyben a legtöbbet fejlődött versenyző, ez nem is kérdéses. Úgy tűnik, nem hazudott, amikor azt állította, hogy 6-7 kilóval nagyobb tömeggel áll színpadra idén, ráadásul gyengéjének számító hátán is sikerült látványosan javítania. Bár méretekben még mindig nem veheti fel a versenyt a két nagyágyúval, a szimmetriája miatt bőven van keresnivalója mellettük, és bár a győzelmére nem túl nagy az esély, egyelőre nem is kizárható. Az pedig egy reális lehetőség, hogy beférkőzzön közéjük.

 

 

2. kihívás: Dexter Jackson, Dennis Wolf, Victor Martinez, Branch Warren, Big Ramy

Wolf szerencséjére egyre élesebb lett, ahogy telt az idő, ami az előnyére vált, így esélyes lehet arra, hogy akár a dobogós helyekért is harcba szálljon. A gyenge pontjai nem javultak drámaian, és kissé lapos volt a színpadon. Ezt azonban holnapig még bőven kompenzálhatja, viszont korábban már arra is volt precedens, hogy a töltéssel teljesen elrontotta a formát, ezért jobban teszi, ha óvatos stratégiát választ.

Dexter Jackson bár úgy tűnt, hogy idén nagyobb lesz, mint valaha, ez nem látszott túlságosan az összevetések alatt. Az azonban elvitathatatlan, hogy kiváló formában volt, nem hibázott, még ha kissé laposnak is tűnt. Egyelőre úgy néz ki, ezzel "csak" az ötödik helyre lehet jó.

Victor Martinez valóban visszatért, bármennyire is unja már. Szemlátomást visszaszedte a régi tömegét, és bár hajszállal kevésbé éles, mint egy évvel ezelőtt, vagy mint amennyire kellene lennie ahhoz, hogy a legjobbakkal harcoljon, a legjobb hatba még így is jó lehet.

Branch Warren szintén összeszedte magát: idén szemlátomást szándékosan kisebb tömeggel készült az Olympiára. Ezzel ugyan a közvetlen top helyezésekre nem tűnik veszélyesnek, a legjobb tízben szinte biztosan talál magának helyet, és még a legjobb hat sincs kizárva. Határozottan arányosabbnak hat, mint korábban, és ezúttal a szárazság is a helyén van.

Big Ramy ugyanakkor nem hozta azt, amire számítani lehet, a szörnyszerű tömege mégis érhet neki egy top helyezést. Kimondottan vizes volt, különösen deréktól lefelé, így a második kihívásba kerülni számára már nem rossz eredmény. Egyelőre úgy néz ki, örülhet, ha meg tudja ismételni a tavalyi nyolcadik helyet. Persze vasárnapra még javulhat.

 

 

3. kihívás: Steve Kuclo, Juan Morel, Jon Delarosa, Johnnie Jackson, Roelly Winklaar, Fred Smalls

Bár méretekben Morel és Kuclo nem nyerné az összevetést, kondícióban mindenképpen a legjobbak. Éppen ezért egyelőre úgy tűnik, kettőjüknek lehet a legjobb esélye arra, hogy bekerüljön a legjobb tízbe, mert bár ez holnapig még változhat, egyikük sem arról ismert, hogy meggondolatlan lenne nyomás alatt.

Delarosa és Jackson úgy látszik, nem jelent rájuk komoly fenyegetést, egymással viszont biztosan meg kell küzdeniük az előkelőbb helyekért. Kettejük erősségei éppen ellentétesek: míg Jon szimmetriában és kondícióban jeleskedik, addig Jacksonnál a tömeg dominál.

Roelly Winklaar meg sem tudta közelíteni egy évvel ezelőtti önmagát: csúnyán elrontotta a formaidőzítést, így pedig még azt is nehéz elképzelni, hogy holnap sokkal feljebb kapaszkodhat. Fred Smalls mindeközben csendesen örülhet, hogy bekerült a kihívásba, hiszen ez számára annyit jelent, hogy már szinte biztos, hogy nem a helyezetlenek között végez.

 

4. kihívás: William Bonac, Jojo Ntiforo, Ibrahim Fahim, Fred Smalls, Roelly Winklaar, Jon Delarosa

Bonac meglepően jól mutatott az összevetésben, szinte meglepő, hogy nem hívták ki hamarabb. A holland fantasztikusan kondícionált, még ha méretekben nem is igazán tud labdába rúgni a nagyobb termetű versenyzőkkel szemben.

Delarosa, Winklaar és Smalls számára jelzésértékű az újabb kihívás, hiszen azt jelenti, hogy az előzőben gyengén szerepeltek.

Jojo mindenközben egy roppant éles formával lépett színpadra; nem viccelt, amikor azt mondta, hogy egyéni legjobbjával tiszteli meg az Olympia színpadát. Ettől függetlenül egyelőre úgy néz ki, hogy az utolsó helyek egyike jut csak neki, de azt meg kell hagyni, hogy a tökéletlen arányai ellenére kihozta magából, amit lehetett.

Ibrahim Fahim pedig nem feltétlenül tette jól, hogy az Olympiára időzítette a profi debütálását, mert ennek megfelelően nem is igazán rúg labdába a legjobbak között. Mindenesetre távol áll attól, hogy ne érje el a profi szintet, így nincs oka szégyenkezni, de az Olympia szintjére még fel kell nőnie.

 

5. kihívás: Phil Heath, Kai Greene, Shawn Rhoden, Dennis Wolf

A legjobb négyesnek szánt összevetés után még kevésbé tűnik lefutottnak az Olympia Kai és Phil között. A döntő idén valóban döntő jelentőségű lesz, ugyanis az első négyesből az egyetlen, aki valóban makulátlan fizikumot hozott a zsűrizésre, az Rhoden, akinek minden esélye megvan, hogy beleköpjön a nagykutyák levesébe.

Wolf azonban potenciálisan óriásit javulhat holnapig, ráadásul arra sincs garancia, hogy a két bajnokaspiráns javít majd. Elképzelhető, hogy egyikük ronthat, ami a győzelembe vagy a második helybe kerülhet, az első négyes ugyanis nagyon közel van.

Vasárnap 03:30-kor (igen, az éjszaka közepén) tehát folytatódik a show, és eldől, Kai tévedett-e, amikor Mr. Olympia-ként írta alá a verseny plakátját.

A 2014-es Mr. Olympia eredményéért KATTINTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!