Mr. Olympia 2015: Phil ötödszörre is megcsinálta!

2015-09-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Phil Heath előnye a versenytársaival szemben elfogyott idén, de a kiütés elmaradt, így a bajok ötödszörre is győzni tudott a 2015-ös Mr. Olympia-n!

 

Phil Heath, az ötszörös Mr. Olympia

 

Miután eldőlt, hogy Kai Greene nem indul a 2015-ös Mr. Olympia-n sokan hitték, hogy Phil Heath, a címvédő komolyabb kihívó nélkül fogja elvinni a címet. Szerencsére tévedtek. A bajnok ugyan visszahozta a korábbi években az adu ászának számító szimmetriát és eltüntette a kiálló belet, viszont nem jött be teljes mértékben az ígérete, ugyanis a 2011-es tökéletes kondíció ezúttal elmaradt. Ráadásul úgy tűnt - különösen a zsűrizéskor -, hogy a színe sem volt elég jó, ami különösen egy ilyen helyzetben tud sokat ártani. Végül a hatalmas, tökéletesen arányosan fejlett izomzata és a legnagyobb erőssége, a hosszú, kerek izmai ötödjére is megnyerték neki a címet. Ezzel pedig lehagyta jó barátját és mentorát, Jay Cutler-t az örökranglistán.

A legjobb négyes

Kisebb meglepetésre Dexter Jackson lett a második, ami csak azért is hihetetlen, mert a "Penge" már negyvenöt éves. Ez a profi testépítésben gyakorlatilag bőven nyugdíjas kornak számít, de Dexter eközben az újabb virágkorát éli. Amikor legelőször kiment a színpadra, még egyáltalán nem volt meggyőző, de aztán minden egyes pózzal egyre teltebb és szárazabb lett. Ez pedig majdnem egy második Mr. Olympia címhez is elég volt a 2008-as bajnoknak, az egyetlen olyan terület, amiben egyértelműen gyengébb volt Phil-nél, az a combfeszítő. Idén tehát hamisnak bizonyult a mondás, hogy a profi versenyeket hátpózokkal kell megnyerni, mert azokban ezen a hétvégén éppen Dexter volt a legjobb. Mellesleg soha nem lett még második az Olympián, úgyhogy talán ezért az ezüst is jelentős eszmei értékkel bír számára.

Előzetesen úgy tűnt, hogy Shawn Rhoden lehet a trónfosztás legnagyobb esélyese a lenyűgöző, Flex Wheeler szintű szimmetriájával és arányaival. Végül ez mégsem jött be, mert bár a zsűrizés során úgy tűnt, hogy szárazságban veri a bajnokot, a döntőben egy hajszállal kevésbé volt meggyőző. Minimálisan be is vizesedett, és a középrészét sem tudta folyamatosan olyan feszesen tartani, ahogy azt megszoktuk tőle. Ugyan minden pózzal élesedett, de ez végül nemcsak a címre nem volt elég a Team Scitec szupersztárjának, hanem a második helyre sem. Ennek ellenére nincs oka elkeseredni, hiszen míg eddig kevesen hittek abban, hogy valóban van esélye az Olympia címre, idén megmutatta, hogy távolról sem elképzelhetetlen, hogy akár jövőre elhódítsa a címet a most már ötszörös bajnoktól.

Dennis Wolf ugyan a győzelemért dolgozik, valójában tudja, igen jó esély van rá, hogy soha nem lesz Mr. Olympia. Ennek ellenére sokat letett már az asztalra, idén is kiváló kondíciót hozott, méghozzá a többi top versenyzővel ellentétben guru nélkül. Ugyan a döntőben kissé kevésbé volt telt, mint a zsűrizéskor, ami könnyen lehet, hogy helyezésekbe került neki, idén pokolian közel volt egymáshoz az első négyes. Ráadásul a helyezése kihirdetésekor gyorsan egyértelművé vált, hogy a közönség egyáltalán nem bánná, ha a "Farkasember" lenne a következő Mr. Olympia bajnok, de ha ez meg is történik, arra legalább még egy évet kell várni.

Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay már-már szemtelenül elképesztő: a rettenetes tömege idén már a legjobb öt közé vitte, miközben kondícióban gyakorlatilag nem játszik ugyanabban a kategóriában, mint a top versenyzők. A hírek szerint 144 kilóval mérlegelt, és 140 kiló körül mozgott a színpadon, de Phil Heath rátapintott a lényegre, amikor arra a kérdésre, hogy tart-e az egyiptomi óriás méreteitől, azt válaszolta "Jobban aggódnék miatta, ha azt hallanám, hogy 125 kiló". Ennyire azért talán nem lőtt mellé a versenysúllyal, de valóban nem ártott volna, ha ledob még néhány kilót, akkor ugyanis könnyedén megszorongathatta volna az idén kissé botladozó bajnokot, sőt talán még a cím se lett volna elérhetetlen távolságban.

Branch Warren hozta azt, amit Branch Warren-től várni lehet: rettenetes izmosság, pokoli kondíció és a megszokott, sok sebből vérző fizikum. Bár a kritikusai már régóta hangoztatják, hogy ideje visszavonulni, az újabb hatodik helye ezt sehogy nem támasztja alá, még ha kellett is az, hogy a verseny során méd durvábban beszáradjon, ahhoz, hogy végül bejusson az igen illusztris első hatosba.

És valóban Roelly Winklaar bánta Branch előretörését, pedig mindent megtett, amit idén beígért. Azt mondta, hogy nem lesz hatalmas bélzet, és nem volt. Azt mondta, száraz lesz, és száraz is volt. Mégsem volt elég, aminek a fő oka, hogy a gyengeségei nem javulnak rohamléptekben: a háta még mindig el van maradva a fizikuma többi részétől, és egy némileg teltebb forma sem ártott volna ahhoz, hogy valóban meccsben legyen az előtte lévőkkel. Így ugyanis kissé légüres térbe került, mert az előtte lévőkhöz nem ért fel, a mögötte lévőknél pedig egyértelműen jobb volt.

William Bonac idén megkapta azt az elismerést az Olympián, amit sokak szerint már tavaly is megérdemelt volna. A holland kiválóság ugyan testépítő mércével is alacsonynak számít, de rettenetesen izmos, arányos a fizikuma, és brutális szárazságot is hozott a versenyre. Éppen ezért ugyan nyers méretekben nem tud versenyre kelni a nagyágyúkkal, minőségben ott van, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben még feljebb jusson a ranglétrán, akár a legjobb hat közé.

Victor Martinez a zsűrizés után szépen betöltött, és mentette, amit menthető. Így végül bekerült a legjobb tízbe a kilencedik helyen, de az egyéni legjobbjának a közelében sem volt. Egyelőre még "kiöregedőfélben" is van keresnivalója a világ legjobb testépítői között, de ez már nem tart majd sokáig, így a "Dominikai Dominátornak" lassan el kell játszania a visszavonulás gondolatával.

Essa Obaid bejutott a legjobb tízbe, ami mindenképpen kiváló eredmény számára. Ugyanakkor még mindig vannak olyan gyengeségei, amikkel szemlátomást nem tud mit kezdeni: ilyennek tűnik a látványosan sima középrésze, és a hátizmainak szembeötlően gyenge tapadása. Ugyan sokat javult ezeken a területeken is, főleg a láb tömegében, de egyelőre úgy tűnik, hogy neki a legjobbak között nincs már sokkal feljebb.

 

Eredménylista:

1. Phil Heath
2. Dexter Jackson
3. Shawn Rhoden
4. Dennis Wolf
5. Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay
6. Branch Warren
7. Roelly Winklaar
8. William Bonac
9. Victor Martinez
10. Essa Obaid
11. Juan Morel
12. Maxx Charles
13. Dallas McCarver
14. Ronny Rockel
15. Johnnie Jackson
16. Mohamad Ali Bannout
16. Brad Rowe
16. Abdelaziz Jellali
16. Jon Delarosa
16. Fred Smalls
16. Robert Piotrkowicz
16. Brandon Curry
16. Steve Kuclo

 

Phil Heath

 

Dexter Jackson


 

Shawn Rhoden

 

Dennis Wolf

 

Big Ramy

 

Branch Warren

 

Roelly Winklaar

 

William Boanc

 

Victor Martinez

 

Essa Obaid

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!