Naturál VB, naturál trükkök

2016-11-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Bátai Péter, újdonsült naturál világbajnok beszámolója a versenyzés legmagasabb szintjeiről, magáról a versenyről és a következő lépcsőkről.

 

 

A versenyre több mint 120 amatőr jelentkezett, amiből az én kategóriámban eredetileg 37, majd végül (egy életre szóló eltiltás után), 36 versenyző indult. Meglepő módon 74,2 kilós mérlegelés után a könnyűsúlyba kerültem, de erről nekem nem szóltak. Csak kesőbb derült ki, rémisztő körülmények között, de erről majd kesőbb. Azért kerültem oda különben, mert az amerikai srácok baromi nagyok, így a közép- és nehézsúly határa eltolódott. Azért is gondoltam, hogy középsúlyban indulok, mert boldogan konstatáltam, hogy egy kilóval nehezebb vagyok, mint a Brit Bajnokságon, miközben a kondícióm javult.

Persze trükköztem a két verseny közötti öt hétben a kajával, hogy ne fogyjak, sőt lehetőleg vastagodjak. Rizikós volt, de bejött.

A verseny előtti este megtudtam, hogy a helyi favorit is az én kategóriámba került. Amerikai srác, aki megszerezte a profi kártyát időközben, de mivel a versenyre meg amatőrként jelentkezett, a szervezők engedték amatőrben indulni. Ez nekem kicsit fura volt, de így, hogy sikerült megvernem, nem érdekel a dolog. Öt amerikai bíró is volt, ezért félve léptem színpadra. Úgy is mondhatnám, biztos voltam benne, hogy nem nyerhetek.

Az sem segített, hogy a szervezők elfelejtették kirakni a súlycsoportokat, Bár az én hibám, hogy nem kérdeztem utána. Soha nem indultam könnyűsúlyban, ezért biztos voltam benne, hogy most is középsúlyban leszek. Hozzá kell tennem, hogy a 74 kilómmal még így is csak a kategória középmezőnyében voltam, mert  akadt 77 kilós versenyző is. Szóval nagy nyugalommal eszegettem felpolcolt lábbal a pihenőszobában, mikor hívták a kategóriám versenyzőit melegíteni és felkenni az olajat.

Éppen kenegettek, mikor valaki kiabál, hogy hol a 98-as versenyző. Na, ez én voltam, mert a színpadon kellett volna lennem! Ott majdnem beszartam. Felvilágosítottak, hogy könnyűsúlyban vagyok, és ez állítólag ki is volt írva valahol, bár a szervezők se tudták, hol.

A lényeg, hogy bemelegítés nélkül rohantam a színpadra. Szerencsémre nagyon meleg volt (38 fok a színpadon), így pillanatok alatt "bemelegedtem", és ahogy elkezdtünk pózolni, éreztem, hogy életre kel a testem. Nagyjából 20-25 percig voltunk fent . Előny lett a hátrányból, mert a pumpálás kihagyása miatt több energiám volt tartani a pózokat, mint az ellenfeleknek. (Az sem árt, ha az ember szaunában gyakorolja a pózolást minden nap 15-20 percet a versenyt előtti két hétben.)

A lényeg, hogy szépen lassan beverekedtem magam középre, és ott is maradtam. Ekkor még mindig azt hittem, a 2. helyért megy a játszma. Pozitív volt, hogy estig nagyon sokat száradtam, és sikerült még kerekedni is. Az amerikai bírók pedig igenis pontozták a délutáni eseményeket és a szabadpózt, ami állítólag nagyon jól sikerült.

Mégis nehéz volt elhinni, amikor kimondták a nevem, mint világbajnok. Nem is emlékszem, mit csináltam, azt tudom, hogy kezet ráztam a sporttársakkal és csókolgattam a kupát, de a többi teljes homály az eufória miatt.

Rengeteg elismerést kaptam a verseny után is, ami hihetetlenül jól esett. Sajnos visszanézni nem tudom, milyen volt a forma igazából, mert a hivatalos fotósnak sikerült tönkre tennie a memóriakártyát, amire fényképezett, úgyhogy egy darab képem nincs a versenyről. Egy helyi újság fotósától kaptam pár képet, amik messze nem kiváló minőségűek, hogy finom legyek. Nem baj, a kupa megvan, szóval tuti, hogy ott voltam.

Most már az új feladatokra koncentrálok. Pihenésről szó sem lehet, mert van egy fotózásom öt hét múlva, amire tartanom kell a formát. Bevallom, nem könnyű, de nem engedhetem meg magamnak, hogy ne világbajnokhoz méltó fizikummal jelenjek meg a fotózáson. Ha ez is megvolt, lesz pár nap pihenő, de utána ki szeretném használni, hogy naturálként a diéta után hihetetlen jól reagál a szervezetem az edzésre, ha nem megyek át idiótába, és kezdek szemetet enni. Szóval nagyon komoly offszezon veszi kezdetét, szigorú étrenddel .

2018-ig nem tervezek versenyezni, viszont akkor a cél a British Finals lesz újra, csak már a profi kártyáért.

A következő lépcső a profi világbajnoki cím. Szóval megvan a következő tíz év terve és célja.

 

Bátai Péter 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!