Neked kellett volna nyerned!

2018-09-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Őszi versenyszezon indító cikkünk a második helyezettek állandó rinyálásának állít emléket.

 

Kal Szkalak: őt tényleg megszívatták

 

 

Érdekes állat ez a ló: négy lába van, nem tud leülni a székre, hosszúkás a feje és ha úgy alakul, embereket cipel a hátán. Az állatorvosi lónak meg minden baja is van a mondás szerint.


A sportokban ilyesmi a testépítés: a sportok között érdekes állat ez, nem olyan, mint a többi.  Mivel az eredmény nem mérhető centivel, súllyal, ismétléssel vagy idővel, könnyű kapaszkodót találni a helyezésükkel elégedetleneknek azzal, hogy jobbnak vélik a saját formájukat. Miért? Mert csak. Mert nekem jár, hogy én legyek az első. 


Láttunk mi már karón lovat. Vagy varjút. A saját fülemnek mondta versenyző, hogy nézzem meg a képeket, hogy ő milyen száraz volt. Mint egy Hajdú bojler csúcsformában, csak nem kívülről, hanem belülről, amikor tele van vízzel. 


Rohadtul szánalmas, de a testépítő versenyeken mindig rinyál, aki nem nyer. Mindig van legalább egy valaki, aki jobbnak látja magát, akit beoltanak a hülye haverjai, vagy anyuci vagy egyéb szakértő szem arról, hogy ő volt a legjobb és a verseny csalás volt. Ez különösen akkor vicces, amikor nyilvánvalóan nincs csalás - mert bizony van ilyen. De ha minden verseny csalás a második helyezettek szerint, akkor nem nagyon értem, miért indulnak el.


Vannak nagyon nagy téveszmék arról, hogy mit értékelnek a bírók.


“Nekem kellett volna nyernem, mert én voltam a legszárazabb.”


Nagyon nagy tévedés, hogy a testépítő verseny szárazsági verseny. A szárazságnak alapfeltételnek kellene lenni, de szárazsággal csak akkor lehet versenyt nyerni, ha a többi tényező stimmel.


A legfontosabb - bármennyire is fáj és bármennyire is igazságtalan, hiszen erre nem lehet teljes mértékben edzeni - a szimmetria. Természetesen ez arányos izomtömeget, azaz meglévő izomtömeget jelent, tehát egy tökéletsen szimmetrikus Athletic versenyző nem fog legyőzni egy nem tökéletes szimmetriájú GP versenyzőt a Superbodyn. (Ha eltéveszti a kategóriát.) Kicsit túl könnyű lenne az élet, nem?


A második az izomtömeg. Nyilván az izomtömeg szükséges, ezért hívják testépítésnek ezt a sportot. Az izomtömegnek azonban arányosnak kell lennie, ezért az első forduló a szimmetria és csak a második az izmosság. Mindkét fordulóban nézik a  szárazságot, de igazából csak az izmossági fordulóban kellene. 


Ha két egyformán izmos és egyformán szimmetrikus versenyző áll a színpadon, a szárazabb fog nyerni. Ha azonban az egyik versenyző nincs felkészülve, egyáltalán nem definiált, hiába jobb a tömege és a szimmetriája. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő ebben a formában, ehhez a szinthez zsírosnak kell lenni.


Másrészt viszont egy jobb szimmetriájú, keskeny derekú, széles vállú, nagyobb tömegű versenyző hiába van rosszabb kondícióban, akkor is ő fog nyerni, bármilyen jó is az ellenfél.

 

 A képen az a Giannis Magos nevű görög idióta látható, aki a második helyezés miatti elégedetlenségében pofonvágott egy IFBB prominenst, akinek  pont semmi köze nem volt az eredményéhez. Mellesleg: nem volt jobb.


Fel lehet így is fogni, hogy három tulajdonság van: szimmetria, tömeg, szárazság. Mindegyik egy pont. Így jönnek ki a pontozási arányok. A “szárazabb voltam, nekem kellett volna nyerni” csak 1 pont a nagyobb tömegű, jobb szimmetriájú versenyzővel szemben. Ha szárazabb és jobb szimmetriájú vagy szárazabb és nagyobb tömegű lettél volna nyilvnvaló tömeghiány vagy ordító szimmetria probléma nélkül, te nyertél volna. 


De a lényeg nem itt van: nagyon sok versenyzőnél egyszerűen a magába nézés hiánya a probléma.

 

Azaz képtelen reálisan látni és megítélni a fizikumát, valamint megérteni az okokat - az esetleges elkövetett hibákat - hogy miért nem tudott győzni. Köpködni nyilván könnyebb, mint kritikusan szemlélni magunkat, főleg ha az okos haverok se akarják reálisan látni.


Bármilyen hihetetlen is, egyáltalán nem biztos, hogy egy versenyző jó edző illetve önmaga edzőjének jó. Még az sem biztos, hogy egyáltalán ért hozzá. 


A versenyzők tehetsége gyakran a genetikai adottságban rejlik és jó esetben az akaraterőben. De akinek úgy van gigantikus vádlija, hogy életében nem edzett vádlira, vagy öt sorozat bicepszrángatástól ötvenes lesz a karja, miközben a haveroktól szerezte be az információt (hogy mit kelll koxolni), de egy könyvet életében el nem olvasott, az nem biztos, hogy edzés és táplálkozási szakértő. 


Sajnos az a nagy büdös helyzet, hogy a versenyen nem nyerhet mindenki. Egyetlen győztes van. Nem elég jónak lenni, a legjobbnak kell lenni, ha a győzelem annyira fontos.


Úgy gondolom, hogy a vereség okait mindenkinek magában kell keresnie. (Már ha mondjuk egy második helyet egyáltalán így fogunk fel.)

 

Ennek elmulasztása nem a rendelkezésre álló tengersok intelligenciát, ellenben az ellenfelek iránti tisztelet hiányát mutatja. (Még akkor is, ha az eredmény egy adott “politikai helyzet” eredménye, ha olyan versenyen vagyunk - mert azt is tudnia kell mindenkinek, hogy hol indult el.)


Mint ahogy annak az átlagembernek is magában kell keresnie a hibát, aki soha nem lesz izmos. Mert a körülmények és a lehetőségek reálisan látásán felül mindig meg kell kérdeznünk: akarjuk-e annyira, megér-e nekünk ennyit és ha igen, mindent megtettünk-e érte.

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!