Nyári táplálkozás - paradoxon

2017-07-04

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nincs kedved enni. Diétázni kéne ilyenkor, de a fagyi jobban csúszik, mint a csirkemell. Mit tudsz tenni?

 
 
Az élet nagy igazságtalansága, hogy mindenki nyáron akar jól kinézni, de nyáron a legnehezebb tenni is érte. Túl sok a kisértés szabadidőpogramban, de a kaját tartani is nehéz, mert a melegben általában nincs étvágy. Amire pedig van - a jó hideg dinnyétől a sörön át a fagyiig - az nem éppen ideális a top fazomhoz. 

Márpedig nyáron van strandidőszak, akkor kell jól kinézni. De valóban jól kell-e kinézni nyáron?

Ha lelki nyomorék vagy, akkor meglehet, ez nagyon fontos. Az átlagember mentális egészségét pedig jól mutatja, hogy ezért kezdenek el sokan májusban őrült módon edzeni, mert azt hiszik, hogy behazudhatják maguknak és másoknak a villantós fizikumot. Hadd ne menjek bele, hogy a tükörnek való edzés mennyire nem valódi.

Kétségtelen, hogy jó cél a nyárra időzíteni egy jó formát. De ha ez magamutogatási szándékkal párosul, akkor baj van. Márpedig a világban egyre nagyobb baj van.

El kell mondanom egy hihetetlen tényt: bediétázhatsz te nyárra, de ez a kutyát nem fogja érdekelni. Mindenkit az érdekel, hogy saját maga hogyan néz ki. Kaphatsz semmit nem érő elismeréseket, megkaphatod a szellemi fogyatékos generáció aprópénzét - a lájkokat -, de valójában mindenki szarik nagy ívben arra, hogy jól nézel ki vagy sem. 

Mint ahogy az se érdekel senkit, hogyha nem nézel ki jól nyáron és nem feszengsz a strandon. De ha kimész a strandra a totál fos állapotban levő nép közé, ott se fog senki rád mutogatni, hogy milyen ciki vagy, nem "készültél be" nyárra.

Célszerű azért megkülönböztetni magunkat azoktól a top versenyzőktől, akiktől hírnevük miatt elvárható, hogy jó formában legyenek mondjuk a Muscle Beachen. De nem kell görcsölnöd (és félned, hogy nem jöhetsz ki), ha te nem vagy izomszálka szupersztár.

A legfontosabb felfogni: magadért csinálod.

Ha te úgy gondolod, hogy jó formát csinálsz nyárra magadnak, akkor csináld. De ne a megfelelési kényszerért, mert az nyomorékság. A csajokért is felesleges, mert pont nem ezen fog múlni. 

Mondanom sem kellene azonban, hogy a nem-diétázol-be-csak-azért-mert-nyár-van dolog alternatívája nem a semmittevésben, az edzés abbahagyásában és a fesztiválokon való mocsárra részegedésben van.

A nyár csodálatos alkalmakat kínál gasztronómiai felfedezőutakra, vagyis el lehet menni egy csomó tök jó helyre kajálni.  Ez ugye a diétát nagyjából ki is lövi, de nem baj. Nem baj, ha elmész fagyizni, nem baj, ha szereted a jól behűtött dinnyét. A nyár azért van, hogy jól érezd magad és nem sok dolog van az életben, ami jobb a nyáresti kajálásoknál. 

Ha a táplálkozásod alapjai jók, fagyizgatással és esti sörözéssel nyilván nem tudsz atom formában lenni, de nagy gond nem lesz, mert ezt nem bünteti a törvény.
 
Csak magadnak kell megfelelned, de a megfelelés nem a fizikumodat jelenti, hanem hogy hogyan töltötted az idődet.

Amikor majd sok év múlva visszagondolsz az életedre, elgondolkodhatsz azon, hogy hülye voltál és felesleges diétákkal sanyargattad-e magad a semmiért - vagy pedig éltél.

Neked kell eldöntened, hogy ezeket az élményeket beáldozod-e.

Még egyszer mondom: ha az a célod, diétázz keményen
. De csak azért, mert megfelelési kényszerből nyáron jók kellene kinézni elvileg, ordenáré hülyeség lemondani arról, amit a nyár nyújt. 

Ugye érthető vagyok abban, hogy nem a napi hatszori lángos és egyéb mocsokzabálást propagálom, hanem a szellemileg is egészséges arányokat?

Térjünk a tárgyra végre!

Nyáron általában nem csúszik a csirke, de könnyen csúszik a fagyi és egyebek. Mi a megoldás?

Egyszerű energetika: tartsd a fehérjét, vedd el a szénhidrátot. Mindent salátával egyél, esetleg öntettel, hogy csússzon. 

Sokkal könnyebb lesz a következő étkezés, könnyebben leszel éhes, ha alacsony szénhidráton vagy. Ráadásul ezzel kompenzálod a fagyit, a palacsintázást és az egyéb nyáron bekövetkező baleseteket, amelyeket csak az egészen hülyék tagadnak meg maguktól. (Mindezt persze meg lehet csinálni diétásan vagy relatív diétásan, de ez egy másik cikk témája.)

Persze mindent csak ésszel és mértékkel, de abban is biztos lehetsz, hogy ha az alap kajád megvan, megpróbálod tartani azért a szükséges fehérjemennyiséget, nem akarsz majd lángosevő bajnok lenni, így nagy tragédia nem történik a formáddal, ha hétvégén, vagy nyaraláskor  kicsit bekajálsz.

Azt persze mondanom sem kell, hogy nem hagyjuk abba az edzést. Ha egy hét kimarad, mert a nyaralóhelyen nincs terem, azt fogd fel pihenőnek, de aki nyáron nem edz, mert inkább strandol, az egy idióta. 
 
 

 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A Támadás 2. a 2007-es Támadás c. kultuszfilm folytatása, amely ugyan történetileg egyáltalán nem folytatás, azonban mindenben felülmúlja az...
Megpróbálom nektek néhány mondatban összefoglalni, mi minden történt velem a legutóbbi jelentkezésem óta. Aki szokta olvasgatni a bodybuilde...
Dorian Yates sosem félt megmondani a frankót, de ilyen szintű nyíltsággal még nála sem találkoztunk: mindent elárult a fiatalkori balhéiról,...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!