Nyíradony Kupa 2010 - iszonyat!

2010-10-18

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nem gondoltuk, hogy ekkora lesz az érdeklődés és azt sem, hogy a Nyíradony Kupa harmadszorra tud még újat mutatni - hát tudott!

 

Vegyes érzelmekkel csinál végig az ember egy ilyen versenyt, aztán vegyes érzelmekkel ír meg egy ilyen beszámolót, főleg, ha el is felejti az amúgy baromi jó címet, amit a verseny estéjén kitalált!

Vannak roppant pozitív élmények és sok negatívum. Én sajnos marhára maximalista vagyok és túl sokat rágódok az elbaszásokon - márpedig ezekből volt bőven.

Kezdjük a mi sarunkkal - bár mániám a pontos kezdés, ezúttal a mi technikai tökölésünkkel csúszott a verseny legalább fél órát. Szerettünk volna újat mutatni mi is: titokban "szakkommentáros". többkamerás, helyszínen vágott élő internetes közvetítés felállításán erőlködtünk. Ebből semmi sem valósult meg - a vége felé volt némi élő, de semmiképpen sem vágott és kommentált anyag, a lényeg azonban, a vágott anyag azonnali rögzítése alákevert kommentárral, az esélytelen volt.  Márpedig ennek lrtt volna egy apró előnye: a felvételt már másnap közzé lehetett volna tenni!

 

Az az igazság, hogy a versenyzők a kezdő kategóriában nem várt számban jelentkeztek. A visszatérők - Open - már kevésbé, ott nem is kellett súlycsoportba tenni őket, de a kezdők számára openbe kvalifikálás jó ötlet volt, így összejött egy rendes abszolút jellegű mezőny, amelynek győztese elég durva meglepetést okozott aznapra.

Három kezdő súlycsoport, egy kezdő abszolút és egy Open épp elég volt aznapra -  idegbajból is!

Még mindig gondolkozom azon, hogy leírjam-e, mi volt botrányos ezen a versenyen, vagy sem. Addig is leírom, milyen volt a színvonal: a színvonal durva volt.

Kezdő versenyhez képest elképesztő felkészültséggel rendelkeztek a versenyzők: nem volt kakukktojás, nem volt felkészületlennek mondható versenyző még úgy sem, hogy a legfiatalabb 14 éves volt!

 

Ráadásul elértük azt, amit régóta súlykolunk: szinte mindenki kiemelten foglalkozott a színpadi megjelenéssel és a pózolással. Nemhogy nincsenek már Fehér Bölények - nem ritkán már-már professzionálisan kivitelezett szabadpózokat láttunk. Hogy ezt a bírói kar hogy látta, az megint más kérdés!

Ternészetesen még mindig vannak gyenge szabadpózok - de ez egy kezdő verseny. És a verseny jellegéhez képest általunk nem várt színvonalon készültek fel a versenyzők - csak elismerés illetheti meg őket!

Rádásul fullon volt a színpad - igaz, ez a mi kis súlycsoport manipulációnknak is köszönhető.

 

Sajnos sokak értelmezési képességével nem találkozott a az előre meg nem határozott súlycsoport koncepciója. Állandó kérdések özöne firtatta hogy hol lesz a súlyhatár - mintha valami elképesztő földöntúli intelligencia kérdése lenne azt megérteni, hogy a súlyhatár a verseny napján, nevezés után dől el, hogy igazságosan egyenlő részekre lehessen osztani a mezőnyt!   (Ugyanez a rendszer van a Superbody-n is magasság szerint a kategóriák kettéosztásánál, mint pl. Open 1 - Open 2: nincs fix határ,a mezőnyt osztják az átlagnál - és ezt 13 éve újra és újra - akár ugyanazoknak - el kell magyarázni!)

Így tudtuk megoldani, hogy nem volt foghíjas kategória: mindegyik súlycsoportban egyenlően sokan voltak. Igaz, ez gátolja a beszari típusú felkészülést, amikor is próbáljuk a komolyabb ellenfeleket elkerülve a másik súlycsoportot célozni - csak azt kéne már felfogni, hogy aki jó, az mindegyik súlycsoportban jó!

Ezt a tételt fényesen bizonyította az, hogy a könnyűsúlyú bajnok lazán verte az egész mezőnyt és abszolútból kvaifikálva az Opent is - csont nélkül!

Sokan nem értik a sport lényegét: semmiféle természeti törvény nincs arra, hogy a nehezebb versenyző jobb. Se nem súly, se nem magasság függvénye, hogy ki fog nyerni. Az eltérő magasságú versenyzőket a bírók képzeletben egyformára nagyítják: az arányok, az izmosság és a szálkásság a két alap mértéktől függetlenek. Hiába menekülsz alsóbb súlycsoportba - lehet hogy találsz ott egy te súlyodban levő, de két fejjel alacsonyabb törpét, aki ezáltal vastagabbnak látszik a nehézsúly legjobbjánál is! (Hristomir Hristov -80kg kategóriás versenyző - nyerj ellene ha tudsz!)

 

A bírók nem azt fogják mérni, ki hány kiló izom van hanem azt nézik, ki milyen látványt tud nyújtani. Az meg sajnos nagy téveszme, hogy könnyebb súlycsoportban rosszabb versenyzők vannak! Mint ahogy az is téveszme, hogy a versenyzők egy adott súlyra fogyva tudják a legjobb formát hozni. A legjobb formát a tükör mondja meg, nem a mérleg - arról nem beszélve, hogy nem tudom, kihez képest akarnak variálni, kit akarnak kikerülni, ha egyszer halvány lila gőzük sincs, kik indulnak és milyen testsúllyal? Vagy talán két hónapos előnevezés kéne, és a szervezőknek mindenkivel előre közölni, hogy kitől kell beszarni?

Talán jobb lenne magasság szerint szortírozni az embereket, mint ahogy a WABBA szövetség teszi - de mi nem voltunk kíváncsiak idén az ezzel kapcsolatos hiszti és értetlenkedés rohamra. (Volt egyébként olyan faszkap, aki felhívta a szervezőket, hogy milyen súlycsoportokat kéne csinálni, mert a haverja indul! No comment!)

A bírókkal azonban sajnos volt gond: olyan szinten volt szar a pontozás, hogy ilyet még nem láttam. Illetve láttam, csak nem gondoltam, hogy velünk előfordulhat.  Sajnos az a nagy büdös helyzet, hogy attól, hogy valaki versenyez/versenyzett, nem biztos hogy ért a pontozáshoz!

 

A bírói hibákat szerencsére kiküszöböli elég jól a rendszer - de nem akkor, ha 5 bíróból legalább kettőnek fogalma sincs, mit pontoz és miért. A pontozólapokon volt olyan versenyző, akire az egyik bíró első helyet adott, egy másik pedig nyolcadikat: ez nonszensz!

A pontok átlagától eltérő legjobb és legrosszabb leesik szerencsére, így ejtve ki a nagy hibákat. De itt ez sem volt elég. Olyan eredmény jött ki, hogy csak pislogtunk: legyen elég annyi, hogy a győztes nem kapott senkitől első helyezést!  (Ennek oka a fent említett elképesztő pontozás volt, miszerint volt, aki első és nyocadik is lett különböző bírók szerint!) Szerencsére megvannak a szabályok, hogyan lehet "megszerelni" az elrontott pontozást.  Így azonban az első helyen döntetlen jött ki: ráadásul 3 versenyzővel! Két út állt előttünk: vagy feloldjuk döntetlenek feloldása szabállyal, azaz megnézzük, ki hány első helyet kapott - nyilván aki többet, az nyer. A második megoldás az volt hogy visszahívjuk őket és lepontoztatjuk újra az első hármat.  Ezt választottuk végül - de őszintén szólva a kapott eredménnyel így sem értek egyet.  A pontozás azonban a bírók felelőssége, a lapokat mi megőriztük!

 

Kiemelném azonban pozitív irányban a bírói kar egyetlen hölgytagját, akinek már pontozólapjain is látszik, hogy odafigyelve, lelkiismeretesen dolgozta végig a napot. A bíráskodás közben alvó, telefonáló és egyéb fontos tevékenységetek űző bírókat viszont nem emelném ki és nem köszönném meg a retro fílinget, amivel visszahozták a régebbi szövetségi versenyek hangulatát!

Sajnos a műsorvezetés sem úgy alakult, ahogy terveztük. Guldi ismét remekül helytállt, de ő csak másodhegedűs lett volna  PEAK-et képviselő Szakács Sanyimellet. Sanyi azonban sajnos beszedett egy gyomorfertőzést és végigfosta a rendezvényt - szerencsére nem a színpadon. Végül az orvosi ügyeleten kötött ki úgy, hogy egy percet sem töltött a színpadon, ellenben 900km-t autózott aznap potyára. Minden bizonnyal annak is örülni fog, hogy mindezt megemlítem, pedig majdnem kihagytam, hogy hányni is sikerült.

 

Valami lehetett egyébként a levegőben, mert a versenyzők közül is volt, aki a budiról futott fel a színpadra!

Mindezen durva hibák és rengeteg baki ellenére a verseny szenzációsan sikerült, két - három tényezőnek köszönhetően. Az egyik ilyen tényező a versenyzői gárda, akik egytől egyik kitettek magukért. Itt mindenki bajnok: megmutatták, hogy képesek felkészülten a színpadra állni. Sajnos túl későn jutott eszünkbe, hogy nem is kellett volna végigpontozni, elég lett volna csak az első hatot - nem szeretnénk hogy bárki is utolsónak érezze magát. Itt a legeslegutolsó versenyző is győztes - bejutott abba a klubba, a magyar lakosság azon kevés százaléka közé, aki színpadra állhatott és helytállt!

 

A második tényező a szervezők: a Posta család és barátaik megtettek mindent, hogy a rendezvény jó legyen. Számukra a versenyzők az elsők és ez meg is látszott. De ki kell ábrándítanom mindenkit: a nevezési díj és/vagy nevezési lap postán feladásának mikéntje semmiféle kapcsolatban nem áll Posta Zsolt személyével: nem postás, nincs postája, nem postai alkalmazott. Nem véletlenül írom ezt sajnos - volt, akit megkísértett Polgár Jenő szelleme rendesen!  Egyébként ha valakit Kerekes Gézának hívnak - annak is tutira lába van, de Szakács Sanyinak sincs étterme még akkor sem, ha néha főz ezt-azt!

 

 

A harmadik tényező a támogatók: itt ki kell emelni Nyíradony Önkormányzatát, akik a Harangi Imre Rendezvénycsarnok biztosításán és működtetésén túl is önzettlenül segítettek mindenben. Aztán az FM Installation Gmbh nevű osztrák céget, amely a finaszírozásban segített. Végül a Peak-et, amely a díjakat biztosította: igaz túl nagy keret nem állt rendelkezésünkre, de a két (valójában egy) abszolút bajnok gazdagabb lett "némi" tápkieggel.

Köszönjük mindenkinek aki eljött - és az biztos, hogy jövőre jobban fogjuk csinálni!

Eredménylista alant és egyebek hamarosan! (Versenyzőknek letölthető lesz a full képanyag!)

 

 

 

 

 

 III. Nyíradony Kupa 2010 eredménylista:

Könnyűsúly (-75kg)

Sorszám/név

Helyezés

5. Kis Gábor

1

21. Peidl Gábor

2

18. Vu Dinh Mujnh

3

29. Farkas Bálint

4

43. Szűcs Dániel

5

3. Disznós Krisztián

6

22. Tóth Norbert

7

31. Müller Márk

8

2. Kovács Attila

9

20. Mészáros József

10

34. Baranyai Lajos

11

 

Középsúly ( -85kg)

Sorszám/név

Helyezés

35. Szűcs Doszpoly

      Tibor

1

16. Kharwat Dávid

2

33. Szabó László

3

39. Váradi Attila

4

45. Turbucz László

5

15. Schai Róbert

6

10. Sípos Gábor

7

27. Mátéka Zsombor

8

24. Csontos Csaba

9

12. Nagy Sándor

10

7. Szántai Sándor

11

4. Oláh Tibor

12

 

Nehézsúly (+85kg)

Sorszám/név

Helyezés

13. Penkó Gábor

1

25. Kerek Attila

2

26. Saitz Attila

3

23. Tasi Gergő

4

 

Abszolút

Sorszám/név

Helyezés

5. Kis Gábor

1

35. Szűcs Doszpoly  

      Tibor

2

13. Penkó Gábor

3

 

Open

Sorszám/név

Helyezés

5. Kis Gábor

1

11. Szabó Lajos

2

8. Simon-Fiala János

3

35. Szűcs Doszpoly

      Tibor

4

1. Papp László

5

14. Felföldi Zsolt

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!