Önsorsrontó hivatás - miért ne legyél személyi edző?

2014-04-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Iszonyatosan népszerű szakma lett a személyi edzés. Azt hinné az ember, hogy a világviszonylatban is növekvő népszerűségű edzőtermek, a fejlődő táplálékkiegészítő- és fitnesszipar egyértelmű jele annak, hogy személyi edzőből is egyre több kell.

 

 

Ráadásul ugye, aki nagyon beleszerelmesedett ebbe a sportba, annak a legjobb megoldás, mert abból keresi a kenyerét, hogy egész nap azt csinálja, amit a legjobban szeret. Ilyen egyszerű?

Nem mondanám.

Ma Magyarországon minden hülye személyi edző akar lenni emberek tömegei mennek személyi edző tanfolyamra, csak mert éppen jobban tetszik nekik, mint a pék szakma, és ezzel jobban lehet villgoni a faszbúkon.

Tegyük fel, hogy el akarsz végezni egy edzői tanfolyamot, beiratkozol annyi pénzért, amennyiért nem éri meg, és az első csalódás már akkor jön, mikor meglátod, hogy a leendő csoporttársaid között arányában több az elhízott, alaktalan ember, mint a McDonalds egy egész napos vendégkörében.

Elkezdesz beszélgetni velük és megtudhatod, hogy a táplálékkiegészítőktől valami furcsa történik a testeddel, hogy a nők popsira és combra, srácok felsőtestre edzenek szerintük, a csirke-rizs meg hülyeség. Ezek a "sport iránt rendkívüli affinitással rendelkező" jövőbeli hivatásosok a legrosszabb esetben még sosem fogtak súlyt a kezükben.

Ők a jövő edzői, a „fitnesz szakemberek”.

Aztán olyan apróságokkal találkozol az oktatás alatt, hogy a smith gép össze van keverve az erőkerettel, hogy a tömegelős ismétlésszám 6-8 és nem nagyon hallasz arról a misztikus dologról, hogy sporttáplálkozás.

Mert a modern világban arra kondicionálják a fitnesz szakembereket, hogy X-co trainer és hot iron, meg a többi agyament trendi baromság, nem arra, hogy rozsdás vasak, kőkemény edzés, a munka pedig folytatódik a konyhában. Pláne nem arra, hogy a helyes sporthoz való hozzáállás gyönyörűen átültethető a magánéletbe, a munkába is.

Hiszen mit is képzelsz te a személyi edzésről?

Hogy jön a vendég, elmondja a céljait és egyéb, fontos paramétereket, te pedig szépen felépíted az edzéstervet, az étrendet, adsz neki tápkieg javaslatokat és megtanítod mindenre, amit tudsz. Megmutatod a helyes kivitelezést, motiválod, ha rossz napja van, folyamatosan követed az eredményeit és változtatsz, ha valami nem működik.

Ez a reálisabb elképzelés.

A másik, hogy Bohos Kornélokra és Oláh Vivienekre üvöltesz, hogy „nem vagy buzi, kell a hús”, miközben három számjegyű súlyokat mozgatnak meg a te irányításod alatt. És mellesleg tök jól megélsz belőlük, mert a Bohos Kornél és Oláh Vivien kaliberű emberek finoman szólva komolyan veszik a dolgot.

Mindez tévedés. Utóbbi egyáltalán nem, előbbi aligha fordul elő.

A valóság az, ha edzősködni kezdesz papírral a kezedben vagy anélkül, ha szerencséd van, az utca embere megkeres, és indul a szélmalomharc.

Terveik, céljaik vannak, de ez kizárólag a kinézetükkel kapcsolatos. A legtöbb esetben lelépnek már akkor, mikor megtudják, mennyi meló árán lehet célokat elérni.

Vagy nem lépnek le, de vannak olyanok köztük, akik sokkal jobban tudják nálad, hogy mit kéne, de főleg, hogy ezért mennyit kérj. Mert nyilván a fodrásznak is megmondják, mennyiért vágja a hajukat, vagy a kozmetikusnak, hogy mennyibe kerüljön a gyantázás, természetesen. Így azt is pontosan tudják, mennyibe kerül az az idő, amit te megspóroltál nekik a tudás megszerzésével, ami jobb esetben nem egy féléves tanfolyam volt, hanem ennek akár a többszöröse. Tudják, hogy mennyit ér az, hogy nem a youtuberól kell nézni a helyesnek vélt végrehajtást, hanem meg van nekik mutatva hozzáértő által, hogy az edző érzi, a vendég mennyit bír, így egészségügyi kockázat sincs, vagy hogy egy jobb edző mellett nem vesz be termogén zsírégetőt edzés előtt, és nem ájul el migréntől.

Nem kívánjuk azt senkinek, amikor először kell TRX-et és gumilabdát venni, mert erre van igény, nem a valós tudásra.

A fizetési morál sem a legjobb a személyi edző szakmában, mint ahogy a késési/lemondási ráta sem éppen alacsony.

Ha pedig szó nélkül, jól megfizetnek, akkor is számolni kell azzal, hogy a vendég nem fogja betartani az általad leírtakat, így lassan, vagy egyáltalán nem halad a célja felé. És nem magába néz először, hanem téged kér számon. Fel sem fogja, hogy az eredményt nem tudja megvenni egy edző kifizetésével: ez önmagában nem elég.

De ami a legneccesebb: soha senki nem lesz évekig az edzetted. Számolni kell a bizonytalansággal, mert az értelmesebbek talpra állnak és maguktól is menni fog, a gyengék lemorzsolódnak. Te pedig halászhatod az embereket a helyükre. Ráadásul vannak időszakok, amikor nagyon megcsappan a vendégkör. Például nyáron és az ünnepek között. Vagy csak egyszerűen kifogsz egy hónapot, amikor az egyik le van égve, a másik szabin van, a harmadik beteg és tök egyszerre sikerült nekik ezt összehozni.

Ki legyen mégis személyi edző?

Akit ez az egész érdekel is. Aki életének legalább egy szakaszában komolyan vette az edzést. Aki megtapasztalta, mi az a nagysúlyos guggolás. Aki tudja, mi az az agy-izom kapcsolat és a fájdalom. Aki fel tudja sorolni a Mr. Olympiák neveit. Mindemellett rendelkezik olyan kommunikációs képességekkel, hogy nem az edzői papírtól várja a megélhetést, hanem képes ügyefeleket szerezni. Ez ugyanis a személyi edzés alapja: kellenek emberek, akik fizetnek érte. 

Mindez korántsem egyszerű, már logisztikailag sem, mert nem sokan érnek rá napközben, a legtöbben csak este tudnak edzeni, amikor nyilván nem tudsz többfelé szakadni. (Most a multiplex edzésről alkotott véleményünket - amikor is több embert edz az ember egyszerre, vagy egyenesen csak leül és elmondja, hogy mit kell csinálni, ott sincs a kliense mellett - nem ragoznánk.)

Aki úgy érzi, hogy van tehetsége ügyfélkör fenntartásához és állandó, stabil jövedelmet nyújtó munkahelye mellett szeretne egy kis plusz pénzt keresni, annak még működhet. Akkor nem számít, ha valaki lemondja az edzést, mert csak a kiegészítő jövedelem lesz kevesebb, nem a megélhetése forog kockán.

Ki lesz a konkurencia? Ki az, akinek az edzősködés működik?

Az aki pofátlanul leírja, hogy „reggeli: egy alma, ebéd: fél tányér főzelék ...” és mellette idióta, nem létező gyakorlatokat csináltat a vendéggel, méregeti a testzsírját roppant pontos eszközökkel és egyáltalán, teljesen bekábítja a vendéget mindenféle kamu, de látványos és könnyű dologgal. (Hogy miért nem esik le a vendégeknek, hogy pinalegyező stílusban előadott köteles bohóckodást, padralépegetést, balra-jobbra tipegést és futógépezést maguktól is tudnak csinálni, azt nem tudjuk - a szerk.)

Az embereknek az kell, hogy hülyének nézzék őket. BodyBuilder olvasóként te nyilván nem vagy ilyen.

Biztos, hogy még mindig ez az álmod?

 

Macsek
személyi edző
gasztronómiai expert

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!