Palatinóz és a tömegnövelők szénhidrátjai

2010-08-04

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A táplálékkiegészítőkben fogyasztott szénhidrátokkal nem mindig járunk túl jól: nagyon nem mindegy, miből raktak össze mondjuk egy tömegnövelőt.

Turmix formájában szénhidrátot fogyasztani elég nagy kihívás, mivel a por kiszerelésű olcsó szénhidrátok egyszerűen gagyik.

Sokan a szőlőcukortól várják a tömegük növekedését, mert por és az biztos jó - talán azt fogják, hogy szénhidrát, de azt nem értik, hogy nem mindegy, hogy milyen szénhidrát!

 A gyártókat új kihívás elé állította az, hogy nem vált be a 80-as 90-es évek nagy kalóriás tömegnövelő mániája, melynek során gyakorlatilag teletömték cukorral  termékeket, miközben azon versengtek, hogy ki tud a nőjjmeggyorsan formula dobozára nagyobb kalóriaértéket írni.

Persze szerényen ellhallgatva azt a tényt, hogy a címkén feltüntetett kalóriaérték eléréséhez hozzá kell adni egy fél kilós adagolókanál (rendesen giga kanál volt ezekben!) tartalmával egyenlő disznózsírt, mindezt zsíros tejbe turmixolva, amelyhez egy kiló spagettit kell ennünk.

A mai modern tápkieg ipar felismerte azt, hogy legtöbben izmot szeretnének magukra pakolni, nem zsírt, sőt cukorbetegek sem akarnak annyira lenni.

A felfedezés az lett, hogy a tömegnövelőkben többféle szénhidrát lehetséges és gyakran nagyon fontos a glikémiás index alacsony szinten tartása a zsírosodás elkerülése érdekében. Ennek érdekében többféle, eddig nem használt szénhidrátforrást vezettek be az elmúlt tíz évben.

Ilyen szénhidrát a palatinóz (palatinose) más néven izomaltulóz (isomaltulose), amely nem okoz hirtelen nagy inzulinreakciót annak ellenére, hogy egyszerű cukor: kémiailag csak  egy diszacharid, mint az asztali cukor.

A palatinóz folyamatos szénhidrátfelszívódást biztosít, így elkerüljük azt, hogy a hirtelen vérbe kerülő nagy mennyiségű szénhidrát az inzulin által zsírba távozzon. A glikémiás indexe csak 32. Ennek oka az, hogy bár ugyanazok az enzimek bontják le, mint az asztali cukrot a vékonybélben, a folyamat sokkal lassabb.

Elvileg hasonló tulajdonsága ugyan van a gyümölcscukornak (fruktóz) - annak GI-je csak 19 - azonban azt a máj alakítja könnyedén zsírrá, az izomzatunk nem tudja felhasználni, így azt kenhetjük a hajunkra.

A mániákus porzabálók körében (méltatlanul) népszerű maltodextrin glikémiás indexe extra magas, így napközbeni szénhidrátnak korlátozottan jó, ráadásul szerkezete miatt nem annyira jól tolerálja a gyomor. Ha kellemetlen telítettség érzésed van a tömegnövelő legurítáa után, akár rendesen rossz érzés a pocakban, az a maltodextrin miatt van. A matodextrin olcsó és ez tény mindent elmond arról, miért használják a gyártók. 

A szőlőcukor értelemszerűen az alacsony glikémiás indexű klubban nem játszik, mivel magas glikémiás indexban ő az etalon,  csakúgy mint a vele azonos sebességű, de nála sokkal kedvezőbb tulajdonságű Vitargo sem - ezek edzés utáni cuccok!

A palatinóz sima szacharózból készül bakteriális fermentációval, így annak tulajdonságaira is hasonlít. Az asztali cukornál enyhébben, de édes (kb. fele anynira) - nem is értem, miért nem hasznáják édesítőszerként, mert a fogat sem rohasztja, mint az asztali cukor. Valószínűleg várható pl. üdítőkben való megjelenése, bár az űdítőital-ipar pont leszarja a glikémiás indexet és az egészséget.

A palatinózt ma a tápkieg ipar a modern römegnövelőkben alkalmazza egyszerre megoldva a szénhidrátbevitelt és az édesítést is. Ilyenek a Jumbo, a még mindig nagyon népszerű Volumass 35 professional, a Myomax professional és számos egyéb termék. 

A mai nap tanulsága: tudd, hogy mit veszel. Olcsó húsnak híg a leve, mindig nézd meg, mi van a dobozra írva. Gyakran keverik össze a tömegnövelők szénhidrát részét a fentiekből, ami már oké. Egyszerű jelzés: ha egy tömegnövelő palatinózt tartalmaz, az már jó jel. 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz n...
Rock ballada napot tartunk, mert olyan vidámak vagyunk, hogy szörnyű, ismét van speciális vendégünk Fekete Miki személyében, és megtárgyalun...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!