Phil Heath 6x Olympia bajnok!

2016-09-18

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Phil Heath ellentmondást nem tűrő lendülettel és elszántsággal védte meg a Mr. Olympia bajnoki címét újfent, hat győzelemmel beérve Dorian Yates-et az örökranglistán.

 

 

A 2016-os évad sok szempontból érdekesnek ígérkezett: visszajön-e Kai Greene a Mr. Olympia-ra? Visszavonul-e Dexter Jackson? Odaér-e Big Ramy a csúcsra? Mire lesz képes a visszatérő Kevin Levrone? Phil Heath megvédi a címet? Az Olympián mindenre megkaptuk a választ.

Kai Greene idén is kihagyta a sport legnagyobb versenyét, bár nem vonult vissza, ahogy azt egy sor Arnold Classic győzelem bizonyította. Ennek ellenére a szeptemberi távolmaradása fájdalmas a sport rajongóinak, ugyanis tavasszal még nagyon úgy nézett ki, hogy semmit nem veszített abból a fizikumból, amivel Phil Heath elsőszámú kihívója volt éveken keresztül.

 

Phil megvédte az Olympia bajnoki koronáját, mégpedig meggyőző fölénnyel. Bár a színpadra lépés pillanatában még úgy tűnt, akár be is érhetik a kihívói, minden egyes bemutatott pózzal egyre keményebb és szárazabb lett, így végül nem volt kérdés. A hátpózokban feltörölte a padlót a teljes mezőnnyel, oldalról pedig olyan vastag, hogy senki nem tudta megfogni. Szemből viszont nem volt utolérhetetlen, a dupla bicepsz póza az utóbbi években a vastagság ellenére kevésbé kiváló, mint korábban volt. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a cím a legjobb helyre került, így Phil beérte Dorian Yates-et hat győzelemmel. A következő megálló Arnold Schwarzenegger hét címének beállítása lehet jövőre.

Shawn Rhoden megtette a következő lépést előre, csak ez nem sikerült olyan nagyra, mint azt remélte. A zsűrizés elején még abszolút meggyőzően festett, de a döntőre egy kicsit halványabb lett. Minimálisan csak, de bevizesedett, és a hasát sem tartott kézben olyan profin, mint a verseny első felében. Ugyanakkor tény, hogy sikerült felszednie némi izmot, miközben megőrizte az arányait, ami a cél volt erre az évre. A Team Scitec legjobbja egyértelműen fejlődött, amivel megelőzte Dexter-t, így jövőre arra is meglehet az esélye, hogy megtegye az utolsó lépést előre, viszont ahhoz még többet kell javulnia a hátpózokban.

Dexter Jackson behúzta a harmadik helyet az "O"-n, ami szinte hihetetlen, különösen ahhoz mérten, hogy hamarosan betölti 47. életévét is. A bajnokhoz hasonlóan minden színpadon töltött perccel egyre élesebb lett, így hiába nem volt lehengerlő az első pillanatokban, már a zsűrizés végén szolidan állt a legjobb háromban. A döntőben pedig bebetonozta magát, és gyakorlatilag vita nélkül vitte a bronzot. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy egy újabb Olympia címhez már nincs elég tartalék a "Pengében", de bárkire veszélyes még mindig, hiába hagyta el már jócskán a nyugdíjkorhatárt.

Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay a negyedik helyre ért oda, ami csak egy enervált tapsot csikart ki a közönségből - ennek főleg az az oka, hogy ők előrébb látták. Csakhogy egyelőre nem érdemelte ki a dobogót, a kondíciója még mindig nem elég jó, és nem is tartja elég stabilan. Felső testben főleg kissé vizes, és furcsa, hogy éppen Ramy-re kell ezt mondani, de lapos maradt. Az izomtömeg a helyén van, az arányok rendben vannak, hátban egyre jobb, de száraznak kell lennie, ha fel akar érni a csúcsra, és kihozni magából a maximumot.

William Bonac tökéletes volt. Ezt egy ideális világban nem kellene hosszan ecsetelni, elég lenne csak annyit mondani, hogy mindent jól csinált. Csakhogy ez még az IFBB profik között is annyira ritka, hogy egyszerűen nem lehet eléggé dicsérni a hollandot. Tökéletesen arányosan fejlett izomzatot épített fel a saját adotságaihoz mérten, és tökéletesen száraz volt a verseny elejétől a végéig. Ramy és a többiek tömegével és kiváló arányaival nem tudta felvenni a versenyt, de a világ ötödik legjobb testépítőjének lenni semmilyen körülmények között nem szégyen - különösen az ideálisnál kevésbé jó genetikai adottsággal.

Roelly Winklaar kiválóan beszáradt a döntőre, de aztán lassan újra bevizesedett az este folyamán. Így pedig nem tudott feljebb kapaszkodni a hatodik helynél, ahol már a zsűrizés során is állt, pedig akkor még nyitva volt az ajtó. Annyi viszont biztos, hogy a borzalmasan vastag izomzata mellett már tűrhető kondícióval is extrémen veszélyes, ha pedig egyszer tényleg összerakja a formát, még a legnagyobb versenyeken is esélyesként kell számolni vele. Ezen a hétvégén megmutatta, hogy a helye a top hatban van, és ha így folytatja tovább, nem is lehet onnan kitessékelni egykönnyen.

Cedric McMillan végzett a hetedik helyen, amiben nincs semmi meglepő. A Team Scitec sztárja kifejezetten jó kondícióban volt, és a döntőben már vékonynak sem tűnt, így bár nem sikerült bekerülnie a legjobb hatba, a hetedik helyet bebiztosította magának. Arányai kiválóak, és eddig fantasztikus éve volt egy győzelemmel és egy sor dobogós helyezéssel az Arnoldokon, a mostani eredmény pedig a hab a tortán. Cedric gyakran hangoztatja, hogy nem szakmai elvárásoknak igyekszik megfelelni, hanem a saját preferenciáinak, de most már nincs kérdés: megérkezett a legjobbak közé, méghozzá a klasszikus testépítés eszközeivel.

Dallas McCarver végzett nyolcadikként, ami némileg meglepő volt, mert a kihívások és a döntőre némileg vizesebb formája sem ezt vetítette előre. Azonban szó sincs arról, hogy érdemtelenül került volna ide, mert a zsűrizés során kiemelkedő formát mutatott, és az is az összkép része, hogy a magassága, alakja és tömege kiemeli a mezőnyből. Valójában az idei már a második Olympiája volt, de még mindig csak 25 éves, ami a fizikumát látva elképesztő adat. Van még min javítania, ha előrébb akar kerülni, de erre bőven van idő, és a helyzet az, hogy már most is a világ egyik legjobbjának mondhatja magát - teljes joggal.

Josh Lenartowicz lett a kilencedik, ami leginkább azért volt meglepő, mert a döntőre javulni tudott, a kihívások pedig még korábban is azt mutatták, hogy a hetedik helyért harcol. Viszont a Mr. Olympia-n a legjobb tízben debütálni komoly dolog, különösen azt is figyelembe véve, hogy strukturálisan korántsem tökéletes. A kondíciója ugyanakkor elképesztő, a fizikuma egységes és az arányok is rendben vannak, így Josh az elmúlt egy év legjobb újonca, aki máris a zsebében tudhat egy sor kiemelkedő eredményt. Ezzel kiérdemelt egy legalább közepesen hosszú és produktív offszezont, de hogy ezt el is tölti-e, az már egy másik kérdés.

Justin Compton is a legjobb tízben debütált az "O"-n, még ha az IFBB profi mezőnynek hosszabb ideje is a tagja, mint Josh. Ez pedig számára főleg azért nagy dolog, mert ezen a hétvégén sem volt igazán meggyőző formában: a kondíció egyszerűen nem akar összeállni. Különösen felső testben maradt vizes kissé, de a potenciál még mindig ott van, és nem kétséges, hogy a következő hónapokban, években ezzel előbb vagy utóbb élni is tud majd.

Kevin Levrone a várakozásoknak megfelelően nem jutott be a legjobb tízbe, ugyanakkor távolról sem vallott szégyent. Talán elégedetlen lehetne, ha tíz évvel fiatalabb lett volna, de 52 évesen is képes profi szintet hozni - csak sajnos nem tudta azt mutatni, amit húsz éve. Ennek ellenére gyakorlatilag sztárvendégként alaposan felrázta a hangulatot: a közönség ovációval fogadta a szabadpózát, amit kivételesen utolsóként mutathatott be - ez hagyományosan a bajnok előjoga -, és még a Creed "Whos Got My Back Now" véget érte után is kint maradt, hogy dobálja a pózokat az éljenző közönségnek. Olympia bajnok ugyan most sem lett, de legalább hangulatban visszahozta a 90-es éveket, amiért a régi rajongók végtelenül hálásak neki. A legenda él.


Eredménylista:

1. Phil Heath
2. Shawn Rhoden
3. Dexter Jackson
4. Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay
5. William Bonac
6. Roelly Winklaar
7. Cedric McMillan
8. Dallas McCarver
9. Josh Lenartowicz
10. Justin Compton
11. Victor Martinez
12. Nathan DeAsha
13. Steve Kuclo
14. Ben Pakulski
15. Akim Williams
16. Kevin Levrone
16. Lukas Osladil
16. Michael Lockett
16. Brandon Curry

 

Phil Heath

 

Shawn Rhoden

 

Dexter Jackson

 

Big Ramy

 

William Bonac

 

Roelly Winklaar

 

Cedric McMillan

 

Dallas McCarver

 

Josh Lenartowicz

 

Justin Compton

 

Kevin Levrone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!