Phil tarolt minden idők legjobb Olympiáján!

2013-09-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Phil Heath nem okozott csalódást: behúzta a harmadik Mr. Olympia címét minden idők egyik legerősebb testépítő versenyén!

 

Phil győzelmét gyakorlatilag semmi nem fenyegette, hiszen élete legjobb formájában lépett színpadra, miközben a közvetlen kihívói elkövettek néhány apróbb baklövést. Ez azonban semmit nem vesz el az érdemeiből, ugyanis minden idők egyik legerősebb mezőnyét utasította maga mögé, méghozzá nem tömeggel, hanem elképesztő minőséggel, amit senki nem tudott megközelíteni. A döntőben gyakorlatilag hajszál pontosan ugyanúgy festett, mint a zsűrizéskor, így pedig hihetetlen magabiztossággal és meggyőző fölénnyel söpörte be élete harmadik Sandow szobrát, ami nagy eséllyel nem az utolsó a sorban.

Kai Greene ugyanazt a hibát követte el, mint egy évvel ezelőtt: túlságosan a tömegre koncentrált a felkészülése alatt, így bár a nyers méreteket tekintve egyértelműen uralta a színpadot, a győzelemhez ennél több kellett volna. Ha Phil-hez hasonlóan tökéletes szárazságot szállított volna a hétvégére, jó esélye lett volna megszerezni a címet, de egyelőre be kell érnie egy újabb második hellyel. Nem kétséges, hogy a "Predátor" jövőre újra megpróbálja, és az sem, hogy miben kell javulnia, ha bajnok akar lenni.

Dennis Wolf kisebb meglepetést okozott azzal, hogy több éves várakozás után most sikerült végre összehoznia azt a fizikumot, amire mindig is képes volt, és ennek meg is lett a gyümölcse. Eddigi karrierje során ezen a hétvégén sikerült legjobban kiegyensúlyoznia a szárazságot a teltséggel, ami kapásból a dobogóra repítette az Olympián, ami már önmagában óriási dolog, nem említve a 2013-as mezőny színvonalát. Még impresszívebbé teszi az "Ordas Farkas" szereplését, hogy az "O" kétnapos verseny, és a döntőre is sikerült megőriznie a nyerő fizikumát, így remélhetőleg ezt (és még jobbat) gyakran mutat majd a jövőben, megszilárdítva helyét a sport csúcsán.

Shawn Rhoden számára az idei Olympia furcsán alakult, ugyanis azzal együtt, hogy javított a tavalyi formáján, egy helyezéssel mégis hátrébb csúszott. Persze a negyedik hely még így is kiváló, de ehhez talán annak is lehetett némi köze, hogy a döntőre kissé ellaposodott, ami akár a fő oka is lehetett annak, hogy lemaradt a dobogóról - bár a pontozólapok hiányában ezt még korai lenne kijleenteni. Persze nincs miért szégyenkeznie, hiszen így is fantasztikusan szerepelt, és jó eséllyel vár még rá néhány felettébb sikeres év a testépítésben.

Dexter Jackson az ötödik helyet csípte meg, ami visszalépés számára a tavalyi negyedikhez - és különösen a 2008-as bajnoki címhez - képest, de ettől függetlenül nem lehet szó nélkül hagyni, amit idén letett az asztalra. Ismét megmutatta ugyanis, hogy 43 évesen még mindig ugyanolyan fantasztikus formát tud hozni, mint bármikor karrierje során, és bár úgy tűnt, a döntőre kissé ellaposodott, így is sikerült megtartania a zsűrizés során kiharcolt pozícióját.

Jay Cutler visszatérése nem sikerült úgy, ahogy azt várni lehetett volna egy négyszeres Mr Olympia bajnoktól, viszont a hatodik helyet bajnokhoz méltóan fogadta, kijelentve, hogy karrierje során az idei "O" volt a legerősebb verseny. Ráadásul a színpad mögött állítólag elárulta bizonyos bennfenteseknek, hogy az effektív felkészülése idén, amikor valóban 100%-ban oda tudta tenni magát, csupán 10 hét volt. Ha ez igaz, óriási eredmény a bajnoktól, hogy így is megállta a helyét egy ilyen kemény versenyen. Mellesleg a döntőre sikerült még jobban beszáradnia, ami bár ahhoz már nem volt elég, hogy elkapja Dexter-t az ötödik helyen, legalább a hatodikat bebetonozta magának.

Roelly Winklaar is leszállította végre azt a formát, amit a szakma már évek óta vár tőle, és ezzel rögtön be is került a verseny krémjébe. A zsűrizés alatt még Jay-t is alaposan megszorongatta, és bár a döntőre nem sikerült számottevően javulnia, hogy esetleg végül meg is előzze, a mostani fellépése után gyakorlatilag bármilyen versenyen az esélyesek között lesz számon tartva.

Mamdouh "Big Ramy" Elsbbiay már elsőre is elég nagy sikerrel nőtt fel a vele szemben támasztott elvárásokhoz. Bár a nyolcadik helynél sokan előrébb jósolták, első Olympia szereplésnek ez egyenesen kiváló, különösen az ellenfelet is figyelembe véve. A masszív tömege egyértelműen kiemelte a vetélytársai közül, és bár kondícióban még bőven tudott volna javulni, valószínűleg azzal sem tudott volna sokkal jobb helyezést elérni - bár ez már sosem derül ki. Mindenesetre a névjegyét letette a nagyok között, és nem kérdés, hogy szép jövő áll előtte a sportban.

Branch Warren hosszú idő után először nem tökéletes kondícióval lépett színpadra, és ez alaposan meg is bosszulta magát. A "Texasi Titán" a tavalyi ötödik helye után - ami mellesleg akkor szintén csalódás volt számára - idén egészen a kilencedik helyre csúszott vissza, és azt is elsősorban a döntős teljesítményének köszönheti, hogy bekerült végül a legjobb tíz közé. Idén tehát nem jutott neki automatikus kvalifikáció 2014-re, így tavasszal, vagy akár már a következő hetekben jó eséllyel hamarosan újra versenyezni fog.

Lionel Beyeke is azon versenyzők táborát erősíti, akiknek éppen idén sikerült kiteljesítenie a potenciálját, bár azt meg kell jegyezni, hogy a jelentős javulás ellenére az effektív kiteljesítéstől még messze áll. Mindenesetre inkább a pozitív csalódások közé tartozik, mint a negatívakhoz, hiszen élete legjobb formáját vitte színpadra a hétvégén. Ugyan ez csak arra volt elég, hogy megismételje a tavalyi tizedik helyét, elégedett lehet, hiszen ezúttal jóval keményebb ellenfelei voltak. Remélhetőleg továbbra is képes lesz fenntartani azt az ütemet, amivel a nyári és őszi versenyei alatt fejlődött, és akkor hamarosan azon kapja magát, hogy sorra nyeri a versenyeket, és akár Phil Heath nyomába eredhet a bajnoki címért.

 

Szólj hozzá a fórumban!

Eredménylista

1. Phil Heath
2. Kai Greene
3. Dennis Wolf
4. Shawn Rhoden
5. Dexter Jackson
6. Jay Cutler
7. Roelly Winklaar
8. Mamdouh "Big Ramy" Elsbbiay
9. Branch Warren
10. Lionel Beyeke
11. Victor Martinez
12. Cedric McMillan
13. Evan Centopani
14. Steve Kuclo
15. Toney Freeman
16. Johnnie Jackson
16. Brandon Curry
16. Baitollah Abbaspour
16. Robert Piotrkowicz
16. Essa Obaid

 

Phil Heath

 

Kai Greene

 

Dennis Wolf

 

Shawn Rhoden

 

Dexter Jackson

 

Jay Cutler

 

Roelly Winklaar

 

Mamdouh "Big Ramy" Elsbbiay

 

Branch Warren

 

Lionel Beyeke

 

Szólj hozzá a fórumban!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!