Phoenix Pro preview Jay Cutlerrel

2010-02-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nézzük meg mi Jay Cutler, a jelenleg uralkodó Mr. Olympia véleménye a 2010-es profi testépítő szezon nyitányáról, a Phoenix Proról!

 

Shawn Ray: Jay, örülök, hogy te is csatlakoztál a Team MD-hez, és most hogy velünk vagy, szeretnénk meghallgatni a véleményedet. Elég jó mezőnyünk van. Láttad ahogy az akkor még 42 éves Troy Alves tavaly áprilisban megnyerte a Europe Show of Championst. Azóta 43 éves lett, a Mr. Olympián nem került be a top 15-be, de ezúttal hazai pályán versenyez. Mit gondolsz, mire van szüksége Troynak ahhoz, hogy 43 évesen besöpörjön még egy győzelmet?

Jay Cutler: Nos, mind tudjuk, hogy azt a versenyt a kondíciójával nyerte, és ez a kulcs. Troy az egyik legszimmetrikusabb testépítő. Nem egy szuperóriás, de vannak nagyon erős pózai, amik a szimmetriája miatt remekül mutatnak, úgyhogy amikor jó a kondíciója – különösen hátulról, és ott is inkább az alsóteste a kritikus – az alakjával fantasztikus illúziót képes kelteni. Ráadásul a bőrének a tónusa is nagyon jó, ami egy nagy plusz, és azt is tudja, hogyan mutassa meg magát, hogy a lehető legjobban nézzen ki. Megvannak az eszközei arra, hogy hazavihessen egy újabb trófeát.

SR: Úgy tűnik, ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb. Ha már az öregebbeknél tartunk, akkor itt van nekünk Toney Freeman, aki szintén 43 éves. Volt már a Mr. Olympia top 5-ben, tavaly kicsit visszacsúszott, a 8. helyre, de év végén megnyerte a Sacramento Prot. Ő is beszáll, és szerintem egy győzelemmel szeretné felhívni magára a figyelmet az Arnold Classicra vezető útján. Szerinted is ő a fő esélyes?

JC: Azt hiszem ez Toney versenye. Ez egy nagy lehetőség neki, mert ő egy nagydarab srác. Amikor az ilyen versenyeken indulsz, és már megvan a méretbeli előnyöd, akkor csak a kondíciót kell összehoznod – Toney Freemannek pedig nagyszerű kondija van, bár néha elrontja a formaidőzítést. Egy ilyen mezőnyben azonban nincsenek ott a legnagyobb nevek, hiszen Troy Alves és Hidetada Yamagishi nem számít olyan nagy névnek. Tehát nincsenek ott a top Olympia versenyzők, a top 6 mondjuk, amiben korábban már ő is benne volt. Ez Toney nagy esélye, hogy egy győzelemmel kezdje a szezont, és ezzel a háta mögött induljon az Arnold Classicon.

SR: Ez néhány évvel ezelőtt már egyszer bejött neki, amikor megnyerte az Ironman Prot, és utána nagyon jól szerepelt az Arnoldon. Ha már a nagyokról beszélünk, van egy egykori NPC USA bajnokunk: Quincy Taylor, aki az egész tavalyi évet kihagyta. A legjobb helyezése 2. volt, a Europe Pron, Texasban. Neki mit kell tennie? Ő egy nagyobb srác, megállja a helyét Toney mellett is mind magasságban, mind pedig méretben, de mit kell tennie ahhoz, hogy odaérjen az első 3-5 hely egyikére?

JC: Telten kell színpadra állnia. Már láttuk Quincy legjobbját, amikor is teltebb volt és keményebb, azóta viszont nem tudta összehozni a formát. Azt hiszem kissé túl lapos volt az utóbbi néhány alkalommal. Gondolom, ez nála a nagy súly miatt van, hiszen ő 136 kiló körül próbál versenyezni, ami azt jelenti, hogy 150-160 kilóig is fel szokott menni a magassága miatt. Jó kondíciót kell hoznia, miközben a legjobb formájában van, de a gond az, hogy egy ideje már ez nem jött össze neki. Itt edz Las Vegasban, időnként szoktam látni, és azt hiszem, hogy ha hozza a hatalmas tömeget és ezzel együtt a szimmetriát, akkor egy komplett fizikumot tud bemutatni - a magasságához mérten. Magasságbeli előnyökről és hátrányokról is beszélhetünk, és az biztos, hogy ő rengeteg izmot hordoz egy óriási vázon. Ha van olyasvalaki, akivel összehasonlítható vagy – mint például Quincynek most Toney Freeman – akkor jobb esélyeid vannak.

SR: A szimmetriát és az alakot emlegeted, amiről Melvin Anthony jutott eszembe, aki egy top Olympia versenyző. Sok évig ott volt, igazából 2001 óta mindig benne volt a top 10-ben, csupán tavaly csúszott ki onnan. 40 éves, és úgy tűnik, hogy az összes induló közül ő van a legszorultabb helyzetben (nemrég kidobta a táplálékkiegészítő szponzora). Mi lesz Melvin Anthonyval?

JC: Ezt végig kell csinálnia. Beszélhetünk az alakjáról és az arányairól. Már évek óta a top 6-ban van a Mr. Olympián, sőt legjobb 5-ben is volt már, de tavaly egy elrontott formával alaposan visszaesett. Tényleg szorult helyzetben van. Igazán éles kondíciót kellene hoznia, amit az utóbbi időben nem tudott összehozni. Úgy tudom, most Arizónában edz Troyal, és Dennis Jamesel. Szerintem a lehető legjobb formában lesz, mert a szorult helyzet óriási motivációt ad neki, – én is voltam már így – biztos vagyok benne, hogy a kondíciója javításán dolgozik, és úgy gondolom, ezúttal össze fog állni neki minden.

SR: Beszéljünk most egy srácról, aki hatalmas lendülettel érkezik: Japán egyetlen Hidetada Yamagishijéről. Leszerződött Rich Gaspari cégéhez, és úgy tűnik, ő egyike azon keveseknek, akik képesek rengeteget versenyezni, és mindig jól szerepelni. Top 4 a New York Pron, top 3 a Europe Pron és újra kvalifikált a Mr. Olympiára, ahol először sikerült bejutnia a top 10-be, és megszereznie a 9. helyet. Ezek komoly löketet adtak neki. Mit várnak a bírók Hidetadától?

JC: Nemrég volt szerencsém együtt edzeni vele, amikor Orlais-ben jártam, és kitűnően néz ki. Egyértelműen vastagabb, mint volt, és egy kicsit szélesebb a hátpózokban. A hátán kell még dolgoznia. Mindig remek kondícióban szokott lenni a versenyeken, a pózolása pedig fantasztikus. Nagyszerű kűrje van, és nagyon jól tudja, hogyan mutassa meg magát. A múlt évben láttuk, hogyan mászott fel a ranglétrán, 2. lett valamelyik versenyén meglepve ezzel mindenkit. Mindig egyre erősebben áll színpadra, és még mindig újnak számít a profik között. Emellett pedig a szurkolók imádják, ami óriási előny, ráadásul nem is kell messzire utaznia, mivel már Kaliforniában él. Azt hiszem, hogy a kondija rendben lesz, aztán majd elválik, hogy sikerült-e annyit fejlődnie, hogy legyőzze a többieket, ahogyan legyőzte őket már a múltban is.

SR: Az első három helyezett kvalifikál a szeptemberi Mr. Olympiára. Néhány újonc is elindul: Mike Libertore, NPC Nationals bajnok, Stan Efferding, NPC Nationals Masters bajnok… Mit tegyen egy újonc, hogy feltűnést keltsen az öreg rókák közt a Phoenix Pron?

JC: Valami különlegeset kell mutatniuk. Amikor újoncként állsz színpadra a veteránok mellett, akikről rengeteget beszéltek a show előtt, akkor valami kiugrót kell mutatnod. Mindig a régi arcokkal kapcsolatban találgatunk, mert őketmár ismerjük, hiszen láttuk őket a múltban versenyezni, ezért az újaknak tényleg szuperkondícionáltnak kell lenniük, elég izom kell hogy legyen rajtuk és bár persze beszélhetünk a szimmetriáról és az izmosságról egész nap, a lényeg akkor is az, hogy a legjobb csomagot prezentálják a verseny napján a többiekhez képest. Innentől minden azon múlik, kivel kell kiállniuk. Szerintem a versenyen tényleg több komoly esélyes van - tudjuk, hogy Toney Freeman nagy előnnyel indul, mivel ő nyert már versenyeket, és Melvin Anthonyt is láttuk már győzni. Az újak viszont éhesek. Sokan közülük sokkal inkább ki van éhezve a sikerre, mint a veteránok, és ez az esélyük. Ők erre a versenyre időzíthetnek, ahelyett, hogy az Arnoldra kellene spórolniuk, mert nagyon jól tudják, hogy itt jobb helyezést érhetnek el, mint az Arnold Classicon, ahol a nagy nevek is ott lesznek, míg az ilyen kis versenyeket kihagyják. Tehát extrémen keménynek és izmosnak kell lenniük, aztán kiderül, mire lesz elég a legjobbjuk.

Szólj hozzá a fórumban!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!