Proform Kupa 2003 - by Drugs Bunny

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Proform Kupa 2003

Az idény első testépítő és fitnessz bajnoksága a Stefánia Palotában kapott helyet. A helyszín nívós, akkor is, ha vannak hibái: a székek ugyan kényelmetlenek egy egész napos rendezvényhez és a backstage helyszínek se voltak igaziak a versenyzők szerint. De tudjuk, tökéletes helyszín egy ilyen rendezvény lebonyolítására nincs, arra még várhatunk párszáz évet, amíg testépítő versenyek szempontjait figyelembe véve fognak épületeket tervezni: a kompromisszum a nézők számára ez esetben inkább kedvező volt. Már csak azér is, mert testépítők vagyunk, nem kislányok, minek nyafogjunk?

A rendezvény monstre jellegét az időtartama bizonyítja: hajnali fél 9-től este 9-ig folyamatosan pörögtek az események. Nem állítanánk, hogy fennakadás nélkül, de azt hiszem felesleges ezt már ragozni: a későbbiekben visszatérünk rá, hogy miért. Mindenesetre 30 kategórát levezényelni a fitneszektől kezdve a junior és utánpóltás testépítésen át a az abszolút testépítésig nem volt kis feladat.

Némileg tragikus volt a helyzet reggel amikor a versenyzők megérkeztek: a bejárat állandó viták helyszíne volt abból a szempontból, hogy ki juthat be kísérőként és ki nem (talán le lehetne adni ott egy névlistát?!), sőt kollégáink beengedésével is voltak zűrök, amíg ki nem mondtam egy nevet - szerencsére ez azonnal hatott.

A tumultus elcsitult lassan, de a program nem kezdődött el időben: határozott deja vu érzés kerített hatalmába a tavalyi szezonzáró Tisza-kupára gondolva, amely nem is múlt el jó darabig, tekintve hogy a Magyar Testépítő és Fitnessz Szövetség prominensei vezényelték le a versenyt - ez bizony rá is nyomta a bélyegét a rendezvény ezen részére.

Bizony, volt móka kacagás bőven - mivel idén már csak nevetni tudok az általános bénázáson, a zene elkavarásán, azon, hogy a kötelező pózok neveit nem tudja a tisztelt vezetőbíró úr és persze az elmaradhatalan felvezetőbírói segédlettel történő ide-oda terelgetésen - mivel a bírói székek vonalában videóra rögzítettem az eseményeket, sikerült néhány kandikamerába illő téblábolós jelenetet megörökíteni az utókornak, amelyekkel ijesztgethetnénk a felvezetőbíró-tanoncokat. A vezetőbírói beszólások is néha egy gyengébb kabaré szintjét súrolták: a "hölgyek táguljanak" kifejezés még egy nőgyógyász szájából is morbid.

A zenékkel is akadt baj, elsősorban az, hogy le kellett őket keverni. Ez mindenképpen szükséges volt azért, hogy a program csúszását be lehessen hozni, főleg a további csúszást megakadályozni. Azt hiszem ebben a kérdésben a versenyzők is hibásak: egyszerűen nem értem, miért nem lehet az adott időt betartani, miért kell hosszabb kűröket csinálni. Érdekes, Lauter Viktort nem kellett lekeverni, azt hiszem tőle sokat tanulhatnának többen ezen a téren is.

A program szép lassan utolérte önmagát úgy, hogy szinte majdnem pontosan fejeződött be. A testépítés délutánra helyezésével ugyan megoldhatónak tűnne az, hogy ne kelljen egy egész napot végigülni annak, aki a fitnesszre nem kíváncsi, mi azonban tudjuk, hogy a nézőszám növelése érdekében sajnos az effajta "árukapcsolás" szükségessége egyértelmű. Így viszont a szünetekben, illetve az esetleg minket nem érdeklő programok közben (pl. betétszámként egy bűvész lépett fel, nagy sikerrel) sétálgatni lehetett az előtérben, ahol volt egy kis expo-hangulat, amelyet úgy ért el a Profom, hogy igyekezett jelentős személyiségeket meghívni, akik aztán Proformos pólóban rohangálva mindig kaphatóak voltak egy kis fotózásra vagy beszélgetésre. A teljesség igénye nélkül: Jóba Elek, Lantos Johnny, Kormos Zoli, Serényi Kriszta és barátnői jópár férfi legnagyobb örömére valamint az ötszörös fekvenyomó világbajnok Ónozó Szabolcs. Természetesen - azt hiszem nem hivatalos minőségben - láthattunk még jópár hazai sztárt: Tozó, Popeye, Scorus Bernát, Gaszt Ákos, Komrány Misi és még sokan eljöttek, ha nem is versenyeztek - idén mindenki őszre készül. (A szerkesztő csendben megjegyzi, hogy több versenyzővel beszélgetve az ok is világossá vált: egyetlen tavaszi verseny miatt nem éri meg végigcsinálni a diétát... és igencsak aggasztó, hogy az idén még ez az egyetlen tavaszi kupa is alig akart összejönni.)

Ezenkívül aki akart szoláriumozhatott, (nem akart senki - javasolnám annak a bizonyos cégnek, hogy a jövőben szerezzenek be egy paravánt, akkor minden bizonnyal többen fognak élni a lehetőséggel) vehetett magának Suzuki motorokat (mem adták nekem oda egy körre az ezres gixxert, a fene a pofájukat! ) vagy ha más nem, kajálhatott a büfében. Részemről örülök neki, hogy sikerült megnyerni kiállítónak/támogatónak a testépítés-orientált cégeken kívül másokat is. Szívesen látnánk több ilyen példát: pl. az egy ismert energiaital-gyártó külföldön már beszállt ebbe a témába. Volt még egy sms-fal jellegű dolog is a telefonjukat pénzért buzerálni kívánóknak, amely segítségével szavazni lehetett a versenyzőkre, de ezzel a lehetőséggel kevesen éltek. Nem volt nagy kasza az emeltdíjas-sms biznisz a mai napon: hagyjuk csak meg ezt ebben a formában a valóságsóknak, itt talán egy fríverzió működhetne. (vagy olyan, ahol az smsezőknek fizetnek - a szerk. megj.).

A díjazás: másfél milló forint nem mondható rossznak, a probléma csak az, hogy sokfelé kellett osztani. Testépítésben a táplálékkegészítők mellé kapott 50ezer forintos első díj azért több mint a semmi: jelenleg ennyi van a sportban meg a marha nagy dicsőség.

A belépőjegyek 1800 forintos ára nem sok - csak nem fizetik meg. A nézőszám tekintetében már nem vártam sokat: hellyel-közzel azt lehet mondani 90%-ban tele volt, főleg ha belevesszük a kint téblábolókat. A nézők megoszlásáról nehezebb ezúttal nyilatkozni, voltak ugyan mutatóba páran kívülállók (talán azok, kikenk a TF-ről tantárgyként kötelező volt a verseny-szervezés megtekintése - a szerk.megj.), de a többség most is a hozzátartozókból/haverokból állt. Nyugodjunk bele, ez a sport csak a kis szűk körén belül vált ki érdeklődést. Szomorú dolog volt azonban a majdnem végig tapasztalható teljes kvázi "érdektelenség" a közönség részéről. Mivel teamünk most más dolgokkal volt elfoglalva, nem volt időnk, igazi "verseny"-hangulatot teremteni - a hangulat egyenlő is volt a nullával, még arra sem méltatták a versenyzőket, hogy megtapsolják őket. Holott ez a leggyíkabbaknak is kijárna, mert bizony mindenkinél - még az esetleges vicces csókáknál is - munka van abban a fizikumban, amivel kiálltak a színparda, nem beszélve arról hogy ehhez némi bátorság - bár néha az önkritika hiánya - kellett.

Láttunk mókát persze így is, 36-ös karra büszke mutogatást, de hagyni kell a kezdőket is kibontakozni. Sőt nincs is annál jobb móka, mint "sztárt" csinálni egy kezdőből, biztatni, kiabálni a számát és látni, ahogy egyre jobban belelkesedik a színpadon!

Két versenyző volt, aki elkövette azt a szarvashibát, hogy elindult testépítésben és fitnesszformában is: mivel ez utóbbi a kezdőknek való, nyilvánvalóan alacsonyabb szint, önmagát degradálja az, aki ezzel próbálkozik. Különösen durva volt ez Szabó Attila esetében, aki a 80kg-os súlycsoport megynyerése után megpróbálta a fitnessz formát is, ahol élből az utolsó lett és még meg is jegyezte a vezetőbíró: Attila, ugye tudod hogy miért? Nem értettem számára mi értelme volt ennek, hacsak nem poénból (ebben később meg is erősített) - csakhogy minden versenyen vannak ilyen esetek, vagy inkább olyanok, ahol nem Szabó Attila fizikumával és színpadi rutinjával rendelkező emberek próbálkoznak ezzel, hogy ily módon növeljék éremszerzési esélyeiket. A szövetség helyében ezt a lehetőséget kizárnám egy olyan szabály alkalmazásával, hogy felnőtt testépítésben induló versenyző ne indulhasson fitnessz formában és viszont. El kéne dönteni, mit akarnak. Manapság azonban, amikor egyre jobban lasszóval kell fogni a versenyzőket, azt hiszem, ilyen szabályra nem számíthatunk.

Súlyosabb a helyzet a női kategóriáknál: A Női testépítés már közhelyszerűen halott, három kategóriában 5 versenyző - beleszámítva a minden lében kanál Herczog Erzsit is - igen gyérnek nevezhető és egyelőre nem látom a jövő Szikszay Gabiját vagy Rubos Katiját. Balkó Ancsa csak a nézőtérről irányította tanítványát, a többiek pedig már úgy látszik átadnák a fiataloknak a stafétabotot - ha lenne kinek.

De az újonan kreált (bocsi, kihúztam a h***e szót) fitnesszforma kategóriák, mint a fitnessz body és a fitneszz modell is erőltetettnek tűntek, bizony ordít hogy a versenyzők jó része alig áll távolabb egy átlagos nőtől: engem kicsit elkeserít a narancsbőrös, esetleg zsíros seggek látványa. Nagyon látszik, hogy nincs elég színvonalas utánpótlás és mindenkit feltuszkolnak a színpadra, akit csak lehet, így a mezőny elég sok indulót vonultatott fel (kivéve a fitnessz body kategóriát). A bíráskodás is eléggé rejtélyes számomra: a fitnessz modell a nemizmos kategória ahol normális arányos nőknek kéne elöl végezni, de az anorexiások itt is megvertek néhány emberformájúbb versenyzőt.

Csak az én személyes véleményem az, hogy volt néhány iszonyú kinézetű, mégis viszonylag jó hejezést elért leányzó. Nem bántanám meg őket azzal hogy név szerint említem őket, de tény, hogy a kiálló állcsont a ráfonnyadt arcbőrrel, az izmok hiánya és a vigyorgó bordák marhára nem egy egészséges, sportoló embert jelenítenek meg és az éhezés nem hiszem, hogy értékelhető sportteljesítmény.

Szokásomhoz híven nem kívánom részletezni a versenyzők teljesítményét - el kell menni, meg kell nézni, úgysem lehet visszadni az élményt virtuálisan. Pár versenyzőt azonban ki kell emelnem az abszolút szinten:

Az egyikük Lauter Viktor, aki jól időzített - tudván hogy mindenki őszre koncentrál - ezért könnyedén felmart egy abszolút bajnoki címet. Azt hiszem egy szóval lehet jellemezni a produkcióját: monumentális. A zene, a pózolás, minden tökéletes. Ez volt az a pont, amikor reálisan kellett volna kántálni: "Vik-tor, Vik-tor" (nem pedig a Kossuth téren), de sajnos a tömeg nem tette - bár lehet hogy csak megnémultak a döbbenettől.

A meglepetésember azonban Szabó Attila volt, aki 2000 óta nem lépett színpadra. Ezt az embert a színpadra találták ki: valami fos gyerekfilmzene-szerű zenére pózolt hihetetlenül rutinosan (valójában a Deep Impact zenéje volt), végig játszva-színészkedve-vigyorogva színpadi jelenléte minden másodpercét. És azt hiszem sokat elárul a tehetségéről az a tény, hogy sokakkal ellentétben improvizált a színpadon. Tőle tudtam meg, hogy előfordult ez már korábban is, hogy egy versenyen amíg a színpadon pózolt valaki ő odaállt a színpad elé és a spontán pózolt a másik zenéjére, kvázi lepózolta, el is küldték a francba a bírók. (A teljességhez hozzátartozik az is, hogy információink szerinte Lauter Viktor és Sári Sándor is akkor és ott találta ki, hogy mit fog pózolni!) Ehhez hozzáadva egy súlycsoportjában győztes fizikumot azt hiszem egy példaértékű versenyzőt láttunk ezen az estén.

Az abszolút kategóriára (győzelmi esélye nem lévén) nem maradt ott sajnos, pedig csak akkor volt posedown, az is csak némi unszolásra az eredményhirdetés után, ötletszerűen került be a programba. De ez a pár perc azért - ugyan nagy posedownolók hiányoztak - mégiscsak a spontán fénypontja volt az eseménynek.

Az abszolútban Sári Sándor és Majancsik Gábor vívott csatát a második helyért: Majancsik bár tekintélyes tömeggel rendelkezik, alulmaradt Sári arányossága ellenében, nem éppen a legnagyobb örömére.

Hogy a műsorvezetés rontott-e vagy javított-e a helyzeten, nehéz megítélni - sokan utálták a műsorvezetőt, de valljuk be Filip óta bárki el tudja végezni ezt a feladatot, ha a cél az, hogy minél kevesebbszer halljuk a vezetőbíró dumáját. A mélyvízbe meg bedobták ezt a Peru gyereket rendesen, amikor akadt a program és neki lökni kellett valamit, csak úgy bele a semmibe. A közönség megmozdítása ugyan nem sikerült neki, de legalább próbálkozott.

Ez volt hát a Proform kupa - szezonkezdetnek a kezdeti döcögés és a töketlen közönség ellenére nem volt rossz, némi hagnulattal a nézőtéren egész jó buli lehetett volna!

Drugs Bunny
Webmagazinunk Hírszerkesztője

Kapcsolódó cikkek
Agyaroggyant szilveszteri különszám!!! ...
Polyák István | Zombori László | Boldizsár Dorisz | Audis Kutyateszt | A Tudományos Rovatban: ízületvédelem ...
MÁTRA KUPA BACKSTAGE BESZÁMOLÓ (KÉPREGÉNY) reggel öszefutunk tóth a danival, éppen a tikos fegyvert rejti a táskájába! a salgótarjáni wtc a nézők nyomjá...
Fekete Miklós vezérletével bemutatkozik a Magyar Erőemelő Szövetség, Benedek Nikoletta, Gergely Zsolt naturál testépítő. ...
Molnár Péter | Illés Norbert | Mike Gümse ...
Kirándulás Londonba: Eddie Abbew IFBB Pro és barátai | Parasztkardió lecke | Ami Kimaradt ...
SUPERBODY 2003 „Lenni vagy nem lenni?” – tette fel a kérdést Arnold Schwarzenegger Hamletként az utolsó akcióhősben és igaza volt: valóban ez volt a kérdés maj...
Kupcsik Laci, Tóth Dani, Molnár Peti, Kormos Zoli, Bajnokok Éjszakája 2009 backstage ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!