Régen minden jobb volt?

2014-04-02

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ronnie Coleman tagadhatatlanul legenda a sportban, mégis divat fikázni, mert "nagy a bele", de ha ez mindig igaz lett volna, miért sírná vissza bárki az 1990-es évek testépítését? Mi visszasírjuk.

 

 

Előkerülnek időnként olyan emlékek vagy tárgyak, amik eszébe juttatják az embernek, hogy régen minden jobb volt. Persze amikor ilyen helyzet áll elő, akkor már tagadhatatlanul szerepet kap a nosztalgia is az emlékek és azokon keresztül a múlt megszépítésében, de amikor valami annyira kézzel fogható, mint a lenti videó, azzal nehéz vitatkozni.

 

 

Ronnie Coleman 1998-ban annyira közel járt a tökéletes testépítő megtestesítéséhez, amennyire csak emberileg lehetséges. Időközben aztán változott a helyzet, és sokakban csak az maradt meg a legendáról, hogy nagy a bele, és rettentő sokáig emlegette azt a bizonyos soha be nem következett visszatérést. Másfél évtizeddel ezelőtt viszont erről még szó sem volt. Mi romlott el azóta?

 

A mezőnyön egyértelműen lehet érezni a változást. Az átlagos színvonal lejjebb esett és erős "klikkesedés" állt be úgy, hogy a klikkek között nem nagyon van átjárás. Ugyan az utóbbi néhány évben valamelyest elkezdett javulni a helyzet, és újra felduzzadt az élmezőny, még mindig csak távoli emlékkép az, amikor az 1990-es években minden komolyabb versenyen tobzódtak azok a figurák, akikre évtizedek távlatából legendaként emlékezhetünk. Ráadásul mindig volt 4-5 versenyző, aki eséllyel indult a bajnoki címért, vagy akár az aktuális Mr. Olympia esélyes kihívója lehetett, így jóval kevésbé voltak megjósolhatóak az eredmények.

 

 

Ez a negatív változás pedig egyetlen jelenségnek, azaz egyetlen jelenség hiányának köszönhető: ma nincs egy Arnold Schwarzenegger. Az 1990-es évek brutális színvonalú testépítő mezőnyének az egyetlen titka az, hogy akkorra nőtt fel az a generáció, akik gyerekként Arnold blockbusterjeit nézték a moziban. Ugyanezeknek a filmeknek köszönhető az is, hogy divat lett sportolni. És ezt úgy kell érteni, hogy sportolni, nem pedig majomkodni. Persze Arnold filmes karrierje nem ért véget az 1980-as évekkel, de a legmaradandóbb szerepeit akkor már maga mögött tudta. Máig minden rendes testépítő bevallja, hogy Arnold filmjei inspirálták gyerekként, de az ezeket (és ezzel együtt a sportot) egykor körülvevő hisztéria már rég lelohadt. Több sportolóból pedig több tehetség került ki; a nagy számok törvénye ebben az esetben működik.

 

Olyannyira erős volt az 1990-es években a testépítés a tengerentúlon, hogy még a legendás Ronnie Coleman-t is rendre rommá verték NPC-ben, így végül a szintén roppant erős mezőnnyel bíró IFBB Világbajnokságon szerezte meg a profi kártyát - Amerikában ugyanis akkor nem tudta. Akkoriban több komoly tehetség járt úgy, hogy akár tízéves vagy hosszabb amatőr karrier után sem sikerült kiérdemelniük a profi kártyát, a szakma mégis legendás bajnokként tekint rájuk.

 

1991 NPC Nationals nehézsúly

1. Kevin Levrone (legenda)
2. Flex Wheeler (legenda)
3. Paul Demayo (későbbi profi)
4. Ronnie Coleman
5. Matt Mendenhall (amatőr legenda)
6. Bob Cicherillo (későbbi profi)
7. Chris Cormier (legenda)
8. Edgar Fletcher (amatőr legenda)

 

Ma szinte felfoghatatlan, hogy amatőr versenyzőket a szaklapok a top profik mellett emlegetnek, akár profi címek elméleti esélyeseként. Ma az amatőrök egy teljesen más szintet képviselnek a profikhoz mérten, de akkor nem volt lehetetlen, hogy egy újonc profi azonnal versenyre keljen a legjobbakkal. Ez főleg annak köszönhető, hogy akkoriban nem szórták két kézzel a profi kártyákat, a profi státusz kizárólag a legnagyobb versenyek abszolút bajnokainak kiváltsága volt, így amatőr szinten is magasabb lett a mérce.

 

 

Akkoriban minden top versenyző igazi egyéniség volt, újabb tényező ami manapság egyértelműen hiányzik a sportból. Ez nem feltétlenül azért van, mert a régi versenyzők jobb fejek voltak (sajnos), hanem egyszerűen jobb volt a sajtójuk. Nem érezték fontosnak, hogy mindent megosszanak magukról a faszbúkon, mert nem volt faszbúk, így a rajongók szinte kizárólag a magazinokban látott, igényesen szerkesztett tartalmakon keresztül ismerték őket. Éppen ezért a róluk kialakult kép pozitívabb lett, bár cserébe nem volt platform arra, hogy a pucér hátsójukat lájkoltassák, és egyéb módokon csináljanak magukból hülyét illetve mutassák meg mindenkinek, mennyire unalmasak valójában.

 

Ami konkrétan Ronnie személyét illeti, el kell ismerni azt a tényt, hogy a nagy bél tényleg nem állt jól neki. Ehhez jön hozzá az is, hogy a karrierje előrehaladtával egyre kevésbé foglalkozott a színpadi prezentációjával. 1997-98 körül ért be igazi kiválósággá, és ekkoriban nagy figyelmet szentelt annak, hogy elsajátítsa a pózolás csínját-bínját, ami látszik is a mozdulatain. Ekkor még nem volt annyira laza a színpadon, mintha éppen csak vasárnap délután kicsattogna a tévé elől szarni egyet.

 

 

Ugyan a színpadi mozgás nyilván nem az erőssége, ilyen téren nem lett különösebb tehetséggel megáldva, de mégis igazi profiként, méltósággal és tiszteletet parancsolóan jelenik meg. Azonban sajnos ezt tanulni kell, és a pózolásban szerzett tudás könnyen megkophat, ha nincs mögötte elég gyakorlás (és főleg, ha tehetség sincs), ahogy azt a késői vendégszereplésein sajgó szívvel lehetett konstatálni az éppen aktuális videó gyors bezárásával egyidejűleg.

 

Ezzel együtt nem szabad elfeledkezni Ronnie Coleman érdemeiről: ha valaki nyolc Mr. Olympia címet szerez, ott nincs mit kérdezni. Ráadásul mindezt úgy, hogy uralkodása első felében minden idők legerősebb mezőnyében sikerült a legjobbnak lennie, és bár viszonylag hosszú időbe telt, amíg feljutott a csúcsra, mire odaért, talán minden idők legjobb testépítőjévé vált. A jó munkához pedig idő kell.

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!