Szívvel-lélekkel is beszarsz

2013-08-25

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Reitler Strongman Cup 2013

Megmondom a frankót: biztosan lehetne írni egy elemző cikket  a versenyről, kitérve arra, hogy kinek mikor csúszott meg a cipője a porban, ki akarta ellopni a koffert, mert úgy elfutott vele, ki tépte szét a traktorkereket és ki akarta hazasétálni a lengősúllyal, meg egyéb részletek.

De egyszerűen nincs erre időm, valamint műsorvezetés közben kevéssé tudtam arra koncentrálni, hogy jegyzeteket készítsek a történésekről. A versenyzők Felvidékről, többek között Dunaszerdahelyről és Földesről, Szabó Zsoltitól érkeztek, ez garancia volt a minőségre: nem is csalódtunk.

De nem ismertem őket személyesen és a képeket sem tudtam én lőni mikrofonnal a kezemben. A műsorvezetés egyébként sem annyira egyszerű: állsz, néznek az emberek és azon gondolkodsz, hogy akkor most vajon mit fogsz hadoválni ahhoz, hogy sikerüljön szórakoztatni a nézőket. Szerencsére a versenyzők segítettek ebben azzal, hogy jó versenyt nyomtak: nem nehéz fokozni a hangulatot, ha éppen valaki állatkodik egy versenyszámban. Márpedig komoly küzdelmekből nem volt hiány: nem a szokásos ahogy esik úgy puffan verseny volt ez, hanem odatették magukat a versenyzők.

A képeket egyébként nem versenyzők szerint válogattam, sajnos arra nincs mód, hogy mindenkiről legyen most egy kép, hanem aszerint kerültek ide, hogy melyik kép mutatja jobban az adott versenyszámot. Van, akiről több kép is van, van akiről egy se, ezt sajnos momentán nem tudom máshogy prezentálni.

Milyen számok voltak? Erről adnék egy kis ízelítőt, hogy érezzétek, milyen jó egy erősember-verseny.

 

A nagy ronda zöld traktort elhúzni kötéllel, amolyan iskolai kötélhúzás-módra még akkor sem tűnik könnyűnek, ha figyelembe veszed azt a megnyugtató tényt, hogy a traktor nem próbálja meg húzni visszafelé a versenyzőt, csak áll. De azért 7,5 tonna tud állni rendesen, érted, nem csak úgy, mint a cövek, hanem van neki állása befele a talajba és nem akar az menni sehova, hiába abajgatod. 350 kilós traktorkeréknek támaszkodva, teljes testtel húzták a srácok, némelyik úgy kapkodva a kötelet, mintha kiskocsit húzna két rekesz sörrel, vagy libatollat.  Időre ment a móka, azaz aki gyorsabban húzta be, az nyert.

A traktorkerék jól elvan a traktoron, a talajra fektetve 350 kilójával azonban ragaszkodik a nyugalmi helyzethez. Nyele nincsen, a rücskökbe lehet kapaszkodni, de azok nem nagyon vízszintesek, cserébe csúszósak is: nem csak a súlyt kell leküzdeni.

A meló több fázisú: alulról felemeled, majd mellmagasságba, onnan átfogsz, hogy vállból és egyebekből át tudd lökni. Ha Átborult, csattant, már mehetsz is még kettőt lökni, aztán megkerülöd és még három vissza. Nem mindenki tudta végigcsinálni mind a hat forgatást, de aki igen, azok közül az idő döntött.

A következő szám kombinált volt: először 290 kg-os lengősúlyt kellett 15 méterre vinni, majd onnan visszafutni két 100 kilós kofferrel. Melyik a szarabb? A lengősúly. Ez elméletileg olyan, mintha a guggolóállványból kivennéd a súlyzót és sietve sétálgatnál vele. A bibi azonban az, hogy itt a súly nem a nyakadban levő rúd végén van, hanem lent, a talajnál, így az eszköz előre-hátra ingaként működik, de ettől igazán nem kell félni önmagában, mert rángat ez jobbra-balra is. 290 kilóval gyalogolni sima súlyzóval is kínos, de a lengősúllyal egészen speciális módon kell sétálni, de még úgy is nagyon rossz. Nem sok ember van a Földön, aki ezt nem utálja. A legtöbb versenyzőnek többször le kellett tenni, de a közönség nem hagyta, hogy feladják, így aki tudta, kőkemény munkával végigvitte.

Ehhez képest a 2 db 100 kilós kofferrel visszafutni sétalalopp volt mindenkinek, pedig az is könnyen leveri az ember térdét. Ráadásul vastag a nyele, hogy nehéz legyen vinni a vaskeretbe öntött finom betonccucot.

 

Innen átmentünk egy másik, homokos helyszínre, amit nem kell félreérteni. Kombinátl versenyszám következett a versenyzők legnagyobb örömére.

Az első az Apolló nyomás 90 kg-al, ami elsőre a nagy autókerekek miatt látványos, de valójában a szívás a vastag súlyzórúdban keresendő. Jó erős szorítás kell, hogy egyáltalán vállra tudjuk venni a földről, és onnan még ki is kell nyomni. 

Ezután futni kell 100 kilós rönköt nyomni. A rönknyomásnál a fogás 90 fokban eltér az előző gyakorlattól: a fogantyúk a rönkön belül vannak, orrirányban. Mármint a versenyző orra irányában. Nehézséget jelent itt a mellrevételnél és a nyomásnál is a rönk vastagsága.

Az 50 kilós egykezes óriás-súlyzó már csak levezetés vollt, ezt nyomta ki mindenki legkönnyebben ahelyett, hogy elfáradtak volna. Természetesen itt is az nyert, aki a leggyorsabb volt. 

 

Ezután felhúzás következett ismétlésre 180 kilóval. Ezen nincs mit magyarázni, de az, hogy 20 ismétlés lett a legjobb, önmagáért beszél.

A kőgolyó egy igazán gyűlöletes eszköz. Csúszós, lenyúzza a bőrt az ember alkarjáról, nincs fogása, ragadós vax kell hozzá. Ennél már csak akkor lehetne rosszabb, ha büdös is lenne, vagy buzi.

Alkarral kell összefogni először, mint a satu, és beguggolva ölbe kell tenni. Innen kell aztán átfogni előre, felállni és feldobni az emelvényre. Szerencsére a négy golyót egyre alacsonyabbra kell tenni, cserébe egyre nehezebbek a golyók: 100-110-118-128 kg.

Nem mindenki bírta feltenni mind a négyet, sőt, a legtöbben nem. Ennyire nem sikerült levezetőre a versenyszám.


Balról a szerző, jobbról a győztes

A versenyt Várnai Richárd nyerte, aki egyedüliként nem utálja a lengősúlyt és úgy néz ki, a lengősúly se utálja őt. Második az óriás testvérpár egyik fele,  Puha Péter lett, a harmadik helyen pedig érdekes felállás született: Bartos Richárd és  Gáspár Lajos is két-két versenyszámot nyertek, így ugyanannyi pontszámmal lettek mindketten harmadikok. 

Érdekesség, hogy a verseny legfiatalabb résztvevője 17, legidősebbje 38 éves volt, a legkönnyebb testsúly 85kg, a legnehezebb 147 kg volt.

A verseny szervezője, a strongman-eszköz gyártó kisiparos Pete-Komáromy Gergő a következőt nyilatkozta:

"Kedves Nézőink! Igazából  miccshúsevő-bajnokságot akartunk szervezni, de több probléma merült fel. Felvidéki kapcsolatunk, Őszi Feri például megsértődött, mondván hogy ő kisétkű ember, ráadásul ilyen mocskot soha a szájába nem venne, kizárólag csak norbi ápdéttel táplálkozik. Szabó Zsolti  Földesről pedig erkölcstelennek nevezte a rendezvényt, amelyet a strandon rendeztünk meg, mondván, hogy ő aztán nem fog lenge öltözetű lányok körében megjelenni. Így kénytelenek voltunk erősember versenyt rendezni, ami egész jól sikerült ahhoz képest, hogy ebben és a testépítés sportágban népszerű szokások ellenére nem indultam el a saját versenyemen és nem nyertem meg." *

(* A gyengébbek kedvéért: ez poén, a szöveg fiktív.)

A szervezés egyébként első osztályú volt. Minden erősember verseny érdekes, de sokadszorra az ember már karmolja magát, hogy végig kelll nyűglődni jó pár órát a kamera mögött. Ez a verseny azonban villámgyorsan lezajlott: a sok versenyszám és a sok versenyző ellenére alig több, mint két óra alatt. Ez az a határ, amit még  a közönség is tolerál sőt, még én is jól szórakoztam, pedig nekem minden versenyszám a könyökömön jön ki. Minden elő volt készítve, a két helyszínen két hangtechnika, az eszközök bepakolva, sorolhatnám: látszott, hogy a szervezők mindenre gondoltak. Nem hakni volt, hanem egy szívvel-lélekkel megcsinált verseny, amely mögött komoly szervezési munka van. Még a versenyzők is egyedileg gyártott emléktárgyakat kaptak. Reméljük hagyomány lesz belőle, és a jövő évit már a medencékben fogják rendezni, víz alatti versenyszámokkal.

 

Reitler Strongman Cup 2013 - Nagykároly, Románia

Versenyszámok:

1. Traktorhúzás (7,5t) kézzel 15m

2. Traktorkerékforgatás 350kg 3Xoda-3Xvissza

3. Lengősúly (290kg) 15m + Koffer (100kg) 15m

4. Apolló (90kg) + Rönk (100kg) + Óriás egykezes (50kg) időre

5. Felhúzás ismétélsre (180kg)

6. Kőgolyópakolás állványra 100kg + 110kg + 118kg + 128kg

 

Végeredmény:

1. Várnai Richárd        54,5p Sárosd

2. Puha Péter              53,5p Szlovákia

3. Bartos Richárd        51p Sárosd

3. Gáspár Lajos          51p Szlovákia

5. Puha Krisztián        45p Szlovákia

6. Mészáros Márk       35p Földes

7. Tóth János              31,5p Nagykálló

8. Kovács József         25p Sárosd

9. Lukás Eliasokvszki  20,5p Szlovákia

10. Boda Tibor            15p Sárosd

11. Szántó Tamás      10p Földes

 

DB

fotó: Csillag Patrik


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!