Rizses napi Dózis No.1
8 óra meló. Hogy lehet ez alatt többször, jól enni ? Én lazán megoldom, egész nap eszek. Általában este megfőzöm a Dózist magamnak meg a páromnak, és egész nap rájárok a melóban, és pár falatot bemajszolok. Neki nehezebb a dolga, mivel semmit nem szeret hidegen, és a melegítgetés miatt sokszor bekorlátozódik az, hogy mit tud vinni. Ezt a kajcsit tegnapra raktam neki össze. Sajátossága, hogy reggel korán dolga volt, így a szokásos tojásos reggelije tudtam, hogy holt versenyző lesz a szundik birodalmában, ezért picit megemeltem az egy étkezésre jutó fehérjék számát egy amolyan kínai tojásos rizses furfanggal :)
Egész napra előre diétásan főzni kicsit macerásabb dolog, jobban át kell gondolni az egész napi menetrendet, grammokat, bele kell számolni a turmixokat, erről bővebben is írok majd.
Napi diétás Dózis (3 étkezéshez melóba)
Zacskós rizs - 125g (itt most épp barna rizs)
Pulykamell filé – 400g
Brokkoli – 100g
Karfiol – 80g
Sárgarépa – 20g
Tojásfehérje 4db – 120g
---------------------------------------------------
Fehérje : 119.26 g
Szénhidrát: 103.16 g
Zsír: 28.99 g
Egy adagra így jut : 40g fehérje, 34g ch. és 9,6g zsír
Idő: 25-60 perc (rizstől függően)
A kockázott húst a forró, kevés olajjal megkent serpenyőbe teszem, akkor jó, ha sistereg, sül. Ezután fűszerezem: megszórom sóval, borssal, kiskanálnyi szárított petrezselyemmel. Nem kell bántani, forgatni, hagyjuk, amíg jól megsül az egyik fele. Utána forgassuk meg, pirítsuk meg a másik felét is. Ilyenkor a sós rész, ami ugye most ér a serpenyőhöz pont enged annyi levet, hogy nem fog odaégni. Nem kell sokáig sütögetni, mert akkor nagyon kiszárad.
A zacsis rizst felteszem főni. A barna rizsnek több idő kell, legalább 15-20 perc. (De ha natur, vagy bio a barna rizs, akkor akár 60 perc is kellhet neki)
A legegyszerűbb, ha egy nagyobb lábosban főzzük a rizst, és simán mellétesszük a zöldségeket, amik a rizzsel együtt megfőnek. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a vízben legyen elég só, bors. Amikor a rizs kész, addigra a hús is pont megsül. A rizst kiszedem a tasakból, a zöldséget lecsepegtetem, és az egészet egyben beleteszem egy nagyobb műanyag tárolótálba, amiben majd a férjem másnap elviszi. A serpenyőben a tojásfehérjéket rántotta jelleggel megsütöm, majd amikor már fehér, de még totyogós, egy adagot a rizseshúsból hozzáteszek. Elkeverem jól a serpenyőben, majd mehet ez is a tálba. Az egészet összekeverem, és már kész is. A rizses cuccoknál a legvégén kóstoljunk rá, és utólag lehet még sózni és borsozni.
Egy részét kiszedtem egy tányérra, hogy lefotózzam.
Időigényesebb változat : Ha több időnk van, akkor sokkal finomabb a zöldség, ha a húsos serpenyőben (miután a husink már megsült, és a zöldség is megfőtt a rizs mellett) egy kis hagymával megpirítjuk a zöldségeket. Nem nagy dolog, csak időben meg kell várni, amíg a hús megsül, és utána abban a húsaromás serpenyőbe bele kell dobni a zöldséget, vizesen, ahogy kivettük a rizs mellől, és hagyni kell, amíg úgy ahogy van az aljának egy kis színe lesz. Így sokkal zamatosabb lesz a zöldségünk íze, az is élvezetsebben eszi, aki amúgy nincs oda a zöldekért.
-Számold át a mennyiségeket magadnak, így tetszőleges változtathatod tápanyag bevitelt! -
Szilvi
Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!
Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!