Ropognak az ízületeim! Baj van?

2014-05-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Egyre gyakoribb jelenség mind sportolóknál mind a sportokkal nem foglalkozó személyeknél az ízületi ropogás megjelenése. Mikor utal problémára és mikor nem kell foglalkozni vele? Igaza van-e annak aki azt mondja, hogy ropogtasd gyakran mert ezzel tornáztatod? Megtudhatod a cikkből!

 

Az ízületek ropogásának kialakulása, okai

Az ízületi ropogás megjelenésének, kezdetének ideje szerint két csoportra osztható:
 

1.    egészen fiatalon, akár csecsemőkorban tehát gyakorlatilag születéstől kezdve fennáll
2.    korábban nem volt jellemző, egyszer csak megjelent
 

- Az első esetben örökölt tulajdonságról, alkati adottságról van szó. Ízületi lazaság, szalagok illetve ínhüvelyek csúszás közbeni kattanásából adódik. Fokozottan jelentkezhet amennyiben a csecsemő az átlagosnál gyorsabb mozgásfejlődésű (pl. 6-6 ½ hónaposan már felkapaszkodik). Mivel a jelenség genetikai eredetű valószínűleg később is fennáll majd, bár a tokok és szalagok erősödésével jellemzően csökken (esetenként elmúlik).

Bár alapvetően örökölt tulajdonságról beszélünk, az egyre gyakoribb koraszülés is fokozza a megjelenés gyakoriságát hiszen így nincs elég idő a csont-, porcszövetek, szalagok, inak tökéletes kifejlődésére.

- A második esetben egy újonnan megjelent problémával szembesülünk. Nyilvánvaló, hogy valami megváltozott, nem úgy működik mint eddig. Ennek ellenére az ízületek pattogása, ropogása alapvetően nem kóros.

Igen sokan megrémülnek tőle, de egyéb társuló probléma (fájdalom, duzzanat, elakadás, instabilitás) nélkül többnyire ártalmatlan. Leggyakrabban a térdben jelentkezik.

Próbáljunk meg különbséget tenni a csak zavaró de kezelést nem igénylő hangok és a kóros folyamatra utaló jelenség között!

Funkciójuk alapján különböző izmaink vannak. Több felosztás is létezik, ezek közül az egyik helyi stabilizáló és mobilizáló izmokat különböztet meg. A stabilizálók kis méretű izmok, feladatuk az ízületi felszínek megfelelő pozícióban tartása végig a mozgás során. Folyamatosan dolgoznak amikor az általuk stabilizált ízület mozgásban van. Ezek működését szabályozzák a proprioceptiv reflexek.
 

A másik csoport a mobilizáló izmok. Ezek nagy méretű izmok, többségüket látjuk így tudunk róluk - őket akarjuk "növelni".  

Fennáll viszont a veszélye, hogy egysíkú terhelés hatására (analitikus mozgások->diszfunkcionális izomzat) egyes mobilizáló izmok elérik a túlműködés szintjét és minimális mértékben ugyan, de kibillentik az ízületi fejet a vápából (tulajdonképpen egy mini rándulás történik).

Tovább haladva a mozgásban az ízfej természetesen visszaugrik a helyére és ekkor érezzük a kattanást. Ez a folyamat részletes fizikális vizsgálat után megfelelő, az izomegyensúly kialakítását célzó egyénre szabott tornával visszafordítható.

Fentebb említettem, hogy leggyakrabban a térdben jelentkezik kattogás. Amennyiben elakadással is társul (nem tudod egy bizonyos ponton túl hajlítani vagy nyújtani a térded) valószínűleg valamelyik meniscus elnevezésű porcod sérült (levált vagy szakadt).

Mivel ez teherviselő felszín nagyon gyorsan képes romlani ezért a lehető leghamarabb keress fel vele ortopéd szakorvost, hogy minél hamarabb megtegye a beavatkozást ha szükséges!

Gyakori jelenség, hogy az egyébként ropogó ízületek futáskor vagy egyéb sporttevékenység közben és utána rövidebb-hosszabb ideig nem ropognak. Ez azért fordul elő mert a ropogást kopás és ízületi lazaság egyaránt okozhatják, a sportmozgások pedig egyrészről fokozzák az izomtónust, így ellensúlyozva átmenetileg a nem súlyos mértékű lazaságot. Másrészről elősegítik az ízületi nedv termelődését ezáltal javítva a kenést, csökkentve a kopás eredetű kattogást. Hosszú távon azonban a futás kifejezetten tovább károsítja az ízfelszíneket.

 

Ujjropogtatás

Az ujjropogtatás más téma, ott ugyanis nem maguktól ropognak az ízületeink, hanem mechanikusan mi ropogtatjuk őket, gyakran a másik kezünnkel, mivel valamiért ez jól esik. A mozdulatban kissé kihúzzuk az ujjízületeit az ízületi vápából, amitól a szalagok megfeszülése és az ízületi folyadék együttesen okozza a roppanó hangot. Ez nagyon nem ugyanaz, mintha két ízületi vég kattogna egymáson. A népi hiedelmek szerint  káros, valójában erre nincs semmiféle bizonyíték. Az biztos, hogy mentálisan sem normális egész nap ujjat ropogtani, de néha egy-egy kiroppantásból nem lesz baj.

Kifejezetten azt szoktam mondani, hogy kívülről, felülnyomással soha ne ropogtassuk az ujjakat, mert így még az anatómiai mozgáshatáron is túlmegyünk, amit pedig izomösszehúzódással aktívan el sem érünk. Gyakorlatilag annyi történik, hogy okozunk egy mesterséges feszültséget, majd megszüntetjük, ezért esik jól. Ha fizikai terhelés miatt feszülést érzünk, inkább hosszirányban, a tenyértől távolítva húzzuk, persze lassan növelve az erőt.
Az ízületi ropogás kezelése


Az előzőekben láttuk, hogy többféle eredetű lehet az ízületi ropogás. Amennyiben csecsemőkor óta fennáll, nincs sok tennivalónk. Érdemes tisztázni, hogy van-e általános ízületi lazaságunk, amennyiben igen, keressünk fel gyógytornászt és kérjünk személyre szabott tornát a következményes idő előtti kopás, rándulások, ficamok elkerülése érdekében.

Később kialakult jelenség esetén arra kell gondolnunk, hogy kopási (arthrotikus) folyamat kezdődött vagy fiatalkorban még a csontosodás beállta előtti intenzív edzések viselték meg az ízülete(ke)t, porcok mikrorepedései és túlnyúlt szalagok találhatók a problémás területen. Ebben az esetben, egyéb panaszunk híján elégséges lehet ha vigyázunk az ízület meghűlésének elkerülésére, nem erőltetjük az adott ízületeket és tehermentes vagy alig terhelt helyzetben erősítjük az izmokat (úszás, biciklizés).

Az előző sorok kissé általánosabban nem csak ránk vonatkoznak, összefoglalom tehát a lényeget:

Ahogy az utóbbi években  újra és újra említjük:  nem előnyös leragadni a súlyzózásnál. Meg kell tanulnunk a diszfunkcionális izomzat fogalmát és próbálnunk kell elkerülni! Jó kajálás mellett nyugodtan eljárhatsz biciklizni, focizni, bowlingozni, falat mászni vagy ami jól esik - persze nem versenyszinten. Nyilván nem a testépítés ellen beszélek, magam is próbálkozom vele, de talán kicsit jobban hiszel majd nekem ha megemlítem, hogy olyan versenyzőt is ismerek aki éppen a fentebb tárgyalt nemkívánatos következmények elkerülése érdekében egyéb mozgásformákat is végez, nem csak súlyzós edzést.

Ne legyetek restek tehát segítséget kérni, ha olyat tapasztaltok amit eddig nem és úgy gondoljátok, hogy problémával álltok szemben. Ha fájdalom is megjelenik a ropogás mellett, akkor az izmok reflexesen fokozott tónusba kerülnek, csökken a mozgástartomány, zsugorodik, hegesedik a tok, nő a nyomás és elindulunk az arthrosis felé, de erről majd a következő cikkben írok részletesen.

Sérülésmentes edzést mindenkinek!

Kares
sport.manualterapia@gmail.com

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!