San Marino Pro 2016

2016-12-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ez nem szakmai versenybeszámoló, sokkal inkább élmény. Tavaly döbbentem láttam, hogy a San Marino Pro milyen jó kis verseny. Idén meg véletlenül kijutottam.

 

Az a helyzet, hogy az San Marino Pro már tavaly be lett tervezve hallván Kiss jenő beszámolóját, és a fényképek is meggyőzők voltak a profi mezőnyről. Ez ugyanis teljesen más, mint a szokásos profi versenyek. (Erről majd később.) Csakhogy a terv kútba esett - más ügy miatt voltam ott, és arra már nem volt energiám, hogy a profi testépítő versenyt egyáltalán megnézzem. Pedig meg kellett volna.


Az a helyzet, hogy nem szeretem különösebben Olaszországot bizonyos sajátosságok miatt, és nem is voltam túl sokszor, de pl. voltam Due Torri-n, ami elég komoly verseny. 


San Marino csodás hely, ráadásul a szállás Riminiben volt, így kettő-az-egyben program. Rimini közismert üdülőhely homokos tengerparttal, amit persze nem csak azért kenhetünk a hajunkra, mert tél van, hanem mert ilyesmire nincs idő.


Nos, idén elég sok agyhalott volt beszarva, hogy milyen tré volt a Superbody helyszíne a Budakalászi Sportcsarnokban. Na, ennél semmivel sem volt jobb (technikában meg rendesen gyengébb volt) a San Marino-i sportcsarnok, mégsem rinyált senki, pedig ebben a két napban Amatőr Olympiát és San Marino Pro-t is rendeztek.


Két ilyen horderejű dolog egy rendezvényen elég kompromisszumos, amit ezúttal a profik szívtak meg. 

 


Például Oláh Vivien, aki nekem kulcsfigura volt a rendezvényen. Vivi kicsit ijesztően sovány arca azt mutatta, hogy nem vette félvállról a diétát. Annyira nem, hogy már megtette az első lépést a droidfej felé, amit mi nem szeretnénk neki. Most még jó volt az arc, de ha a jövőben ennél jobban legyötri magát, fejbe fogjuk vágni egy lapáttal. A forma ennek megfelelően kiváló volt. Az ő hátránya a színpadon az, hogy pici, így elsőre nehéz észrevenni, de élőben láttam tavaly a Birmingham Pro-n. (Amit egy igen masszív BB.Tv-ben meg is örökíthettünk, köszönet érte a hamarosan átalakuló Cutler Gymnek.) 

 

Jobb szélen Oláh Vivien

 

Nos, akkor azért észrevették a bírók, mert majdnem megnyerte, második lett amögött a csaj mögött, aki most szintén nyert. Viszont Vivi most be sem jutott a döntőbe, röhejesen lepontozták, és bár kétségtelenül erős volt a mezőny, a 14. hely vicc. Hogy hogyan került oda, arra van egy teóriám, mindjárt el is mondom.

 


Normális esetben nem nézem meg a bikinit, de a haverság az haverság, így negtekintettem Kathi Béláné Salamon Diát. Aki szintén 14. lett úgy, hogy előtte kecskefejű rémek végeztek szottyasztott testtel, az általam elsőre saccolt amúgy közösségi-média-majom lány úgy lett utolsó, mint a pinty. A “nem lehetsz izmos és száraz” kategóriában, ahol nem vetik meg a vízhajtót, és akadt pár répafejű halálmadár. Persze ne vonatkoztassunk el itt attól a ténytől, hogy érdeklődés hiányában segghülye vagyok a bikini kategóriához. 


Voltak egyébként bőven magyar sportolók, csak nem ismerem őket. Ha már bikini és haverság, akkor meg kell említenem Bodóné Bodó Dórit hogy örömet okozzak neki: Amatőr Olympia második helyet húzott be, ami nagyon szép. (A színpadon egyébként nem láttam, mert akkor nem voltunk kint.) A valamikori botsáska kislány kétségtelenül nem semmi átalakuláson ment át - rendkívül figyelemre méltó. Annak idején mindenféle eredmény nélkül került a Team Scitecbe, és meg kell mondjam, utólag rendesen megszolgálta a bizalmat.


Az Amatőr Olympián még Sántha Tomi is jelen volt. Az idei legnagyobb sikere kétségkívül az, hogy behúzta a Superbody GP címet, csak kár, hogy nem oda időzített, hanem ide. Nyilván San Marino-ban nagyobb a tét, de a magyar közönség örült volna ennek a kondíciónak. Ugyanis hiába volt száraz a Superbody-n, az semmi ahhoz képest, amit itt mutatott. Ennél szárazabbnak nem lehet lenni. 


Térjünk rá arra, hogy szerintem miért lett 14. Oláh Vivien és Salamon Dia. Az egyik verzió az, hogy a két 14. helyezés összeadva 28, így kijön Oláh Vivien életkora. Ez azonban lényegtelen, ugyanis szerintem az egész pontozást leszarták.


Ennyi idő alatt szerintem nem lehet pontozni. Mivel a két napos rendezvény első napját elvitte az Amatőr Olympia, majd csak a második napon délután négykor kezdődött a profi verseny, rohadtul le kellett darálni.


Mondjuk a konkrét body fitness kategória öt perc alatt ment le kábé. Feljöttek, tök értelmetlen kihívások piff-paff, és mentek lefelé. Ennyi volt. Valahogy kiválasztották az első ötöt (politika is lehet simán), és ennyi. Ugyanez a bikiniben. A mens buzique-ben természetesen az ecsethajú nyert, ezt véletlenül láttam (a pörgős program miatt nem mertem kimenni), és már csak azért is érdemes volt felhozni, mert többen elhűlve mesélték, hogy rendesen ki voltak sminkelve. A fiúk, érted.

 


A profi testépítésnek csak az elejét láttam sajnos. Erre érdemes lett volna rámenni, ugyanis egyedülálló profi verseny ez: nincsenek itt az amerikaiak végre. (Itt voltak egyébként többen is, de nem indultak.) Azaz végre egy európai mezőny van, igazi, klasszikus, 90-es évek jellegű állatokkal.

 

 

Tökéletesen ide illik Kiss Jenő, aki 11. lett, ami nem is baj és nem is rossz. Ha Jenő romszáraz lenne és trendi buziságokkal foglalkozna, mint hajlító meg farizom szárazság, 5-6 hellyel biztosan előrébb végezne: meglehetne akár a top 5 is. De ő nem követi a trendeket (ebben, mert sajnos kurvára faszbúkozik), amit én nagyra értékelek, mert én se követem, sőt leszarom a trendeket, nem kéne leírni egyáltalán a régebbi utat.

 

Apró szenzáció, hogy a tavaly profiként debütált, BBTv-ben is szerepelt horvát nemzetiségű és rohadtul tehetséges Petar Klancir másodikként futott be a kötelező (és egyetlen) nagy név, Lyonel Beyeke után. Mondjam azt, hogy mi már akkor tudtuk?

 


A San Marino Pro minden anomáliával együtt baromi jó verseny. A Prága Pro után a második nagyon színvonalas európai rendezvény, amire remélem, jövőre is kijutok. És akkor remélhetőleg úgy, hogy a versennyel is tudok foglalkozni. Most még fotózni se tudtam. 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!