Sarokalátét

2015-11-19

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kell vagy nem kell? Örök világnézeti kérdés, de megoldjuk!

 

A legtöbbekkel egyszerűen az a gond, hogy a guggoláshoz túl merevek. Erre jöhetne az az okos tanács, hogy mielőtt valaki guggol, tartson nyújtó edzéseket, amíg nem tud rendesen, teli talppal guggolni. Na ez az, ami a gyakorlatban kivitelezhetetlen. 

Elsősorban nem árt tisztázni, mi is a guggolás.


A guggolás gyakolatnál a cél, hogy homorú háttal, egyenes, a lehető legfüggőlegesebb derékkal beüljünk a súllyal (vagy súly nélkül, ha súllyal nem megy), amennyire csak tudunk. A mozdulat legyen lassú, kontrollált. Alul álljunk meg rendesen, majd lendületvétel nélkül álljunk fel, miközben a derekunk egyenes marad. 

Egyenes vonalú mozgás fel-le: ez a guggolás.
 

A probléma ott van, hogy a legtöbbeknek egyszerűen túl merev a bokája: ha teli talppal leguggolnak, előre fog dőlni a derekuk, ami komoly sérüléshez vezethet. Egyenes derékkal viszont a sarok emelkedik, és így az állás instabillá válik. 
 

Ez utóbbi verziót kell kompromisszunként választani, sarokalátéttel. Mivel guggolásnál az erőt a sarokba kell tolni eleve, ezért fontos, hogy a sarkunk stabil legyen. Ezért kell alátámasztani, mivel egyenes deréknál mindenhogy emelkedni fog, ami instabillá teszi az állást is.
 

Inkább emelkedjen a sarkad, minthogy előre dőlj a nyakadban a súlyzóval, amitől gerinc-, vagy akár hasi sérved is lehet egy pillanat alatt. A guggolást csakis egyenes derékkal végezhetjük!

Mindez egyértelművé is teszi a sarokalátét kérdését: 

ha nem elég laza a bokád, hogy egyenes háttal guggolj, használj sarokalátétet
 
vagy guggolócipőt, mely eszköz valójában beépített sarokalátétet tartalmaz.
Sarokalátétnek egyébiránt megteszi egy vékony deszka, vagy egy pár 2,5 kg-os tárcsa is.
 

A guggolást technikai alapon kell végezni. Guggolj le, állj meg, állj fel. Ez a feladat. A súly kérdése itt is másodlagos.
Ha túl nagy súlyt használsz, sérüléseket okozol magadnak és megerősödni sem fogsz.
 
Ne a súllyal törődj: azzal foglalkozz, hogy mindegy egyes ismétlésben teljesen ülj le, majd az izmot teljesen kontroll alatt tartva állj fel. Tilos alul rugózni a térdeddel!

Teszteld le maga először: ha le tudsz guggolni telitalppal, akkor nem kell alátét. Ha beledőlsz, ne guggolj alátét nélkül.
 

Guggoló cipő

Ha megtanulod jól végezni a gyakorlatot, akkor tulajdonképpen a gyakorlat végzése közben nyújtod a merev részeidet és könnyen lehet, hogy előbb-utóbb nem is lesz sarokalátétre szükség.
 
 
LÁBAZÁSNÁL KRITIKUS A JÓ BEMELEGÍTÉS, 
HASZNÁLD A WARMUPOT! 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!