SCITEC NUTRITION KRIZ OPEN 2011

2011-05-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Idén változás állt be a szokásos menetrendben: a Scitec Muscle Fest elmaradt, mivel a Horvát IFBB felkérte őket, rendezzék meg ők a hagyományos KRIZ OPEN-t.

Természetesen nem lett volna okos dolog két versenyt csinálni egymás után, így a Scitec - beáldozva a Muscle Festet - beszállt főszponzornak. Aztán kiderült, hogy tulajdonképpen nekik kell szervezni az egész versenyt - természetesen eme megvilágosodás az utolsó héten történt, garantálva a szívást.

Minden rosszban van valami jó elvileg, bár gyakorlatilag nem biztos, itt azonban az időhiány miatti kellemes zsaroló pozíció lehetővé tette, hogy ne kelljen a szokásos kategóriákkal szarakodni. Gyakorlatilag a súlycsoportokból csak kettő maradt - csakúgy mint a Muscle Fest szokásos második felén, a Bajnokok Éjszakáján. A plusz és mínusz 85 kilón valamint a nőin felül csak egy abszolút Body Klasszikot kellett bevállani, ami növelte az esélyt arra, hogy nem kell egy ereink felvágásáig tartó monster unalmat végigszenvedni.

Nyilván a helyi IFBB prominensei sem végezték el a Rendezvényszervezési és Szórakoztatóipari Egyetemet: ez meg is látszott az állandó töketlenkedésen és időhúzáson, azonban koránt sem volt ez annyira vészes, mint amire számítottam. Persze volt némi balkánias hangtechnikusi bravúr, ami azt takarja, hogy képesek lettek volna 1, azaz egy darab számot játszani végig, 567-szer. És az az egy szám is valami Rihanna-Eminem nyervogós-károgós szar volt, ami biztosan illik egy divatbemutatóra vagy a zene temetésére, azonban egy testépítő versenyre marhára nem, bármilyen hihetetlen is. Sem ritmikailag, sem hangulatilag. (Persze a világon mindenhol napi slágerszart játszanak ilyen rendezvényeken. Nagyon jó eset, ha valami elektronikus aláfestő zene van, de ne várjunk túl sokat a kocsmai hangtechnikusok zenei szerkesztői képességeitől.) A legnagyobb gond, hogy a fények katasztrofálisak voltak, ami a helyszínen nem volt zavaró, de a képeken meglátszik.

 Body Classic versenyző: Jenei Pisti és Hardman-klón egyben.

Nem véletlenül tartozott a Scitec Muscle Fest a legjobb versenyek közé - most sem sikerült a fentiekkel elrontani. Ez talán szervezői hozzáálás kérdése, és az sem utolsó szempont, hogy ez a verseny érdekli a helyi nézőket. Kriz egy kisváros, de a nézők többsége a helyi lakosokból került ki.

Ez az, ami Magyarországon elképzelhetetlen lenne: a büdös életben nem jönnének be az utcáról, hacsak nem osztogatnánk ingyen sört és virslit. Vagy nem lépne fel Lagzi Lajcsi, illetve bármelyik gyökér egy seholsenki-tehetségkutatóból vagy a tahóvilágból. Itt azonban bejönnek - és fantasztikus hangulatot csinálnak.

Body Classic 3. helyezett

A Klasszik kategória egy nagy szívás volt. Kétféle súlyos buzisodási tendencia figyelhető meg a sportban. Az egyik az, hogy minél többen próbálnak a lehető leggyengébb kategóriába kerülni a könnyebb győzelem vagy jobb helyezés érdekében. Nemzetközi trend, hogy egyre megy lejjebb az a szint, ahonnan versenyzőnek lehet nevezni az embereket. Lehet hogy ez minden sportban így van és már járókeretesek is indulnak futóversenyen, azonban korántsem nevezném ezt pozitívnak: a tömegsport ne legyen már egyenló az élsporttal. Persze a Kriz Open mezőnye nem volt ilyen rossz (vagy olyan rossz, mint a szintén ezen a hétvégén tartott egyre szarabb Magyar Kupáé, amire mi 2006 óta ki sem megyünk). Mindez inkább abban nyilvánult meg, hogy jól beszívatták magukat a versenyzők: jóval többen indultak a klasszikus kategóriában, mint a két súlycsoportos rendes testépítőben.  A Superbodyn tavaly hasonlóan jártak mindannyian, akik fostak az Athletic kategóriánál erősebben bepróbálkozni: mind az Open, mind a Tinédzser üres volt, Athleticben pedig rekordmezőny.

(A második tendencia egyébként, amit már régóta emlegetek: elvileg kemény férfiak űzik ezt a sportot, vasakkal, tonnákat mozgatva meg, aztán felmennek nehézsúlyban versenyezni a színpadra, és Celine Dion-féle nyáladzó szarra pózolnak, mint valami érzelgős köcsögök. A közönség meg vagdossa az ereit. Persze nem überkeménynek kell lenni a másik végletet képező dögunalmas Rammtseinnel, csak nem ártana úgy kiállni, mint egy férfi.)

Tibi te bitangó!

Így Magyarország azon testépítő sztárja, akinek még nem derogál nem VB-n indulni, Szűcs Doszpoly Tibi számára feküldt volna a klasszikus body kategória egyrészt 84,2 kilós súlya miatt, másrészt annyiból, hogy tulajdonképpen nem is edz. Mégis inkább -85 kilóban indult. És könnyedén meg is szerezte a második helyet.

Persze Tibi bizonyos genetikai előnyei nem elegendőek önmagában: a lábát még igen csak fel kellene hoznia, nem feltéltenül elég ugyanis, hogy budapesti tartózkodása alatt kizárólag futva közlekedett. Tény azonban a doppingmentességen felül az, hogy Tibi az étkezési tanácsaimat firtatva, teljes tudásomat és őszinteségemet latba vetve is csak azt a választ kapta, hogy tök mindegy, mit csinál és mit eszik. Semmivel sem lett volna jobb - legalábbis helyezést befolyásolóan nem - ha halál szigorú diétán van, amin ugyebár sosem volt eddig. Egyáltalán nem töltés jelleggel tolta be a pizzát verseny előtt: az egész hetes gyros menü után már nem osztott. Tibi egyszerűen ilyen, és ezt nemzetközi szinten is gyakran hitetlenkedve fogadják: sokkal inkább a fizikai munkát tükrözi az izomzata, mint  a súlyzós edzést, aminél több időt tölt ping-pongozással, miközben a testépítő étkezést és a táplálékkiegészítőket hírből sem ismeri.

Mindez persze nem felhívás arra, hogy egyes hülyék azonnal abbahagyják a precíz táplálkozást - és természetesen Tibi is sokkal jobb lehetne szakszerű felkészüléssel, vagy legalábbis ha edzene és táplálkozna is rendesen. Azonban ott, Színpetriben, alkalmi munkákból erre van lehetőség, és ha megkérdezné a véleményem, én azt mondanám: inkább költse arra a pénzét, hogy építsenek egy fürdőszobát  a házba. Az irigykedőknek pedig nem árt tudni, hogy sosem szabad egy fizikumot irigyelni önmagában, az ember testileg és szellemileg egy egész, Tibi pedig az önmaga kis világában élve ma már azt mondogatja, hogy meg tudta volna nyerni a versenyt, holott tegnap még feltűnt neki a nem kis különbség.

Nagy Dóra

A női vonalból Nagy Dóra képviselt minket. Számára ez egy erős hobbi, így különösebben nem érdekli a helyezés, talán még önmagával sem versenyez, inkább egyszerűen szereti végigcsinálni a procedúrát. Így nincsen rajta horror izomtömeg, de koxtól lemélyült hang sem, sőt még borotválkoznia sem kell.  Ő sem tart otthon - vagy magában - gyógyszertárat, már csak ezért is elégedett az ötödik hellyel. Az előrelépés idénre az arányosítás terén folyt: nem tömeget szedett fel, hanem a lábát vékonyította le, így már modellben is indulhat akár  a jövőben, ami jelen esetben nem visszalépés.

Vörösbaranyai Mária

A női mezőnyben szerepelt még a vajdasági magyar Vörösbaranyai Mária, aki utálja, ha Marinak hívják, ellenben nem csak a nemzetközi hírű Strongman, Katona Ervin barátnője, hanem indult a tavalyi Superbodyn is. Bár ez zsinórban a második verseny volt két nap alatt, amin nehéz formát hozni, azt hiszem a felkészülés nem igazán sikerült. Ő jó alakkal, izmos felső és alsótesttel rendelkezik, de egyszerűen nem volt formában.

Veronika Blažev

Negyedik helyre került, ami eléggé botrány, de nem csak a számára. A hamadik helyezett, Veronika Blažev egyszerűen szar volt: simán utolsónak kellett volna lennie.

Sandra Grgec

Még nagyobb kibaszbrálás volt ez azzal a Sandra Grgec-cel, aki sokadik éve próbálkozik az utolsó helynél előbbre lépni és most sem sikerült, pedig nagyon meggyőző fejlődést mutatott. Mindezt úgy, hogy egy akna vagy lövegtalálat miatti háborús sérülés után tanult újra járni. Onnan jutott el a színpadi szereplésig.

Jadran

A férfi testépítés nagy kategória első helyezése a sztárként ünnepelt, de strukturálisan kihívásokkal küzdő és a szépség fogalmától igen messze álló Jadran Damjanović és az újonc Petar Klančir között dőlt el. (Mindketten Team Scitec tagok.) Jadran tudja, hogy az alkata erősen problémás: hiába nagy a felsőtest tömeg, és ijesztően masszív kiállás (10 év alatti kislányokat biztosan halálra lehetne rémiszteni vele), a lábak elrontják az összképet. De nem adja fel: küzd, mint egy partizán a knini hegyekből.

Petar Klančir

Petar azonban takony kölök létére egy kibaltázott tehetség. 21 éves, de otthon van erőemelésben, erősemberkedésben és a bodyban is: egyáltalán nem a primadonna típusú testépítő. Emellett kerek izomzata, jó arányai, hatalmas vádlija és combja van: könnyen ráijesztene a magyar mezőnyre is! Kár hogy a Superbodyn nincs nemzetközi kategória!

Bár a -85kg és a Klasszik győztes is kimagaslóan felkészült volt, az abszolút bajnok természetesen Petar Klančir lett, csont nélkül.

Eva Rusan, a női győztes. (A Scitec Muscle Fest sokszoros bajnokának, Antonio Furic-nak a barátnője.)

Tibi pedig másnap hazafelé - csakúgy, mint odaúton - mókás történeteivel szórakoztatott minket a hererákot legyőző ismerőséről (akinek a heréje azért odalett). Vagy régi edzőtársról, az általában tömegelő 200 kilós Túró Ernőről, akivel együtt nyomták a Trabantülésből készített evezőpadon és járókeret-tolódzkodón. De erről többet nem mondhatunk, mert a (csak név nélkül említhető) teremtulajdonos, Koleszár Jani fél az Apeh-től.

 Tibi a Balatonon, azaz a Balatonnál debütál. Vagy a balaton debütál neki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!