Shawn Rhoden győzött, új legidősebb Mr. Olympia-t avattak

2018-09-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Shawn Rhoden történelmet írt: megfosztotta Phil Heath-et a tróntól, és a 14. ember lett, aki elnyeri a Mr. Olympia címet!

 

 

Phil Heath a nyolc Mr. Olympia győzelem rekord beállításának küszöbén állt látszólag komoly ellenfél nélkül, amikor surranópályán megérkezett az idén már leírt, de korábban fő ellenfelének kikiáltott Shawn Rhoden, és legyőzte. A végletekig kiélezett küzdelem során 2018-ban nem csak az a mítosz dőlt meg, hogy a bajnok verhetetlen, hanem az is, hogy a bajnokot "ki kell ütni" a trónfosztáshoz. Közben a teljes szakma úgy tesz, mintha a megvénülés küszöbét a napokban átlépett Drugs Bunny lett volna az egyetlen, aki ezt lehetségesnek hitte - hadd örüljön legalább ennek.

 

Shawn Rhoden a tavalyi gyenge szereplése után eltűnt a köztudatból mint Heath fő ellenfele, de most bizonyította, valóban csak a törött álla tette tönkre a felkészülését, nem a kora. Mellesleg negyvenhárom évével és majdnem öt hónapjával megdöntötte Chris Dickerson 1982 óta álló rekordját a legidősebb Mr. Olympia bajnokként. Ez papíron megnehezítheti a feladatát címvédőként, de látva a végletekig kiélezett és tökéletesen arányos fizikumát, nehéz elképzelni, hogy jövőre elinduljon a lejtőn.

Phil Heath pedig hiába érkezett évek óta a legnagyobb önbizalommal a versenyre, végül éppen azzal győzték le, ami miatt uralkodása elején a testépítő világ bálványozta: arányokkal és esztétikummal. Az évek során sokat veszített az arányosságából az elülső pózokban, megvastagodott a dereka, és kondícióban is néhány százalékkal gyengébb volt a maga számára felállított etalonnál, így Rhoden az oldalsó pózokban is beérte. A mondás szerint az Olympia címeket a hátpózok nyerik, de ez idén nem jött be, mert Phil hátizmai embertelen fejlettsége végül kevés volt az újrázáshoz. Aligha kétséges, hogy a bajnok visszatér jövőre, hiszen még minimum két évvel tervezett, és bőven van még néhány jó éve a sportban.

Roelly Winklaar ezzel szemben a dobogóra a kőkemény izomtömegével kapaszkodott fel. A döntőre talán veszített a definíciójából, de a méretei egyszerűen embertelenek, az alapállását látva kétségesnek tűnik, hogy felengedik a repülőgépre anélkül, hogy legalább három széket kifizessen. A hátizomzata krónikus hiányosságait máig nem tudta kijavítani, de egy tricepszén annyi izom van, mint más halandónak az egész testén, így a bírók nem tudták lejjebb pontozni, holott a győzelem sorsát nem a tömeg, hanem az arányosság döntötte el. Mindezzel ráadásul a közönség bajnoka különdíjat is megszerezte.

William Bonac megismételhette volna a tavalyi dobogós eredményt, de idén legalább egy nemzetközi egységet veszített a szárazságából, ami a tetőtől talpig szélsősegesen izmos fizikumán sajnos esztétikailag sokat ront. Sőt, korábban hasonló hibákért a helyezésekben ennél hátrébb is csúszott már, így még jól is jött ki számára a  hétvége. Az alacsonyságának köszönhetően az arányai soha nem lesznek tökéletesek, de amit lehet, már kihozott magából, és remélhetőleg ezt még jó néhány évig tudja majd tartani, mert addig lesz helye a csúcs közelében, ahol aztán bármi megtörténhet.

Brandon Curry a Team Scitecet képviselve jutott fel az ötödik helyre. Élete legjobb formáját hozta, bár a döntőre veszített az élességéből, a bírók megjutalmazták, amiért látványosan elkezdtek feljönni a combjai. Ugyan van még min dolgozni, például a formaidőzítésen, de a kuvaiti felkészülés sokat dobott rajta, és ha így folytatja, kapaszkodhat még feljebb, talán jövőre még a címért is harcba szállhat. A kvalifikációja jövő évre legalábbis már megvan, hiszen az Olympia első öt helyezettje automatikusan újra meghívót kap.

 

Teljes eredménylista:

1. Shawn Rhoden
2. Phil Heath
3. Roelly Winklaar
4. William Bonac
5. Brandon Curry
6. Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay
7. Dexter Jackson
8. Nathan Deasha
9. Cedric McMillan
10. Steve Kuclo
11. Alexis Rivera
12. Lukas Osladil
13. Charles Griffen
14. Iain Valliere
15. Michael Lockett
16. Juan Morel
16. Sergio Oliva jr.
16. Justin Luis Rodriguez
16. Josh Wade

 

Shawn Rhoden

 

Phil Heath

 

Roelly Winklaar

 

William Bonac

 

Brandon Curry

 

Big Ramy

 

Dexter Jackson

 

Nathan Deasha

 

Cedric McMillan

 

Steve Kuclo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!