Sicario

2015-11-01

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az Emily Blunt által játszott FBI-ügynöknél "nem fog keményebb nőt látni idén a moziban". Ezt írja a szennysajtó. Szerintem meg hülyébbet nem, legalábbis remélem.

 

 

A Sicario című film a drogkartellek világába visz minket. Egy olyan virtuális - ámbár sajnos valós - univerzumba, ahol a számunkra elképesztő kegyetlenség és gátlástalanság a mindennapok része.

Itt nem számítanak az emberéletek, csak a pénz. Akit ez a közeg beszippant, annak annyi. Akkor is, ha a törvény oldalán áll.

Emily Blunt egy kábítószer-osztályon dolgozó rendőrnőt alakít, aki a film elején überokos, majd miután talál egy rakat hullát, beveszik egy komolyabb rendőrségi buliba, CIA szinten. Nehéz kihámozni, hogy ki kivel van - az otthoni nézés már csak emiatt is tutira megöli a filmet -, de a lényeg valahol ott bújik meg, hogy nem lehet igazságot tenni, és a legkisebb rosszat kell választani. 

A drogkereskedelem struktúrája valaha úgy nézett ki, hogy volt egy kartell, ami kézben tartotta az egészet. Ez viszonylagos rendet jelentett. Nem volt ártatlan bárányság, csak jóval kevesebb hulla. Aztán amikor bejött a konkurencia, elszabadult a pokol. A CIA célja így az, hogy visszaadja a hatalmat az eredeti kartellnek, akik ugyan folytatják a kábítószerkereskedelmet, de visszatér a viszonylagos béke. Ebben a mocskos és nyilván titkos ügyben kell részt vennie a főhősnőnek, aki persze igazi hülyepicsa módjára nyilvánosságra akarja hozni az ügyet, hogy bedőljön a CIA terve, és folytatódjon a kiskirályok háborúja a sok hullával. Nem érti a rossz és a még rosszabb közötti választást. Nem ismerős ez a mai valóságból? 

Nem annyira érdekes, nem annyira izgalmas film a Sicario, talán azért, mert realista és nincsenek hősei. De mindenképp elgondolkodtató, hogy egyrészt mi minden megy azon a szinten, ahol a törvények felett állnak, másrészt hogy milyen elképesztően ostoba gondolkodása van az embereknek. Szerencsére a film nem mond ítéletet, így magad döntheted el, hogy a rideg rögvalóság, vagy a hülyék igazsága a szimpatikus. (Ez nekem könnyű volt, mert Emily Bluntot nem nagyon kedvelem.) Az ijesztő ebben az, hogy ez a film marhára, már-már dokumentarista módon reálisnak tűnik ebből a szempontból is.

Valami hülye azt írta, a rendező, Denis Villeneuve letaszította a trónjáról a “Szemtől szemben” alkotóját, Michael Mann-t. Nem eszik ennyire forrón a kását, legalábbis azon nem aludtam el, főleg nem moziban.


 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Ez a cikk nem csak a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek, hanem mindenkinek szól. A vázolt étrend és más egyéb tanácsok nem csupán egy b...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!