Skót Felföldi Játékok 2003

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Cseszneki Vár, 2003. szeptember 6.

"A skótok a zabot megeszik, mi angolok, a lovainknak adjuk..."

Többek között ezzel a "kedves" mondással nyitotta meg az angol nagykövet a Skót Felföldi Játékokat, melyet immár hagyományosan a Cseszneki vár körül rendeznek. A skótoknál a felföldön nagy hagyománya van a különféle erő-vetélkedőknek. Olyannyira nagy, hogy még Highlander World Games-t is szerveznek belőle. A Magyar Skót Szövetség néhány lelkes tagja igyekszik ezen (és más) rendezvények megszervezésével évről évre szorosabbra fűzni a két nép kultúrális kapcsolatait. Na, de a politikai és kultúrtörténeti kitekintő után nézzük a Bodybuilder Webmagazin hagyományos élménybeszámolóját!

Az odaút természetesen rallyval kezdődött, hiszen tímünkben a motorsport és erősport hagyományosan összenőtt! A Szeged-Pest gyorsasági indulásakor kiskombinkat kihívta egy pepszikós (fonetikusan, hogy ne legyen reklám) pickup! Egészen pontosan elkövette azt a merészséget, hogy az utolsó szegedi lámpánál a hajnali ködben (ami nem is volt, mert verőfényes napsütésben indultunk) leelőzött minket, majd valami közel csigatempóban beállt elénk. Sietségre nem volt okunk, de azért azt mégsem hagyhattuk, hogy egy ilyen galád előzés megtorlatlanul maradjon. Kistelekig a rendőrségi sebességmérés ellenére is visszaszereztük vezető pozíciónkat. Igenám, de a galád pepszikós pickup a városon belül hősködött, és ismétcsak lenyomott minket. Ez már vért kívánt, így a pályáig még volt egy-két duellünk száznegyvenes tempóná (remélem a rend őrei nem olvassák, vagy ha igen, akkor kellő humorral a beszámolóinkat).

Pesten összeszedtük a team többi tagját, és rövid stratégiai megbeszélés után úgy döntöttünk, hogy mint a török, délről, azaz Fehérvár irányából ostromoljuk meg Cseszneket. Legalább nem mindig ugyanazt a tájat nézzük mikor Győr fele visz az erő útja. Szerencsésen meg is érkeztünk a verseny színhelyére, ami egy hangulatosan feldíszített középkori küzdőtér volt, felföldi zászlókkal meg címerekkel, és szénabálákból kialakított nézői ülőhelyekkel. A verseny előtt egy rövid (fogjuk rá - majd később kiderül, hogy miért is) skót zenei és táncos bemutatót láttunk, hallottunk. A verseny két részében 3-3 hagyományos felföldi számban mérték össze erejüket az erősemberek. Az első versenyszám a súlydobás volt. Egy 20 kilós mérlegeléshez használatos súlyt kellett hátrafelé áthajítani egy léc felett, amit körről körre emeltek. A tavalyi játékokon a még fából készült lécet a versenyzők leamortizálták, így az idei versenyre egy vadonatúj fém konstrukció kerülhetett felavatásra. A nézők és kamermannok számára is félelmetes látvány volt a több mint 5 méter magasra repülő súly, és a hibázás esetén alóla menekülő versenyző.

1. Súlydobás magasra, 20kg

Helyezés Versenyző Mag.
1.
Darázs Ádám 490cm*
1.
Ulviczki Mihály 490cm
3.
Borzi István 465cm
3.
Királyi Norbert 465cm
5.
Dávid János 440cm
5.
Kazinczy Ferenc 440cm
7.
Kókai Gábor 365cm
7.
Papp Gyula 365cm

*Országos csúcs

Következett a kőcipelés. Egy (állítólag) 125 kilós követ kellett 60 méterre elvinniük a versenyzőknek minél gyorsabban. Akinek a kőszikla felemelése sikerült, az utánna a távot már mondhatni könnyedén megtette. A versenyszám után már látszott, hogy az idei évben szinte verhetetlen Darázs Ádámot a többszörös visszatérő veterán Ulviczky Mihály (Misi bácsi - bár ebből a bácsit határozottan visszautasította) és a fiatal Borzi "Szúnyog" Pista tudják csak megszorongatni.

2. Sziklacipelés, 126kg, 60m

Helyezés Versenyző Idő
1.
Darázs Ádám 24.56mp
2.
Borzi István 25.26mp
3.
Kókai Gábor 27.36mp
4.
Papp Gyula 31.28mp
5.
Ulviczki Mihály 31.30mp
6.
Királyi Norbert 33.56mp
7.
Kazinczy Ferenc 35.08mp
8.
Dávid János 63.45mp

Az első rész utolsó versenyszáma a súlydobás távolságra volt. A módszer hasonló mint a magasságra dobásnál, csak most a cél minél messzebbre dobni a súlyt. Ez a súlydobálás úgy látszik nagyon megy Ulviczyki Misinek, mert mindkét számban a többiekétől eltérő, egyedi technikát alkalmazott, ami sikeresen be is jött!

3. Súlydobás hátrafelé, 10kg

Helyezés Versenyző Táv
1.
Ulviczki Mihály 15.93m*
2.
Borzi István 14.15m
3.
Darázs Ádám 13.95m
4.
Királyi Norbert 13.38m
5.
Kókai Gábor 12.64m
6.
Papp Gyula 11.60m
7.
Kazinczy Ferenc 11.56m
8.
Dávid János 10.76m

*Országos csúcs

A pihenőben ismét ízelítőt kaptunk a skót népzenéből, és annak ellenére, hogy minden tiszteletem Kéri Gyrörgyé, aki az egyetlen magyar skótdudás, tényleg fantasztikusan játszik, és nagyon jól mutat a skót népviseletben, de az angol nagykövetúrra egyetemben nekem is határozott meggyőződésem, hogy a skótok a dudát az angolok bosszantására találták ki, mert nagyon jó a skót dudaszó, de egy perc után az embernek (és angolnak) szöknie kell :) !!! Még szerencse, hogy ebben a több mint félórában volt szerencsém elcsípni az Ulviczky Misi - Kókai "Kókusz-Kokó" Gábor közötti szakmai eszmecserét, és igen érdekes részleteket tudhattam meg az erősemberek edzéséről, felkészüléséről (amiről majd egy későbbi cikkünkben olvashattok is).

A verseny második fele póznadobással kezdődött. Egy jókora (szerintem 4 méter körüli - azért zárójelben, mer becslésekbe rosszabb vagyok mint mások a mérésekbe, utólag kellett kiigazítanom magam, dehát én csak ujságíró vagyok, nem? - és 40 kilós) póznát kellett minél messzebbre eldobni úgy, hogy az közben átforduljon (lásd a rövidesen elkészülő videós beszámolót). A versenyben abszolút favoritként a szám országos csúcstartója, Darázs Ádám indult. A három próbálkozásból már a "biztonságinak" mondott elsőben 13,98 méterrel új országos csúcsot állított be. A szám végén, versenyen kívül, csak a miheztartás végett még eldobta a rudat 14,02-re, hogy 14 méter fölött legyen az a csúcs.

4. Póznadobás, 4m, 40kg

Helyezés Versenyző Táv
1.
Darázs Ádám 13.98m*
2.
Borzi István 12.38m
3.
Ulviczki Mihály 11.70m
4.
Királyi Norbert 11.64m
5.
Kókai Gábor 11.31m
6.
Kazinczy Ferenc 11.22m
7.
Dávid János 10.55m
8.
Papp Gyula 10.39m

*Országos csúcs
Versenyen kívül: Darázs Ádám, 14, 02m Országos csúcs

Következett a kőgolyó (115 kg) vállra emelése 90 másodperc alatt minél többször. Ez a szám több versenyzőn is a szezonban beszerzett sérülései miatt kifogott (Kiru és Dávid Jani is feladták a számot). Még Darázsnak is a "szokásostól" elmaradó "mindössze" 9 ismétlés jött össze, ami azonban elég volt a szám megnyeréséhez.

5. Kőgolyó vállra, 110kg, 90mp

Helyezés Versenyző Ism
1.
Darázs Ádám 9x
2.
Borzi István 7x
3.
Ulviczki Mihály 7x
4.
Kókai Gábor 6x
5.
Kazinczy Ferenc 6x
6.
Papp Gyula 6x
7.
Királyi Norbert 1x
8.
Dávid János ----

Az utolsó egy igen látványos, hagyományos skót szám volt, amiben a versenyzők párokban egymás ellen küzdöttek. Egy 3 méteres pózna két oldalán állva kellett egymást a felrajzolt körből kitolni. A versenyben az 1.-5., a 2.-6., a 3.-7. és a 4.-8. versenyző küzdött először. A négy győztes küzdött az elődöntőben, és hasonló volt a lebonyolítás az alsó ágon is. Itt sokat számított a testsúly és a megfelelő cipőtalp, ami miatt többen is erősen bosszankodtak. Kiru még meg is "fenyegette" stábunkat, hogy a "füstölt a talpa alatt a talaj"-t ne merjük beleírni a beszámolóba azzal kapcsolatban, hogy a testsúlyban és focistopliban is előnyben lévő Darázs hogyan tolta ki szegényt a körből. Ez a versenyszám az erő demonstrálása mellett igen jó mulatság is, a nézőknek a látványossága miatt, a közelben állóknak és a résztvevőknek pedig a közben záporozó poénok miatt is. A döntőt Ulviczky és Darázs vívták, és hát a versenyt összesítésben megnyerő Darázs Ádámnak csak a közelgő októberi Közép Európa Legerősebb embere versenyre való felkészüléssel és a sérüléstől való félelemmel sikerült kimagyaráznia, hogy bizony Misi bácsi mind a gép kinyomta a körből ;)

6. Körből kitolás

Helyezés Versenyző
1.
Ulviczki Mihály
2.
Darázs Ádám
3.
Kazinczy Ferenc
4.
Királyi Norbert
5.
Borzi István
6.
Dávid János
7.
Papp Gyula
8.
Kókai Gábor

Kár, hogy a párosítások, és a teljes páronkénti lebonyolítás nincs meg...

A díjátadó a viccekből megszokottól eltérően nem skót módra, történt, hiszen illusztris külföldi vendégek adták át a díjakat, amik a kupák mellett ajándékokból is álltak - mi más lehet skótabb, mint természetesen a whiskey. A győztes pedig nem kupát, hanem egy díszes kardott kapott. Hiába na, ezek a sokszázéves kultúrák azér megadják a módját az ilyennek!

Erősember Skót Felföldi Játékok 2003 - képek

Végeredmény:

2003, Felföldi Játékok Országos Bajnoksága:


1. Darázs Ádám			44,5pont
2. Ulvicki Mihály		40,0pont
3. Borzi István			37,0pont
4. Királyi Norbert		25,5pont
5. Kókai Gábor			20,5pont
6. Kazinczy Ferenc		20,5pont
7. Papp Gyula			16,5pont
8. Dávid János			 7,5pont

A verseny után volt még pár interjúkészítési kötelezettségünk, de ami a legfontosabb megkóstolhattuk (tévedés, nem Tornádó, hanem:) Magasházi Ádi csülökpörköltjét, ami meg kell mondjam nekem nagyon ízlett, egy baj volt csak, hogy mivel rally üzemmódban visszaindultunk Pestre, így nem tudtuk leöblíteni valami jó kis fröccsel! Éshát bizony a visszaút rallyje abból állt, hogy Győr és Pest között minden benzinkúton meg kellett állnunk szomjunkat oltani.

 

Sztípity Róbert
főszerkesztő

 


Kapcsolódó cikkek
DARÁZS ÁDÁM: STRONGESTMAN ISKOLA - 1. RÉSZ Végül is lényeg a lényeg, beszélgettem pár sráccal,akik nem igazán tudták merre induljanak el az erősemberkedés rögö...
HÖLGYEK ÉS URAK! Az úgy volt, hogy volt ez a szombati Kunszentmártoni erősember verseny, jó volt, szép volt, ennyi!! Na, a viccet félretéve, kicsit saját...
MESZ II.OSZTÁLYÚ MAGYAR BAJNOKSÁG 2004 Baja, 2004. március 28. 15óra, _Versenyszámok:_ * Rönknyomás állva: 85kg-os rönk földről felvétele és kinyomása 75mp...
MESZ II.Osztályú OB 2005 Summit-Agro Hungária Kupa 2005. április 09, Tatabánya 1.Traktorkerékforgatás - 300kg - 6x, 1.Kiss Tibor - 39.57mp, (Tarján - 22év...
Győr, Pálffy Miklós (Kereskedelmi) Középiskola, 2003.December 18. (csütörtök) 14.30 Tehetségkutató magyar kupa EREDMÉNYEK: 1. TRAKTORKERÉKFORGATÁS 320KG, 5...
YLITORNIO STRONGESTMAN VILÁGKUPA 2003 Ylitornio Lappföldön van, a Mikuläs hivatalosan erre jär. 5000 ember lakik itt, a népsűrűség 2fő/négyzet km. A versenyt n...
IFSA Hungarian Grand Prix 2005 Május 1., Szeged 1: RÖNKNYOMÁS (LOG LIFT) 1. Zydrunas Savickas - World Record: 200 kg - 8p 2. René Minkwitz (165kg) 7p ...
8 induló, 5 versenyszám, 40fok árnyékban, 1000gramm por egy köbméter levegőben, meg egy csomó őrült 4 keréken és szabadlábon… röviden ennyi a III. Off-Road Magy...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!