Sosem az nyer, akinek kéne - miért van ez?

2015-10-28

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A BodyBuilder Webmagazin történetében először és utoljára lesz szó bikini kategóriáról. Most is csak azért, mert tisztázni kell egy fontos dolgot.

 
a kép illusztráció

Szögezzük le az elején, hogy nem a bikini.hu vagyunk. Ezért ez nem hivatalos álláspont, hanem a szerző véleménye egyrészt, másrészt benne van a pakliban, hogy nem érdekel minket akkor sem ez a kategória, hogy ma már (sajnos) része a testépítő versenyeknek. Sőt, egyenesen ettől várják, hogy ez az egész népszerű legyen. (Nem lesz.) Semmi bajunk a bikini dologgal, tök szívesen látnánk ezeket a versenyeket - külön a testépítéstől, más rendezvényen, hogy nekünk ne kelljen végigvárni. A testépítés ugyanis egy olyan sport, amiben extrém munkával extrém izomzatot prezentálnak, és számunkra mindig is ez marad.
De ha már egyszer összeházasították a két dolgot a szövetségek, beszéljünk arról a jelenségről, ami az ilyen baromi fontos kategóriákban még jellemzőbb, mint a rendesekben - az eredmények körüli anomáliák. Mindig hiszti van ugyanis. Sosem értik az eredményt azok, akik nem győznek. Ez persze az ő bajuk, de mi ezen a kategórián tudjuk legjobban levezetni a bírói szubjektivítás jelenségét.
Egy olyan kategóriában ugyanis, mint a bikini, nem nagyon vannak szakmai érvek. Ez egy olyan kategória a testépítő versenyeken, ahol a versenyző nem lehet izmos és szálkás sem, mert lepontozzák. Nagyjából szépnek kell lenni: szimmetriát és arányosságot pontoznak, és igen, szépséget, semmi mást.

Idézzük a Superbody 2015 versenykiírását:

Az értékelésnek a teljes fizikumot számításba kell vennie. Az értékelés a fizikumról alkotott általános benyomással kezdődik, figyelembe kell venni a hajat és az arc szépségét; a test fejlettségét és alakját; egy kiegyensúlyozott, szimmetrikus, komplett fizikum bemutatásának képességét; a bőr állapotát, tónusát; és a versenyző azon képességét, hogy magabiztosan, kiegyensúlyozottan és bájosan prezentálja magát.

A fizikumot a teljes test – edzéssel és helyes étrenddel elérhető - fejlettsége alapján kell értékelni. Az egyes testrészeknek szép és nőies megjelenést kell mutatniuk, kevés testzsírral. Ugyanakkor a fizikum nem lehet túl izmos vagy túl száraz, az izom nem lehet szeparált vagy csíkos. A túl izmos, túl kemény és túl száraz megjelenést le kell pontozni.
 
Az értékelésnek figyelembe kell vennie a bőr feszességét és tónusát is. A bőrtónusnak simának és egészséges megjelenésűnek kell lennie, narancsbőr nélkül. Az arcnak, hajnak és sminknek jól ki kell egészítenie a versenyző által bemutatott összképet.
 
A bíróknak figyelembe kell venniük az atléta teljes prezentációját a színpadra lépéstől a színpad elhagyásáig. Minden esetben úgy kell tekinteni a versenyzőre, mint egy “egészséges és fitt” fizikumra, melyet a vonzó bemutatás tesz teljessé.
 
Figyelem! Ez nem Fitness Forma kategória. A versenyzőknek lehetnek formás izmai, de nem látszódhat a Fitness Forma versenyzőkéhez hasonló szeparáció, definiáltság, alacsony testzsír százalék és keménység. Amelyik versenyzőre ez mégis jellemző, azt le kell pontozni.

Hogy a francba lehet ezt reálisan lepontozni?
Nyilván a nyomi meg a bányarém hátra kerül, de ezen felül ha átlagosan minden versenyző jól néz ki, mit tud pontozni a bíró?
Itt nincs izmosság. Nincs szárazság. Nincs izomzati hiányosságból fakadó hátrány. 

A bíró azt tudja pontozni, hogy ki tetszik neki. (Ezt férfi bíróknál úgy érted, ahogy akarod.)

Márpedig mindenkinek más tetszik. Egyiknek szőke, másiknak fekete, tök mindegy. Mivel szakmai szempontok kevéssé vannak, minden bírót valami más fog meg. Amikor a pontozásban a smink is számít, meg a haj, akkor a kékszemű szexinnéző cicalányra fog szavazni a kékszeműeket kedvelő bíró, mert nem tud másra. Nincs más érve, hogy kit helyezzen előre.

Itt kell felfogni azt, hogy éppen ezért rettenetes szórások vannak a pontozásban. Nem azt kell
elképzelni, hogy a bírók egyhangúlag tesznek valakit első, harmadik vagy ötödik helyre. Ráadásul a top helyezéseken túl már totálisan lehetetlen reálisan bíráskodni, főleg mert idő sincs ezen gondolodni. Nagyjából mindenki csinál magában egy rangsort, hogy ki mennyire tetszik, és kész. Nincs másra lehetőség - az meg aztán marha mindegy, hogy ki lesz a hetedik és a tizenharmadik. 

(Könnyen lehet egyébként, hogy egészen jól működne, ha tök átlagos emberek pontoznának, mint egy szépségversenyen. Láttunk már erre példát.)

Nézzünk egy valóságos példát!
 

Az adott pontozói-összesítőről nem áruljuk el, mikor és melyik versenyen készült, de ez egy igazi dokumentum. A bírók nevei nincsenek feltüntetve, csak számuk van 1-7-ig. (A pontokat számoló stáb nem tudja és nem érdekli, melyik sorszám melyik versenyzőhöz tartozik. Ők csak számolnak.)

A versenyzőket helyre pontozzák: az összesítőn a versenyző sorszáma mellé összesítve vannak, hogy milyen helyezéseket kaptak. Ezek a vízsintes sorok. (Ezen az ábrán a  végeredmény még nincs összesítve.) 
 
Az első sorban azt láthatjuk, hogy a különböző bíróknál az adott versenyző második, harmadik, negyedik, ötödik és hetedik helyezést is kapott! Ennyire brutálisan különböznek a bírói vélemények.
 
A második versenyző viszonylag egyhangú első helyen van, de kapott negyedik és második helyet is. 
 
A harmadik negyediktől a kilencedikig kapott helyezést. Az utolsó sorban levő versenyző kapott első, de hatodik helyet is. És kehetne ezt végig ragozni.
 
Hülyék a bírók? Nem erről van szó: nagyjából bízhatunk abban, hogy a legjobb tudásuk szerint pontoznak. Egy ilyen kategória bizony ennyire brutálisan szubjekítv, és ennyire nincs lehetőség normálisan összehasonlítani a versenyzőket: az idő is rövid és szakmai szempontok sincsenek.

Mindez azt eredményezi, hogy valamennyire a véletlen is játszani fog. Habár az átlagtól legjobban eltérő pontok leesnek, a helyezés szinte sosem egyöntetű döntés, hanem eltérő pontok átlagának eredménye. 

Láttam már olyan versenyt is, ahol olyan versenyző nyert, akinek nem is volt első helye - senki nem tette elsőre, a pontozási rendszer mégis őt hozta ki!

A fenti pontozólap-összesítésen az látszik, hogy a második, ötödik és kilencedik sorban levő versenyzőt látták nagyjából hasonlóan a bírók, a többinél viszont nagy a káosz. 

Számunkra ez az egyik ok, ami miatt nem foglalkozunk ilyen kategóriákkal: nem vagyunk szépségversenyre kíváncsiak, minket a nagyjából egzakt módon, szabályok szerint, reálisan értékelhető sport érdekel. 

Az erőemelésben egyszerű: kinyomod vagy sem. Aki többet nyom, az nyer. A testépítésben már más a helyzet, ott jobban beleszól a genetika. Az azonban, hogy ki született szebbnek, és ki pucsít jobban, nem a mi műfajunk.

Egy biztos: sokaknak lóg bele a keze a bilibe, amikor magukat látják a legjobbnak - így van ez testépítésben is.
 
Tudomásul kell venni azonban, hogy az eredmény az "anyám és a haverjaim szerint én vagyok a legjobb" algoritmusnál kicsit bonyolultabb módon jön ki.
 
Ez a rendszer van kitalálva, és momentán ennél nem tudunk jobbat - akár tetszik mindenkinek, akár nem.
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!