Sózni vagy nem sózni? Ez itt a kérdés!

2010-11-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Manapság elég sokat lehet olvasni a túlzott sófogyasztásról, ám azt tudomásul kell venni, hogy az ember számára a só életfontosságú anyag.

A legtermészetesebb módon hús fogyasztás révén jut hozzá a szervezet, ami a nátrium tartalmának köszönhető. A só nem is olyan rég még annyira értékes volt, hogy fizetőeszközként használták. Természetes körülmények között nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre.

 Ám az ipari forradalom során a só könnyen hozzáférhetővé vált mindenki számára, így az egy főre jutó sófogyasztás a többszörösére nőtt. Ekkor még nem tudták, hogy a túlsózás magas vérnyomást, ez pedig bizonyos szervekben vérellátási zavarokat is okoz, mint  például a vese.

A mai modern társadalom számára hatalmas veszélyekkel jár a túlzott só, cukor és zsírbevitel. Az élelmiszeripar rengeteg sót, só tartalmú tartósítószert használ fel a gyártás során (konzervek, kenyérfélék, húskészítmények, fűszerkeverékek, ételízesítők stb.) Az óriási túlkínálata és a mozgásszegény életforma együttesen megnehezítik a tudatos vásárlási szokások és az egészséges életmód kialakításának gyakorlatát.


Mennyi az annyi?

Az Egyesült Amerikai Államokban a napi ajánlott mennyiség 2400 mg, míg az Egyesült királyságban csak 1600 mg. Ez jelentős különbség, így a legjobb, ha az arany középutat választjuk: próbáljuk meg a napi só fogyasztást 2 grammban maximalizálni. Erre hazánkban különösen fontos odafigyelni, mivel világviszonylatban igen rosszul állunk. Ugyanis világszerte - néhány kivételtől eltekintve - az átlagos só fogyasztás napi 12-20 gramm, ami 4,8-8 gramm nátriumnak felel meg. Magyarországon a só fogyasztás azonban 7,5 gramm nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek. Ez mértéktelen fogyasztás pedig magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a vese megbetegedését idézheti elő.

Azt se felejtsük el, hogy sóra igenis szükségünk van, tehát drasztikus só megvonást sem szabad alkalmazni. A nátrium nagyon fontos szerepet játszik egészségünk szempontjából. Bár pontosan nem tudják, a tudósok becslései szerint a szervezetnek napi 250-500 mg nátriumra van szüksége alapvető fiziológiai folyamatainak működéséhez. Például sóra van szükségünk a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál, valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is.

A magas nátrium szint azonban magas vérnyomást okoz, ami miatt a szívnek erőteljesebben kell dolgoznia, ami fenyegeti az erek épségét, ezzel pedig megnő a szívbetegség és a stroke kockázata is. 

De akkor mit a teendő?

Együnk minél több friss, nyers gyümölcs-, vagy zöldségfélét. Természetesen mindenféle utóízesítés nélkül.
 

- Tegyük el az étkezőasztalról a sótartót. Ha nincs előttünk, könnyebb megállni a sózást.
- Kerüljük a kifejezetten sós élelmiszereket. A legtöbb nasi ilyen, ráadásul még hizlal is.
- Ne fogyasszunk a sóval tartósított élelmiszereket. Többnyire rengeteg sót tartalmaznak a füstölt élelmiszerek, a leveskockák, instant levesek, a konzervek és sok sajtféleség. Ezekből csak mértékkel együnk.
- Kerüljük az olyan ételeket, amelyek kívánják az után sózást. Ilyenek az íztelen, zsíros-olajos, erősen hizlaló élelmiszerek pl. sült krumpli
- Látogassuk minél ritkábban a gyorséttermeket.
- Használjunk csökkentett nátrium tartalmú sót.
- Mindig olvassuk el, hogy mi van a címkére írva
- Tanuljunk meg változatosan fűszerezni. A "paprika-só" uralmát szüntessük meg, használjunk pl. citromot, limeot, kaprot, bazsalikomot stb.
- Állítsunk össze saját fűszerkeveréket ízlésünk szerint fűszerekből és szárított zöldségekből.
- Főzés közben használjunk kevesebb sót, mint amennyit a recept ír.
- Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap.
- Figyeljünk oda az ásványvizek címkéjén feltűntetett nátrium tartalomra is.
- Tanuljuk meg újra élvezni az ételek természetes ízét.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!