SPENÓT

2010-07-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A gyermekkorodat megkeserítő gyűlölt ellenség testépítőként könnyen az egyik legjobb barátod lehet!

A spenóttal kapcsolatban azt szokták rögtön említeni, hogy beta-ecdysteron lelőhely - így nem annyira légbőlkapott a Popeye sztori, miszerint a tengerész baromi erős lesz a spenóttól.

Igaz, hogy ehhez napi 50-60 kilót kéne megenni száz évig, és kicsit lassabb lenne a hatás, mint a rajzfilmbeli azonnali, úgyhogy jobb, ha az amúgy anabolikus hatású ecdysteron beszerzését nem a spenótfődön, hanem a tápkieg boltban képzeljük el.

 

A mesevilágtól eltekintve azonban a spenót a testépítők igen hasznos partnere, a brokkoli féltékeny kihívója, a diéta Don Huanja - még ha ez utóbbi képzavar hangzatossága semmiféle értelmet nem rejt magában.

Videoplayer: magazin/docs/video/spartagym1.flv

A spenót két dologra baromi jó, akár háromra is:

1. egyfajta ribrukációként - mint a síkosító a szexuális életben, vagy olaj a motorban - segít a diéta (de akár tömegelés) azon szakaszában, amikor már éppencsak nem okádod el magad a sok csirkétől. Így egy gagyi, kvázi parasztgasztronómiai trükként a spenótfőzelékbe rejtett csirke észrevétlenül tud lecsúszni nagyobb mennyiségben. Való igaz, sokan gyerekkoruktól utálják a spenótot - ők majd rájönnek, hogy van az az időszak, amikor már a spenót is finom.

2. diéta: alacsony szénhidráttartalma (kb. 5g) segít az alacsony szénhidrátos szakaszt átvészelni úgy, mintha emberi ételt ennék. Itt erőseny érvényesek az 1. pont elemei, de ezen pontunkban a lényeg a kevés szénhidrát melletti relatív magas (3-4g) rosttartalom, amely tömegeléskor is hasznossá teszi.

3. íz: bizony vannak olyan időszakok - pl. a dögízű főttcsirke kalandos életének vége felé - amikor az ízhatást a spenót biztosítja és mély megdöbbenéssel észleljük, hogy a spenót finom!

 

Mindezen szempontok - és a könnyű elkészíthetőség - alapján egy kellemes ízesítő anyagot, növény- és rostforrást ismerhettünk meg a mai napon, amit ha megununk, nincs semmi gáz: megeszi a kutya is!

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!