Sportoló = példakép?

2016-04-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Meg kell-e felelnie egy sportolónak a teljesítményen kívül egyéb kritériumoknak?

 

A versenysportolókról lesz most szó, a versenyző ugyanis nem csak a sportban elért szinten, hanem egyéb dolgokban is rakikálisan különbözik a hobbi-sportolótól. Még akkor is, ha nem profi.

A profi és az amatőr sportolót nem az különbözteti meg, hogy a profi ért hozzá, az amatőr meg nem.

Nem a nem versenyző ember az amatőr sportoló; az amatőr sportoló olyan személy, aki egy sportot versenyszinten űz, de nem kap érte fizetést. Tehát dolgoznia kell a sportolás mellett.

A profi sportoló alapesetben a sportból él, általában fizetés formájában. Egy profi focista le van igazolva egy klubhoz, ami fizetést ad neki. A profi státusz a testépítésben azonban nem ezt jelenti, a testépítő sport ennél gyengéb lábakon áll: a profi testépítő profi versenyeken jogosult indulni, amelyek nagyobb elismerésnek örvendenek.

Onnantól kezdve azonban, hogy valaki a közönség elé lép mint sportoló, teljesen mindegy, hogy profi-e vagy amatőr.

A sportoló feladata alapvetően az, hogy felkészüljön a versenyre,
és ott minél jobb eredményt érjen el.
 

Egyszerű a képlet: a sportoló azért sportoló, hogy sportoljon.

Vannak persze ezen túlmutató dolgok, erre mindjárt rátérünk. Van azonban egy divatos téveszme is manapság a szponzori oldalról: egyre több cég gondolja azt, hogy a sportoló feladata, hogy közösségi szarfészekbe (pár éve még fórumokba) írkáljon.

Ez azonban teljesen rossz irány: írni ugyanis egy másik szakma. A sportoló feladata nem az, hogy egyben újságíró is legyen.

Teljesen természetes, hogy a vele kapcsolatos érdekes infókat közli az alkalmas személyekkel, akik médiát csinálnak a sportolónak, de nem a sportolónak kell lennie a médiának.

Miért érdeklik az embereket a sportolók?

Mert ők a példaképek: ők nyújtják a kimagasló teljesítményt.

Miért lesz valaki sportoló?

Sosem önmagában a teljesítményért, hanem mindig

a sikerért.

A sikerrel népszerűséget akar elérni,
és a népszerűséget kamatoztatni tudja valamilyen módon.

Akár anyagilag is.

Innentől kezdve nem csak a sporteredmény számít, hanem a sportoló személyisége is. Ha valaki népszerű lesz, automatikusan

példakép státuszba kerül, ezzel pedig kötelezettségek is járnak.

Nem csak úgy működik, hogy élvezzük a népszerűséget és profitálunk belőle, hanem bizonyos elvárásoknak is meg kell felelni a sportteljesítményen túl is. (Félreértés ne essék: nem csak az profitál, akinek zsíros szponzori szerződése van, hanem az is, aki személyi edzősködik.)

Nyilván ez sport-specifikus. Egy sakkozónál meg egy golfozónál lehet, hogy tök mindegy (bár náluk se feltétlenül nyerő, ha kiderül, hogy hazug csalók), de például egy olyan sportágnál, ami az egészségről kellene, hogy szóljon - mint a testépítés - ne legyen már a sportoló drogos és alkoholista. Eléggé nonszensz és gyomorforgató, ha a fitnesszmozgalom versenyzői dohányoznak. Ehhez képest nézz körül egy verseny be- és kijáratainak környékén, csúnyát fogsz koppanni. 

A testépítés kifejezetten érzékeny sportág felelősségi szempontból.

Itt

a sportoló felelőssége sokkal nagyobb,
mert a testépítők a teljes életmódjukkal példaképek:

nem csak a sporttal, nem csak az edzéssel, hanem a táplálkozással, napirendjükkel, módszertanukkal, szokásaikkal is.

Sokan mondják, hogy nem baj, ha egy versenyző a színpadon kívül vállalhatatlan (pédául fikázza a versenytársait, lop, vagy össze-vissza hazudozik), mert csak a sportteljesítmény számít. 

Csakhogy ez nem igaz:

az emberek komplett személyiségeket tekintenek példaképeknek,
és komplett személyiségeket utánoznak.  

A legtöbb embernek nincs kialakult önképe, erős személyisége, de ez teljesen természetes: A személyiség kialakulása, fejlődése a környezet hatásai révén jön létre. viselkedésmintákat másolunk, tanulunk. Ebbe nagyon sok minden beletartozik az öltözködéstől, beszédstíluson át a gondolkodásmódig vagy az életfilozófiáig. (Gondoljunk csak bele: létezik divat és léteznek trendek, amiket az emberek gondolkodás nélkül utánoznak. Az emberek egész élete utánzás és másolás: azt veszik, amit a reklámokban látnak, úgy viselkednek, ahogy a tévéből látták.)

A sportoló (vagy bármilyen sztár, híres ember) viselkedése példát mutat, és nagyon nem mindegy, hogy a következő - most még gyerek - generáció milyen viselkedésmintát tart majd követendőnek.

Ez az ő felelősségük.

Rajtuk múlik, hogy milyen lesz a jövő! 

Ha nem lesznek normális példaképeink, lesz egy generációnyi agyhalottunk, akik valóságsó-senkiháziak viselkedéséről hiszik azt, hogy az a normális.

A sportolóink feladata pont az lenne, hogy valós értékeket közvetítsenek: munka, szorgalom, akarat, kitartás. 

Valamikor a sportolóink erkölcsileg feddhetetlenek voltak: fizikai és szellemi kiválóságok. Joggal lettek példaképek. 

 Amikor a 300 című film megjelent, szinte mindenki Leonidasnak érezte magát: hősnek, aki az élete árán is szembeszállt az elnyomó túlerővel, hogy megvédje az értékrendjét. A hétköznapi életben ezek az emberek pénz reményében simán behódolnak a mai szarhullámnak és elárulnak mindent, amiben eddig - látszólag - hittek. Pontosan úgy viselkednek, amint ami ellen Leonidas küzdött és még csak észre sem veszik. 

 

A sportolónak kutya kötelessége megfelelni azon elveknek, amelyekkel a jelenlegi státuszát elérte. Ha egy sportoló egy adott értékrend hirdetésével szerzett népszerűséget magának, majd ezt két forint reményében szembeköpi, ne csodálkozzon, ha elveszíti a népszerűségét.

A probléma nem is az ilyen sportolóval van, mindenkinek szíve joga lemenni kutyába. Csakhogy a csalódott rajongók sokkal többet veszítenek: a hitüket, az álmaikat és a bizalmukat veszítik el.

Amikor sokakban már csak az tartja a lelket ebben a szar világban - ahol a médiából csak a szenny jön, ahol a környezetében mindenki konstans-telefonsimogató agyhalott, ahol a haverok kiröhögik mert normálisan kajál és nem drogozik velük -, hogy van egy példaképük, majd haverkodni látják egy csaló közismert senkiházival, akkor egy világ dől össze bennük, és odalesz az, amiben eddig hittek. 

Egy élsportoló nem engedheti meg magának,
hogy drogozzon, alkoholizáljon, vállalhatatlanul viselkedjen,
vállalhatatlan dolgokhoz adja a nevét
vagy szar alakokkal barátkozzon és azokat népszerűsítse.

Az se mindegy, hogy egyáltalán kivel áll szóba: kell, hogy legyen önbecsülése. Nem teheti meg, hogy lejárassa magát azzal, hogy értéktelen, önimádó senkiháziaknak hagyja magát kihasználni. Nem teheti meg, hogy a pénz reményében elkurvuljon. 

A versenyszerű sportolás nem öncélú, nem arról szól, hogy a sportoló önmagát fényezze. 

A sportolónak az elismerésért kutya kötelessége elismerésre méltó módon élni és viselkedni.

Az elismerés nem alanyi jogon jár, hanem a sportolói és emberi normák kimagasló teljesítéséért
és a hozzáadott sportteljesítményért.

A sportoló feladata, hogy kiváló ember legyen és ezzel példakép, aki célt és mintát ad mások életének. 

Aki miatt mások is sportolni akarnak, mert olyanná akarnak válni, mint ő,
hogy ezáltal az emberiség testileg és lelkileg egészséges,

szorgalmas, becsületes emberekre alapozva építhesse a jövöjét.  

Senki nem állítja, hogy mindenkinek 200%-ban feddhetetlennek és tökéletesnek kell lennie. De tedd fel magadnak a kérdést: a magyar testépítő élmezőnyben hányan képesek felfogni, hogy nem kéne szembeköpni a rajongóikat?

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!