Steve Kuclo kettős élete - 1. rész

2014-07-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Steve Kuclo nem egyszerű eset: nemcsak kiváló testépítő és a sport egyik nagy reménysége, hanem tűzoltó és rohammentős is. Hogyan fér össze a kettő 24 órában? Kattints!

 

 

Tűzoltó élet: A legrosszabb pillanatok

"Meghalt a kislány." Suttogta Steve Kuclo rohammentős társának. A helyszín egy Dallas-i hálószoba volt, múlt decemberben (igazából 2011-ben), néhány nappal karácsony előtt. Őt és a társát küldték a helyszínre, miután a szülők betelefonáltak, hogy nem tudják felébreszteni a kislányt. Amikor Steve közölte velük a hírt, a legrosszabb hírt, amit egy szülő kaphat, hisztérikusan reagáltak. "Gyakorlatilag fel sem fogták," emlékezett Kuclo, "Nem akarták elhinni, hogy a kislányuk halott, és követelték, hogy tegyünk valamit. Néha minket hibáztatnak, amikor rossz hírt hozunk, azt az igazságot, amit nem akarnak hallani." Tudva, hogy hiába minden, Kuclo és a társa megpróbálkoztak az újraélesztéssel, míg végül hosszú percek eredménytelen erőfeszítése után közölték a szülőkkel, hogy nincs mit tenni.

Kuclo beismerte, "Az volt az egyik legszomorúbb pillanat, aminek tanúja voltam, mióta mentősként dolgozom. Tragikus volt, de miután elhagyod a helyszínt, muszáj azonnal megnyomnod a reset gombot, mert bármelyik pillanatban újabb vészhelyzetben találhatod magad."

 

 

Testépítő élet: A kezdeti idők

Steve Kuclo, a St. Clair Shores-ban született, Detroit mellett, 1985. augusztus 15-én. Egyedüli gyermekként nőtt fel szerető szüleivel, akikkel máig nagyon szoros a kapcsolata. "Édesapám séfként dolgozik, és az az egyik legnagyobb vágyam, hogy segítsek neki beindítani a saját éttermét."

Ugyanott született 28 évvel korábban az a Mark Wells, aki a "Jégi Csoda" hokicsapatban játoszva az 1980-as Olimpián aranyérmes lett. Egy ideig úgy tűnt, a fiatal Steve Wells nyomdokait követi majd a jéghokiba, mivel kiváló játékos volt. 14 éves korában a Michigan Jaguars-ban játszott, akikkel megnyerték az elismert Silver Stick kupát. A csapattársai közül többen bekerültek az NHL-be, de hamarosan az ígéretes játékos érdeklődése a vékony jégről az vékony bőrre irányult, amikor a testépítés vált a szenvedélyévé. "Védőjátékos voltam, és a középiskolai edzőnk ragaszkodott hozzá, hogy súlyzózzunk. Én pedig azonnal beleszerettem a súlyzókba. Gyorsan szedtem fel izmot."

Nézőként elment több helyi testépítő versenyre, és lenyűgözték a fizikumok a színpadon. Pedig valójában akkor még semmit sem látott. 17 évesen a barátaival elment a 2003-as Arnold Classic-ra, aminek emléke máig lázba hozza: "Elképesztőek voltak a testépítők, és az egész rendezvény légköre. Jay (Cutler), a bajnok és a harmadik helyezett Markus Ruhl látványa szinte padlóra küldött. Fel sem tudtam fogni. Én is a színpadon akartam lenni, olyan fizikummal, mint azok a szörnyetegek, akiket láttam aznap. Akkoriban azt hittem, valamiféle emberfeletti lények, de most már tudom, hogy csak munka és kitartás kérdése, hogy odáig eljusson valaki. Az a hétvége egy olyan szenvedélyt ébresztett fel bennem, ami azóta is ugyanúgy megmaradt - úgy éreztem, hazaértem."

Onnantól kezdve a reménybeli szörnyeteg még több energiát fektett az edzéseibe. Justin Harris, egy tapasztalt helyi nehézsúlyú versenyző segítette Steve-et a felkészülésében élete első versenyére, a 2004-es Capital City Classic-ra, ahol az akkor éppen 212 fontot nyomó újonc simán vitte a tinédzser kategóriát, miközben harmadik lett a nehézsúlyú felnőtt kategóriában. Ekkor 18 éves volt. Még ugyanabban az évben megnyerte a nehézsúlyt az NPC Teen Nationals-en, de elveszítette az abszolútot a félnehézsúly bajnoka, Jason Huh ellen. Mindeközben a Michigan-i Egyetemen tanult gépészmérnöknek, azzal a tervvel, hogy beszáll a helyi autóiparba. Viszont már ekkor látta a kevéssé biztató jeleket a Detroit-i autógyártásban, és úgy döntött, jobban jár, ha új pályát keres magának. "Egy barátom volt a helyi tűzoltóság kapitánya, és mindig is ott motoszkált a fejemben a gondolat, hogy ott szívesen dolgoznék. Beszéltem a szüleimmel, majd 2005-ben elkezdtem egy kétéves tűzoltó/rohammentős képzést."

 

 

Tűzoltó élet: Nem testépítőbarát

Szokatlan az, hogy egy profi testépítőnek olyan munkája legyen, aminek nincs köze a súlyzókhoz vagy a színpadhoz, de még szokatlanabb az, hogy olyan munkája legyen, ami felrúgja a testépítés elfogadott alapelveit. Úgy mint a megfelelő regenráció, alvás és az egyes testrészek előre programozott időpontokban való edzése. Ezek azonban nem lehetségesek mostani alanyunk számára. 24 órás műszakokban dolgozik, egy nap munka, két nap pihenő bontásban. Egy átlagos hete a következőképpen néz ki:

Hétfő: 24 órás műszak

Kedd, Szerda: pihenő

Csütörtök: 24 órás műszak

Péntek, Szombat: pihenő

Vasárnap: 24 órás műszak

Hétfő, Kedd: pihenő

Ez a fajta időbeosztás természetesen felrúgja a normál bioritmust, így nem éppen a legmegfelelőbb alap a megfelelő regenrációhoz, és természetesen az egyes edzések sem ugyanazon napokra esnek minden héten. Minden műszak 7:00-kor kezdődik, de 30 perccel előbb kell érkeznie, hogy becsekkoljon az előző napi csapatnál. A műszakok között váltakozva tartozik egy négyfős tűzoltócsapatba, és egy kétfős rohammentős csapatba. A 10-es tűzoltóállomáson edz, de a nagyvárosi életben nincsenek csendes napok. "Egy viszonylag nyugis napon körülbelül hat esethez hívnak minket, viszont vannak napok, amikor több mint 20 esethez megyünk ki, miközben nincs lehetőség aludni, sőt még leülni sincs idő. Általában a hétvégi ünnepnapok és a péntek-szombat esték a legmozgalmasabbak, mert akkor többen isznak, és keverednek bajba." Mondja nevetve. "Legtöbben ezt csak babonának tartják, de teliholdkor sok a dolgunk - az mindig előcsalja a hülyéket."

 

 

Testépítő élet: Út a profi ligába

2005-ben elindult az NPC Nationals-en, és 215 fontos súllyal letarolta a nehézsúly mezőnyét, de végül kikapott abszolútban a félnehézsúlyú Gerald Williams-től. Két évvel később nyolcadik lett a 2007-es North American Championships-en. Ekkor 22 éves volt, már 246 fontos (kb. 110 kilogramm) súllyal közel 180 centis magasság mellett. "Akkoriban még csak próbálgattam magam nemzeti szinten."

Ugyanabban a hónapban, 2007 szeptemberében véget ért a tűzoltó képzés. Hamarosan munkát kapott a Dallas-i tűzoltóságnál, amit követően Plano-ba költözött, Dallas közelébe. Ekkor összejött Amy Peters-szel, aki profi Figure versenyző, majd 2009-ben hivatalosan is összeházasodtak. Sajnos ez végül nem tartott sokáig, azóta szétváltak újtjaik.

2008-ban már a harmadik helyet sikerült megszereznie az NPC Nationals szupernehézsúlyú kategóriájában. A fizikuma - különösen tudva, hogy még csak 23 éves - nagy feltűnést keltett, rengeteg cikket szült és biztosított számára egy helyet a "Nagy Reménység" kategóriában. Egy évvel később azonban nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a ketogén diéta nem működik mindenkinél ugyanolyan eredményesen. Steve így emlékszik vissza: "Úgy tekintek vissza arra az évre, mint egy kísérletre. Amikor elkezdett túl gyorsan csökkenni a súlyom, nem tudtam megállítani. Így végül szálkás voltam ugyan, de 8-9 kilóval kisebb súllyal léptem végül színpadra, mint terveztem. Az egy tanulási folyamat volt, és azóta a ketogén diéta nálam szóba sem jöhet."

Egy évvel később Dallas legizmosabb tűzoltója visszaállította a hírnevét egy hatodik hellyel az NPC USA-en, majd egy harmadikkal az NPC Nationals-en, amiben a segítségére volt Art Atwood (aki 2011-ben elhunyt). Nem sokkal később az ismert guru, Hany Rambod segítségét kérte, aki akkoriban Jay Cutler-rel és Phil Heath-tel is dolgozott. Az első közös felkészülésükkor, a 2011-es NPC Nationals-en Steve 262 fontos testsúllyal megnyerte a szupernehézsúlyt és az abszolútot, így egy hónappal a 26. születésnapja előtt profi lett.

"A profi kártya megnyerése eddig (legalábbis 2012-ig) a legnagyobb siker számomra a testépítésben. Előtte az volt a fő probléma, hogy nem tudtam elég jól manipulálni a vízvisszatartást a verseny előtti hetekben, hogy tökéletes formába kerüljek. Hany olyan formába hozott, amilyenben lennem kellett. Négy nekifutás után profi kártya nélkül maradni lehangoló, de amikor egy igazi bajnok vereséget szenved, azonnal feláll, és még keményebben harcol tovább."

 

Tűzoltó élet: Minden és mindenki

A kérdésre, hogy mik a kötelességei a "hétköznapi" munkájában, a sport újabb üdvöskéje így válaszolt: "Minden és mindenki. Ha valami rossz történik, a tűzoltókat hívják ki először. A vészhelyzet bármi lehet, teljesen lángokban álló, többemeletes lakóházaktól kezdve, a lőtt sebek ellátásán és a daru bevetésén keresztül, hogy kimenekítsünk valakit, aki például csapdába esett az autójában, az újraélesztésig, mondjuk szívroham esetén, minden. Minden műszakot úgy kezdesz meg, hogy fogalmad sincs, mi fog történni, csak annyit tudsz, hogy bármi lesz is, készen kell állnod a legrosszabb esetre."

 

 

Mindenki maximálisan tiszteli azokat, akik egyenruhában igyekeznek megvédeni őket, és ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy olyan helyekre és szituációkba vetik bele magukat, ahonnan mi fejvesztve menekülnénk. "Az egyik legmeredekebb szituációba egy többemeletes épületben kiütött tűz oltásakor keveredtem. A harmadik emeleten voltam, amikor az épület fele szabályosan leomlott. éppen egy szobányira voltam attól, hogy abban a felében legyek - és ha ott lettem volna, végem van. Egy másik alkalommal a rohammentős társammal megérkeztünk a helyszínre, ahonnan egy agyvérzést jelentettek be. Drog túladagolás okozta, és éppen ahogy odaértünk, szívrohamot is kapott. Körülbelül húszan ácsorogtak körülötte, akik valószínűleg mind be voltak lőve, és amikor bevittük a beteget a mentőautóba, egyszerre mind megőrültek. Elkezdtek dörömbölni az ablakokon, betörték őket, a mentőautó össze-vissza zárkódott. Azt hittem, ott helyben meglincselnek, de végül el tudtunk hajtani, és megmentettük a férfit. Még egy egyszerűnek tűnő esetből is lehet bármi. Mindig résen kell lenned, és szemmel tartani a környezeted, hogy készen állj, bármi történjen."

Ugyanakkor azt is hozzáteszi: "Az elmúlt három évben 6 babát segítettem a világra. Abban is egész jó vagyok."

(Forrás: musculardevelopment.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!