Steve Kuclo kettős élete - 2. rész

2014-07-25

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Steve Kuclo nem egyszerű eset: nemcsak kiváló testépítő és a sport egyik nagy reménysége, hanem tűzoltó és rohammentős is. Hogyan fér össze a kettő 24 órában? Kattints!

 

 

Testépítő élet: A legrosszabb időszakok

2011. szeptember 11-én, alig néhány héttel Kuclo az NPC USA-en aratott győzelme után Art Atwood, a korábbi edzője szívrohamot kapott a dallas-i lakásában. Rohammentősök igyekeztek megmenteni az életét, de hiába: meghalt, nem sokkal azután, hogy a kórházba ért. Ekkor 37 éves volt. Ha a szívroham néhány órával korábban történik, Steve lett volna az egyik rohammentős, aki Atwood segítségére siet. Steve ezt az eshetőséget is lejátszotta már fejben. Milyen lett volna kimenni egy - számára - hétköznapinak számító esethez, hogy a helyszínen kiderüljön, hogy egy közeli barátja szorul segítségre? Bármi történt volna, ha Artnak mennie kellett, Steve készen állt volna rá, hogy becsülettel megtegyen mindent, amit lehet, mielőtt eltávozna az élők sorából. Art halála után azt mondta: "Aranyból volt a szíve. Mindenkinek örömmel segített, és rengeteget tudott a sportról. Art halála nagyon megviselt, közeli barátom volt."

Ezzel nem értek véget a fájdalmas pillanatok. Négy héttel azelőtt, hogy Steve megejtette volna a profi debütjét New York-ban, a legjobb barátja, Bill Jennison is elhunyt. "Bill 27 éves volt, minden versenyemre eljött. Középiskola óta barátok voltunk, és a szüleim is szinte családtagként tekintettek rá. Olyan volt nekem, mintha a bátyám lett volna."

Ebben az időben szüksége volt támaszra, amit a barátnőjétől, Allison Frahn IFBB Figure versenyzőtől kapott meg. "Allison volt az egyetlen biztos pont az életemben akkoriban, és rengeteget segített, hogy mellettem állt. Elutaztam a temetésre Michigan-be, utána pedig rögtön hazajöttem, és folytattam a felkészülést."

Bill és Art haláláról Steve azt mondta: "Tragikus. Történt már haláleset a közvetlen családomban, de bizonyos kor után természetesnek tűnik, hogy a nagyszülők eltávoznak. Mindannyiunknak eljön az ideje, de Art és Bill ideje túlságosan korán jött el. Még most is felmerül bennem néha: Tényleg megtörtént mindez? Nyugodjanak békében."

 

 

Tűzoltó élet: Hétköznapi hősök

Nem sokszor beszélsz olyan emberrel, aki valaha megmentett volna egy emberi életet, de jelen alanyunkra ez sokszorosan igaz. "A legtöbb élet-halál szituáció amivel találkozunk, valamilyen légzési problémával jár együtt, amit például egy szívroham is okozhat. Ha valakit szívmasszázs segítségével hozol vissza egy halálközeli helyzetből, akkor tényleg úgy érzed, hogy megmentetted az életét. Egy másik általános jelenség, amikor egy cukorbeteg nem kap inzulint időben, és úgy néz ki, nem éli túl. Te pedig beadsz neki egy intravénás cukoroldatot, megemelve a vércukorszintet, és visszarántod az élők közé. Megmenteni egy életet nagyszerű érzés. Nemcsak az ő életüket változtattad meg ugyanis, hanem mindenkiét, aki közel áll hozzájuk."

Azért nem kell folyton dicshimnuszokat zengeni: "A tűzoltók szerényen állnak ezekhez a dolgokhoz. Átlaában csak annyit mondunk, hogy ez a munkánk, ezt csináljuk. Nem vagyunk hősök. " Majd nevetve teszi hozzá: "Semmi hősies nincs abban, amikor olyan "vészhelyzetekhez" hívnak, ahol valaki például csak egy mezei gyomorrontást kapott. Egyszer kiszálltunk egy címre, ahol egy anyuka várt ránk, aki nem tudta elaltatni a gyerekét, és azt gondolta, mi segíthetünk. Egy másik alkalommal pedig egy vérző személyhez hívtak minket. Amikor megérkeztünk, kiderült, hogy a páciens olyan helyen vérzett, ahol nem sokkal korábban egy férfiból nővé változtató műtét történt. Azt mondtam magamnak, ne nézz oda, csak kezeld le a vérzést. Ilyesmiről nem írnak a tankönyvekben."

 

 

Testépítő élet: Az első harapás A Nagy Almába

A 2012-es New York Pro-n esedékes profi debütálásának reális célokkal vágott neki: "Tudtam, hogy a legjobb formámmal fogok kiállni, és természetesen győzni akartam, de amit vártam magamtól, az egy top ötös helyezés, ha pedig annál jobban teljesítek, az csak hab a tortán. Az, hogy sokan azt várták, nyerni fogok, nem helyezett nyomás alá. Az elvárásaik motiváltak. Ha szerintük elég jó vagyok ahhoz, hogy győzzek, akkor én meg is fogok tenni mindent, hogy igazuk legyen."

Színpadra lépni profiként egy egészen más műfaj, mint bármi, amit korábban csináltam. "Nagyon izgatott voltam, és miután letudtam az életem első 60 másodpercét profiként, lejöttem a színpadról, és a szívem még mindig a torkomban dobogott. Hany (Rambod, a guru) azt mondta: "Csinálj néhány fekvőtámaszt, hogy fenntartsd a vérbőséget.", amire azt válaszoltam, "Hany, ha én most a padló közelébe kerülök, biztos, hogy kidobom a taccsot. Úgy érzem magam, mintha éppen most sprtinteltem volna le egy kilométert." A zsűrizéskor sokkal keményebben megdolgoztattak minket, mint amatőrként. Remek érzés, amikor hallod a neved, és kihívnak összevetésre."

 

"A zsűrizés után biztos voltam benne, hogy bekerültem a legjobb ötbe, sőt talán a legjobb háromba is. Viszont Hany ekkor sem engedte, hogy lazítsak: "Meglátjuk, mit tudunk még tenni a következő hat órában. Jobban ki kell száradnod, és enned is kell majd." Be is jött. A döntőkor valamivel 120 kiló felett voltam, és pontosan tudtam, hogy élesebb és szárazabb formával." Ezt a pontozólapok is megerősítették, amelyek alapján a második helyért harcolt Johnnie Jackson-nal a döntőben, míg a zsűrizéskor fixen harmadik volt. Végül a harmadik helyen végzett, miközben Cedric McMillan vihette haza a győzelmet.

Az első profi versenyéről azt mondta a közönség kedvence: "Összességében véve elégedett vagyok, nem csalódott. Legközelebb győzni jövök, de idén már nem versenyzek többször. Sok dolgom lesz a nyáron, éppen egy házvásárlás közepén járok, ahol remélem, újrakezdhetem majd az életem. A barátnőm, Allison is leköltözik New Jersey-ből, hogy együtt legyünk."

 

Tűzoltó élet: A mi házunk

A dráma és a veszély folyamatos jelenlétének köszönhetően a tűzoltóságok személyzetén belül mindig erős kapcsolatok alakulnak ki. "Amikor 24 órás műszakokat nyomsz le egy csapatban, és gyakran találkoztok extrém helyzetekkel, gyorsan szinte testvérekké váltok", mondta az állomás legizmosabb tagja, "Gyakran megosztjuk egymással a legszemélyesebb ügyeinket is, és kérünk egymástól tanácsot."

A 10-es állomáson van egy teljesen felszerelt edzőterem, amit Steve gyakran használ kardió edzésekre,de az igazi súlyzós edzéseit a Metroflex Gym-ben és a Willow Bend Fitness-ben végzi. "A két legnépszerűbb szoba az állomáson a háló és a konyha. A konyha amolyan közösségi helységként funkcionál."

Mellesleg a konyha arra is jó, hogy közszemlére tegye a séfként dolgozó apjától ellesett fortélyokat. "A srácok imádják a főztömet. Az apám ukrán és olasz felmenőkkel rendelkezik, és én is nagyon jó csirkés, parmezános lasagnákat csinálok."

"Egy csapat nagyszerű emberrel dolgozok együtt. A tisztek megértőek és segítőkészek, amikor műszakot kell cserélnem, hogy össze tudjam egyeztetni a munkát a testépítő életmóddal. A szabadságom java részét a versenyeimhez igazítom, hogy az utolsó hetekben annyira normalizálni tudjam a bioritmusom, amennyire lehet. A 24 órás műszakok bekvarnak a regenerációba, és a rendszertelen alvás sem segít. Ha van némi üresjárat a műszakban, nem lehetetlen hunyni egyet, de ha többször felébresztenek egy éjszaka és azonnal készen kell állnod, hogy autóba vesd magad, az elég kimerítő tud lenni. Például a 2011-es New York Pro előtt tíz nappal vot laz utolsó műszakom, és három nappal utána következett az első. Nem tudnám ilyen szinten űzni a testépítést, ha a kollégáim nem lennének ilyen segítőkészek és rugalmasak."

Ebből pedig adódik a kérdés, hogy nehezebb-e a dolga profiként, és felmerült-e, hogy feladja az aktív szolgálatot? "Egyértelműen nehezebb profiként. Nem csak azért, mert egy magasabb szinten versenyzek, hanem vendégszereplésekre is gyakrabban hívnak, ami miatt a szabadnapjaimat még nehezebb beosztani. A mi pedig a jövőt illeti, majd meglátom, hogy alakulnak a dolgok, és a körülményekhez fogok alkalmazkodni."

 

 

 

Testépítő élet: Potenciális Mr. Olympia?

Steve gondolatainak és személyiségének ismeretében (illetve azok véleményei alapján, akik közelről ismerik) hamar rájössz, hogy a maga csendes módján ugyan, de elképesztő szenvedéllyel viseltetik a sport iránt. Két lábbal áll a földön, minden tekintetben szerény, és soha semmivel nem dicsekszik. Ezért amikor egyenesen rákérdezel, hogy valóban ő lehet- a testépítés következő királya, amolyan diplomatikus, kitérő válaszra számítasz. Viszont helyette halkan, de habozás nélkül válaszol: "szilárdan hiszem, hogy én lehetek a következő nagy durranás. Tudom, hogy megvan bennem a potenciál a Mr. Olympia cím megszerzéséhez. Ez a legfőbb célom, és tudom, hogy reális esélyem van a megvalósítására."

A következő kérdés, hogy mely tulajdonságai juttatják majd oda, amire kitörő nevetéssel válaszol: "A csodálatos, fogkrémreklámba illő mosolyom. Viccet félretéve a legfőbb erősségeim az X-alak, a szimmetria, a  jó arányok és a kiegyensúlyozott fizikum. Hany szerint még simán felpakolhatok legalább 5 kiló izmot. Ennyit a fizikai oldalról. Azt hiszem, fejben is elég erős vagyok, mert mindenre odafigyelek, és mindig próbálok tanulni. Vannak, akik túl sok súlyt szednek fel, és azt hiszik, mindent tudnak. Viszont a helyzet az, hogy senki sem tud mindent. Senki. Bízom benne, hogy tovább tudok fejlődni, és mivel 28 éves vagyok, az idő egyelőre az én oldalamon áll, legalábbis addig, amíg kőkeményen dolgozok. Rengeteg támogatást kapok Allisontól, Steve Blechmantől, a srácoktól az MD-nél és az Evogen-nél. Tovább fogok fejlődni és dolgozni, mert mindent ki akarok hozni magamból, és kíváncsi vagyok a végtermékre. Ég bennem a tűz."

És ha valaki tudja, milyen amikor a tűz ég, az egészen biztosan Steve Kuclo.

(forrás: musculardevelopment.com)

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!